Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Ghost

Post autor: Schizoid »

Ghoule znacznie lepsze. Wróciły maski weneckie :D

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Rurkowe ghoule były dla mnie przepaskudne. Nowy numer fajny, intra mógłbym słuchac w zapętleniu
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Zamówiłem kasetkę. Winyla ogarnę z empiku. Singiel kojarzy mi się z piosenką - „Ta ostatnia niedziela…”.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Weszło jak złoto już w trakcie pierwszego odsłuchu. Ghoule na spory plus, Papa mi się podoba ale kolorystycznie kojarzy się z Behemothem. Czy wiadomo co działo się z billboardem o tej szóstej, bo stream się zakończył jakiś czas wcześniej? Chapter 19 krótki i rozczarowujący, liczyłem na reveal i interakcję a tu meh. Znowu miliard wydań winyla i żadnego boxa, przykry standard Ghost utrzymany.
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Drugi strój. Podejrzewam, że na Year Zero.
RDT_20250305_0800551815257363547367779.jpg
EDIT:
Johnny, za rok pewnie Skeletà deluxe, więc możesz się wstrzymać z zakupem ;) No chyba, że winyle cię nie interesują. Z mojej perspektywy najważniejsze jest to, że będzie jewel :mryellow: Miło, że chociaż Ghost potrafi dziś dobrze wydać płytę.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Remi - usłyszałem dopiero po Twojej sugestii i teraz nie mogę odsłyszeć ;) Katuję w kółko od rana!

Bardziej klasyczny strój, może być. No nie interesują, kupię w pre-orderze zwykłe CD i poczekam na deluxe. To prawda, te wszystkie wydania są śliczne, ale jednak boli mnie brak tego co mnie interesuje najbardziej.
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To jest Tobias tak swoją drogą :mryellow:
FB_IMG_1741203635270.jpg

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Schizoid pisze: śr mar 05, 2025 6:04 pm Drugi strój. Podejrzewam, że na Year Zero.

RDT_20250305_0800551815257363547367779.jpg

EDIT:
Johnny, za rok pewnie Skeletà deluxe, więc możesz się wstrzymać z zakupem ;) No chyba, że winyle cię nie interesują. Z mojej perspektywy najważniejsze jest to, że będzie jewel :mryellow: Miło, że chociaż Ghost potrafi dziś dobrze wydać płytę.
W tej jakości to wygląda trochę jak mob z Metina.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No niestety inne na razie nie ma. Fotka jest bonusem dla tych, co zamówili album (?) i można ją nałożyć na tył okładki:

Obrazek

Ofc jest to tron Palpatine'a z Ep. VI SW :)

Pewnie niedugo wlecą nowe wywiady z kolenymi zdjęciami promo.

nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Jeśli ten numer miałby mnie zachęcić co zgłębienia katalogu, to zdecydowanie tego nie zrobił :P
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie no, to jest słabe intro do dyskografii Ghosta. Piosenka jest w jakimś stopniu reprezentatywna dla nowszej odsłony zespołu, ale jak chcesz ogarnąć fenomen, a w zasadzie powody, dla którego ta kapela jest tak duża, to powinieneś raczej odpalić coś w stylu Year Zero, Cirice, From the Pinnacle to the Pit, Rats, czy Ritual.

Dla mnie Satanized pobrzmiewa dwójką (zwrotki gdzieś tam mają w DNA Idolatrine czy Jigolo Har Megiddo) i Prequelle/Impera (refreny). Te chórki (?) "blasphemy, heresy" to jest jakaś nowość i studyjnie brzmi to trochę parodystycznie, ale jak publika się nimi zajmie, to powinno być ok.

EDIT:
No i powyższe nawet ma sens, bo właśnie słucham wywiadu z Tobiasem i mówi, że Satanized było robione na Imperę.

Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Trochę się powtarza ten Ghost, zdążyłem ich polubić ale mam wrażenie że zaczna się zjadanie własnego ogona. Zobaczymy jak reszta, bo może cały album będzie się bronił.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Trzy odsłuchy za mną. "Satanized" coraz bardziej do mnie trafia. I się wkręca, nie powiem.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Dzięki, Schiz :)
Jest to sprawny, nośny numer, inteligentny songwriting, ale generalnie dla mnie raczej bieda.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Singiel radiowy, spelniajacy dobrze swoja role - Tobias w jednym z nowych wywiadow wspominal, ze jest swiadom koniecznosci posiadania ok. 3 "radiowych" numerow na kazdym albumie. Umowmy sie, ze wiekszosc z ostatnich singli nie powalala w kontekscie calej plyty (Sunshine, Hunter's Moon, Dance Macabre) - na tym tle "Satanized" wypada naprawde solidnie. :twisted:
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Tylko ze HM nie było pisane specjalnie pod płytę tylko do filmu. Dance to najlepszy z Ghostowych hiciorodiscobangerów. CMLS jako singel słaby, zgoda.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Na chwilę obecną mamy już 3 stroje:

Ten z teledysku i najpopularniejszych zdjęć promo:
Obrazek

Ten, co wstawiałem wcześniej - tutaj w lepszej jakości:
Obrazek

I dziś pojawiło się to:
Obrazek

Ostatni strój jest bardzo podobny do pierwszego, ale detale są inne. Inna jest też maska, w tym przypadku nie metaliczna, tylko wysadzana jakimiś kamieniami czy czymś tego rodzaju. Ogólnie cała ta estetyka jest mocno renesansowa, karnawałowa. Co prawda wczesne Ghoule były inspirowane takimi klimatami, ale to był raczej ukłon w kierunku Kubricka, tutaj poszli bardziej w stronę historyczną. Rękawice Papy to są zmodyfikowane rękawice rycerskie z tamtych czasów.

A po kilku dniach muszę przyznać, że na nową erę patrzę pozytywnie. Impera nie miała szczęścia do dobrych singli, wystawienie CMLS na pierwszy rzut było nietrafionym pomysłem. Satanized sprawdza się w tej roli znacznie lepiej. Wizerunek Ghouli to też spory upgrade. Tobias mówi, że nowy Papa będzie mniej gadatliwy od poprzednika, ale nadal pozostanie w nim rock 'n' rollowy pierwiastek - czyli spodziewam się prezencji scenicznej bardziej w stylu III, aniżeli Copii. Ciekawe, że dotychczas nie pokazali żadnego "cywilnego" outfitu Papy. Wątpię, by Forge latał w sukienkach przez cały koncert, ale jeżeli V ma być bardziej poważny, to być może będzie w nich spędzał więcej czasu. Na pewno ma w czym wybierać :lol:

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Na pierwszej force wygląda trochę jak wilkołak.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Może warto zwrócić uwagę na kolor, bo tu same fiolety. Idealny na wielki post, patrząc na to z kościelnej perspektywy :P
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Myślę, że dlatego czekali na Środę Popielcową z singlem, żeby kolory się zgadzały.

ODPOWIEDZ