Turbo - Polska 2026
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Turbo - Polska 2025
Żadnych United.
Kupa niech sobie nowych grajków do CETI poszuka jak się z dotychczasowymi pokłócił i wraca do nagrywania niezłych płyt.
Turbo niech ustabilizuje cykl wydawniczo- koncertowy i za dwa- trzy lata wypuszczą nowy album bez kompromisów, w stylu Łotra i Nowego Rozdziału, heavy- thrashowy.
Kupa niech sobie nowych grajków do CETI poszuka jak się z dotychczasowymi pokłócił i wraca do nagrywania niezłych płyt.
Turbo niech ustabilizuje cykl wydawniczo- koncertowy i za dwa- trzy lata wypuszczą nowy album bez kompromisów, w stylu Łotra i Nowego Rozdziału, heavy- thrashowy.
absolutna zgoda, mówię tylko że wolałbym coś takiego niż pelnoetatowy powrót Kupczyka.
Wiadomo że najlepiej by było gdyby był 100% Tomek i Kupa ewentualnie raz na rok w jakimś Poznaniu czy cos
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Historia tego zespołu to lista błędów organizacyjno-biznesowych, wiec taki ruch by mnie nie zdziwił. Zresztą wymiana wokalisty i nagly koniec zespołu za jakiś rok półtora pasowałby do historii opisanych w biografii zespołu.
sajki pisze: Żadnych United.
To byłoby optymalne. Do tego wzajemne gościnne występy na 50 kariery Grzegorza i 50 zespołu w Poznaniu.
Co ciekawe byłem na koncercie na 40-lecie kariery scenicznej Grzegorza w Poznaniu. Wojtek i Bogusz byli tam gośćmi. Zagrali jeden (1!) numer na bisy. Co więcej nie były to DD. Największe hity z czasów Turbo, Grzegorz zagrał z chłopakami z Ceti.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Kupczyk zdecydowanie się dobija do Turbo. Z CETI jakiś przypał wyszedł, więc melancholia się odpaliła
www.MetalSide.pl
Nie zdziwię się jak tak będzie. Z tego co wiem, to Struszczyk pracuje jako programista, a kasy z Turbo pewnie za specjalnej nie ma, więc jak się wkurzy, to pewnie nic go nie będzie trzymało w Turbo.
Mnie zastanawia o co Kupczykowi chodziło w tym oświadczeniu, że obecny Ceti to nie jest zespół jego marzeń, że płyty nie do końca takie jakby chciał... przecież grali hard'n'heavy, w dodatku wrócili do języka polskiego. O co mu chodzi?
Mnie zastanawia o co Kupczykowi chodziło w tym oświadczeniu, że obecny Ceti to nie jest zespół jego marzeń, że płyty nie do końca takie jakby chciał... przecież grali hard'n'heavy, w dodatku wrócili do języka polskiego. O co mu chodzi?
Może bardziej podobała mu się lukrowana wersja CETI z klawiszami Marychy. A może zespół jego marzeń nazywa się... Turbo 
Ale tak, jest to nieoczywiste stwierdzenie. Pamiętam, że jak wydawali tzw. Czarnulkę, to pękał z dumy, bo wydawał się zadowolony z tego materiału.
Ale tak, jest to nieoczywiste stwierdzenie. Pamiętam, że jak wydawali tzw. Czarnulkę, to pękał z dumy, bo wydawał się zadowolony z tego materiału.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Tomek ma wykształcenie informatyczne ale skąd info że pracuje jako programista? Z wiki sprzed 15 lat? Wiem ze jest nauczycielem śpiewu 
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
A nie pracuje? Nie wiem, gdzieś tak niedawno czytałem, ale nie wiem na ile to aktualne info.
Zachowanie Kupy na scenie podchodzi pod krindż. Szczególnie, że on powinien być tam tylko gościem, a zachowuje się jakby ludzie przyszli tylko dla niego. Nie dość że zawsze wygląda jakby za dużo przyjął, to jeszcze na siłę przedłuża skandowanie gdy publika już ewidentnie nie ma na to ochoty. No może pijanej gawiedzi w to mi graj, ale dla mnie to jest niesmaczne.blackcocker pisze: ↑ndz mar 30, 2025 1:53 pm Każdy ma inną charyzmę, Kupa jest dobry na scenie, muszę mu to przyznać.
- blackcocker
- -#Moderator

Nie wiem, widziałem go tylko na dużych koncertach Turbo i w Ceti i nie miałem zastrzeżeń do jego prezencji. Może poza ostatnią Warszawą, gdy faktycznie wyglądało, że faktycznie pić już tego wieczoru nie powinien przed kolejnym wyjściem na scenę 
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
O właśnie, myślałem, że tylko ja mam takie skojarzenia - te jego ruchy na scenie są takie... takie... A niech już zostanie krindż choć w głowie mi siedzi inne określenie ale nie będę publicznie pisał. Głupie uśmieszki, dziwne kołysanie się i faktycznie za każdym razem wygląda na wypitego. Może po prostu miałem pecha i za mało go widziałem, ale ja tam zbytniej charyzmy nie uświadczyłem.Czystezlo pisze: ↑pn mar 31, 2025 8:06 amZachowanie Kupy na scenie podchodzi pod krindż.blackcocker pisze: ↑ndz mar 30, 2025 1:53 pm Każdy ma inną charyzmę, Kupa jest dobry na scenie, muszę mu to przyznać.
Nie no, nie rozliczajcie Kupy z Poznania i Warszawy 2025, bo tam chyba wszyscy swoje wypili. Tyle, że nie każdy mówił na scenie 
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Ja pisałem o Gdyni w ten weekend, ale Sajki pisał, że dzień później w Tczewie była profeska
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Bez przesady, widziałem kilkanaście razy G. Kupczyka w różnych konfiguracjach na scenie i nawet jeśli by się zdarzyło, że wypił o jedno piwko za daleko, to nigdy nie miałem zastrzeżeń co do jego formy wokalnej, nigdy nie zapomniał tekstu i nigdy nie odniosłem wrażenia, że przez alkohol jego występ traci na wartości.
Natomiast jest wokalistą charyzmatycznym i ma patenty, żeby poruszyć publiczność do zabawy, wie jak nią kierować lepiej niż Tomek.
Co nie zmienia faktu, że w chwili obecnej zdecydowanie wolę Tomka jako głównego i jedynego wokalistę Turbo.
Natomiast jest wokalistą charyzmatycznym i ma patenty, żeby poruszyć publiczność do zabawy, wie jak nią kierować lepiej niż Tomek.
Co nie zmienia faktu, że w chwili obecnej zdecydowanie wolę Tomka jako głównego i jedynego wokalistę Turbo.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Nie no... Kupczyk przed koncertem nie pije alko. Kilka razy siedziałem z nim na backstage i dosłownie jednego drinka pił i tyle. Mowa o czasach CETI z Muńkiem i Marysią.
www.MetalSide.pl
Przed może nie, ale podczas, w Warszawie to inna sprawa
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Ja w Warszawie nie miałem do niego zastrzeżeń pod kątem wokalnym. Może nie słuchałem jakoś dokładnie, bo śpiewał numery, które mniej mnie interesowały, ale myślę, że jakby był jakiś dramat, to rzuciłoby się nawet w moje głuche uszy i byśmy o tym dyskutowali po koncercie.
W Gdyni uważam, że jego forma była słabsza. Nie będę roztrząsał z czego to wynikało (a jakość dźwięku też nie pomagała). Wybacz Wszystkim wypadło słabo, Już nie z Tobą przeciętnie. Za to dla odmiany Numer Pierwszy potęga. Nie wiem czy nie najlepsze wykonanie wokalne tego numeru, które słyszałem, a słyszałem go (wg setlist) 36 razy na koncertach Turbo + 2 razy na Ceti + 1 raz na koncercie na 40-lecie Grzegorza. No i trzeba przyznać, że mimo lat Grzegorz wciąż ma mocny głos i zazwyczaj brzmi po prostu dobrze.
Inną sprawą jest jego zachowanie sceniczne. Mnie, jak pisałem już kilka razy, ten rodzaj "charyzmy" nie porywa, a wręcz odrzuca. Jeszcze na koncercie rocznicowym, gdzie był głównym bohaterem spoko. W Ceti też jakoś mnie to nie raziło, ale to znowu "jego zespół", a dodatkowo Targosz zawsze sporo sceny dla siebie kradł. Za to w sytuacji, gdy jest gościem (Turbo, koncerty ze Scream Makerem w repertuarze Dio, Rainbow, BS czy koncerty z Made in Warsaw w repertuarze Purple, Rainbow) to mi jego zachowanie przeszkadza w odbiorze koncertu.
Tomek natomiast nie jest jakimś świetnym frontmenem. Zazwyczaj jest po prostu dobrze. Coś pogada, wejdzie w jakieś interakcje z publicznością, zachęci do jakiegoś "hej" czy "oooo", ale bez przesadnego narzucania się. Z problematycznych sytuacji też zazwyczaj potrafił dobrze wybrnąć (tu zdziwiło mi reakcja z Tczewa opisana przez Sajkiego). To czego od niego oczekuję dowozi - ma dobrze śpiewać.
W Gdyni uważam, że jego forma była słabsza. Nie będę roztrząsał z czego to wynikało (a jakość dźwięku też nie pomagała). Wybacz Wszystkim wypadło słabo, Już nie z Tobą przeciętnie. Za to dla odmiany Numer Pierwszy potęga. Nie wiem czy nie najlepsze wykonanie wokalne tego numeru, które słyszałem, a słyszałem go (wg setlist) 36 razy na koncertach Turbo + 2 razy na Ceti + 1 raz na koncercie na 40-lecie Grzegorza. No i trzeba przyznać, że mimo lat Grzegorz wciąż ma mocny głos i zazwyczaj brzmi po prostu dobrze.
Inną sprawą jest jego zachowanie sceniczne. Mnie, jak pisałem już kilka razy, ten rodzaj "charyzmy" nie porywa, a wręcz odrzuca. Jeszcze na koncercie rocznicowym, gdzie był głównym bohaterem spoko. W Ceti też jakoś mnie to nie raziło, ale to znowu "jego zespół", a dodatkowo Targosz zawsze sporo sceny dla siebie kradł. Za to w sytuacji, gdy jest gościem (Turbo, koncerty ze Scream Makerem w repertuarze Dio, Rainbow, BS czy koncerty z Made in Warsaw w repertuarze Purple, Rainbow) to mi jego zachowanie przeszkadza w odbiorze koncertu.
Tomek natomiast nie jest jakimś świetnym frontmenem. Zazwyczaj jest po prostu dobrze. Coś pogada, wejdzie w jakieś interakcje z publicznością, zachęci do jakiegoś "hej" czy "oooo", ale bez przesadnego narzucania się. Z problematycznych sytuacji też zazwyczaj potrafił dobrze wybrnąć (tu zdziwiło mi reakcja z Tczewa opisana przez Sajkiego). To czego od niego oczekuję dowozi - ma dobrze śpiewać.
-
Wojciechowski
- -#Prowler

W Tczewie wg mnie to wyglądało mniej więcej tak. Kończyły się "Narodziny Demona", wokaliści byli na zapleczu, zespół w skupieniu grał patrząc się w instrumenty i gdy utwór się kończył i prawie się skończył, Wojtek zerknął na tłum i zapytał do mikrofonu coś w stylu "Halo, co tam się dzieje". Wtedy zaczęli się schodzić powoli ludzie, wyszedł Tomek, przyszedł Bartek i Piotrek i to Piotrek głównie zaczął powoli ogarniać sytuację, a na sam koniec "na białym koniu" wjechał Grzegorz jak już prawie wszystko było uspokojone i wtedy dopiero powiedział "parę słów o miłości". Może przyszedł ciut wcześniej, ale z tego co pamiętam zabrał głos na sam koniec, jak już było spokojnie.
Tomek natomiast w Tczewie fajnie wybrnął z sytuacji, gdy przed "Łotrem" założył czapkę i zaczął opowiadać historię tej czapki. Ktoś wtedy coś wtrącił ze sceny, co raczej nie nadawało się na dyskusję na koncercie i Tomek szybko i profesjonalnie uciął temat.
Tomek natomiast w Tczewie fajnie wybrnął z sytuacji, gdy przed "Łotrem" założył czapkę i zaczął opowiadać historię tej czapki. Ktoś wtedy coś wtrącił ze sceny, co raczej nie nadawało się na dyskusję na koncercie i Tomek szybko i profesjonalnie uciął temat.
No i trasa dobiegła końca, więc podsumujmy.
Co warte odnotowania i godne pochwały, wykonano łącznie 53 różne utwory - dla porównania w całym 2024 były to 44 numery, w 2023 49, a mamy dopiero kwiecień. Przed nami plenery i trasa jesienno-zimowa, na której licznik się zdecydowanie zwiększy. Na pewno wpływ na taką ilość miały pewne fakty powszechnie znane, ale warto je przypomnieć:
Zagrano wszystkie utwory ze Smaku cipy (2x całość w Wwa i Poznaniu, z pojedynczych koncertów również uzbierałaby się całość, 108 wykonań różnych numerów z tej płyty na tej trasie, zdecydowanie było za dużo tej płyty w setlistach, zwłaszcza że były zebrane w jeden blok w środku setu, co trochę nużyło)
Zagrano wszystkie utwory z Blizn (2x całość w Wwa i Poznaniu, także tylko tam zagrano Magnetyczny sen, Zawrót głowy i Intro. Przyjdź do mnie zagrano dodatkowo tylko w Lublinie, ze względu na obecność Krzyśka Śniadeckiego, mam nadzieję że jesienią nowe numery będą bardziej rotowane, ale i tak jest okej, 5-6 utworów per gig zwykle leciało, to odpowiednia ilość na promocję płyty, łącznie 84)
Zagrano wszystkie utwory z Dorosłych dzieci (w Londynie, który to koncert był promowany jako zaginiony gig z poprzedniej trasy, więc trochę przypadkowo podpiął się pod aktualną, jednak należy to liczyć do WMWM. Poza Londynem regularnie grane były DD, Ikar, Mówili. Ktoś zamienił i Pozorne wpadły na WOŚPowe gigi)
Z Kawalerii nie zagrano tylko Dłoni potwora.
Tożsamość: Otwarte, Pismo
Piąty żywioł: This War Machine, Myśl i walcz, Może tylko płynie czas
Strażnik światła: tytułowy, Niebezpieczny taniec, Noc już woła
Awatar: Armia, Upiór w operze
Ostatni wojownik: tytułowy
Pozaalbumowe: Mały, Forsa (tylko akustyk w Międzyzdrojach)
Covery: Fabryka keksów, Don't Worry Be Happy
W dalszej części roku oczekuję mniejszej ilości Smaku i większej ilości numerów 2009+ ale to jak zawsze
Co warte odnotowania i godne pochwały, wykonano łącznie 53 różne utwory - dla porównania w całym 2024 były to 44 numery, w 2023 49, a mamy dopiero kwiecień. Przed nami plenery i trasa jesienno-zimowa, na której licznik się zdecydowanie zwiększy. Na pewno wpływ na taką ilość miały pewne fakty powszechnie znane, ale warto je przypomnieć:
Zagrano wszystkie utwory ze Smaku cipy (2x całość w Wwa i Poznaniu, z pojedynczych koncertów również uzbierałaby się całość, 108 wykonań różnych numerów z tej płyty na tej trasie, zdecydowanie było za dużo tej płyty w setlistach, zwłaszcza że były zebrane w jeden blok w środku setu, co trochę nużyło)
Zagrano wszystkie utwory z Blizn (2x całość w Wwa i Poznaniu, także tylko tam zagrano Magnetyczny sen, Zawrót głowy i Intro. Przyjdź do mnie zagrano dodatkowo tylko w Lublinie, ze względu na obecność Krzyśka Śniadeckiego, mam nadzieję że jesienią nowe numery będą bardziej rotowane, ale i tak jest okej, 5-6 utworów per gig zwykle leciało, to odpowiednia ilość na promocję płyty, łącznie 84)
Zagrano wszystkie utwory z Dorosłych dzieci (w Londynie, który to koncert był promowany jako zaginiony gig z poprzedniej trasy, więc trochę przypadkowo podpiął się pod aktualną, jednak należy to liczyć do WMWM. Poza Londynem regularnie grane były DD, Ikar, Mówili. Ktoś zamienił i Pozorne wpadły na WOŚPowe gigi)
Z Kawalerii nie zagrano tylko Dłoni potwora.
Tożsamość: Otwarte, Pismo
Piąty żywioł: This War Machine, Myśl i walcz, Może tylko płynie czas
Strażnik światła: tytułowy, Niebezpieczny taniec, Noc już woła
Awatar: Armia, Upiór w operze
Ostatni wojownik: tytułowy
Pozaalbumowe: Mały, Forsa (tylko akustyk w Międzyzdrojach)
Covery: Fabryka keksów, Don't Worry Be Happy
W dalszej części roku oczekuję mniejszej ilości Smaku i większej ilości numerów 2009+ ale to jak zawsze
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
- blackcocker
- -#Moderator

Świetne podsumowanie. Przykro widzieć dalej taką dominację staroci ponad numerami z XXI w. I nie mówię tu tylko o erze Strusia, ale nie obraziłbym się za jakieś mniej grane kąski z Awatara czy Tożsamości
no ale to może zostawią na powrót Kupczyka do zespołu 
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.