Skład Festiwalu cz. 2
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Skład Festiwalu cz. 2
no na razie nic nie ujmując ale już bardziej wyrównany poziom mial Hunterfest w Szczytnie czy nawet Mystic 2003.... jeśli 2 następne kapele(jeśli mastodon się potwierdzi) nie będa wielkiego formatu to dla lepszego efektu powinno sie koncert do spodka przeniesc albo na mniejszy stadion zeby efektu "pustej sali" nie było...
"I love the smell of napalm in the morning....
It's smell's like victory"
Dokladnie, Masz racje... jak tak dalej pojdzie to zajete bedzie z pol plyty i troche miejsc na sektorach, z ktorych i tak pewnie gowno widac... syf. Ciagle czekam na oficjalne ogloszenie tych co to mieli zapelniac sami spodek... bo tak bylo napisane, ze kazda z tych grup sama mogla by zapelnic spodek. O Nightwish nie bede sie spieral... no ale to roznie pozna pojmowac jesli Odyssey ogranizuje koncert Avril Lavigne czy jakos tak w Spodku i ma nadzieje, ze sie caly zapelni... nie wiem czy by stodole zapelnila.
A może nie moga znaleśc takiej gwiazdy która chce grac jak jest jasno 
To co piszesz może mieć jakiś sensMiras pisze:A może nie moga znaleśc takiej gwiazdy która chce grac jak jest jasno
ale i tak mogli by się postarać
UP THE IRONS!!
:solo
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Na innych europejskich festiwalach nie ma takiego problemu więc to żadna wymówka.Miras pisze:A może nie moga znaleśc takiej gwiazdy która chce grac jak jest jasno
Co do supportów to ponoć 2-3 miały być w stanie zapełnić Spodek. Można powiedzieć, że Nightwish ewentualnie się do nich zalicza (w Niemczech czy Skandynawii grał samodzielnie w dużych halach) więc pozostają jeszcze 1-2 większe zespoły... IMHO ściągnięcie takiego Megadeth uratowałoby festiwal.
Avril pewnie ma na tyle fanow ze Spodek by zapelnila, tylko że chyba zapomnieli o tym ze to w wiekszosci rozwrzeszczane 13-kiRoger pisze:Dokladnie, Masz racje... jak tak dalej pojdzie to zajete bedzie z pol plyty i troche miejsc na sektorach, z ktorych i tak pewnie gowno widac... syf. Ciagle czekam na oficjalne ogloszenie tych co to mieli zapelniac sami spodek... bo tak bylo napisane, ze kazda z tych grup sama mogla by zapelnic spodek. O Nightwish nie bede sie spieral... no ale to roznie pozna pojmowac jesli Odyssey ogranizuje koncert Avril Lavigne czy jakos tak w Spodku i ma nadzieje, ze sie caly zapelni... nie wiem czy by stodole zapelnila.
-
_Sand_man_
- -#Invader

Pamiętaj, że prokurator jest ich drugim ojcem . :rocxSzymon pisze: to bym sie nawet przeszedl zobaczyc (te tlumy 13-latek)
a tam taki tlum i w dodatku ciemno bedzie

Avril to nie jest moim zdaniem produkt na Europe a tym bardziej nie na nasz kraj zeby zapelniac takie hale jak Spdek.
Mi się raczej wydaje że bardziej chodzi o kase ponieważ większość finansów zgarnie maiden a przy cenach biletów to można sądzić że wielkie sławy raczej sie nie zjawią (jednak chciałbym sie mylić)Miras pisze:A może nie moga znaleśc takiej gwiazdy która chce grac jak jest jasno
jaką kasę? w czechach czterodniowy fest. z Manowarem Edguy Hammerfall i rage kosztuje 8 dych...i nagle żeby do polski mozna byo naraż ściągnąć kilka dużych zespołów to trzeba biletów za dwie stówy? wydaję mi się że wszystko leży w kwestii organizatora.
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Bez przesady - Maiden bierze dużo, ale jeśli założyć, że na stadionie zjawi się 45.000 osób (tyle co na Metallice) to przy średniej cenie biletów założmy 120 PLN mamy prawie 2.000.000 $ zysku. Maiden może wziąć kilkaset tysięcy Euro, ale mimo to kasy starczy na pozyskanie kilku większych zespołów. Mam nadzieję, że Mystic nie założył, iż 20.000-25.000 frekwencja dla Maiden + kilku zespolików ich zadowala.edii pisze:Mi się raczej wydaje że bardziej chodzi o kase ponieważ większość finansów zgarnie maiden a przy cenach biletów to można sądzić że wielkie sławy raczej sie nie zjawią (jednak chciałbym sie mylić)Miras pisze:A może nie moga znaleśc takiej gwiazdy która chce grac jak jest jasno
I wlasnie takie perelki jak Mastodon [ o ktorym tylko nieliczni slyszeli na tym forum , co tylko smuci ] dodaja moja osobe , jeszcze kilka i bedzie nas 60 tys. 
No właśnie trzeba walczyćWICKER MAN pisze:Bez przesady - Maiden bierze dużo, ale jeśli założyć, że na stadionie zjawi się 45.000 osób (tyle co na Metallice) to przy średniej cenie biletów założmy 120 PLN mamy prawie 2.000.000 $ zysku. Maiden może wziąć kilkaset tysięcy Euro, ale mimo to kasy starczy na pozyskanie kilku większych zespołów. Mam nadzieję, że Mystic nie założył, iż 20.000-25.000 frekwencja dla Maiden + kilku zespolików ich zadowala.edii pisze:Mi się raczej wydaje że bardziej chodzi o kase ponieważ większość finansów zgarnie maiden a przy cenach biletów to można sądzić że wielkie sławy raczej sie nie zjawią (jednak chciałbym sie mylić)Miras pisze:A może nie moga znaleśc takiej gwiazdy która chce grac jak jest jasnoTrzeba być ambitnym i walczyć o 60.000!
niech oni załatwią dobre zespołu
a my podziałamy (porozdajemy uletki, porozklejamy wszędzie gdzie się da plakaty, ponamawiamy ludzi)
i postaramy się żeby było 60.000 ludzi
:solo :rocx
UP THE IRONS!!
nie ma szans na 60 tys.
też bym bardzo tego chciał, ale sami wiecie chyba, że to nierealne, chyba, że supportem by była Metallica
też bym bardzo tego chciał, ale sami wiecie chyba, że to nierealne, chyba, że supportem by była Metallica
Właśnei też bym tego chciał
no ale mogło by być chociaż z 40-50 tys
no ale mogło by być chociaż z 40-50 tys
UP THE IRONS!!
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Około 35.000 można byłoby uznać za dobry wynik, ale oczywiście im więcej tym lepiej!
W tej chwili wszystko zależy od supportów... Na chwilę obecną poszło pewnie jakieś 10.000-15.000 biletów i wątpię, żeby do czasu ogłoszenia innych zespołów sprzedaż ruszyła... Oczywiście bez odpowiedniej promocji (w tym także naszej
) nie będzie łatwo opchnąć dużo biletów nawet przy dość dobrych zespołach. Mam nadzieję, że niedługo poznamy patronów medialnych wydarzenia (i że będą to spore firmy), a o koncercie zacznie się więcej mówić. :rocx
Ale to dyskusja do innego tematu...
Ale to dyskusja do innego tematu...
- likipiki
- -#Lord of the flies

Zastanawiam się, czy Twoje obawy nie są słuszne. Być może Mystic widząc co wyprawia Odyssey (z pewnością znacznie wcześniej od nas wiedział jakimi koncertami interesuje się Odyssey), postanowił że z frekwencją 20tys już im się koszty zwrócą, dodtakowo jakiś tam (być może nawet nie mały) zysk zgarną. Po co więc mieliby ryzykować płatbościami dla wielkich gwiazd, skoro już teraz swoje zarobią. A to jak wypdnie koncert to przecież nie ich sprawaWICKER MAN pisze:Bez przesady - Maiden bierze dużo, ale jeśli założyć, że na stadionie zjawi się 45.000 osób (tyle co na Metallice) to przy średniej cenie biletów założmy 120 PLN mamy prawie 2.000.000 $ zysku. Maiden może wziąć kilkaset tysięcy Euro, ale mimo to kasy starczy na pozyskanie kilku większych zespołów. Mam nadzieję, że Mystic nie założył, iż 20.000-25.000 frekwencja dla Maiden + kilku zespolików ich zadowala.edii pisze:Mi się raczej wydaje że bardziej chodzi o kase ponieważ większość finansów zgarnie maiden a przy cenach biletów to można sądzić że wielkie sławy raczej sie nie zjawią (jednak chciałbym sie mylić)Miras pisze:A może nie moga znaleśc takiej gwiazdy która chce grac jak jest jasnoTrzeba być ambitnym i walczyć o 60.000!
Poza tym, istotne jest też to co napisałeś. Nie tylko supporty zapewnią więcej ludu na śląskim, ale niezwykle istotna jest też promocja, kampania reklamowa. I sądzę, że jedynie plakaty nie wystarczą. Trzeba by było głęboko wkroczyć w media - gazety, radio i portale netowe (bo tv chyba odpada). Podobno 1000 wyświetleń baneru na onecie kosztuje 35 zł... Być może wykupienie miliona wyświetleń nie byłoby błędem....
A gazety to nie tylko muzyczne, ale i prasa lokalna. Wszędzie gdzie się da, bo na razie o MF w mediach cicho jest oj cicho.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Oficjalna Kreatora pisze:The Kreator show in Costa Rica takes place on 04.01.05 and NOT on 06.01.05. !!!!