03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk
Metalfest with their first names, same weekend as Mystic.
Avantasia
Sepultura
Accept
Pain
Gotthard
Dominum
Freedom Call
Crematory
Orphaned Land
Charlotte Wessels
Crypta
April Art
Emil Bulls
Tri State Corner
Not sooo much here for Mystic. Sepultura was here 25, and Accept 24. But Avantasia could be one of the headliners I guess. Pain, Dominum, Crematory, Orphaned Land and Crypta maybe.
Avantasia
Sepultura
Accept
Pain
Gotthard
Dominum
Freedom Call
Crematory
Orphaned Land
Charlotte Wessels
Crypta
April Art
Emil Bulls
Tri State Corner
Not sooo much here for Mystic. Sepultura was here 25, and Accept 24. But Avantasia could be one of the headliners I guess. Pain, Dominum, Crematory, Orphaned Land and Crypta maybe.
ALE GÓWNO !
Pozdrawiam - Greetings !
Pozdrawiam - Greetings !
www.last.fm/user/darkfuneral18
- Shedao Shai
- -#Nomad

Sepultura - the finalest of final shows in Poland!
Pain, Crypta and Charlotte seem to me like potential names for 2026.
Pain, Crypta and Charlotte seem to me like potential names for 2026.
Avantasię chętnie bym zobaczył, ale pewnie ich nie ściągną. Accept może się jak najbardziej znowu pojawić, oby tylko dostali tym razem Main Stage. Z pozostałych chciałbym zobaczyć Gotthard, bo ich jeszcze nie widziałem na żywo, oraz Pain, bo tegoroczny występ w Progresji był spoko. Reszta - meh.
Nie wyglądają na ten moment jakoś powalająco te zapowiedzi przyszłorocznych czerwcowych festiwali w Europie, to już lepiej te sierpniowe się zapowiadają (Helloween, Judasi).
Nie wyglądają na ten moment jakoś powalająco te zapowiedzi przyszłorocznych czerwcowych festiwali w Europie, to już lepiej te sierpniowe się zapowiadają (Helloween, Judasi).
Pierwsze co mi przychodzi na myśl w kontekście Mystica 2026 to Nevermore. Zakładając, że byliby w Europie przez parę miesięcy (bo ogłoszeni na Wacken), to szanse są spore. Z resztą, z chęcią bym przyjął to.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Skoro na Sava się nie szarpneli... chyba że Nevermore zagra dluga trase, dużo klubow i festow to wtedy jest szansa
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
- Caracalized
- -#Clairvoyant

Dla mnie cały skład tego Metalfestu jest tak bardzo meh jak tylko może być, ale dałem do zrozumienia w innym temacie, że Accept byłby dla mnie rozczarowującym headlinerem, no i oni zaledwie rok temu byli na Mysticu. Lecz w przypadku tego festiwalu nie liczę chyba więcej na interesujących headlinerów, a bardziej niszowe i ciekawsze nazwy. Fuck yeah, chciałbym Judas Priest, ale na ten moment ogłosili tylko dwie sierpniowe daty i też nie liczę, że wrócą do Stoczni po czterech latach, lecz byłoby bardziej niż zajebiście gdyby tak się stało. Czekam czym Mystic mnie zaskoczy i wolałbym, aby nie było aż tak dużo świetnych nazw, abym wszystko w miarę możliwości mógł zobaczyć i nie rezygnować z czegoś, lecz jeżeli line-up będzie zbyt cienki dla mnie to po prostu sprzedam karnet i nie pojadę xD Nie wiem, nie chcę na nic liczyć, pożyjemy zobaczymy co tam wykombinują.
Może być też to gówno Slaughter to Prevail bo widzę że w Sierpniu grają jako Main headzi na samym środku, nawet bardziej są eksponowani niż Judas Priest.Bon Dzosef pisze: ↑pn sie 18, 2025 10:42 pm Skoro na Sava się nie szarpneli... chyba że Nevermore zagra dluga trase, dużo klubow i festow to wtedy jest szansa
Nevermore słyszałem że przylatuje dopiero w koncówce Lipca do Europy więc odpadają.
Kevin18 pisze: ↑pn sie 18, 2025 10:55 pmMoże być też to gówno Slaughter to Prevail bo widzę że robią festy w lato a w Sierpniu grają jako Main headzi na samym środku Bloodstock, nawet bardziej są eksponowani niż Judas Priest. A to mega popularna Tik Tokowa nazwa i swoich widzów ściagną.Bon Dzosef pisze: ↑pn sie 18, 2025 10:42 pm Skoro na Sava się nie szarpneli... chyba że Nevermore zagra dluga trase, dużo klubow i festow to wtedy jest szansa
Nevermore słyszałem że przylatuje dopiero w koncówce Lipca do Europy więc odpadają.
- Caracalized
- -#Clairvoyant

Ja dopiero przy okazji tego Bloodstockowego ogłoszenia się dowiedziałem, że Slaughter to Prevail to jest jakaś wielka gwiazda xDDD
Sorry za trochę spermiarstwa, ale Crypta, a szczególnie wokalista-basistka - wspaniała.
Ostatnio zmieniony pn sie 18, 2025 11:06 pm przez nugz, łącznie zmieniany 2 razy.
- Caracalized
- -#Clairvoyant

Slaughter to Prevail nie ma 2mln słuchaczy na spotify nawet, myślałem że będą mieć spokojnie z 5mln co najmniej jak chodzą pogłoski, że to jakieś tik tokowe gwiazdeczki 
Crypta jest spoko, ale nie tylko dlatego, że grają tam atrakcyjne laski. Te ich albumy są całkiem niezłe. Zwłaszcza ten drugi, tam się dzieje dużo dobrego.
A z tym Slaughter to Gayvail to oby nie. To byłby koszmar.
A z tym Slaughter to Gayvail to oby nie. To byłby koszmar.
- Recit The Thornographer
- -#Moonchild

Mystic podobno 2 lata z rzędu próbował z Dimmu Borgir i 2 razy nie wyszło, a brakowało niewiele (w tym roku podobno kwestia daty po Sweden Rock). Obstawiam, że trzeci raz wyjdzie i to mnie zachęci
Coś czuję, że jeszcze zrobią ich na dużej scenie i będzie można posłuchać partii chóru z taśmy pod chmurką.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
- blackcocker
- -#Moderator

Oby nie
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
- Caracalized
- -#Clairvoyant

Niepożądane nazwy są nieuniknione na Mysticu, więc jak dla mnie niech i Dimmu Borgir, jak i to Slaughter to Prevail będą, tylko żeby w tym czasie było coś fajnego na innej scenie, a jak nie będzie to najwyżej jakaś mała przerwa lub wcześniejsze zawinięcie się xD Dla mnie połowa line-upu to może być syf, tylko żeby druga połowa nadrabiała dobrymi rzeczami; 3-4 porządne koncerty na dzień stykną
Lokalizacyjnie obstawiam tereny przy stadionie. Na chwilę obecną to jedyne miejsce w Gdańsku do organizowania imprez masowych. Ostatnio chyba jakaś zorza była tam organizowana. Jeśli organizatorzy dogadają się z Amber Expo, to są jeszcze hale targowe, w których w listopadzie odbywa się inny festiwal. Plac Zebrań Ludowych, na którym jest zazwyczaj festiwalowe pole namiotowe, wkrótce nie będzie dostępny ze względu na planowaną budowę opery w tym miejscu. Chyba, że część festiwalu przeniesie się do opery. xD Może MC ma jakiegoś lokalizacyjnego asa w rękawie?
Kosakowo - mam nadzieję, że nie. To byłby dla mnie koniec MF. Z resztą... Gdynia przez lata była zaangażowana w TĄ imprezę na lotnisku i powiedziałabym, że nie będą wchodzić w drugi, konkurencyjny festiwal.... Gdyby nie to, że były jakieś ploty o przeniesieniu openera.... :/ liczę jednak, że festiwale zostaną tam, gdzie są w kwestii lokalizacji.
Kosakowo - mam nadzieję, że nie. To byłby dla mnie koniec MF. Z resztą... Gdynia przez lata była zaangażowana w TĄ imprezę na lotnisku i powiedziałabym, że nie będą wchodzić w drugi, konkurencyjny festiwal.... Gdyby nie to, że były jakieś ploty o przeniesieniu openera.... :/ liczę jednak, że festiwale zostaną tam, gdzie są w kwestii lokalizacji.
- blackcocker
- -#Moderator

Kosakowo gówno strasznie. Zabiliby ten fest taką decyzją
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Lokalizacja to niesamowicie mocny punkt MF. Oczywiście dla festiwalowiczów oraz miasta, a nie dla okolicznych mieszkańców.
1. Bezpośrednio przy stacji SKM - brak potrzeby organizowania specjalnych transportów
2. Rzut beretem od stacji Gdańsk Główny - super wygodnie dla przyjeżdżających z kraju pociągiem.
3. Sąsiedztwo turystycznej części miasta - świetnie dla festiwalowiczów, którzy mogą sobie pozwiedzać z rana Gdańsk, dobre dla Gdańska, bo "chołota się nie rozłazi, a zostaje gdzie trzeba i zostawia tam pieniądze"
Kosakowo to przeciwieństwo wszystkich powyższych. Chociaż do ruin torpedowni niedaleko
1. Bezpośrednio przy stacji SKM - brak potrzeby organizowania specjalnych transportów
2. Rzut beretem od stacji Gdańsk Główny - super wygodnie dla przyjeżdżających z kraju pociągiem.
3. Sąsiedztwo turystycznej części miasta - świetnie dla festiwalowiczów, którzy mogą sobie pozwiedzać z rana Gdańsk, dobre dla Gdańska, bo "chołota się nie rozłazi, a zostaje gdzie trzeba i zostawia tam pieniądze"
Kosakowo to przeciwieństwo wszystkich powyższych. Chociaż do ruin torpedowni niedaleko
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Co z tego, że jest blisko, skoro stocznia nie nadaje się do oglądania koncertow?
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy