03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: 03-06/06/2026 - Mystic Festival - Gdańsk

Post autor: Caracalized »

Ja i tak nie wiadomo jakich headlinerów nie oczekuję, chociaż fajnie by było, gdyby było coś co naprawdę bardzo lubię.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Caracalized pisze: czw sie 28, 2025 11:32 am Ja i tak nie wiadomo jakich headlinerów nie oczekuję, chociaż fajnie by było, gdyby było coś co naprawdę bardzo lubię.
Dokładnie. Zero oczekiwań headlinerskich i mocny drugi rząd mi się marzy, tak jak było w tym roku
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Jak będzie Emperor, to nic innego nie będzie miało znaczenia :)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Tak! Emperor, plus u mnie jeszcze Dimmu Borgir to dwie nazwy, których wypatruję w ogłoszeniach. Poza nimi nie bardzo wiem, co może mnie skusić.

Ogólnie Mystic po zeszłorocznej edycji jakoś u mnie stracił i tak jak wcześniej nie przeszkadzał mi aż tak bardzo ten tłok i ścisk, nawet nieludzkie warunki na Asphyx 2 lata temu jakoś puściłem płazem, tak rok temu czułem się przytłoczony tym, co działo się na Park Stage. Także marzę, żeby wspomniane Emperor i Dimmu Borgir ruszyły jeszcze w trasę, w ramach której odwiedzą np. Progresję.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jest jeszcze jedna nazwa, którą bardzo bym chciał zobaczyć w rozkładzie jazdy: Entombed. Panowie wiosną wzięli się za nagrywanie płyty, od tamtej pory cisza, ale jako, że Nicke już nie gra w Lucifer, to ma trochę więcej czasu do dyspozycji. #mysticmusisz

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Recit The Thornographer pisze: czw sie 28, 2025 1:41 pm Tak! Emperor, plus u mnie jeszcze Dimmu Borgir to dwie nazwy, których wypatruję w ogłoszeniach. Poza nimi nie bardzo wiem, co może mnie skusić.

Ogólnie Mystic po zeszłorocznej edycji jakoś u mnie stracił i tak jak wcześniej nie przeszkadzał mi aż tak bardzo ten tłok i ścisk, nawet nieludzkie warunki na Asphyx 2 lata temu jakoś puściłem płazem, tak rok temu czułem się przytłoczony tym, co działo się na Park Stage. Także marzę, żeby wspomniane Emperor i Dimmu Borgir ruszyły jeszcze w trasę, w ramach której odwiedzą np. Progresję.

Ja bym nie chciał żadnego z nich, ale jak będą to i tak będzie co robić

Co do DB, to p ile pamiętam ostatnio grali w Hali Koło (z Kreatorem), więc Progresja to byłoby downgrade

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

pz pisze: czw sie 28, 2025 4:34 pm

Co do DB, to p ile pamiętam ostatnio grali w Hali Koło (z Kreatorem), więc Progresja to byłoby downgrade
No tak, ale tak, to była raczej zasługa Kreatora. Dimmu przez lata niegrania trochę urósł dzięki sentymentom ludzi, ale nie sądzę, żeby na osobnym koncercie wyprzedał Progresję. Ale na ewentualnym Mystic może być główna scena ze wspomnianego powodu.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

To Dimmu Borgir to jest materiał na headlinera czy zespół, który miałby raczej 75 minutowy slot przed headem na głównej? Ewentualnie na gwiazdę park stage'u?
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Fanem Dimmu nie jestem, ale na Wacken zajebali taki koncert gwiazdorskiego formatu, że nie było co zbierać. Tak więc nie zdziwiłbym sie, jakby na Mysticu mieli się pojawić wysoko w rankingu.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Caracalized pisze: czw sie 28, 2025 11:14 pm To Dimmu Borgir to jest materiał na headlinera czy zespół, który miałby raczej 75 minutowy slot przed headem na głównej? Ewentualnie na gwiazdę park stage'u?
Dimmu grali w Polsce w Progresji. Dawno temu znacznie ograniczyli działalność. Wrócili do grania 2 lata temu i chyba na fali sentymentu urośli w festiwalowej optyce. Ku mojemu zdziwieniu na różnych festach dostają miejsca wysoko na plakatach (tras klubowych nie grają, tylko letnie spędy).

Na Mysticu to jest w sumie czasami dziwne, mam wrażenie, że patrząc ogólnie na festiwal to jakaś część Parka powinna być na Main... a Dimmu to jak najbardziej materiał na główną scenę.
Na Wacken było tak: https://youtu.be/HCIxcIz72jQ?si=cecC2xpYHqvzaxk0

Tylko jak ma być już Behemoth, to innego dnia Dimmu? Da się zauważyć, że Mystic stara się zapewniać różnorodność, a to byłaby mega mocna obsada muzyki z kociołka piekielnego.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Myślę, że Behe to gwarantowany head. Po pierwsze, to jest duża marka, w obecnych warunkach Mystica wystarczająco duża na tę rolę. Po drugie, to już nie są te czasy, że Behemoth to "swojski" zespół, który gra po Progresjach i innych B90, taki koncert to jednak spore wydarzenie dla polskich fanów.

I też nie sądzę, żeby dwa (no, umówmy się...) stylistycznie podobne kapele pełniły role headlinerów. DB, jeśli będzie, to pewnie head Park Stage albo pre-head Maina. I to samo rzec można o Emperor, jeśli ich ściągną.

Mam nadzieję, że w tym roku nie będzie tej upośledzonej komunikacji z zainteresowanymi i od razu dowiemy się, że dany artysta to gwiazda główna festiwalu. Bo rok temu Szubrycht polazł do tego radia i narobił tam inicjatywie większego gówna niż było wcześniej.

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

No to było jedno wielkie iks de. Z tego co kojarzę to In Flames chyba było w pierwszej kolejności ogłoszone w ogóle razem z trzema innymi zespołami i nie było wtedy mowy o tym, aby byli headlinerem i Diamonda bodajże potem ogłosili pierwszym headlinerem festiwalu, więc pewnie jakieś kapele im się posypały i pomyśleli, że zrobią z In Flames i Sepultury gwiazdy głównych scen.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Rzekomo wszystko poszło zgodnie z planem, ale... No wyglądało to dokładnie tak, jak to opisałeś. Wyszło z tego niezłe gówno i to się dalej ciągnie za organizatorami. Nie sądzę, by kolejna edycja ostatecznie ucierpiała na tej zawierusze, ale tixy mogą im tym razem schodzić wolniej. Ja nie mam nic przeciwko mniejszym headlinerom, zresztą jest to zjawisko, do którego koncertowicze powinni się stopniowo przyzwyczajać (bo poza Gojirą, Ghost, Sabatonem i paroma innymi wykonawcami po prostu nie ma zbyt wielu dużych "nowych" kapel). Natomiast transparentność jest tutaj kluczowa i myślę, że gdyby sprawę przedstawiono w sposób jasny w odpowiednim czasie, to tylko nieliczni gwizdali by na orgów.

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Jeszcze jest opcja, że Behemoth będzie headem Warm up day, aczkolwiek z ich aktualną pozycją i popularnością, to spokojnie mogą być "zespołem zamykającym dzień na main stage" :wink:.

Z innych headlinerów, to liczę na Helloween, pytanie tylko, czy całe lato będą koncertować, bo na razie ujawnili jakąś datę sierpniową.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Niby grają niedługo w Kato, ale kto wie? Ja przypuszczam, że dowalą jakąś nazwę, której żodyn z Kuracjuszy się nie spodziewa i będzie zonk :mryellow:

A, no według mnie Accept z setem urodzinowym to easy bet. Accept + Behe + coś jeszcze, pewnie skierowanego do młodszej/bardziej alternatywnej publiki, brzmi jak bardzo stoczniowa opcja.

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

To, że grają w Kato, to akurat działa na korzyść tej hipotezy, bo widzę tutaj pewien schemat podobny do występów Sepultury i Megadeth :B.

Accept to też dobry strzał, nie wiem czy aż na headlinera, ale chętnie bym zobaczył, jak zawsze zresztą. Ogólnie jak na razie ten koncert życzeń, jeśli chodzi o przyszłoroczne nazwy, to totalne wróżenie z fusów, bo inne czerwcowe festiwale jeszcze milczą. Dopiero Metalfest się parę dni temu ogłosił, ale z tego co sprawdzałem, to w tym roku chyba jedynie King Diamond i Death Angel się pokryli, więc tutaj raczej to niewielka podpowiedź. Chociaż tę Avantasię chętnie bym zobaczył w Stoczni :wink: lub jakiś "specjalny" koncert, jak Danziga w 2023 roku.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Im mniej się pokryje z Metalfestem tym lepiej :mrgreen:
Bartek_
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Bartek_ »

Myślę, że całkiem realne jest The Gathering z Anneke
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

O przyjąłbym z przyjemnością.
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

blackcocker pisze: pt sie 29, 2025 2:03 pm O przyjąłbym z przyjemnością.
+1
https://www.last.fm/user/kamooo
ODPOWIEDZ