Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: Geri666 »

gumbyy pisze: śr wrz 03, 2025 11:13 pm U mnie stabilnie. Raz na rok CD 2 odpalę. I tyle.

Schizoid - co do solówek to ta w Darkest Hour też niczego sobie (dla mnie najlepsza na płycie).
Zwłaszcza Dejva, którą zerżnął ze swojej w Coming Home :D
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Albo Shirley przypadkowo tak zlepił w Pro-Tools i już zostawili, po co drążyć ;)
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Przesłuchałem w całości tylko raz- podczas dziewiczego odsłuchu. Potem nie byłem w stanie. W ogóle słuchałem myślę, że nie więcej niż 10 razy, co nigdy z płytą IM mi się nie zdarzyło. Tak mnie ta muzyka męczy. Dad rock to niezwykle trafne określenie.
Podtrzymuję 3/10.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

gumbyy pisze: czw wrz 04, 2025 9:03 am
nugz pisze: czw wrz 04, 2025 6:39 am A w czym tak kuleje ta produkcja? Chciałbym otrzymać bardziej nerdowską odpowiedź ;)
Brzmienie jest zamulone, nie ma za bardzo przestrzeni. Całość jest taka jakby "ściśnięta" i "blisko" siebie jesli chodzi o instrumenty. Sekcja nie robi głębi, wokal nie jest nad "tym wszystkim" mocno wyciągnięty. Całość zbija się w taką trochę "kluchę" :lol:
Dodaj do tego plastikowo brzmiące gitary (serio, przecież te melodyjki miejscami zalatują VXI) i odpustowe klawisze, które na tej płycie są dość mocno wyeksponowane.

Kurde, takie Stratego z brzmieniem BNW to byłaby zupełnie inna bajka.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Schizoid pisze: czw wrz 04, 2025 1:59 pm
gumbyy pisze: czw wrz 04, 2025 9:03 am
nugz pisze: czw wrz 04, 2025 6:39 am A w czym tak kuleje ta produkcja? Chciałbym otrzymać bardziej nerdowską odpowiedź ;)
Brzmienie jest zamulone, nie ma za bardzo przestrzeni. Całość jest taka jakby "ściśnięta" i "blisko" siebie jesli chodzi o instrumenty. Sekcja nie robi głębi, wokal nie jest nad "tym wszystkim" mocno wyciągnięty. Całość zbija się w taką trochę "kluchę" :lol:
Dodaj do tego plastikowo brzmiące gitary (serio, przecież te melodyjki miejscami zalatują VXI) i odpustowe klawisze, które na tej płycie są dość mocno wyeksponowane.

Kurde, takie Stratego z brzmieniem BNW to byłaby zupełnie inna bajka.
Zgadzam się. Klawisze mocno słabe, które dokładają masy do tej "kluchy".
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

sajki pisze: czw wrz 04, 2025 1:49 pm Przesłuchałem w całości tylko raz- podczas dziewiczego odsłuchu. Potem nie byłem w stanie. W ogóle słuchałem myślę, że nie więcej niż 10 razy, co nigdy z płytą IM mi się nie zdarzyło. Tak mnie ta muzyka męczy. Dad rock to niezwykle trafne określenie.
Podtrzymuję 3/10.
To i tak nieźle. Ja tej płyty nie byłem a w stanie ani razu przesłuchać od początku do końca bez skipowania. To jedyny taki przypadek w dyskografii Maiden (drugi taki przypadek to 72 seasons Mety). Niezmiennie, jeżeli czegokolwiek z tej płyty posłucham, to jest to WOTW bądź Stratego bądź Darkest Hour - reszta dla mnie nie istnieje.
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
nugz
SMERF MARUDA

To kolejny rok kiedy zadziwia mnie rozstrzał opinii o Sen :)
W reguły coś jest zgodnie uznane za dobre, przeciętne lub chujowe, tutaj łamane są wszelkie przyjęte normy :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

nugz pisze: pn wrz 08, 2025 9:17 am To kolejny rok kiedy zadziwia mnie rozstrzał opinii o Sen :)
W reguły coś jest zgodnie uznane za dobre, przeciętne lub chujowe, tutaj łamane są wszelkie przyjęte normy :D
E, nie powiedziałbym. Ogólnie ten album ma 3.09/5.0 na RYM (co na standardy metalu na RYM znaczy "okej, ale tylko tyle") i te głosy raczej rozkładają się głównie na środek. To jest co by nie mówić najpopularniejszy portal tego rodzaju, więc ocena jest jakoś tam miarodajna. W środowisku stricte fanowskim oczywiście mogą być odchyły w jedną stronę lub drugą.
Zrzut ekranu 2025-09-08 140758.png
Zrzut ekranu 2025-09-08 140758.png (5.86 KiB) Przejrzano 1400 razy

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Miałem na myśli bardziej lokalsów - od Sengniotsu i Senshitsu 2/10, po 8,5/9 ;)
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

nurni pisze: pn wrz 08, 2025 8:46 am
sajki pisze: czw wrz 04, 2025 1:49 pm Przesłuchałem w całości tylko raz- podczas dziewiczego odsłuchu. Potem nie byłem w stanie. W ogóle słuchałem myślę, że nie więcej niż 10 razy, co nigdy z płytą IM mi się nie zdarzyło. Tak mnie ta muzyka męczy. Dad rock to niezwykle trafne określenie.
Podtrzymuję 3/10.
To i tak nieźle. Ja tej płyty nie byłem a w stanie ani razu przesłuchać od początku do końca bez skipowania. To jedyny taki przypadek w dyskografii Maiden (drugi taki przypadek to 72 seasons Mety). Niezmiennie, jeżeli czegokolwiek z tej płyty posłucham, to jest to WOTW bądź Stratego bądź Darkest Hour - reszta dla mnie nie istnieje.
Wymieniłeś akurat te 3 kawałki, które da się jeszcze słuchać. Choć i tak do ideału daleko.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Schizoid pisze: pn wrz 08, 2025 2:12 pm
E, nie powiedziałbym. Ogólnie ten album ma 3.09/5.0 na RYM (co na standardy metalu na RYM znaczy "okej, ale tylko tyle") i te głosy raczej rozkładają się głównie na środek. To jest co by nie mówić najpopularniejszy portal tego rodzaju, więc ocena jest jakoś tam miarodajna. W środowisku stricte fanowskim oczywiście mogą być odchyły w jedną stronę lub drugą.

Zrzut ekranu 2025-09-08 140758.png

3,09/5 to i tak sporo za dużo jak na tego gniota :mrgreen:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To spodziewany wynik. Uważam, że RYM ma swoje wady, to nie jest żadna wyrocznia, choć - jak już wspomniałem - daje pewien obraz sprawy. Moim głównym zarzutem co do tamtejszych ocen jest fakt, że wystawiają je totalne randomy. I to może działać bardzo "rozwadniająco". Nie, żebym komukolwiek zabraniał wyrażać swojego zdania co do danej płyty, co to, to nie. Natomiast polecajka od 2 kumpli ma dla mnie większą doniosłość, aniżeli 4.0 na RYM ;)

Niestety w przypadku metalu nie mamy żadnego miarodajnego zamiennika. Metallum to jest nisza, te recenzje też mają swoje wady i podstawowo jest ich duuuużo mniej. Z 3 opinii ciężko wybrać właściwą średnią.

Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Metal Storm, Sputnik? Metallum jest faktycznie skrajnie niemiarodajne.

Oceny na RYM mają zbyt niską skalę, chociaż to może kwestia przyzwyczajenia. Jednak skala 1-10 lepiej obrazuje różnice między płytami imo.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Timothy Dalton
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Timothy Dalton »

Tak po latach...

Senjutsu-dalej uważam, że ma potencjał ale wszystko to jest w 100% zaprzepaszczone momentem od 4 minuty, już nic kompletnie się nie dzieje
Stratego-całkiem fajne zwrotki ale refren kompletnie skopany, przeciętny utwór
Writing on the Wall-wokalnie bardzo słabiutki, refren katastrofalny, no ale lepszego sola Adrian dawno nie zagrał
Lost in the World - powiedzieć, że jest źle to nic nie powiedzieć, od A do Z utwór 1/10!
Days of Future Past- nie wiem po co to powstało..., utwór bezbarwny
Time Machine-patrz punkt 4
Darkest Hour-beznadziejna ballada, jak to częstu bywa w tym zespole
Death of the Celts- jednak stawiam troszkę wyżej od kilku utworów z tego albumu, nie jest taki całkowicie fatalny, poprostu pomysł Clansmana Part 2 od początku był bezsensowny
The Parchment-jest naprawdę nieźle, sporo się dzieje, utwór powinien tylko trwać 3-4 minuty krócej, ale to jest Harris i on musi jak najdłużej
Hell on Earth-zbitka wszystkiego czego nie lubię w Iron Maiden XXI wieku i ciągle ma się wrażenie, że to się gdzieś słyszało
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Czytając tego posta - gdzie ten potencjał? :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Timothy Dalton
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Timothy Dalton »

Jest kilka fajnych melodii na początku, no sam w sumie nie wiem. Iron Maiden od 2010 roku to jest takie szukanie plusów w minusach.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

blackcocker pisze: sob lis 01, 2025 9:27 pm Czytając tego posta - gdzie ten potencjał? :D
No potencjalnie mogli nagrać dobrą płytę, ale tego nie zrobili ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Potencjał był, aby jej nie nagrywać :D

Shirley jakby miał jaja to by im tam na wejściu wypierdzielił te wszystkie akustyki, akustyczne basy, keyboardy i inne chuje muje. Nabiorą tych gratów do studia i potem trzeba robić akustyczne intra i inny badziew no bo w sumie stoi, to się przyda. Plus postawić im gramofon, winyla i powiedzieć - "To jest płyta winylowa. Mieści się na nią maksymalnie 44 minuty muzyki. Macie tyle czasu na płycie. Nagrywajcie."

Gwarantuję, że dostalibyśmy dobry materiał, bo pomysły były, tylko ich realizacja i destylacja to porażka.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

No nie wiem. Krótkie kawałki też są męczące w ostatnich latach. Wykonanie jest slabe. Dostalibyśmy po prostu 40 minu męczącej muzyki. Zawsze to lepiej niż 90, ale chyba nie o to chodzi.
Ostatnio zmieniony śr lis 05, 2025 5:05 pm przez sajki, łącznie zmieniany 1 raz.
nugz
SMERF MARUDA

Dziś jest ten dzień, posłucham tej płyty.

NAHHHH... ;)
ODPOWIEDZ