Behemoth
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Behemoth
Z tekstu nie wynika jednoznacznie że to będzie sam Nergal.
Na plakatach masz "Misthyrming & Nergal". Zresztą nie widzę powodu, dla którego w to przedsięwzięcie miałby wchodzić jakikolwiek inny muzyk Behemotha.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Shedao Shai
- -#Nomad

To spisek, żeby Sanatorianie nie mogli sobie w temacie o albumach widzianych w całości napisać:Schizoid pisze: ↑czw lis 06, 2025 6:07 pm Dość dziwna sytuacja: https://www.metalnews.pl/newsy/nergal-i ... ventevith/
Sama inicjatywa fajna, ale nie czaję, dlaczego tych koncertów nie może grać sam Behemoth. Zwłaszcza, jeśli nie będzie ich wiele.Podczas tej wyjątkowej serii koncertów Nergalowi towarzyszyć będzie islandzki zespół Misþyrming, uznawany za jedną z najważniejszych współczesnych formacji black metalowych. Współpraca ta została określona jako „rzadka konwergencja dziedzictwa i odnowy”, mająca na celu „przywołanie pierwotnego ducha” albumu, który zapoczątkował drogę polskiej grupy metalowej od podziemia do statusu globalnej ikony ekstremalnego metalu.
"Behemoth - Sventevith"
tylko:
"Misþyrming ft. Nergal - Sventevith"
Swoją drogą teraz mam kminę, czy na tego Mystica nie zaprosili Behe, a właśnie Sventevitha. I tym samym kwestia ostatniego heada byłaby tematem otwartym.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- blackcocker
- -#Moderator

Abstrahując od treści - tak powinny wyglądać posty z linkami na forum. Dzięki Schiz, a reszta kuracjuszy, proszę o branie przykładu
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Wtedy będzie za bardzo sterylnie - nienaganne słowo pisane, brak farmazonów, konkrety, wiedza i ogólny brak spierdolenia umysłowego 
- Recit The Thornographer
- -#Moonchild

W sumie to ciekawy zabieg. Na tym albumie nie było przecież nikogo poza Nergalem z obecnego skladu, więc zamiast grać z kolegami z aktualnego składu, zaprosił młody zespół żeby "przywołać pierwotnego ducha” albumu.
Nergal ma serce do tej muzyki, mam wrażenie, że bardzo to ucieka ludziom, którzy widzą w nim tylko pustaka i celebrytę.
Nergal ma serce do tej muzyki, mam wrażenie, że bardzo to ucieka ludziom, którzy widzą w nim tylko pustaka i celebrytę.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Misthyrming to klasa sama w sobie, na żywo też. Ale... Taki wybór oznacza, że Darski nie wierzy w siłę własnego zespołu?
Sventevith to nie jest najbardziej zaawansowany technicznie album w gatunku. Brakuje mu też wściekłości znanej z płyt wydanych w podobnym okresie. To jest intensywna muzyka, ale już bez przesady. W dużej mierze to po prostu zrzynka z ówczesnej Skandynawii. Przecież już otwarcie płyty jest niczym wyjęte z In the Nightside Eclipse. Ihsahn jednak, pomimo podmianki corpse paintu na okulary, nie odczuwa potrzeby zatrudniania młodszych muzyków do grania materiału Emperor. Dla mnie ta decyzja jest niezrozumiała, choć na żywo pewnie będzie klasa. Najbardziej obawiałbym się o wokale Adama, które od Sventevitha przeszły kilka przemian i które są obecnie po prostu ograniczone z uwagi na proces starzenia.
- -#Moonchild

Ihsahn jednak gra z ludźmi, którzy nagrali z nim tamte płytki 
Jak jest, to pewnie wie tylko Darski. Nie sądzę jednak, że nie wierzy w "siłę własnego zespołu". Może chodzi o to, że Sventevith to inne granie niż to, które Nergal uprawia z obecnymi kolegami. Wieku też się nie oszuka, a ci kolesie chociaż nie są młodzikami, to są sporo młodsi i mniej doświadczeni. To pasuje do tego, co napisano o projekcie. Chce może świeżości, odmiany.
Jak jest, to pewnie wie tylko Darski. Nie sądzę jednak, że nie wierzy w "siłę własnego zespołu". Może chodzi o to, że Sventevith to inne granie niż to, które Nergal uprawia z obecnymi kolegami. Wieku też się nie oszuka, a ci kolesie chociaż nie są młodzikami, to są sporo młodsi i mniej doświadczeni. To pasuje do tego, co napisano o projekcie. Chce może świeżości, odmiany.
No tak nie do końca. Dopiero co Emperor jeździł po świecie z setem opartym na debiucie. Ze składu z czasów In the Nightside Eclipse tam grały tylko dwie osoby - Ihsahn i Samoth. Generalnie debiut Norwegów to jest muzyka utrzymana w podobnym klimacie, co pierwsza płyta Behemotha, ale jest to materiał bardziej zaawansowany technicznie (co jest samo w sobie ciekawostką, bo oni pisali te utwory w zasadzie w ekstremalnie młodym wieku), choć na pewno porównywalny pod kątem agresji i intensywności. Także no, da się.
Zresztą - Behemoth to JEST Nergal. Fajnie, że Zbychu ładnie nawala po garach, Orion ma fajną prezencję i w ogóle, a Seth robi dobrą robotę, ale Darski ten zespół zakładał, on jest jego mózgiem i twarzą (oraz czołem). Dotychczas nie było problemu z graniem pojedynczych utworów z czasów poprzedzających Satanikę pod szyldem Behemoth, więc jest to dla mnie jeszcze bardziej niezrozumiała sytuacja.
Podejrzewam, że Nergal po prostu obawia się, że obecna publika Behemotha mogłaby przeżyć mały szok poznawczy, gdyby połowę czy tam 2/3 setlisty wypełniały kompozycje, których kindermetale nie znajo
A Gabriel i Bartzabel muszą być, bo wackenowa kiełbasa smakuje lepiej przy takich nutkach.
Zresztą - Behemoth to JEST Nergal. Fajnie, że Zbychu ładnie nawala po garach, Orion ma fajną prezencję i w ogóle, a Seth robi dobrą robotę, ale Darski ten zespół zakładał, on jest jego mózgiem i twarzą (oraz czołem). Dotychczas nie było problemu z graniem pojedynczych utworów z czasów poprzedzających Satanikę pod szyldem Behemoth, więc jest to dla mnie jeszcze bardziej niezrozumiała sytuacja.
Podejrzewam, że Nergal po prostu obawia się, że obecna publika Behemotha mogłaby przeżyć mały szok poznawczy, gdyby połowę czy tam 2/3 setlisty wypełniały kompozycje, których kindermetale nie znajo
Heh, Adaś dosyć ciekawie idzie pod prąd. Tyle jest dyskusji w innych tematach o dojeniu różnych marek po śmierci/odejściu najważniejszych członków zespołu przez ich następców (chociażby nieśmiertelne sprzeczki w temacie Pantery), a tutaj Nergal decyduje się nie grać materiału Behemotha pod nazwą Behemoth, mimo że miałby do tego pełne prawo. Kto bogatemu zabroni
.
Będzie na dniach reedycja Apostasy w stylu poprzednich. Okładka wygląda kozacko, bonusy biedne (poza wiadomą EPką, ale ona już wcześniej była dołączana do płyty). Natomiast zastanawia mnie, dlaczego ta płyta wychodzi teraz. Wcześniej wznowili PI, więc do Apostazji kilka tytułów im zostało.
Katowałem wczoraj Zośkę i pozostając szczerym ze sobą, podziękuję po ILYAYD. Formuła tego zespołu jest dla mnie tak wymaxowana, że nie mam już miejsca na więcej
Tak sobie myślę, że gdyby nie Lider, nadal skuteczny gimmick i solidny paycheck, to Tomek, Zbychu i Patryk, osraliby ten cyrk 
Nie no, nie zrobiliby tego, ale pewnie za kulisami sami się z siebie śmieją XD
Nie no, nie zrobiliby tego, ale pewnie za kulisami sami się z siebie śmieją XD
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2026 8:53 pm przez nugz, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślę, że nie bez powodu udzielają się w projektach pobocznych, które skupiają się na bardziej hmmmm, dosadnej muzie.
- -#Moonchild

Tja, cyrk. Grając w dochodowym projekcie pewnie fajnie jest mieć odskocznię w postaci czegoś bardziej niszowego. Nawet Nergal ma odskocznię
Ludzie z niszowych projektów tego komfortu nie mają, a pewnie większość by wolała mieć "na boku" taki projekt.
Gdyby tak chcieli olać to przecież mogą. Mieliby swoje prawa do poprzednich płyt, kasy ze wznowień itd., bo Behemoth ma jasna strukturę własnościową (oczywiście Setha w niej nie ma). Straciliby tylko dochód z nowych rzeczy. Jednak tego nie robią, więc nie sądzę, że to dla nich tylko "cyrk", do którego się zmuszają, żeby mieć na krakowską suchą.
Gdyby tak chcieli olać to przecież mogą. Mieliby swoje prawa do poprzednich płyt, kasy ze wznowień itd., bo Behemoth ma jasna strukturę własnościową (oczywiście Setha w niej nie ma). Straciliby tylko dochód z nowych rzeczy. Jednak tego nie robią, więc nie sądzę, że to dla nich tylko "cyrk", do którego się zmuszają, żeby mieć na krakowską suchą.
Nie odpuszczą przecież dojnej krowy, nie winię ich za to
Wydaje mi się, że reszta składu to inni ludzie niż Adaś. Orion to przecież sympatyczny miś, Setha nawet na uczelni kiedyś spotkałem. Roztaczają zupełnie inną aurę niż Darsky
Inferno najbardziej specyficzny, ale czy on naprawdę potrzebowałby tej całej otoczki... No nie wiem 
Myślę, że Inferno bardziej interesuje ojebanie kaszanki z musztardą niż pozowanie w teledyskach Behemotha
Nikt z Behemotha nie odejdzie, bo to po prostu wyjątkowo stabilna jak na tę branżę (i zwłaszcza na tę niszę) fucha. Nie sądzę, żeby ci muzycy w ogóle chcieli opuszczać zespół, ale nawet jeśli, to... Na czymś trzeba zarabiać, a hajs z Azarath to starczy może na waciki.
Niemniej przed Behemothem pewnie jeszcze z dekada grania i w sumie ciekawe, czy ten skład utrzyma się do końca, bo przecież los różne scenariusze pisze.
Nikt z Behemotha nie odejdzie, bo to po prostu wyjątkowo stabilna jak na tę branżę (i zwłaszcza na tę niszę) fucha. Nie sądzę, żeby ci muzycy w ogóle chcieli opuszczać zespół, ale nawet jeśli, to... Na czymś trzeba zarabiać, a hajs z Azarath to starczy może na waciki.
Niemniej przed Behemothem pewnie jeszcze z dekada grania i w sumie ciekawe, czy ten skład utrzyma się do końca, bo przecież los różne scenariusze pisze.
Pamiętam, jak oglądałem dodatkowy materiał Making of The Satanist. Dziadek ewidentnie jest w nim zmęczony czytaniem z kartki
Śmiałem się wtedy, bo przyszło mi na myśl, że może Zbychu powiedział: "Dobra, przeczytam te brednie, ale później się ode mnie odpierdolcie" 
Zrobił swoje, a później poszedł na szluga i kiełbę z chrzanem
Zrobił swoje, a później poszedł na szluga i kiełbę z chrzanem