23/07/2026 - Suede - Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
23/07/2026 - Suede - Warszawa
Zapoczątkowali britpop, ale nigdy nie dali się w nim zamknąć. Każdą swoją płytą Suede potwierdzają, że są jednym z najważniejszych zespołów rockowych naszych czasów i nie inaczej jest z wydanym w zeszłym roku albumem “Antidepressants”. Legendarna formacja w końcu powróci do Polski i zagra 23 lipca na Letniej Scenie Progresji w Warszawie.
Gdy na początku lat 90. wydali single “The Drowners”, “Metal Mickey” i “Animal Nitrate” zwrócili na siebie uwagę całych Wysp. Suede błyskawicznie stali się sensacją - Melody Maker trąbiło o nich jako najlepszym nowym zespole w Wielkiej Brytanii, a wydając w 1993 roku swój debiutancki album zapoczątkowali jeden z najważniejszych ruchów w historii muzyki popularnej - britpop. Choć Suede często wymieniani są jednym tchem obok Blur, Oasis i Pulp, to formacja z charyzmatycznym Brettem Andersonem na czele czerpała inspiracje z innych źródeł niż reszta wymienionych zespołów. Ich muzyka charakteryzowała się znacznie większą wszechstronnością - słychać w niej było inspiracje twórczością Davida Bowiego, nie brakowało też poszukiwań, które potrafili połączyć z przebojowością. Tak jest do dziś, co grupa potwierdza to na każdej swojej płycie.
23 lipca Suede powrócą do naszego kraju po siedmioletniej przerwie i wystąpią na Letniej Scenie Progresji w Warszawie
SUEDE
23.07.2026 / Warszawa, Letnia Scena Progresji
BILETY: Przedsprzedaż biletów rozpocznie się w poniedziałek, 2 marca o godzinie 10:00 na https://bit.ly/SUEDE_WWA
Gdy na początku lat 90. wydali single “The Drowners”, “Metal Mickey” i “Animal Nitrate” zwrócili na siebie uwagę całych Wysp. Suede błyskawicznie stali się sensacją - Melody Maker trąbiło o nich jako najlepszym nowym zespole w Wielkiej Brytanii, a wydając w 1993 roku swój debiutancki album zapoczątkowali jeden z najważniejszych ruchów w historii muzyki popularnej - britpop. Choć Suede często wymieniani są jednym tchem obok Blur, Oasis i Pulp, to formacja z charyzmatycznym Brettem Andersonem na czele czerpała inspiracje z innych źródeł niż reszta wymienionych zespołów. Ich muzyka charakteryzowała się znacznie większą wszechstronnością - słychać w niej było inspiracje twórczością Davida Bowiego, nie brakowało też poszukiwań, które potrafili połączyć z przebojowością. Tak jest do dziś, co grupa potwierdza to na każdej swojej płycie.
23 lipca Suede powrócą do naszego kraju po siedmioletniej przerwie i wystąpią na Letniej Scenie Progresji w Warszawie
SUEDE
23.07.2026 / Warszawa, Letnia Scena Progresji
BILETY: Przedsprzedaż biletów rozpocznie się w poniedziałek, 2 marca o godzinie 10:00 na https://bit.ly/SUEDE_WWA
- Caracalized
- -#Moonchild

Re: 23/07/2026 - Suede - Warszawa
Oo, może się wybiorę, dzień przed wylotem do Düsseldorfu 
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Ooo, na pewno się wybiorę, dwa dni przed wyjazdem do Łodzi 
- johnny_o
Biletów nawet nie ma jeszcze w innych bileteriach, a Winiary już ma poprzez Going drugą pulę za 279.99 zł XD
- Caracalized
- -#Moonchild

Kurde, ja wiem, że to Winiary i w ogóle, ale nie spodziewałem się, że aż tak dużo te bilety będą kosztować; w okolice dwóch stówek celowałem, a tu prawie trzy są xD
No przy takiej cenie mnie na pewno nie będzie (co innego Marcin Prokop). Aż tak mnie do britpopu nie ciągnie. Plus te dwa ostatnie albumy, dla których przeznaczają obecnie połowę setu, wyjątkowo mało nastrajają do jechania gdzieś. A co do chujary, już robili wały z drugą pulą w przedsprzedaży, na Swans ostatnim to pamiętam. Ruszyła sprzedaż w eBilet/eventim i, czary mary, nagle taniej.
Przeniesione do klubu.
- johnny_o
Aż tak słabo się sprzedaje?
Przy takich niskich cenach to się słabo sprzedaje? Niemożliwe, powinno wyjść inaczej 
- Caracalized
- -#Moonchild

A jak tam Morrissey się sprzedaje, że jeszcze go nie przenieśli do klubu? 
- johnny_o
No właśnie, tym bardziej 
- Caracalized
- -#Moonchild

Ale Suede mi się wydaje, że nawet przy sporo lepszych cenach mógłby być przeniesiony, bo już abstrahując od cen, decyzja z letnią sceną była od początku dla mnie dziwna. Nie wydaje mi się, aby na ich koncert u nas jakieś tłumy się rzuciły, ale może nie doceniam ich popularności.
Podobno dobrze. O niego bym się nie martwił. Sami Angole kupią dużo biletów. Poza tym on ma większy fanbase niż Suede.Caracalized pisze: ↑wt cze 30, 2026 4:30 pm A jak tam Morrissey się sprzedaje, że jeszcze go nie przenieśli do klubu?![]()
- johnny_o
19:00 - The Doors
19:50 - Bujaturla
21:00 - Suede
19:50 - Bujaturla
21:00 - Suede
Czytuję od jakiegoś czasu, konto założyłem żeby napisać jak nieziemski był wczorajszy gig.
Brett po czterech numerach wyglądał jak oblany wiadrem wody, ale nie zwolnił nawet na sekundę aż do końca. Setlista skrojona pod udział publiczności (TRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAASH, YOU AND ME), nagłośnienie na standardowym Progresyjnym poziomie (czyt. bardzo dobrze), mój ulubiony numer Suede na bis. A oglądanie Andersona na żywo to przeżycie.
W Progresji niestety niezmienna sauna mimo braku sold outu, choć miałem wrażenie że jeszcze 3 bilety więcej i trzeba by dopychać kolanem. Było naprawdę pełno.
Support to najgorsze gówno jakie w życiu widziałem.
Brett po czterech numerach wyglądał jak oblany wiadrem wody, ale nie zwolnił nawet na sekundę aż do końca. Setlista skrojona pod udział publiczności (TRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAASH, YOU AND ME), nagłośnienie na standardowym Progresyjnym poziomie (czyt. bardzo dobrze), mój ulubiony numer Suede na bis. A oglądanie Andersona na żywo to przeżycie.
W Progresji niestety niezmienna sauna mimo braku sold outu, choć miałem wrażenie że jeszcze 3 bilety więcej i trzeba by dopychać kolanem. Było naprawdę pełno.
Support to najgorsze gówno jakie w życiu widziałem.
Zgada się. Koncert fenomenalny, a Brett to showman co się zowie. I świetny wokalista. Nie dość że wokal od 30 lat mu się nie zmienił to jeszcze przy tym wysiłku fizycznym który wczoraj w ten koncert włożył w ogóle nie miał problemów ze spiewaniem
- Caracalized
- -#Moonchild

Początek swojej podróży rozpocząłem od Warszawy i tego koncertu. Również i skończyłem na Warszawie, ale teraz będzie mowa tylko i wyłącznie o początku, przysłowiowej rozgrzewce, która kosztowała mnie dobre 280 zł. Śmiejcie się ze mnie lub nie śmiejcie, ale jak kupowałem bilet na Suede to przesłuchałem tylko cztery płyty od nich PO RAZIE lata temu cztery lub pięć, lecz i tak, chciałem ich odhaczyć skoro była ku temu sensowna okazja, bo dzień przed wylotem do Dusseldorfu. Absolutnie nie żałuję wydanych pieniędzy, bo czemu mam żałować? Na sztukę zawsze warto swoje ciężko zarobione pieniądze wydawać, niech Brytyjczycy mają i jeszcze do nas wrócą!
A skoro nie żałuję przepuszczonych pieniędzy to znaczy, że musiało być dobrze, czyż nie? I tak było, nawet wręcz świetnie! Niczego niestety nie złapałem, ale ten koncert z drugiego bądź trzeciego rzędu (nie mogę nawet dobrze sobie przypomnieć teraz
) to było fajne przeżycie, Anderson jest naprawdę pozytywnym i energicznym frontmanem, ciągle gdzieś biegał, podchodził do barierki, klęczał, miał wspaniały kontakt z publicznością i w formie wokalnej był bardzo dobrej. Nie ma już tego androgenicznego głosu co w latach 90', a jakieś chórki czy wyższe wokale klawiszowiec robił, brzmi jak prawdziwy najprawdziwszy mężczyzna, ale i tak bardzo mi to nie przeszkadzało w odbiorze tych klasyków. Były i bardziej wzruszające momenty - Life is Golden akustycznie zabrzmiało przepięknie. Dużo hitów, z których cieszę się, że usłyszałem Filmstar, So Young, Metal Mickey, Beautiful Ones czy Personality Disorder. Minusem był brak czegokolwiek z Dog Man Star, dyskusyjnie ich najlepszej płyty, no ale cóż... wszystkiego mieć nie można jak to mawiają, a i tak zaprezentowali dużo dobroci. Przyznam, że mimo iż ten koncert nie był jakiś najdłuższy, bo te półtorej godziny trwał, to miejscami mi się dłużył, ale to może ze zmęczenia, gdyż może ze 2 godziny spałem w nocy. I może rzeczywiście zagrali trochę podobnych utworów obok siebie, lecz i tak, doświadczenie ze Suede odbieram bardzo pozytywnie i jak nadarzy się kiedyś jeszcze jakaś okazja to może je powtórzę, tylko mam nadzieję, że już z obecnością utworów z wymienionego wyżej albumu.
Frekwencja była sporo lepsza niż się spodziewałem, bo myślałem, że tak dużo osób Suede w Polsce nie słucha, a tu dwa dni przed gigiem sprawdzam czy jest czasówka na facebookowym wydarzeniu i w jego opisie na samej górze była podana informacja o 80% sprzedanych biletów i rzeczywiście ludzi trochę było. Nie tylko Pitbull ma swoją publikę, jak widać, Suede również ją ma
Połowa barierki nie wiem czy to nie byli Brytyjczycy lub przynajmniej inni obcokrajowcy, trochę osób z zagranicy się pojawiło w Progresji, ale w większej mierze jednak słyszałem polski język, więc byłem zaskoczony, że aż tak dużo ludzi teksty wyśpiewywało, i to nie tylko refreny. Z takim przyjęciem nie powinni czekać aż 7 lat na kolejny przyjazd! Britpop w wykonaniu Suede czwartkowego wieczoru 23 lipca miał się naprawdę wspaniale!
Bardzo dobrze, że ostatecznie ta sztuka odbyła się w klubie, a nie na zewnątrz, bo padało i lekko mnie zmoczyło przed wejściem.
I jeszcze bym zapomniał o polskim zespole, który rozgrzewał publikę w oczekiwaniu na gwiazdę wieczoru - Bujaturla. Najgorsze gówno jakie kiedykolwiek słyszałem lub widziałem? Kurwa, nie, bardzo daleko było im do tego! Pierwsza połowa ich występu była naprawdę bardzo fajna, zaczęli okołoswansowo, ta rytmika bardzo podchodziła pod Swans, słychać było że w jakimś stopniu się nimi wyraźnie inspirują, ale i grali melodyjki, które... no, rozumiem że mogą się nie podobać... mi trochę się kojarzyły z Rush z Farewell to Kings, w ogóle takie jakieś lekko rycerskie były (?), ale coś w sobie miała ta muzyka. Teksty były polskie, ale nie miałem do końca pewności czy wyśpiewuje je facet czy kobieta - niektóre były w rodzaju męskim, więc podejrzewam, że ta jednostka uważa siebie za mężczyznę, ale ogólnie ten wokalista/basista wyglądał jak kobieta, która chce być facetem, więc chyba by to pasowało. I jeden gitarzysta też miał na sobie jakąś sukienkę czy obrus, drugi wyglądał jak Bob Dylan, więc dosyć ciekawie się oglądało tę kapelę. I były lekkie podprogowienia gdzieniegdzie. Druga połowa była imo trochę słabsza, ale i tak oceniam na plus. Obawiałem się, że to może być jakiś bieda alt-rock w openerowskim stylu, ale na szczęście moje obawy poszły się jebać wraz z pierwszymi odegranymi przed nich dźwiękami. Było dobrze!
Szkoda, że nie spotkałem johnny'ego, bo w ostatniej chwili coś mu wypadło, ale kiedyś musi się to znowu udać!
A skoro nie żałuję przepuszczonych pieniędzy to znaczy, że musiało być dobrze, czyż nie? I tak było, nawet wręcz świetnie! Niczego niestety nie złapałem, ale ten koncert z drugiego bądź trzeciego rzędu (nie mogę nawet dobrze sobie przypomnieć teraz
Frekwencja była sporo lepsza niż się spodziewałem, bo myślałem, że tak dużo osób Suede w Polsce nie słucha, a tu dwa dni przed gigiem sprawdzam czy jest czasówka na facebookowym wydarzeniu i w jego opisie na samej górze była podana informacja o 80% sprzedanych biletów i rzeczywiście ludzi trochę było. Nie tylko Pitbull ma swoją publikę, jak widać, Suede również ją ma
Bardzo dobrze, że ostatecznie ta sztuka odbyła się w klubie, a nie na zewnątrz, bo padało i lekko mnie zmoczyło przed wejściem.
I jeszcze bym zapomniał o polskim zespole, który rozgrzewał publikę w oczekiwaniu na gwiazdę wieczoru - Bujaturla. Najgorsze gówno jakie kiedykolwiek słyszałem lub widziałem? Kurwa, nie, bardzo daleko było im do tego! Pierwsza połowa ich występu była naprawdę bardzo fajna, zaczęli okołoswansowo, ta rytmika bardzo podchodziła pod Swans, słychać było że w jakimś stopniu się nimi wyraźnie inspirują, ale i grali melodyjki, które... no, rozumiem że mogą się nie podobać... mi trochę się kojarzyły z Rush z Farewell to Kings, w ogóle takie jakieś lekko rycerskie były (?), ale coś w sobie miała ta muzyka. Teksty były polskie, ale nie miałem do końca pewności czy wyśpiewuje je facet czy kobieta - niektóre były w rodzaju męskim, więc podejrzewam, że ta jednostka uważa siebie za mężczyznę, ale ogólnie ten wokalista/basista wyglądał jak kobieta, która chce być facetem, więc chyba by to pasowało. I jeden gitarzysta też miał na sobie jakąś sukienkę czy obrus, drugi wyglądał jak Bob Dylan, więc dosyć ciekawie się oglądało tę kapelę. I były lekkie podprogowienia gdzieniegdzie. Druga połowa była imo trochę słabsza, ale i tak oceniam na plus. Obawiałem się, że to może być jakiś bieda alt-rock w openerowskim stylu, ale na szczęście moje obawy poszły się jebać wraz z pierwszymi odegranymi przed nich dźwiękami. Było dobrze!
Szkoda, że nie spotkałem johnny'ego, bo w ostatniej chwili coś mu wypadło, ale kiedyś musi się to znowu udać!
O, to dobrze wiedzieć, bo otwierają jakoś niedzielę w ostatni dzień OFFa. R00jek opisywał ich jako coś z pogranicza Skaldów, i jak teraz ich puściłem, to w sumie mieszają taki noise z biesiadą. Do chłeptania piwa w sam raz.Caracalized pisze: ↑pt lip 31, 2026 12:21 am
Od Suede coś smyrnąłem ich dwie pierwsze płyty, były w miaaarę okej, ta z tamtego roku już niezbyt. Britpopu jako takiego nigdy pod rozwagę w pełni nie przyjmę, za często mnie od innych pozycji zęby bolały. Gallagherów (bynajmniej nie wspaniałego Roryego) za dorobek bym zesłał na Syberię do karczowania tundry, chociaż nawet to by pewnie spierdolili i zapałki by z tego człowiek nie uzyskał.
- johnny_o
Na pewno widzimy się na Beszamelu, być może też na Savatage.
Co Ci Gallagherowie zrobili?
Co Ci Gallagherowie zrobili?
- Caracalized
- -#Moonchild

A Savatage nie pokrywa Ci się z Alestormem w Lublinie przypadkiem?
No ale wybierz mądrze johnny, Alestorm mnóstwo razy już widziałeś i zobaczysz w Poznaniu jeszcze, a na Savatage i Nevermore możesz mieć tylko tę jedną okazję
No ale wybierz mądrze johnny, Alestorm mnóstwo razy już widziałeś i zobaczysz w Poznaniu jeszcze, a na Savatage i Nevermore możesz mieć tylko tę jedną okazję