King Diamond

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: King Diamond

Post autor: IgorW »

Już zdjęli ;) Gdzie można znaleźć takie rzeczy zachowane? Kiedyś były jakieś torrenty do bootlegów, nawet korzystałem ale było lata temu
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Jest takie forum Guitars101, tam mają sporo rzeczy tego typu. Czy ten konkretny koncert - nie wiem, pewnie tak

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Chyba warto odnotować, że powstały 2 projekty muzyków związanych z Kingiem Diamondem. Pierwszy z nich to Lex Legion, który tworzą Mikkey Dee, Andy La Rocque, Pete Blakk i Hal Patino, a na wokalu udzielać się będzie Nils K. Rue.

Drugi z nich jest jeszcze owiany tajemnicą, ale tworzą go m.in. Mike Wead i perkusista Cradle Of Filth, Martin "Marthus" Skaroupka.

A żeby nie poprzestawać na newsie - czyżby panowie mieli tyle czasu, bo King opóźnia działania w sprawie płyt KD i Mercyful Fate? Przez moment zrobiło się głośniej o temacie, a teraz od dawna znów cisza...
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Andy właśnie wypowiedział się w temacie nowej płyty KD i wciąż żywi nadzieję, że album wyjdzie w 2026:

https://blabbermouth.net/news/andy-la-r ... s-our-goal
Asked if "Saint Lucifer's Hospital 1920" will still be released in 2026, Andy said (as transcribed by BLABBERMOUTH.NET): "I really hope so. That's our goal. We have most of the songs. I sent [King Diamond, KING DIAMOND's namesake frontman], I think, eight songs, like, four years ago, and we decided to use three of those. And we actually played one live from those songs. And as soon as he's done with this stuff — he's gotta write five songs, I believe, and he's got a lot of the stuff already written down, with the lyrics and everything. As soon as that's recorded and arranged from his side, we can put the right guitars on, the right drums, bass and everything. So I really hope it won't take very long before we can continue working on that. And if that's the case, we can start recording soon, and during the summer, [and] then we have a chance for it to be released at the very end of the year."
Szczerze? Dla mnie to brzmi mega żałośnie. King lata temu zaakceptował 3 z 8 utworów Andrzeja, ma od tego czasu do napisania 5 własnych kompozycji. Ja nie umiem już znaleźć argumentów za tak długim oczekiwaniem. Ich po prostu nie ma. Ja nawet nie kieruję do Kinga pretensji o zwłokę, tylko mógłby po prostu powiedzieć, że na stare lata nie ma już pomysłów i nowego krążka nie będzie. A tak to bujamy się z tematem co najmniej od 2019, a w zasadzie to od połowy poprzedniej dekady, kiedy zaczęły się gadki o krążku.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

A może najpierw musi wyjsc nowe MF

XD
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No właśnie rzekomo to KD ma priorytet i to chyba nadany przez Metal Blade

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wiem, smieje sie. Kiedy maskarada miała live debut, w 2019?

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak, to była ta trasa po Europie, wtedy zaprezentowali ją światu po raz pierwszy. Potem na jesieni wyszło audio. Więc 2019 można przyjąć za początek trwania w tym dziwnym marazmie.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Andy mi mówił w 2019 że już tuż tuż plyta

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Bardzo ciężko ustalić jakąś oś czasu w tej sprawie... Niewykluczone, że w ogóle jakiś album na jakimś etapie istniał, ale trafił do kosza. Jeszcze przed 2019 któryś z muzyków rzucił stwierdzeniem, że krążek jest już blisko, a parę lat później poszło info, że zespół zaczyna od zera, co się w ogóle nie zgadzało z wcześniejszym oświadczeniem. Albo też po prostu kłamią i tyle :lol:

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Ja od dawna się nie łudzę, że ten album w ogóle powstanie, a to co do tej pory wyszło słabo brzmi, przynajmniej od strony produkcyjnej (Redeemer of Souls lepiej brzmi) i słychać, że Diamond jest wypalony twórczo i na siłę już tę muzykę robi. Jak dla mnie mógłby dać sobie spokój, grać okazjonalne trasy i tyle jeżeli i tak i tak mu się nie chce nic tworzyć xD
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

ja sie nie do końca zgodzę ze jest wypalony - kazdy z trzech nowych numerów jest co najmniej dobry (Electrotherapy zajebiste, tylko że w Europie miało już inny tekst, a potem wyleciało na amen).

Pomysły są dobre, ale lenistwo wygrywa
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Terapia na pewno najlepsza z tych nowych.

Swoją drogą Andy wspomina o 3 kompozycjach i wydaje mi się, że nie wlicza w to Maskarady. Po pierwsze nie zgadza się czas (ona wyszła 7 lat temu, nie 4). Po drugie, poza ET i SL wiemy o utworze Lobotomy, który ostatecznie nie został zaprezentowany live, ale który istnieje.

Pytanie co z innymi utworami, bo jest np. kawałek o tytule The Nun - zakładam, że istnieje w jakiejś części, skoro ma już tytuł i Diamond chyba nawet opisywał jego charakter. Czy King ma już przygotowane jakieś utwory i te 5, które mu wg. Andy'ego zostały do napisania, to są jakieś dodatkowe jeszcze utwory (a zatem płyta miałaby mieć dłuższą tracklistę niż 8 kompozycji), czy numer wylądował w koszu/zjadł go diabeł/cokolwiek :wink:

Jebla idzie dostać z tym przekazem z obozu KD :mryellow:

EDIT: swoją drogą mój cytowany post nie ma nawet roku xD (jest z 10.06.2025)
Schizoid pisze: wt cze 10, 2025 7:52 pm Hehe, nowy wywiad z Andym to nowa wersja zdarzeń co do St. Lucifer's Hospital :mryellow:

- album chcą nagrać do świąt
- celują w wiosenną premierę

- nie ma konkretnych planów co do kolejnej trasy, ale generalnie jak już to jesień 2026
- Electro Therapy wypadło z seta, bo na Sweden Rock mieli problem ze zmieszczeniem się w czasówce (ok, tylko czemu na klubówkach też go nie grają?)

Tutaj całość: https://www.youtube.com/watch?v=CFx8ANV ... =Chaoszine

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Mi Electrotherapy chyba akurat najsłabiej podeszło, szczególnie ten refren zdawał mi się taki generyczny i zabrany z innego utworu Diamonda albo MF, nie wiem czy Thirteen Invitations nie ma ma podobnej linii melodycznej, ale może mi się miesza coś. Jakoś mnie to nie zachwyciło. A najbardziej akurat maskaradę lubię, szczególnie jak na żywo ją usłyszałem w 2019 to zrobiła na mnie świetne wrażenie, dlatego byłem potem rozczarowany jak opublikowano studyjną wersję tego kawałka. Nie są to złe utwory generalnie, ale jakieś świetne, przyznajmy, też nie, po prostu to jest takie okej i tyle.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

MoM mi siadło najgorzej. W sensie, to nie jest zły utwór, ale trochę zajeżdża domem spokojnej starości. Choć niestety uważam, że wszystko, co King wydał po House of God jest w większym lub mniejszym stopniu przegadane i pozbawione energii oraz kreatywności z wcześniejszych płyt.

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Mi wszystko do Give Me Your Soul się podoba, mniej lub bardziej generalnie, ale ogólnie oceniam pozytywnie, każda ta płyta jest co najmniej dobra. Kiedyś The Puppet Master to był nawet jeden z moich ulubionych Diamondów, nadal uważam, że ta płyta jest bardzo dobra, ale czy byłaby wysoko nadal w moim prywatnym rankingu, nie mam pojęcia. Fatal Portrait imo chyba jest najsłabsze, bo brzmi to trochę jak przejściowy album między Don't Break the Oath, a Abigail, całość jest raczej rozczarowująca w porównaniu z innymi płytami i względem Mercyful Fate ta muza też taka uproszczona była; bardzo lubię pierwszą stronę portretu, ale druga jest nieco meh. Ale na pierwszej też mnie zawsze denerwowało to, że trzy utwory z rzędu zaczynają się w bardzo podobny sposób jakimiś intrami 😅 Lecz każdy z nich osobno jest świetny.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No bo FP to jest przejściowy album. Część z tych utworów miała iść na kolejne wydawnictwo Mercyful Fate, ale wiemy, jak potoczyła się historia... Hank polubił funk ;)

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Dla mnie najlepsze: Abigail i Them, potem oko i Fatal właśnie i Voodoo :)
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

A dla mnie The Spider's Lullabye 😁
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Lex Legion nie próżnuje i debiutuje singlem z teledyskiem. Całkiem spoko, chociaż są melodyjki.

https://youtu.be/8QhmkfLI1bA?si=aDo5279ikQPccwvO

Nie wiem czemu, mam wrażenie, że aktywność tych ludzi (i Mike'a Zioło) jest związana z tym, że King stał się Axlem Rosem w temacie wydawania materiału. Ten sam case. Muzycy, od których najmniej zależy, opowiadają co chwila, że to już niedługo, a lider woli robić inne rzeczy.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
ODPOWIEDZ