Kreator
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Kreator
Ja jestem po kilku odsłuchach nowego CD. Kreator jak to Kreator z ostatnich płyt. To trochę ciężkości, tam wpada melo, to ładny refrenie, a to milutkie solo. Mi to nie wadzi, bo w sporej części akceptuję to granie. Lubię te stare płyty, lubię też i nowe.
A nowa płyta póki co... dobra i tylko tyle. Niby wszystko się zgadza, ale mam wrażenie, że to samo było na poprzedniej... No ale to jeszcze będę słuchał dalej.
A nowa płyta póki co... dobra i tylko tyle. Niby wszystko się zgadza, ale mam wrażenie, że to samo było na poprzedniej... No ale to jeszcze będę słuchał dalej.
www.MetalSide.pl
Nie wiedziałem, że płyta ma raczej słaby odbiór.
Zakładam, że jest tam sporo dobrego mięsa, ale od takich melodyjek dostaję wysypki na udach
'
Nie mogę tego dźwignąć, kiedy robi się jakiś Sabaton, krwawię w środku
Zakładam, że jest tam sporo dobrego mięsa, ale od takich melodyjek dostaję wysypki na udach
Nie mogę tego dźwignąć, kiedy robi się jakiś Sabaton, krwawię w środku
- Caracalized
- -#Clairvoyant

Niby rozumiem o co chodzi Recitowi, ale z drugiej strony melodyjki melodyjkom jednak potrafią być nierówne. To jest oczywiste, że w muzyce są melodie, bardziej lub mniej oczywiste, mniej lub bardziej nachalne, tym muzyka się charakteryzuje, że ma jakieś motywy, nie zawsze je posiada (drone czy harsh noise mogą co nieco tutaj powiedzieć
), ale często jednak gdzieś je ma, nawet jeżeli to jest jakiś death metal czy industrial. A heavy metal ma po prostu tak rozłożone akcenty aranżacyjne, że tak to określę, że mnie różnorakie melodie w nim nie rażą, oczywiście to zależy od utworu, ale generalnie nikt mi nie wmówi, że jakiś festynowy power metal stworzony dla otyłych helmuckich januszy plujących jadem kiełbasianym można stawiać przy Judas Priest czy Iron Maiden z Somewhere in Time czy siódmego syna. Każdy ma swoje preferencje, ale ja nawet jak słyszę uwielbiane na tym forum Helloween to mnie potrafi skręcać. Ludzie nie są jednowymiarowi i czarno-biali, możesz lubić melodyjną muzykę i death metal i generalnie hałas i atonalność, ale nie wszystko co ma melodie musi ci się podobać, tak przy okazji.
No wiadomo, że melodia melodii nie jest równa
przecież to kwestia indywidualna, co komu się podoba. I jedno nie wyklucza drugiego.
www.MetalSide.pl
+1Caracalized pisze: ↑pn mar 30, 2026 1:36 pm generalnie nikt mi nie wmówi, że jakiś festynowy power metal stworzony dla otyłych helmuckich januszy plujących jadem kiełbasianym można stawiać przy Judas Priest czy Iron Maiden z Somewhere in Time czy siódmego syna.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Włączyłem właśnie Loyal to the Grave.
70 sekund i basta, nie mogę...
70 sekund i basta, nie mogę...
I jeszcze na trzech poprzednich
Płyta jest w porządku. Ani w prawo, ani w lewo. Kreator innych już nagrywał nie będzie. Znaleźli sobie cieplutką przystań i będą się tego trzymać. I spoko. Nie oczekuję już od tego zespołu za wiele.
Koncercik za 2 tygodnie
to włącz np "Psychotic Imperator", "Tränenpalast" czy "Deathscream" i nie marudzaj
Ostatni na płycie, to łatwo skipnąć.
Ostatnio zmieniony pn mar 30, 2026 5:35 pm przez gumbyy, łącznie zmieniany 1 raz.
www.MetalSide.pl
No w sumie tak
A to racja. Można marudzić, albo zaakceptować faktKuba pisze: ↑pn mar 30, 2026 4:24 pm Płyta jest w porządku. Ani w prawo, ani w lewo. Kreator innych już nagrywał nie będzie. Znaleźli sobie cieplutką przystań i będą się tego trzymać. I spoko. Nie oczekuję już od tego zespołu za wiele.
Koncercik za 2 tygodnieJedynie czego mi szkoda to to że takie Janusze setlist z nich są. Mając taki dorobek można by się pokusić żeby namieszać z tymi setami ciut lepiej (nawet nie tyle ciut lepiej co cokolwiek) na przestrzeni lat (bo już nie wymagam żeby w ramach jednej trasy coś pomącili).
A z setami to klasycznie - utwory tytułowe
www.MetalSide.pl
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Melodyjka to jakeis słowo-wytrych tutaj, pozwalajace uzasadnic najbardziej debilnego posta zamiast po prostu "nie podoba mi sie ten numer"Schizoid pisze: ↑pn mar 30, 2026 12:18 pmPrzecież nawet na tym forum znajdziesz krytykę "melodyjek" u IMRecit The Thornographer pisze: ↑pn mar 30, 2026 10:12 am Nie czaję tego typu zarzutów. Jeszcze czaję jakby wypowiadał je fan Dying Fetus, ale żeby melodyjki aż tak przeszkadzały na forum skoncentrowanym wokół zespołu heavy metalowego? Są lepsze lub gorsze, ale to nic takiego. Sam Kreator też tym nie zaskoczył, od kilku płyt grają podobnie.
Inna sprawa, że dany środek stylistyczny nie zawsze odnajdzie się na innym gruncie. Ja przesadnie melodyjnego black/death metalu też nie lubię, bo ten kontrast między brutalnością a jakimiś motywami rodem z Akcentu bywa po prostu rażący
![]()
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
No nie, utwór może nie podobać się z różnych powodów. Rytmicznych, wokalnych, ale też rozwiązań związanych z melodiami gitarowymi. Jeśli ktoś narzeka na melodyjki, to zapewne ma zarzut do jakichś tandetnych środków wyrazu w tym właśnie zakresie.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Jak mam sprawiedliwie ocenić i napisać, że jest lipa, skoro robię pass po 70 sekundach?! 
Kolejne podniosłe intro, generyczny tekst o niczym i melodyjki, idealne pod smoki albo krasnoludy, no do chuja...
Jak pisaliście - są melodyjki i melodyjki
Kolejne podniosłe intro, generyczny tekst o niczym i melodyjki, idealne pod smoki albo krasnoludy, no do chuja...
Jak pisaliście - są melodyjki i melodyjki
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

I jak odkreslic co jest melodia, a co melodyjka?
99% przypadkow uzycia slowa melodyjka na sanktu to jakis idiotyczny post.
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
A jak odróżnić dobrą rolę teatralną lub teatralną od złej czy nawet średniej?Bon Dzosef pisze: ↑pn mar 30, 2026 7:28 pmI jak odkreslic co jest melodia, a co melodyjka?
99% przypadkow uzycia slowa melodyjka na sanktu to jakis idiotyczny post.
Nie posłużysz się tutaj linijką, bo nie ma obiektywnego wyznacznika. Sztuka jest zawsze odbierana w sposób ocenny i subiektywny. Dla jednego jakieś unisono na Senjutsu to będzie kupsztal w chuj, dla drugiego zaginione dzieło Bacha. No i spoko.
- Emilio
- -#Lord of the flies

Mnie się tam całkiem podoba ten nowy Kreator, na pewno lepszy niż Hate Uber Alles. Fajne nawiązania do klasyki horroru, hellraisera i Suspirii. Tytułowy kawałek pewnie fajnie będzie brzmiał na żywo, szkoda że się w tym roku nie wybieram xd
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
No ja tego nie wiem, bo nie znam tych płyt, z 20 lat temu słuchałem wcześniej ostatni raz Kreator, wtedy byłem raczej prog/jazz niż taka naparzanka, tak wiec bede sobie jechał z płytami od konca, na koncert sie raczej nie wybiore bo dopiero sie dowiedzialem, ze jest.Recit The Thornographer pisze: ↑pn mar 30, 2026 10:12 am Sam Kreator też tym nie zaskoczył, od kilku płyt grają podobnie.
I don't belong here, we gotta move on, dear
Escape from this afterlife
'Cause this time I'm right to move on and on
Far away from here
Zajzajer on the Road 2026:
Metallica - Chorzów - 50%
Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Far away from here
Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Zgadzam się z Nugzem, są tam wstawki w stylu Sabaton
I don't belong here, we gotta move on, dear
Far away from here
Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Far away from here
Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Tego nie wiem, tak mi się kojarzy, i są to najgorsze dla mnie skojarzenia - cheesy, corny, goofy.
Od rana wleciał na pobudkę Toxic Trace. Można zaczynać dzień
Od rana wleciał na pobudkę Toxic Trace. Można zaczynać dzień