Metallica

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: Metallica

Post autor: nugz »

Gdybym był... Chłopie, oni mieli wtedy jakoś 24, max 25 lat, nie 60+. Jesteś po prostu w grupie zniesmaczonych BA i zmianą kierunku, i ok. Jak to się ma do ewentualnego koncertu, to nie wiem. A, no tak - Zdrajcy Metalu! ;) Zabawnie to brzmi później przy słowach kolesi z czołowych zespołów, którzy mówią, że gdyby nie Czarny Album i wjazd do mainstreamu, nie zrobiliby takiej kariery. Taki Brian Tatler nawet mówi, że gdyby Metallica nie grała coverów DH, nie mógłby swobodnie żyć z muzyki i musiałby zająć się czymś innym :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Metallica zła, zdrada, komercja, ballady, teledyski w MTV... HAATFUU!!!
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Kuuuuurwa METAAAAAA
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Max323 pisze: ndz maja 10, 2026 2:24 pm
Spoiler
Według mnie Day wejdzie bankowo za Fade. Za King też pewnie wrzucą coś z puli rotowanej. Niestety nie jestem pewien, czy wymienią Moth. Dla mnie mogłoby wylecieć razem z Roam.
Spoiler
Moth grali ostatnio często, bo byli w miejscach, w których nie zawitali z Worldwired Tour, więc chociaż jeden kawałek z tej płyty w secie był zrozumiały. Natomiast np. podczas jedniodniówek w USA nie był to pewniak w secie, więc spodziewam się, że wyleci w Chorzowie.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

blackcocker pisze: pn maja 11, 2026 9:56 am Kuuuuurwa METAAAAAA
Chyba Slayeeeer! 😆
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Mr. M pisze: pn maja 11, 2026 10:28 am
Max323 pisze: ndz maja 10, 2026 2:24 pm
Spoiler
Według mnie Day wejdzie bankowo za Fade. Za King też pewnie wrzucą coś z puli rotowanej. Niestety nie jestem pewien, czy wymienią Moth. Dla mnie mogłoby wylecieć razem z Roam.
Spoiler
Moth grali ostatnio często, bo byli w miejscach, w których nie zawitali z Worldwired Tour, więc chociaż jeden kawałek z tej płyty w secie był zrozumiały. Natomiast np. podczas jedniodniówek w USA nie był to pewniak w secie, więc spodziewam się, że wyleci w Chorzowie.
Rzeczywiście. Nie zwróciłem na to uwagi. W takim razie, liczę że Twoje się sprawdzi.
A
B
C
D
E
nugz
SMERF MARUDA

Fajnie by było, gdyby odkurzyli coś z ery Load-ReLoad, z racji premiery boxa, np. Devil's Dance, Bleeding Me, Outlaw Torn, Wasting My Hate.
Ten ostatni to powinien być koncertowy szlagier.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Za DD dałbym się pokroić
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Bleeding było grane na pandemicznych trasach i chyba wróciło do szafy. Dance mile widziane rzecz jasna.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Madback pisze: ndz maja 10, 2026 10:55 pm Schizod - kto jak kto, ale akurat ja mam prawo tak pisać o Metallice i to nie jest żadne gadanie. Parę razy już o tym wspomniałem (pewnie nie po raz ostatni): Czarny Album to było chyba moje największe rozczarowanie muzyczne w życiu, biorąc od uwagę stosunek: nader wysokie, niedosiężne oczekiwania dodatkowo podrasowane świetnym singlem "Enter Sandman" - otrzymany materiał, który mnie zdołował, zniesmaczył, opluł i orzygał . Za pierwsze 4 płyty Metalliki skoczyłbym w ogień zarówno w latach 80-tych (wtedy poznałem ten zespół) jak i w jakimś stopniu teraz. Z pozostałych płyt żadnej nie oceniłbym chociażby na dostateczny plus.
Mam znajomych z tamtych czasów, którzy dosyć niesymetrycznie podzielili się na dwie grupy: o ile jeszcze Czarny Album jakoś zaabsorbowali, o tyle wszystkie kolejne płyty zawsze już tylko rozczarowywały. Co oczywiście ma wpływ na percepcję, atrakcyjność koncertów.
Jakby, jestem w stanie zrozumieć ówczesny zawód Black Albumem... Ale przecież od tamtego czasu minęło kilkadziesiąt lat :D

Dziwi mnie trochę, że na starcie podjarał cię Enter Sandman, ale resztę albumu odrzuciłeś, bo przecież Sandał mimo wszystko jest dość niezłym zobrazowaniem tego materiału. The God That Failed, Sad But True czy Wherever I May Roam to zbieżne klimatem numery. Ofc, tam jest też NEM i The Unforgiven, ale poza tym? IMO Enter Sandman się jakoś nie wybija na tle pozostałych utworów (sam oceniam go niżej niż przytoczone kompozycje).

No i tak "obiektywnie" patrząc, to nie są złe piosenki. Jasne, sam ich nie uważam za przebłysk geniuszu kompozytorskiego, ale to jednak sprawnie napisane utwory. Pisanie o obecnych koncertach Mety jako o "profanacji dobrego smaku i muzyki" wygląda mi zwyczajnie na mocno przesadzone.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Uważam, że Lars miał nosa do Sandmana na pierwszy singel, bo docelowo miał być Holier. Myślę, że pewnym kompozycjom nie brakuje tam geniuszu, szczególnie że to uproszczona juz forma muzyczna. Sam już od lat mam dość tego kawałka, ale serio, nie dziwię się, że wtedy wrzucił ich na autostradę do takiego sukcesu, rozwalił system i stał się chyba najważniejszym utworem w katalogu. Genialnie przemyślany jest w swojej prostocie. Oni sami nie wierzyli w taki sukces albumu. Kirk z kimś się założył, że jeśli płyta przekroczy po jakimś czasie X ilość kopii, to odda temu komuś swoje Porsche. Musiał się pożegnać z autem po tygodniu XDD

A dzieciakiem za modlitwą jest syn Boba Rocka :)
Ostatnio zmieniony pn maja 11, 2026 5:51 pm przez nugz, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

nugz pisze: pn maja 11, 2026 5:02 pm Kirk z kimś się założył, że jeśli płyta przekroczy po jakimś czasie X ilość kopii, to odda temu komuś swoje Porsche. Musiał się pożegnać z autem po tygodniu XDD
Przynajmniej mógł sobie kolejne sprawić xDD
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

nugz pisze: pn maja 11, 2026 3:13 pm Fajnie by było, gdyby odkurzyli coś z ery Load-ReLoad, z racji premiery boxa, np. Devil's Dance, Bleeding Me, Outlaw Torn, Wasting My Hate.
Ten ostatni to powinien być koncertowy szlagier.
Na Outlaw Torn to szans nie ma - za długi i za wolny, choć to jeden z nielicznych, co podoba mi się na Reload.

Co do płyty z wężem... Po latach - jedyne kawałki, przy których nie pojawiają się myśli, żeby skipować to: Holier Than Thou (zdecydowany nr 1), The Struggle Within, Through the Never i The God That Failed. No ale w epoce, podobała mi się mocno, zjechałem kilka "piratów" 8)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

ej torn jest przeciez na load a nie reload, Cold
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Of course, myślałem o Load, napisałem Reload.
"Zlewają" mi się te płyty jak cholera :mrgreen:
nugz
SMERF MARUDA

W oryginalnym zamyśle to miał być podwójny album, wybaczone ;)

Co do skipów na BA - Sandman, Tread, może NEM, może Wolf, chyba tyle. Są numery, których nie lubię na żywo, a na płycie miażdżą, np. SBT/UNF.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

SBT live dla mnie bardzo spoko - zwłaszcza z "przerwą" w trakcie riffu :)

Natomiast ja Black Albumu w ogóle nie słucham :lol:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Ja w zasadzie też, ostatni raz w całości może przed pandemią :D
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

u mnie black album 22 miejsce płyt wszech czasów, a reload 45 (według ostatniej listy oba)
Zajzajer on the Road 2026:
nugz
SMERF MARUDA

Drugi epizod MM jeszcze gorący 🔥
Planuję godnie do tego wieczorem usiąść :)
ODPOWIEDZ