19/05/2026 - Metallica + Gojira - Chorzów

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Under Jolly Roger
-#Trooper
-#Trooper

Re: 19/05/2026 - Metallica + Gojira - Chorzów

Post autor: Under Jolly Roger »

Koncert jak koncert. Dla mnie bez szału. Żona która generalnie nie słucha metalu, a była wcześniej ze mną na Maiden, uznał że Brytyjczycy zjadają Jankesów na śniadanie - i ja się z tym zgadzam. Były dobre momenty, ale kurła to już nie to samo co kiedyś. Biorę też pod uwagę, że staje się starym dziadem i stąd ta opinia :D.

Ciągle nie mogę wyjść z podziwu jakim produktem jest Metallica. Jak to jest opakowane. Podane konsumentowi. Przecież, ta muzyka nie jest wybitnie atrakcyjna, a przyciąga tłumy.

Wolałem ten czas jak mowił James, kiedy byli małymi dziewczynkami z długimi włosami, nie chcieli chodzić do roboty tylko grać metal. Czas biegnie zbyt szybko :).
Mikson
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Mikson »

Kurde widząc setlistę z Aten i Bukaresztu wiedziałem że zmieniali utwór 3-4, ale reszta bez zmian więc najbardziej czekałem na Fade To Black, którego nie słyszałem na żywo, a to jeden z moim kilku ulubionych utworów Mety. I oczywiście podmienili je na The Day That Never Comes, które słyszałem już w Wawie 2019 (w 2024 nie byłem)... Popsuło mi to vibe na resztę koncertu 😐
Tak poza tym to ten rodzaj sceny średnio mi pasuje, stojąc dość daleko, może z 50 metrów od sceny gówno było widać, a na ekranach czasem pokazywali muzyków, często nie. Na sam koniec wycofałem się pod trybuny i zaskoczyło mnie że nawet lepszy był widok stamtąd, więc albo pod samą sceną albo już lepiej na trybuny iść, przynajmniej mamy perspektywę na całe widowisko. A i jak tylko wybrzmiał pierwszy utwór zaczęło się pogowanie ale o tym już wcześniej wspominaliście 😉 Ogólnie było ok ale koncert z Wawy zapamiętałem jako lepszy.
Co do supportów, pierwszego olałem po odsłuchaniu wcześniej kilku utworów, Gojira to też nie styl jaki lubię ale trzeba przyznać że bardzo fajnie zagrali 👍
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Mikson pisze: śr maja 20, 2026 11:08 am Kurde widząc setlistę z Aten i Bukaresztu wiedziałem że zmieniali utwór 3-4, ale reszta bez zmian więc najbardziej czekałem na Fade To Black, którego nie słyszałem na żywo, a to jeden z moim kilku ulubionych utworów Mety. I oczywiście podmienili je na The Day That Never Comes, które słyszałem już w Wawie 2019 (w 2024 nie byłem)... Popsuło mi to vibe na resztę koncertu 😐
jakbys czytal uwaznie forum to bys nie byl zawiedziony ;)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Uważam, że trudno oczekiwać od Legacy Bandów, żeby było "jak kiedyś. Jak ktoś chce wrócić do WTEDY, to niech sobie ogląda ostatnie Metallica Mondays :P Jak to powiedział kiedyś Lonn Friend: "They were not planned to be the biggest rock band in the world" :) Opakowanie działa, bo padł rekord frekwencji i odliczyło się podobno ponad 90K.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Ponad to nie, ale 88k według tego co podała arena w Chorzowie. Czyli około tyle co na jednym z koncertów Podsiadły. Tam z tego co pamietam podawano koło 180k ale na dwóch koncertach. Ale na pojdeynczym koncercie zyski z bramki na pewno największe, bo Podsiadło chyba nie miał biletów za 1,5 k i płyty za 700 zł xd
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Under Jolly Roger pisze: śr maja 20, 2026 9:55 am Koncert jak koncert. Dla mnie bez szału. Żona która generalnie nie słucha metalu, a była wcześniej ze mną na Maiden, uznał że Brytyjczycy zjadają Jankesów na śniadanie - i ja się z tym zgadzam.
po wczorajszym koncercie powiedzialem to samo zdanie...tylko podmioty byly zamienione miejscami ;)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Mikson
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Mikson »

Sardi pisze: śr maja 20, 2026 11:34 am
Mikson pisze: śr maja 20, 2026 11:08 am Kurde widząc setlistę z Aten i Bukaresztu wiedziałem że zmieniali utwór 3-4, ale reszta bez zmian więc najbardziej czekałem na Fade To Black, którego nie słyszałem na żywo, a to jeden z moim kilku ulubionych utworów Mety. I oczywiście podmienili je na The Day That Never Comes, które słyszałem już w Wawie 2019 (w 2024 nie byłem)... Popsuło mi to vibe na resztę koncertu 😐
jakbys czytal uwaznie forum to bys nie byl zawiedziony ;)
Czytałem ten wątek i nic mi się nie rzuciło w oczy odnośnie setlisty. Ale może i dobrze, bilet i tak dawno kupiony, a mogłem przynajmniej pół koncertu żyć nadzieją 😄
metallic66
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: metallic66 »

Jeżeli chodzi o dźwięk to wcale nie było dobrze. Tak samo jak na Narodowym brzmiało, miejsce praktycznie to samo. Byłem 3 metry od sceny
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Z tymi koncertami Mety jest jak z meczami reprezentacji - chodzą pikniki zrobić zdjecie z szalikiem na insta i stanowią spory procent ogółu. Byłem parę razy na Metallice i jak dla mnie problemem z ich koncertami, które same w sobie są okej, jest nadreprezentacja "januszy". Zawsze mam wrażenie, ze połowa ludzi jest tam dlatego, bo im info o koncercie pokazał algorytm na socjalach 😉 Nie bronie nikomu iść na koncert, ale nawet w przypadku R+ (nie wspominając o Iron Maiden) nie miałem takiego poczucia jak na Metallice. Koncertowo Metallika nie jest moją topką, choć lubie raz na 5 lat sie na nich przejść, więc następnym razem może znowu wpadnę :P
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Emilio pisze: śr maja 20, 2026 12:03 pm Ponad to nie, ale 88k według tego co podała arena w Chorzowie. Czyli około tyle co na jednym z koncertów Podsiadły. Tam z tego co pamietam podawano koło 180k ale na dwóch koncertach. Ale na pojdeynczym koncercie zyski z bramki na pewno największe, bo Podsiadło chyba nie miał biletów za 1,5 k i płyty za 700 zł xd
Krótki research zrobiłem w temacie. Po koncercie Podsiadły takie dane podano:
https://www.wkatowicach.eu/informacje/p ... a/idn:6752

88,5 tys. widzów każdego dnia, z osobami funkcyjnymi, obsługą itp. ok. 100 tys. Natomiast Metallica:

https://chorzow.naszemiasto.pl/metallic ... 2-29013523

Cytując marszałka województwa: "Metallica - na tym zespole wychowały się całe pokolenia. Kocioł Czarownic płonie, moc niesie się po całym stadionie. 88656 ludzi robi taki klimat, że aż ciary przechodzą. Absolutny rekord frekwencji - napisał w mediach społecznościowych Wojciech Saługa". Aktualnie już zmienił wpis na "ponad 90 tys." natomiast nie zdziwiłbym się, gdyby ta liczba 88656 była rzeczywista. Biorąc pod uwagę znane pojemności z oficjalnej strony stadionu:
https://superautostadionslaski.pl/wynaj ... cja-imprez
maksymalna pojemność trybun
54 378
pojemność koncertowa płyty
ok. 30 000
To, żeby pobić rekord, na płycie musiałoby być ponad 35 tys. ludzi, co wiązałoby się pewnie ze znacznym nadwyrężeniem zasad bezpieczeństwa imprez masowych. Tak że nie zdziwiłbym się, gdyby sprzedano 100 biletów więcej niż na Podsiadłę i odtrąbiono rekord frekwencji (albo ktoś rzeczywiście poleciał w chuja z limitami bezpieczeństwa :wink:).
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Podsiadło zmniejszy scenę i poszerzy pulę biletów, by pobić rekord.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Z jego popularnością to nawet nie będzie specjalnie trudne ;)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Czuję jednak jakąś taką ulgę w serduszku, że rekord stadionu należy obecnie do Metalliki a nie Dawida Podsiadło xD
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Powiem tak widziałem Metallikę 6 razy, Iron Maiden 14 razy, i chętnie bym zamienił te koncerty Maiden na Mete. Metallika to absolutna legenda, koncertowo top 10 zespołow świata, obok Rush, GIlmoura, Pearl Jam, Dream Theater (tak tak lol) czy A7X.
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Shedao Shai pisze: śr maja 20, 2026 2:23 pm Czuję jednak jakąś taką ulgę w serduszku, że rekord stadionu należy obecnie do Metalliki a nie Dawida Podsiadło xD
Znaleźliby się pewnie tacy, którzy stwierdziliby: "i to nie metal, i to nie metal, więc co za różnica" :wink:
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Słucham właśnie black album, ale to brzmi. Bogowie, ten zespół ma pomysł na siebie, no teraz może juz mniej ale pierwsze 4 płyty, potem black i kolejne złagodzenie load/reload a potem kontrowersyjny st. anger. Pogrom
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Mr. M pisze: śr maja 20, 2026 2:30 pm
Shedao Shai pisze: śr maja 20, 2026 2:23 pm Czuję jednak jakąś taką ulgę w serduszku, że rekord stadionu należy obecnie do Metalliki a nie Dawida Podsiadło xD
Znaleźliby się pewnie tacy, którzy stwierdziliby: "i to nie metal, i to nie metal, więc co za różnica" :wink:
Podsiadło jest duzo bardziej autentyczny w swoim byciu cwelem i fajnopolakiem niz Meta w byciu metalem
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Zajzajer pisze: śr maja 20, 2026 2:29 pm Powiem tak widziałem Metallikę 6 razy, Iron Maiden 14 razy, i chętnie bym zamienił te koncerty Maiden na Mete. Metallika to absolutna legenda, koncertowo top 10 zespołow świata, obok Rush, GIlmoura, Pearl Jam, Dream Theater (tak tak lol) czy A7X.
Dlatego wybrałeś "inne plany" - kisnąć przed forum, testując kolejne chrupki, mając w sumie niedaleko, do tego na miejscu pewnie usługę logistyczną od bcc ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

bo za późno transfer wybrali, i tak wszystko słyszałem, to jeden uj (poza tym perfect i lux, ale takie utwory to mam gdzieś ;) )
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

W ostatnim roku zdałem sobie sprawę, ze w ciągu 12 miesięcy widziałem w dość nieodległych terminach od siebie JP, Maiden i Metallike. I jakbym miał uszeregować to w kolejności pod względem jak mi się podobało, to by było 1. Judas, 2. Maiden 3. Metallica.

Co do rekordu i Dawida Podsiadły, to widzę ze gra znowu 2x Chorzów w lipcu z czego jeden jest już wyprzedany a na drugi dostępna jest płyta. Ciekawe czy faktycznie będą ja upychać na maxa xD Jeśli tak, to wczorajszy rekord długo sie nie utrzyma ;)
ODPOWIEDZ