19/05/2026 - Metallica + Gojira - Chorzów

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: 19/05/2026 - Metallica + Gojira - Chorzów

Post autor: Sadek »

Gdyby zagrali jakiś kawałek Kata, to większość ludzi na stadionie nie miałaby bladego pojęcia co się dzieje. A Perfect to przynajmniej dużo bardziej rozpoznawalny i znany dla przeciętnego słuchacza.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

theLastHeadbanger pisze: śr maja 20, 2026 7:45 pm
2. Trybuny - dramat, zarówno ze strony "fanów" jak i obsługi. Widziałem jak obsługa upominała wielokrotnie gościa, który stał w 3-4 rzędzie na schodach obok swojego miejsca i uwaga... bawił się na koncercie. Na biletach nie widziałem zapisu, że "masz siedzieć na swoim krzesełku i najlepiej się nie ruszać" - chociaż do tego akurat większość na trybunach się dostosowała. Na schodach nie można było stanąć, ale na szczęście pozwalali iść ludziom do kibla - to nie stanowiło zagrożenia bezpieczeństwa.
Zakaz stania na schodach wynika bezpośrednio z przepisów o bezpieczeństwie imprez masowych i obowiązku zapewnienia przez organizatora drożności dróg ewakuacyjnych. Na innych koncertach i imprezach sportowych jest tak samo, chyba że służby porządkowe mają to akurat w dupie.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Zgodzę się, że scena jest taka-se, pewnie trudna w nawigacji z parteru, jak pisał bcc. Z góry dla mnie ok, chociaż wieże potrafią zasłaniać. Co do track-listy, to ponownie - odsyłam do statystyk. Maiden nawet nie chce kulawej trasy zalepić czymś z brakującej płyty. Również nie jestem fanem tych lokalnych kawałków, formuła się wyczerpała, a czasami wychodzi naprawdę żałośnie. Tylko co innego wymyślić, żeby dać reszcie chwilę oddechu? Przynajmniej coś robią, bo trzeba się do tego też jakoś przygotować, mimo że finał bywa bardzo różny. Akurat w Polsce nie było na tym polu źle, szczególnie w 18 i 19 fajnie to zadziałało, ale chętnie bym pożegnał ten format.
theLastHeadbanger
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: theLastHeadbanger »

Mr. M pisze: śr maja 20, 2026 11:36 pm Zakaz stania na schodach wynika bezpośrednio z przepisów o bezpieczeństwie imprez masowych i obowiązku zapewnienia przez organizatora drożności dróg ewakuacyjnych. Na innych koncertach i imprezach sportowych jest tak samo, chyba że służby porządkowe mają to akurat w dupie.
Zdaję sobie z tego sprawę - absurdalne przepisy mające dawać złudzenie bezpieczeństwa. Drożność dróg ewakuacyjnych na imprezie z 80-90 tys. ludzi byłaby zachowana przez 10 sekund. Na szczęście wszędzie stali strażacy dający +10 do ochrony przed ogniem i oparzeniami.
Teraz tak sobie myślę, że może ten gość na schodach nie chciał się bawić, ale chciał być jeden krok bliżej wyjścia gdyby rozpętało się piekło ;-)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Madback pisze: śr maja 20, 2026 11:10 pm
Trudno nie wspomnieć o żałosnych pseudocoverach. Brzmią fatalnie, są nieprzygotowane i zagrane na odpierdol. No ale jest wydźwięk: lokalne zespoły się cieszą, jest co komentować. A mogliby się przyłożyć i zagrać np. "Wyrocznię" - i to w taki sposób, że duch Romka przedarłby się z piekła i zawisł nad stadionem.

Covery to dla mnie w ogóle średni pomysł, ale piszę to z punktu widzenia osoby, która lubi ich muzykę. Nie cieszy mnie, że pokaleczą jakiś znany numer. Za to pewnie spora część osób nie poszła tam na Metallicę, a na "event" - dla nich to pewnie atrakcja. Ja bym wolał dodatkowy kawałek, albo nawet krótszy o te 3 minuty koncert.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

Zawsze to dla ogromnej części kolejny kawałek, który mogą znać, oprócz NEM, Sandmana i może refrenu MoP ;)
Kurde, frekwencja serio jest zastanawiająca przy pojemności trybun. Może serio olali kwestie bezpieczeństwa i weszli all-in na sprzedaż.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

pz pisze: czw maja 21, 2026 9:27 am
Madback pisze: śr maja 20, 2026 11:10 pm
Trudno nie wspomnieć o żałosnych pseudocoverach. Brzmią fatalnie, są nieprzygotowane i zagrane na odpierdol. No ale jest wydźwięk: lokalne zespoły się cieszą, jest co komentować. A mogliby się przyłożyć i zagrać np. "Wyrocznię" - i to w taki sposób, że duch Romka przedarłby się z piekła i zawisł nad stadionem.

Covery to dla mnie w ogóle średni pomysł, ale piszę to z punktu widzenia osoby, która lubi ich muzykę. Nie cieszy mnie, że pokaleczą jakiś znany numer. Za to pewnie spora część osób nie poszła tam na Metallicę, a na "event" - dla nich to pewnie atrakcja. Ja bym wolał dodatkowy kawałek, albo nawet krótszy o te 3 minuty koncert.
+1
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
theLastHeadbanger
-#Charlotte
-#Charlotte

nugz pisze: czw maja 21, 2026 9:31 am Zawsze to dla ogromnej części kolejny kawałek, który mogą znać, oprócz NEM, Sandmana i może refrenu MoP ;)
Kurde, frekwencja serio jest zastanawiająca przy pojemności trybun. Może serio olali kwestie bezpieczeństwa i weszli all-in na sprzedaż.
Mnie zawsze dziwi jedno odnośnie tych coverów - po tylu latach grania to przecież nie powinno być jakieś szczególne wyzwanie zagrać cokolwiek i do tego zrobić to tak by było zbliżone do oryginału. Kwestia własnej interpretacji jest dyskusyjna - niech to chociaż dobrze brzmi.

Na płycie w pobliżu trybun (przynajmniej po mojej stronie - dolne sektory, kolejka po napoje) było bardzo luźno.
nugz
SMERF MARUDA

Dobrze to raczej nie zabrzmi, bo pamiętaj, że słuchasz Amerykańca mającego na papierze "zapis fonetyczny" danego języka i do tego próbuje coś z tego dukać :) A i Kirk też często nie pomaga na gitarze :D Mogliby w tym czasie puszczać np. jakiś dłuższy fragment tego dokumentu o fanach. Chyba że oni faktycznie lubią grać te lokale nuty, to spoko. Po prostu czasami wychodzi dość brutalnie.
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

HIw5JmcWQAA3KUa.jpg
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Liczyłem na droższe oferty ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

O kurde, to takie biznesy? Aż sam sprzedam może, bo paskuda :lol:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
theLastHeadbanger
-#Charlotte
-#Charlotte

nugz pisze: czw maja 21, 2026 10:05 am Dobrze to raczej nie zabrzmi, bo pamiętaj, że słuchasz Amerykańca mającego na papierze "zapis fonetyczny" danego języka i do tego próbuje coś z tego dukać :) A i Kirk też często nie pomaga na gitarze :D Mogliby w tym czasie puszczać np. jakiś dłuższy fragment tego dokumentu o fanach. Chyba że oni faktycznie lubią grać te lokale nuty, to spoko. Po prostu czasami wychodzi dość brutalnie.
Problem ze słowami rozumiem w 100%. Nie zaznaczyłem, że chodzi przede wszystkim o same instrumenty - brutalnie to dobre określenie :)
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Może ktoś obeznany przybliżyć temat podrobionych biletów, które sprawiły, że sporo osób nie weszło na koncert? To był jakiś błąd systemu, czy oni wszyscy kupowali poza systemem od ludzi, którzy okazali się hujami?
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Tu filmik kolesia o którym wspominał nugz -
https://m.youtube.com/watch?v=CYxbY47U5 ... IDIwMjY%3D
Wygląda na to że dostali lewe PDFy, rzekomo z eBilet. Czy to z Alebilet, czy z jakiejś strony-krzak. No ale jeśli było wiadomo że jedyne bilety to mobilne z Ticketmastera...
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Nie wiem czy na Alebilet jesteś w stanie odsprzedać mobilny ticket z Ticketmastera, jeśli nie ma PDF-a do pobrania i nie ma włączonego resale'u.
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Można, transferem, a nie resale.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Resale nie ma nic do rzeczy bo jest transfer - wysyła się jego screen, nie PDF. Jeśli ktoś przed gigiem dostał coś takiego to należało od razu bić na alarm, a nie robić z siebie jeszcze większego debila na miejscu i przy ludziach.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

A ok, z transferu nie korzystałem jeszcze, myślałem, że też jest dopiero włączany później jak resale.
theLastHeadbanger
-#Charlotte
-#Charlotte

Recit The Thornographer pisze: czw maja 21, 2026 11:49 am Może ktoś obeznany przybliżyć temat podrobionych biletów, które sprawiły, że sporo osób nie weszło na koncert? To był jakiś błąd systemu, czy oni wszyscy kupowali poza systemem od ludzi, którzy okazali się hujami?
To wygląda na typowy przekręt jakich wiele. Jest popyt, brak podaży i ludzie mają klapki na oczach - uwierzą we wszystko.
Od początku było wiadomo, że nie będzie żadnych papierowych biletów.
Widziałem ten filmik na yt i naprawdę trudno uwierzyć, że w dzisiejszych czasach (gdzie trąbi się wszędzie o sposobach na wyłudzenia) ludzie są tak naiwni - zobaczyli logo ebilet i zaufali jakiemuś #$%@^$&#.

Dla mnie jest oczywiste, że kupiowali poza systemem. Czy tak trudno jest wejść na stronę ebilet i sprawdzić, że nie mają tego koncertu w ofercie?
Sprawdzenie informacji o oficjalnej dystrybucji biletów obecnie to jest 2-3 minuty.

Zadziwia mnie to - jesteś w stanie komuś przelać pieniądze od razu ale nie masz czasu na sprawdzenie czy oferta nie jest podejrzana. Pewnie wystąpiła standardowa presja czasu ze strony oszustów - "kupujcie bilety bo mamy ostatnie!". Na filmie widać, że oszustom nawet nie chciało się wygenerować różnych kodów QR w sprzedawanym "bilecie".
ODPOWIEDZ