04-06/06/2026 - Guns N' Roses - Gliwice

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Re: 04-06/06/2026 - Guns N' Roses - Gliwice

Post autor: Emilio »

Byłem dziś (właściwie wczoraj) i jestem bardzo zadowolony, jak na razie dla mnie koncert roku. Żaden gig na Mysticu mi się tak nie podobał jak wczorajsi Gunsi. Nie wiem czy było lepiej niż w czwartek, ale tutaj Axl wcale nie kwiczał jak się spodziewałem, było całkiem spoko pod tym względem. Set chyba ciut lepszy niż w czwartek bo było Dont Cry, którego zabrakło pierwszego dnia, ale to kwestia co kto woli. Ale sam koncert super, 3h uczciwego grania, w dodatku świetnie nagłośnionego. Nie wiem czy to kwestia miejsca, ale dawno nie słyszałem tak dobrze nagłośnionych instrumentów. Super koncert, nie żałuję. Jeśli kiedyś jeszcze będzie okazja zobaczyć ich w hali to chyba się wybiorę, stadiony olewam. No i jeszcze jeden wielki plus - nikt się nie pchał. Stałem 15 metrów od sceny na luzaku, bez ścisku. Każdy w mojej okolicy się fajnie bawił, skakał sobie i machał łapami nie przeszkadzając nikomu odbioru koncertu. To był dobry wieczór, oby więcej takich.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Mimo tego ze rok temu nie pilem nic oprocz wody, a w tym roku znieczulilem sie wczesniej paroma piwami no to mam wrazenie ze ciezej bylo przymknac uszy na wycie Axla w wyzszych rejstrach. No nie no fakt chlop sie stara, widac ze fizycznie jest w dobrej kondycji, no ale wokalnie - przynajmniej powinni rozwazac probe przearanzowania niektorych kawalkow tak zebg mogl spiewac nizej, no bo wychodzi Myszka Miki. Fakt widzialemn ich rok temu wiec nie oczekiwalem nie wiadomo czego, wiec tez nie jestem tym az tak mocno zaskocozny, ale mysle ze no jak bedziemy isc w tym kierunku to już za pare lat Axla nie bedzie sie dalo w ogole sluchac. Wiec ciesze sie ze bylem bo to mogla byc ostatnia okazja, nie dlatego ze nie beda juz grac ale nie beda tego robic na poziome akcpetowalnym dla uszu :D

Slash- klasa, na prawde.
Duff i reszta, moze minimalnie mniejsza ale też.

Warto docenić 3h grania. Fakt ta dlugosc kogos takiegonjak ja ja kto nie jest gunsowym ultrasem bylq lekko meczaca ale doceniam.

A jakie wasze opinie o prezero? Jab bylem pierwszy raz, wydaje mi sie ze akustycznie bylo spoko, przynajmniej na plycie. Natomiast organizacyjbie to tak 50/50. Kolejka do wejscia na GA ogromna. Troche mnie rozbroily toy toye, w sensie tez kolejka no i z tego co pamietam np. w Tauronie czy Atlasie normalnie z plyty sie idzie do porcelanek (juz nie mowie o takim zabytku jak Hala Stulecia, tam tez to normalne) ale nosz kur.. jak juz postawili toyotyoe to mogli postawic chociaz te umywalki z pompka znane z festiwali, ostatnio bylem na biegu, to nawet tam były
Mikson
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Mikson »

Mnie z jednej strony wymęczyli, ale też fajne momenty były więc wystałem do końca, choć trochę osób wychodziło słysząc popisy wokalne Axla :D
Jakieś szybsze partie wokalne na wysokich rejestrach zarzynał mocno, poprzednio byłem na G'nR w Chorzowie w 2018 i tam z tego co pamiętam było lepiej, no ale to już 8 lat. W zasadzie wszystko co chciałem usłyszeć to usłyszałem nawet dwa razy więc starczy, chyba że wydają coś super nowego, szanse niewielkie :wink:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

https://www.youtube.com/watch?v=1J_u4WLLFQY

Nagrałem jeden numer, Civil War z soboty.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Emilio pisze: ndz cze 07, 2026 10:43 pm https://www.youtube.com/watch?v=1J_u4WLLFQY

Mój ulubiony numer Gunsów. Trochę boję się włączyć.

Edit: O KURWA, MOJE USZY.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

:mrgreen: :mrgreen:
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Też chyba najbardziej lubię CW. Nie zaryzykuję, zostaję przy wersji studyjnej. Już sam nie wiem, kto bardziej jest zniszczony wokalnie - on czy Mustaine.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Nie ryzykuj. I zdecydowanie on. Mustaine przy Axlu jest w topowej formie (na podstawie tego fragmentu CW).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Mega Dave wciąż brzmi jak Mega Dave, tyle, że głos jest słabszy. Axl w wyższych rejestrach brzmi, niestety, jak Myszka Miki i bez wiedzy, że to on, nawet możnaby gościa nie poznać. Także to zupełnie inna skala "zniszczenia".

Tu można posłuchać Axla w spokojniejszym wydaniu, śpiewającego niżej, mimo spadku jakości wciąż słychać, że to on.
https://youtu.be/zhbdQuFbZno?si=w8-qux2kY0xf-3bT
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
nugz
SMERF MARUDA

U obu górne rejestry nie istnieją. Rudy tez był MM swego czasu, ale trochę się polepszyło. W każdym razie - nie włączam Civil War.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Emilio pisze: ndz cze 07, 2026 10:43 pm https://www.youtube.com/watch?v=1J_u4WLLFQY

Gdyby nie wokal to by się bardzo przyjemnie słuchało ...
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
nugz
SMERF MARUDA

Ten nowy perkusista jest kozacki, facet nie wstrzymuje uderzeń, prawdziwy wood-chipper :) Jestem ciekaw, czy Aldridge by fizycznie dał radę zagrać na swojej intensywności te 3 godziny. Skończy w sierpniu 76 lat :)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Chyba zgubiłem wątek, bo co ma Aldridge do Gunsów? :B
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Mr. M pisze: pn cze 08, 2026 6:20 pm Chyba zgubiłem wątek, bo co ma Aldridge do Gunsów? :B
Taki tam crossover ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Nugz ma obsesję na punkcie Tommy'ego, już w kilku wątkach o nim wspominał ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

johnny_o pisze: pn cze 08, 2026 7:44 pm Nugz ma obsesję na punkcie Tommy'ego, już w kilku wątkach o nim wspominał ;)
Pewno nie udało się skoczyć razem na fajeczkę ;)
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

dumbyy ;)

Ta pizda Szaron nie zaprosiła Tommy'ego do Birmingham! 😵
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Byłem w sobotę. Muzycznie - ciarki parę razy się pojawiły. Axl - fajnie biegał, fajnie grał na fortepianie w November Rain. Co do wokalu, szczególnie w górkach - Myszka Miki to nad wyraz łagodne określenie, uszy i zęby bolały...
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Szkoda chłopa. Brzmi jak Mr. Hankey z South Park.
FotD = TOP5 albumów Maiden
ODPOWIEDZ