10-12/06/2027 - Mystic Festival - Gdańsk

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: 10-12/06/2027 - Mystic Festival - Gdańsk

Post autor: pz »

Jeżeli chodzi o gastro, to myślę, że powinno być zdecydowanie więcej foodtrucków. Wiadomo, że to drogie itp., ale w Stoczni do centrum były dwa kroki. Nie mówiąc już o tym foodhallu w wysokim budynku w stronę Wałowej. Na samym terenie festu nie było tego za dużo. Chociaż na kolejki do żarcia nie narzekałem (kupowaliśmy w sumie 5 razy coś).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

212 euro w ciemno.
Bardzo grubo.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Obawiam się, że orgowie mogą się nieco przejechać na tym gadaniu o "zespołach, dla których obecne main stage byłoby za małe".

Ze względu na to i na przenosiny festiwalu, wielu osobom zapaliła się ta sama lampka: Slayer. Ja nie mówię, że oni tam nie zagrają, może udało się ich zabookować, tego nie wiem. Skoro nagle Zabójca wyprawia się w podróż po Ameryce Południowej, to można sądzić, że powrót do Europy nie jest wykluczony.

Ale jest też opcja, że tego Slayera nie będzie. I co wtedy?

Wiadomo, że Mystic (wbrew wyobrażeniom niektórych) nie ugości Maiden ani Mety. Już pomijam fakt, że te zespoły nawet nie będą wtedy w trasie, no ale po prostu - nie ten poziom. Więc tak realnie patrząc, to zostaje nam liga kapel, które są w stanie nieźle wypełnić obiekty rozmiarów aren w Krakowie, Gliwicach czy Łodzi. I tutaj można przywołać np. Slipknota, Gojirę albo Judas Priest.

Co do dwóch pierwszych, nie mam pojęcia, jak wyglądają ich plany koncertowe na 2027. Oba zespoły grały już jako headzi MF, więc powrotu wykluczyć nie można.

Co do Judas Priest, to uważam to za bardzo prawdopodobną opcję. Wiadomo, że w 2027 nadal będą w trasie, bo ma wyjść wtedy płyta planowana na marzec/kwiecień. Judasi lubią europejskie festiwale i często na nich grają. Kwestia najważniejsza: to będzie 4 rok z rzędu, kiedy Priest jeździ po Europie. To automatycznie oznacza mniejsze zainteresowanie koncertami halowymi, więc Live Nation może odpuścić temat (co już zrobiło w 2018, po frekwencyjnej mieliźnie poprzedniego gigu). A na Mystica? Nazwa w zasadzie idealna. Duży zespół? No jest - i to taki szanowany, więc od razu im to ładnie wygląda na plakacie.

Do niedawna obstawiałem Sabaton, który do tego opisu nowej lokalizacji bardzo by pasował, ale na szczęście ogłosili własny koncert, więc ta opcja odpada. Nie wiem, czy Pantera coś planuje, ale jeśli tak, to nie byłby to głupi wybór.

Jest szansa, że sprowadzą jakiś dziwny wynalazek pokroju Sleep Token, który faktycznie ściągnie ludzi, ale tutaj nie będę bawił się w analizy, bo się na tym nie znam. Zresztą jeśli dotychczas Mystic raczej unikał obsadzania takich kapel w roli headów, to ten trend raaaczej będzie kontynuowany.

Natomiast wracając do wstępu tego posta - Mystic Coalition musi w tej sytuacji zaproponować konsumentom faktycznie dobrych headów. Jeśli się tak nie stanie, to przy takich cenach, takiej zapowiedzi i obcięciu festiwalu o jeden dzień (czyżby właśnie po to, żeby na headów było więcej kasy?), sytuacja zacznie wyglądać po prostu źle. Wiadomo, że te gadki o dużych kapelach to może być pierdololo, bo nie mogą powiedzieć "deweloper nam włazi na Stocznię", ale jak już padły takie słowa, to pojawiają się też oczekiwania. Dla mnie trzonem Mystica mogłyby być mniejsze kapele, bo one w dużej mierze robiły edycje, na których byłem, ale dużo ludzi idzie na headlinerów.

Tak czy siak bardzo ciekawa perspektywa nam się rodzi, bo z jednej strony odbiorcy mają swoje - mniej lub bardziej sensowne - wyobrażenia, którym jakoś tam trzeba sprostać. Z drugiej: zmiana lokalizacji też może zniechęcać sama w sobie, ludziom Stocznia się podobała. Tych klientów nie będzie można stracić, więc trzeba im dać coś godnego uwagi. Z trzeciej: nowa formuła to też pewne ryzyko, bo jest... Nowa. I musi się wybronić, żeby w ogóle była mowa o kolejnych. 2027 to będzie ważna edycja.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Bardzo dobrze, że napisałeś, bo też bym chciał chwilę obstawiać headów na przyszły rok (od tego zależy czy będę, małe zespoły raczej mnie nie interesują, po prostu mało takich słucham)

Slayer - dopiero teraz jak napisałeś, to zauważyłem, że faktycznie są koncerty w ameryce płd i środkowej, ciekawe, może Slayer zagra 4/5 koncertów w europie w przyszłym roku, np Anglia/Niemcy/Węgry/Polska/Chorwacja - nie wiem takie kraje wymyśliłem, jak oni będą to jadę obowiązkowo choćby na ten dzień co będą grać, awansowali u mnie bardzo wysoko, nie widziałem Slayera od 2011 wiec nawet w tym ''okrojonym'' składzie mam chętkę

Manowar - jakoś mi się nie wydaje, ale będą w Europie w przyszłym roku

Running Wild - Podobno teraz ma być pożegnalny koncert, oni tylko raz w polsce grali chyba w 87 albo 88, wiec też raczej małe szanse

Dream Theater - imo ciut za mali na gwiazdę takiego festu, na jesień wchodzą do studia, to płyta pewnie będzie w maju/czerwcu najwcześniej, wcześniej festiwale były w 2019 potem w zeszłym roku, wiec tak średnio mi się widzi ich trasa festiwalowa, zresztą nie mam żadnych info i być może będą w europie dopiero w 2028

Avenged Sevenfold - wydaje mi się, że teraz w tym roku jak obskoczą azję i australię w październiku i ameryka północna w lipcu/sierpniu to będzie koniec trasy promujący nową płytę, jak wiadomo oni nie są zainteresowani graniem płyty na jakąś rocznice a w przyszłym roku 20 lat mija od self titled, jesli by mieli byc nawet w Europie, to podejrzewam jakąś anglie i europe zachodnia, jakoś mi się nie chce wierzyć na powrót do PL, bo mieli u nas przerwę 11letnią :)

Judas Priest - oni mają coraz mniej czasu, skoro mówisz że prawdopodobnie będą w Europie, to ja Ci wierze

Inne zespoły? którymi byłbym zainteresowany to nie wiem kto by mógł być, a też trzeba pamiętać co napisali, że obecny Main Stage będzie na nich za mały

Idk może znowu dojdzie jakieś Bring Me the Horizon czy coś takiego co celuje w młodszych odbiorców, jeden Heavy/Thrash a na trzeci slot głownego heada nie mam pojecia
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Scorpions, Alice Cooper, Def Leppard, Purple - zamiast w Dolinę Charlotty to na Mystic :)
W końcu to i to blisko morza.

Ghost? Rammstein?
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Gdyby Judas Priest, Avenged Sevenfold i Sleep Token byli headami wszystkich dni, to bym się wybrał chętnie na całość :mrgreen: Nawet jeżeli od Sleep Token lubię tylko parę utworów to chętnie ich zobaczę.

+ oczywiście fajne mniejsze lub średniej wielkości kapele, które jak wspomnieliście nieraz i nie dwa, bardzo robią Mystic i zawsze jest tu szansa na odkrycie czegoś świetnego. Twój błąd Zajzajer, że nie słuchasz za bardzo mniejszych zespołów, no ale co tu będę dużo pisał, Twoja strata i tyle ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Te pierwsze cztery co wypisałeś, to znowu młodzi będą psioczyć, że zespoły dla dziadków :D Def Leppard grał kiedyś w klubie w Wawie chyba, bardzo mało ludzi przyszło, a może to był torwar.

A no co ja poradzę, jakieś mniejsze może by się znalazły, ale nie za dużo :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zajzajer pisze: wt cze 09, 2026 1:28 am

Inne zespoły? którymi byłbym zainteresowany to nie wiem kto by mógł być, a też trzeba pamiętać co napisali, że obecny Main Stage będzie na nich za mały
No z takich "dużych, ale nie za dużych" to przychodzi mi jeszcze na myśl:
- Powerwolf
- Korn
- Amon Amarth
- Disturbed (xDDD)
- Deftones

Ale nie mam pojęcia, jak wyglądają plany tych kapel na 2027.

Są też grupy, które rozmiarowo by pasowały na imprezę takiego typu, ale z różnych przyczyn nie wpisują mi się w charakterystykę festiwalu:
- Alice Cooper
- Deep Purple
- Scorpions
Cold pisze: wt cze 09, 2026 1:37 am Ghost? Rammstein?
Ci pierwsi nie będą w trasie, ci drudzy to na Mysticu zagrają może za 50 lat ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

A co sądzisz o Manowar/ Running Wild? to byłoby wydarzenie jakby któryś z nich się znalazł na feście chyba.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie. To fajnie wygląda na plakatach, ale było tu wielokrotnie pisane, że te kapele wołają sobie krocie za swoje koncerty, zresztą patrząc, jak wygląda ich profesjonalizm, to nie wiem nawet, czy MC chciałoby się bawić w rozmowy z nimi. No i zainteresowanie nimi jest u nas relatywnie niewielkie. Już lepiej byłoby Mysticowi znowu przedzwonić do Flynna i zaklepać kolejny gig Machine Head niż bawić się w ściąganie do Gdańska Running Wild.

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Zajzajer pisze: wt cze 09, 2026 1:28 am
Avenged Sevenfold - wydaje mi się, że teraz w tym roku jak obskoczą azję i australię w październiku i ameryka północna w lipcu/sierpniu to będzie koniec trasy promujący nową płytę, jak wiadomo oni nie są zainteresowani graniem płyty na jakąś rocznice a w przyszłym roku 20 lat mija od self titled, jesli by mieli byc nawet w Europie, to podejrzewam jakąś anglie i europe zachodnia, jakoś mi się nie chce wierzyć na powrót do PL, bo mieli u nas przerwę 11letnią :)
Tyle, że ta przerwa zapewne wynikła z fatalnie sprzedanego koncertu w Atlas Arenie w 2014 roku, a Hala Stulecia się już wyprzedała dla odmiany, więc myślę, że teraz spokojnie mogliby szybciej do nas wrócić, być może i nawet na ten Mystic właśnie ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

No sam Matt mówił, że do zobaczenia szybciej niż tyle co ostatnio, myślę, że na trasie promującej The Stage nikt też mógł ich nie zaprosić, zobacz ile na Rush musieliśmy czekać, zresztą dobrze, że A7X się tak dobrze sprzedało we Wro, bo jest szansa że szybciej wrócą, oni dalej nie są w europie tak popularni jak u siebie, ale na największych festach w Europie grają od lat. Nie wiem od czego to zależy, najlepszą pozycje w Europie A7X ma w Niemczech i Anglii. Pierwsza duża ich trasa w UK 2004, to Syn mówił, że tyle chlali że on nie wie jak to przeżył :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

To teraz heavy są kluczowe? Szybko wajcha została przestawiona ;)

A serio to trudno spekulować, bo opcji trochę jest. Ale np w Slayera niezbyt wierzę, bo jeśli (!) zagrają coś w Europie to pewno za grube hajsy, a takie wjadą bardziej od większych graczy typu Hellfest itp.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Tyle o tych headach, a ja tak tylko przypomnę, że oni podobno nie lubią "headów", bo dla jednego headem będzie to, a dla innego tamto. Co nie? :D

Wydaje mi się, że nie ma co się martwić, że coś będzie strzałem w stopę, że zawiodą itd., bo Mystic i tak się sprzeda. Powód jest prosty - brak realnej konkurencji. Garstka może skoczy na festy do Niemiec, trochę więcej osób do sąsiadów z południa, ale swojski Gdańsk to cholerny atut.

Oni nawet wyprzedali dni z Black Label Society o coverbandem Sepultury na headzie, a z tego co słyszałem to nawet 6.06 w tym roku ostatecznie się sprzedał w kasach. To jakieś Powerwolfy, A7X, które mam osobiście w dupie, ale wiem, że są cenione, zrobią to bez problemu. Nie musi być zaraz Slayer. Mają 3 dni, wystarczy jedna większa kapela.

A co by nie mówić o BMTH, którego twórczości jako Randy nie kumam, to zrobili taki pokaż, jakiego osobiście nigdy nie widziałem. Ile było osób tylko dla nich to ciężko zliczyć, ale zakładam, że bardzo dużo. Także Mystic sobie poradzi, czy to będą jakieś dziadki na górze plakatu, czy jakaś nazwa bardziej dla gawiedzi, tak czy owak będzie OK. Po ostatnich dwóch latach jak można w to wątpić.

Jeszcze coś - "ludzie lubili stocznie". Sam lubiłem. Klimat nie do podrobienia. Ale nie zliczę już nawet ile razy utyskiwałem na pieprzony ścisk na granicy rozsądku i bezpieczeństwa, chociażby w B90, o tym drugim, mniejszym, w którym jeszcze rok temu robili koncerty, nie wspominając. Albo Park i główny ciąg komunikacyjny obok niego. 2 lata temu stwierdziłem, że pierdole to przepychanie się tam przy WASP, którego nie czuję żadnego sentymentu, wyszedłem z festu i wolałem przejechać hulajnogą do drugiego wejścia :mryellow: Albo notoryczny deficyt miejsc do siedzenia przy gastronomii. Naturalne, że ludzie chcą posiedzieć z piwkiem, ale tych stolików jest po prostu za mało, dlatego mnie jakiś wrestling w tym miejscu zdziwił, bo tam powinny być stoły jak na october fest czy innym takim, żeby ludzie mogli dupy posadzić kupując strawę.

Tak, stocznia miała klimat, ale patrzę na większy teren przede wszystkim z nadzieją, że nie będzie takiego ścisku.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Thoves
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Thoves »

Mystic has chosen to move the festival 1 week later in June. And that usually has one reason: That one good headliner (or two) has said yes to play that week only. No other reason to change weeks.

My first guesses:

- Judas Priest (A big name)

- Amon Amarth (Not played festivals this year, played in august two years ago)

- One smaller headliner
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Thoves pisze: wt cze 09, 2026 7:38 pm Mystic has chosen to move the festival 1 week later in June. And that usually has one reason: That one good headliner (or two) has said yes to play that week only. No other reason to change weeks.

My first guesses:

- Judas Priest (A big name)

- Amon Amarth (Not played festivals this year, played in august two years ago)

- One smaller headliner

Slipknot, Priest, Amon Amarth. My bet.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Powerwolf, Bruce, Within Temptation
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Bruce to nie materiał na heada, ale powinni z nim zrobić jak Grecy w 2024 i dać mu slot na 1h15 bezpośrednio przed JP.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Jakby zakurwił taki dobry gig jak w 24, zapraszam
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Max323 pisze: wt cze 09, 2026 8:50 pm Powerwolf, Bruce, Within Temptation
Within w tym roku w Poznaniu na festiwalu i wielkiego szału z biletami nie ma z tego co wiem. Bruce spoko, ale to absolutnie nie materiał na headlinera. Solowo miałby problem wypełnić Torwar. Powerwolf jak najbardziej możliwe.
www.last.fm/user/darkfuneral18
ODPOWIEDZ