26-27/09/2026 - Peter Hammill - Kraków/Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Teddy123
-#Invader
-#Invader

26-27/09/2026 - Peter Hammill - Kraków/Warszawa

Post autor: Teddy123 »

26.09.2026, Kraków, Klub Studio, godz. 20:00

27.09.2026, Warszawa, Palladium, godz. 20:00

Bilety w sprzedaży od 19.06.2026 godz. 10:00

ROCK-SERWIS (bilety kolekcjonerskie): www.rockserwis.pl,

EVENTIM: www.eventim.pl

TICKETMASTER: www.ticketmaster.pl

Organizator: Rock-Serwis Agency Piotr Kosiński

Patronat radiowy: Radio Rockserwis FM

Wieloma określeniami można by opisać Petera Hammilla, jednak zacząć należy od tego, że jest to z pewnością postać nietuzinkowa. Wokalista, instrumentalista, kompozytor, poeta, producent nagrań - prawdziwa legenda muzyki progresywnej, wychodząca jednak ze swoją twórczością daleko poza ramy gatunkowe. Urodził się prawie 80 lat temu w Londynie, a poważnie muzyką zaczął zajmować się w wieku 19 lat, choć już jako 12-latek komponował i pisał pierwsze teksty utworów. Zasłynął przede wszystkim jako jeden z założycieli i lider formacji Van der Graaf Generator. Grupa powstała w 1967 roku i choć jej działalność naznaczona była licznymi, często długimi okresami braku aktywności, a w 1978 roku rozpadła się, wznowiła na dobre działalność w 2005 roku i istnieje do dziś, co jakiś czas wydając nowe albumy. Co zdumiewające, zespół nie zdołał przebić się w rodzimej Wielkiej Brytanii, pozostając raczej formacją niszową, znaną największym entuzjastom szeroko pojętej muzyki progresywnej. Jest to o tyle zaskakujące, że obecnie - po latach - grupa jest uznawana zarówno przez fanów gatunku, jak i przez współczesnych muzyków za jeden z najważniejszych zespołów rocka progresywnego i eksperymentalnego.

Poza pokaźnym dorobkiem wydającej od czasu do czasu nowe płyty formacji Van der Graaf Generator, Hammill jest autorem ponad 30 albumów solowych. W trakcie swojej długiej i bogatej kariery Hammill współpracował z takimi artystami jak Robert Fripp, Peter Gabriel, The Stranglers, David Cross czy Tim Bowness. Jest także producentem kilkunastu płyt innych wykonawców.

Twórczość solowa Hammilla często przeplatała się z działalnością jego macierzystej grupy, a granica pomiędzy jednym i drugim muzycznym światem nierzadko była zacierana poprzez udział muzyków VDGG w nagraniach solowych płyt Hammilla lub wykorzystywanie w solowej twórczości utworów oryginalnie tworzonych z myślą o grupie. Niewątpliwie jednym z najbardziej charakterystycznych elementów twórczości Hammilla jest jego głos. Artysta posługuje się nim niezwykle ekspresyjnie, zawierając w swoich partiach wokalnych dużą dawkę dramatyzmu. Obok łagodnych partii wokalnych, w jego utworach często usłyszymy pełen emocji krzyk. Z równą swobodą posługuje się barytonem i falsetem. Jego ekspresyjny wokal często porównywany był do tego, co za pomocą gitary osiągał Jimi Hendrix.

Warto wspomnieć także o tekstach pisanych przez Hammilla. Te często odnoszą się do uczuć, relacji międzyludzkich, przemijania i śmierci, ale artysta nie stroni także od tematyki społecznej czy politycznej, a nieobce są mu także rozważania o tematyce historycznej czy naukowej. Hammill ma także na koncie publikacje literackie, zawierające teksty piosenek, wiersze czy krótkie opowiadania. Pierwsze tego typu wydawnictwo - Killers, Angels, Refugees - ukazało się w 1974 roku. Drugie - Mirrors, Dreams, Miracles - ujrzało światło dzienne osiem lat później. Choć sam muzyk broni się przed szufladkowaniem go jako artysty sceny progresywnej, co udowadniał wiele razy, odchodząc w swojej twórczości od wielowątkowych kompozycji na rzecz znacznie krótszych i prostszych form, jest często nagradzany przez środowisko progresywne. W 2012 roku został pierwszym laureatem nagrody dla Wizjonera Muzycznego na prestiżowej gali Progressive Music Awards.

Hammill to artysta, który w swojej solowej twórczości nie lubi tkwić zbyt długo w jednym układzie. Często zmienia koncertowe składy, występuje naprzemiennie z różnymi muzykami, raz pojawiając się na scenie z pełnym zespołem, innym zaś razem grając samemu. Także koncertowe setlisty oraz aranżacje poszczególnych kompozycji podlegają częstym zmianom, co sprawia, że każda trasa artysty jest wydarzeniem niepowtarzalnym. Niezapomniane będą także z pewnością dwa koncerty, które Peter Hammill da w Polsce. Szykuje się prawdziwa muzyczna uczta, na którą fani artysty z naszego kraju czekali od dawna.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 26-27/09/2026 - Peter Hammill - Kraków/Warszawa

Post autor: Shedao Shai »

A spytam się czy mnie wpuszczą na bilet na VDGG z 2020 xDD
paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: paulek »

Dobre pytanie, mam to samo z biletem na VdGG
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Wow, zajebiście, będę w Berlinie na Current 93 wtedy, nie mogli dać lepszego terminu xDD I też mam bilet na VDGG jeszcze, jak mógłbym na nim wejść to wszystkie przekleństwa w stronę rock serwisu mogą być cofnięte, no ale i tak nie wejdę, bo mam inne plany. Ale może inni wejdą i będzie dobrze, nawet mogę oddać tamten tix komuś w takim wypadku :D
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Caracalized pisze: śr cze 17, 2026 9:08 pm Ale może inni wejdą i będzie dobrze, nawet mogę oddać tamten tix komuś w takim wypadku :D
Jak chcesz, to możemy spróbować ;) o ile nie wycwanią się na wydawanie biletu wyłącznie pierwotnym kupującym, i tylko na bramce
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Uwaga uwaga. Da się.

Jeśli chcielibyście środki 'zablokowane' w biletach na VDGG wykorzystać na poczet płatności za koncert Petera Hammilla, prosimy przy składaniu zamówienia na nowe bilety (PH) wybrać jako formę płatności 'przelew odroczony' oraz wpisać w uwagach/specjalnych życzeniach informację: ROZLICZENIE BILETÓW.

Na podstawie historii Waszych zamówień w panelu klienta sprawdzimy wartość posiadanych jeszcze przez Was biletów na VDGG i dokonamy kompensaty płatności.

W przypadku konieczności dopłaty do nowych biletów, poprosimy Was o to mailowo, natomiast jeśli wartość nowozamówionych biletów będzie niższa, różnicę zapiszemy Wam w panelu klienta na poczet przyszłych zamówień w naszym sklepie.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Znalazłem ten bilet i nie ma na nim mojego imienia i nazwiska, więc ktokolwiek mógłby na nim wejść, ale dostałem taką wiadomość dzisiaj od rock serwisu:

"Jeśli chcielibyście środki 'zablokowane' w biletach na VDGG wykorzystać na poczet płatności za koncert Petera Hammilla, prosimy przy składaniu zamówienia na nowe bilety (PH) wybrać jako formę płatności 'przelew odroczony' oraz wpisać w uwagach/specjalnych życzeniach informację: ROZLICZENIE BILETÓW.

Na podstawie historii Waszych zamówień w panelu klienta sprawdzimy wartość posiadanych jeszcze przez Was biletów na VDGG i dokonamy kompensaty płatności.

W przypadku konieczności dopłaty do nowych biletów, poprosimy Was o to mailowo, natomiast jeśli wartość nowozamówionych biletów będzie niższa, różnicę zapiszemy Wam w panelu klienta na poczet przyszłych zamówień w naszym sklepie."

Więc najpierw muszę ogarnąć nowe bilety, a potem manichean może sobie wejść za darmo na tego Hammilla. Już dawno się pogodziłem z tym, że tych 159 zł nie odzyskam :lol:
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ale będzie czad, troszkę naginając - koncert po 6 latach od zakupu biletów xD
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Pamiętam, że ten koncert potrafił się jeszcze z lokalizacją ustawioną na Kraków wyświetlać w Ticketmasterze dwa lata temu XD
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Jeszcze się trochę namęczę z tym, bo w ogóle nigdzie nie widzę opcji "przelewu odroczonego" xD Ale napisałem do nich, może się łaskawie odezwą i mi pomogą xD
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Ja pamiętam że miałem bilet od RockSerwis na pierwszy rząd CAMEL w Poznaniu. Prosili by zachować bilet bo może przełożą coś tam coś tam i oczywiście od paru lat cisza a kasa poszła się jebac.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Dlatego ich nie lubię, bo jak odwołali ostatni możliwy termin koncertu tego VDGG to sami od siebie nawet nie napisali co trzeba zrobić, aby dostać zwrot pieniędzy, a jak do nich pisałem z tym to nie dostawałem jakichkolwiek odpowiedzi, a zwykłą zlewkę z ich strony. O Winiary można dużo złego pisać, ale jak odwołali Linguę Ignotę, to pisałem do nich co muszę zrobić, aby dostać zwrot pieniędzy, bo nie kupowałem biletu na nią przez Going, to niemalże od razu w odpowiedzi zostałem odpowiednio poinstruowany, wysłałem potwierdzenie płatności i dostałem pieniądze nie później niż następnego dnia.
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Kevin18 pisze: śr cze 17, 2026 10:56 pm Ja pamiętam że miałem bilet od RockSerwis na pierwszy rząd CAMEL w Poznaniu. Prosili by zachować bilet bo może przełożą coś tam coś tam i oczywiście od paru lat cisza a kasa poszła się jebac.
Pamiętam, że z Sardim od razu wnosiliśmy o zwrot. Kasę odesłali nade szybko. Kazali sobie wysłać zdjęcie przeciętego biletu (XDDD). Ale no robią fuszerę z tymi zwrotami. Na zapasowy hajs raczej nie mogą narzekać.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

manichean pisze: śr cze 17, 2026 11:19 pm
Kevin18 pisze: śr cze 17, 2026 10:56 pm Ja pamiętam że miałem bilet od RockSerwis na pierwszy rząd CAMEL w Poznaniu. Prosili by zachować bilet bo może przełożą coś tam coś tam i oczywiście od paru lat cisza a kasa poszła się jebac.
Pamiętam, że z Sardim od razu wnosiliśmy o zwrot. Kasę odesłali nade szybko. Kazali sobie wysłać zdjęcie przeciętego biletu (XDDD). Ale no robią fuszerę z tymi zwrotami. Na zapasowy hajs raczej nie mogą narzekać.
To fajnie że u was udało się ogarnąć fajnie temat. Ogólnie RockSerwis i kult Kosińskiego to jest jakiś materiał na pracę naukową. Złego słowa nie możesz napisać na nich bo cię progresywne swetry zjedzą, jak się odważysz skrytykować ogłoszenie rozmiaru XXXL ( Airbag we Wrocławiu ) .
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Caracalized pisze: śr cze 17, 2026 10:52 pm Jeszcze się trochę namęczę z tym, bo w ogóle nigdzie nie widzę opcji "przelewu odroczonego" xD Ale napisałem do nich, może się łaskawie odezwą i mi pomogą xD
Ja tak samo. Więc po prostu złożyłem zamówienie, nie opłaciłem i zobaczymy.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Byłem na vdgg chyba w 2007 nawet spoko ale wtedy mnie jeszcze kręciła taka muza hamilla solo też widziałem dla mnie nudy
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

No i bilet jest :D
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

U mnie jeszcze nie, bo wybrałem lepsze miejsca i musiałem dopłacić 20 zł. No ale dzieje się, nie spodziewałem się że coś za tamte pieniądze jeszcze zobaczę, a tu proszę :D
ODPOWIEDZ