Manowar

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Manowar

Post autor: Bon Dzosef »

Frank Drebin pisze: pt cze 26, 2026 12:06 am Ale tu chodzi o bicie wimpów a nie żony;-)
Jedyne akceptowalne bicie żony przez prawdziwego berserkera metalu to klapsy.

Dla wimpow jest tylko stal i niesiona przez nią śmierć.

HAIL AND KILL
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Ross to naprawdę był BOSS.
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

https://rozrywka.natemat.pl/658588,mano ... ty-obciach

Nie oczekuję zbyt wiele merytoryki od pseudo-dziennikarzyn udzielających się w mediach kulturowych, ale takiego przykładu wimpiarstwa dawno nie widziałem.

Czyta się te wypociny, jakby ich autorem był jakiś kinder-metal-neofita, który Królom zarzuca promowanie tandety, a o metalu jako takim (o black/death w szczególności) pisze jako o muzyce, która cyt. "wymaga od słuchacza przygotowania, jest pełna niecodziennych pomysłów aranżacyjnych, dysharmonii i dziwnych metrum". Ja pierdolę. I jeszcze nazywa Manowar "typowym heavy/power". Tak samo można powiedzieć, że np. Judas czy Maiden są typowym heavy. No licznik wimpiarstwa wyjebany poza skalę. Niemerytoryczny, hejterski bełkot.
FotD = TOP5 albumów Maiden
nugz
SMERF MARUDA

witam frank pisałem to poirytowany pogodą trochę się ulało nie miej za złe pozdrawiam
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

No bo są. Priest i Maiden to podręcznikowe i stereotypowe kapele z nurtu heavy.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

No nie do końca. Już niezależnie od prog-wpływów w Maiden, i Maiden, i Judas to kapele-kamienie milowe dla tego gatunku. Podobnie Manowar zapoczątkował nurt epic heavy. Określenie "typowy heavy/power" w kontekście całej reszty tego "artykułu" ma taki wydźwięk, że Manowar to zespół przeciętny i gra typowy, kiczowaty power metal jak jakiś Gloryhammer czy inny Powerwolf.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Też bym polemizował ze stwierdzeniem, że Maiden i Priest to typowe heavy. I co by nie mówić, bez całej tej trójki ani Gloryhammer ani Powerwolfa pewnie by nie było 😁 Kocham Judas Priest, ale oni niestety są współodpowiedzialni za zainspirowanie absolutnych abominacji.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Gloryhole to chyba zamierzona autoparodia, ManowaR nie xd Co nie zmienia faktu, że lubie ich ze 2, 3 płyty.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Typowość danego zespołu oceniać należy przez to, jak wypada na tle szerokiej "grupy badawczej".

Nie ulega wątpliwości, że w 1978 Stained Class stanowiło totalne novum w ciężkiej muzyce, a kilka lat później Piece of Mind zaskakiwało niestandardowymi rozwiązaniami.

Sęk w tym, że to było 40, 50 lat temu. Od tamtej pory kapel heavymetalowych pojawiły się na scenie tysiące. No i nie będzie przesadą twierdzenie, że większość z tych zespołów, które upodobały sobie heavy metal (w sztywnym rozumieniu tego słowa), bardzo jasno odwołuje się do klasyków Priest i Maiden. Kurdebele, 90% NWoTHM to jest dosłownie recykling Killers i Defenders of the Faith. Przykładowy Night Demon czy inny Venator to są grupy typowe dla heavy metalu, ale z drugiej strony do takich nie zaliczy się już In Solitude, The Night Eternal lub Unto Others. Tylko, że wszystko rozbija się o skalę, bo koniec końców puszczając nowe wydawnictwo heavymetalowe po 10 sekundach doszukam się tam Painkillera czy innego Powerslave.

I Priest i Maiden opierają się na głęboko zakorzenionych w tej niszy patentach, wliczając w to teatralny wokal, wysunięte na przód gitary i kiczowaty image. Heavy metal z lat 80. jest typowy, bo po prostu nie pojawił się w tym gatunku żaden inny punkt odniesienia, który miałby tak wielką wagę dla tej muzyki. Tutaj mamy kilka dekad rozwoju muzyki, ale heavy metal z własnej woli (jak i pewnie ograniczeń) nie opuścił lat 80. Technicznie rzecz biorąc, Judasi i Ironi na pewno nie są typowymi zespołami, bo pod względem kompozytorskim i wykonawczym górują nad zdecydowaną większością grup z ich czasów i młodszych. Ale stylistycznie? To ABC heavy metalu, niezmiernie chętnie wkuwane i wykładane przez inne zespoły.

Obwinianie artysty za to, że x lat później zainspirowały się nim kolejne kapele, jest zdecydowanie niesłuszne ;) Bo możemy tak iść po nitce do kłębka i stwierdzić, że winą Hendrixa lub Beatlesów jest istnienie jakichś metalcore'owych szrotów, czy nawet pałermetalowych potworków, które wspomniałeś powyżej. No a patrząc w linii prostej... Tak właśnie jest ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Za metalcore'owe szroty to jeszcze nie i nie wiem jak ogromny wpływ mógł na nie mieć, ale za cały glam metal (zresztą wolę już metalcore, parę rzeczy naprawdę lubię) i wszelakich shredderów od dawna zwalam winę na Van Halena, bo dla mnie to jest jeden przykład bardziej negatywnego niż pozytywnego wpływu na muzykę gitarową. Można twierdzić, że Hendrix pośrednio miał wpływ na wszystkich kolejnych gitarników, ale czy ja wiem czy to do końca prawda jest? Największą inspiracją dla Eddiego był chyba Eric Clapton z tego co kojarzę, co jest w sumie dosyć zabawne, bo oni prezentują (no jeden prezentował) dwa zupełnie odmienne style gry. Oczywiście może głupio i niesłusznie obwiniać pewne zespoły za to, że jakieś abominacje zainspirowały, po prostu strzeliłem tutaj oczywistą prawdą - wiadomo, bardziej powinno się mieć pretensje do tych grup, że nie tworzą muzyki, która by mnie satysfakcjonowała :D

I to prawda, że sporo późniejszych grup heavy się inspiruje muzyką Judasów czy Maiden z paru konkretnych płyt, ale to właśnie oddziela te kapele od klasyków, że klasycy, przynajmniej ci dwaj wymienieni, są prawdziwymi artystami i na przestrzeni dekad tworzyli coś swojego, a NWOTHM to w dużej mierze zwyczajne tribute bandy. Nie cover bandy, a tribute bandy tworzące bezpieczny heavy bez cienia jakiejś własnej unikalnej inwencji, bez jakiegokolwiek eksperymentowania, bez ryzyka, po prostu heavy wedle maidenowsko-judasowej receptury, czasem motorheadowej, ale wciąż to zwykłe epigoństwo. Night Demon to chyba jeden z najbardziej przehajpowanych zespołów jakie słyszałem, nieźle się wynudziłem na nich jak grali przed Queensryche, do tej pory się zastanawiam jak takiej miernocie udało się pojechać w trasę z takim zespołem. Za to In Solitude jak dawno usłyszałem po raz pierwszy to poczułem prawdziwy powiew świeżości, bo to było inne od tego czego wtedy słuchałem, do dziś uwielbiam Sister i The World, The Flesh, The Devil.
Ostatnio zmieniony pn cze 29, 2026 12:06 am przez Caracalized, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Musiałbym być bardzo smutnym człowiekiem by ruszyły mnie wysrywy jakiegoś pismaka z portalu ' Na Temat '

Cały urok Manowar polega na tym że Joey i Eric Adams robią sobie z tym true metalowym gimmickiem jaja z fanów od ponad 40 lat a zabiorą te tajemnice ze sobą do grobu ;)
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Tu - jak widzę - rozchodzi się o interpretację określenia "typowy". Jeżeli przez "typowy" rozumiemy "reprezentatywny" dla danego typu muzyki, to i Judas, i Manowar, i Maiden można tak określić, chociaż żaden z tych zespołów nie jest w 100% archetypem "typowego" w tym znaczeniu grania. Oprócz Judas z lat 80 i klasycznego heavy.

Ale luźno cytowane wyżej, pochodzące z tego nędznego (rodem z Pablo's Reviews) paszkwilu zdanie odebrałem tak, że autor określając Manowar "typowym" heavy/power, w praktyce nazywa Królów zespołem "przeciętnym/niczym się nie wyróżniającym".

A i Maiden, i Mano, i Judas takimi zespołami nie są, bo jeżeli nawet ich muzyka znalazła później licznych naśladowców, to zdecydowanie wybijają się z reszty stawki pod kątem i oryginalności (początkowej), i wpływu na całe gatunki muzyki, i - last but not least - bardzo wysokiego poziomu muzyczno/kompozytorskiego (w swoich prime'ach). Tyle.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ale wimp jebany naprodukowal kilka akapitow bzdur, zamiast napisac, że nie lubi dziewczyn i boi sie wlasnego cienia.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
nugz
SMERF MARUDA

Jakiś pismak z łatwością przebił się przez stał i podkurwił kilku lokalnych Barbarzyńców 😄
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

nugz pisze: pn cze 29, 2026 6:52 am Jakiś pismak z łatwością przebił się przez stał i podkurwił kilku lokalnych Barbarzyńców 😄
Takie to delikatne i wrażliwe chłopaki ;)
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Delikutasińscy ;)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

gumbyy pisze: pn cze 29, 2026 7:42 am
nugz pisze: pn cze 29, 2026 6:52 am Jakiś pismak z łatwością przebił się przez stał i podkurwił kilku lokalnych Barbarzyńców 😄
Czyli jak ty cos komentujesz co ci się nie podoba to jesteś delikatny?

Chujowy artykul, który na dobra sprawe nawet nie krytykuje Manowar, tylko jakieś zjebane wyobrażenia o zespole autora tekstu.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Już, już... spokojnie...

HAIL AND KILL
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Bon Dzosef pisze: pn cze 29, 2026 9:22 am
gumbyy pisze: pn cze 29, 2026 7:42 am
Czyli jak ty cos komentujesz co ci się nie podoba to jesteś delikatny?

Chujowy artykul, który na dobra sprawe nawet nie krytykuje Manowar, tylko jakieś zjebane wyobrażenia o zespole autora tekstu.
Ale wiesz, że to jest śmieszne?
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Co jest śmieszne?

Twój komentarz nie.
Tekst tego przyglupa też nie.