Manowar

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Manowar

Post autor: Schizoid »

No to nihil novi, ludzie będą reagowali na takie rzeczy niezależnie od tematu.

Na naszym poletku takie rzeczy nie dzieją się szczególnie często (bo też komu chce się na to poświęcać czas?), więc ten tekst robi spory obieg po internetach.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Schizoid pisze: pn cze 29, 2026 12:19 pm
Recit The Thornographer pisze: pn cze 29, 2026 11:56 am Mnie w takich przypadkach zawsze dziwi, że tzw. metale nie potrafią wykazać elementarnej solidarności. Teraz jadą po Manowar, którego sam lubię bardzo wybiórczo, ale przecież mogą praktycznie po każdym. Nie oszukujmy się, większość metalu to kicz graficzny, portretowy, muzyczny i treści niestrawne dla przeciętnego rodaka.

Tekst NaTemat jest głupi i jako taki powinien być traktowany, nawet jeżeli ktoś - tak jak ja - pieśni o wikingach woli w wykonaniu Bathory niż wysmarowanych olejkami Amerykanów.
Nie chce mi się tego wysrywu czytać (skoro tak wiele osób tu i na FB zweryfikowało go negatywnie), ale no ludzie kochani, jaka solidarność? Słuchacze metalu to nie jest jakiś hive mind. Ja mam w dupie co pismak z NaTemat o jakimkolwiek zespole. Manowar nie słucham, ale jak powstanie analogiczny felieton o Kingu Diamondzie czy Emperor, to... Też będę miał to w dupie.
O to to. Dokładnie tak.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

gumbyy pisze: pn cze 29, 2026 12:10 pm
Bon Dzosef pisze: pn cze 29, 2026 11:21 am
Co do drugiej części - no mnie śmieszy całe to "wimpowanie, hailowanie, pozerowanie, prawda stali
I ty myślisz, że my w domach mamy ołtarze Odyna, miecze, kobiety zakute w łancuchy i polujemy na potwory, z których robimy potem pancerze i odzież?
Przecież napisałem co mnie śmieszy :facepalm:
No to nie jest z toba za dobrze.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Jakiś random zatrząsł Wytrzymałością Konstrukcji Stalowych ;) Tak mi się przypomniało, bo znajomi studiowali Budownictwo :) Teraz musi walczyć o życie ze Stalowym Bractwem. Wytrwałości, Aniołku 💪🏻
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Recit The Thornographer pisze: pn cze 29, 2026 12:37 pm
Nie czaję, że ludzie tak łatwo dają się prowokować.
Zakładam jednak, że gdy gość popełniał ten tekst, jego celem nie była prowokacja (mimo że ostatecznie faktycznie sprowokował do dyskusji sporą część metalowej społeczności i myślę, że paradoksalnie nieźle tym samym wypromował koncerty Królów :mryellow:)

On na tym facebooku faktycznie wdaje się w polemikę z krytykującymi go ludźmi i jako przykład ambitnego metalu przytacza w kółko Deathspell Omega i głosi, jaka to nie jest ambitna/wysoka sztuka. Tak jakby black metal (i Omega też, mimo całej jej "awangardowości") nie były przykładami najbardziej kiczowatego (żeby nie było - nie traktuję tego jako zarzut, lubię BM) odłamu ciężkiego grania.
FotD = TOP5 albumów Maiden
nugz
SMERF MARUDA

Sprawdziłem ponownie, co śmieszy gumbyy''ego, no i mamy zgodność. Zapytam w sumie w duchu jego posta - można jeszcze w 2026 casualowo posłuchać Manowar, czy trzeba znać te powiedzonka i trzymać się szablonu, bo inaczej to proszenie się o niski testo i problemy ze wzwodem?
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Frank Drebin pisze: pn cze 29, 2026 2:04 pm On na tym facebooku faktycznie wdaje się w polemikę z krytykującymi go ludźmi i jako przykład ambitnego metalu przytacza w kółko Deathspell Omega i głosi, jaka to nie jest ambitna/wysoka sztuka. Tak jakby black metal (i Omega też, mimo całej jej "awangardowości") nie były przykładami najbardziej kiczowatego (żeby nie było - nie traktuję tego jako zarzut, lubię BM) odłamu ciężkiego grania.
Nie wiem po co wartościujesz. Metal ogólnie jest kiczowaty.

A swoją drogą, o tym też pisałem mając na myśli "solidarność". Gdyby to był ktoś spoza bańki to inaczej, ale jeżeli jest jak piszesz i fan Deathspell Omega postanowił pocisnąć Manowar, to jest to kretyńskie. Deathspell Omega osobiście też stawiam wyżej, ale to wszystko tylko w ramach naszej metalowej szufladki i jest to bez znaczenia. To nie jest jakaś uber-sztuka.

Wkurwia mnie jak fan jakiegoś zespołu musi cisnąć kloca prawdziwości i udowadniać innym, że TO jest sztuka, to jest METAL, a tamto to gówno. Lata dziewięćdziesiąte serio już dawno minęły.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

nugz pisze: pn cze 29, 2026 3:18 pm Sprawdziłem ponownie, co śmieszy gumbyy''ego, no i mamy zgodność. Zapytam w sumie w duchu jego posta - można jeszcze w 2026 casualowo posłuchać Manowar, czy trzeba znać te powiedzonka i trzymać się szablonu, bo inaczej to proszenie się o niski testo i problemy ze wzwodem?
Spróbuj słuchać casualowo bez używania powiedzonek na forum i trzymania się szablonu, tylko nie narzekaj potem, że żona Cię wyrzuciła z domu albo że listonosz z sąsiadem podśmiewają się pod nosem :twisted:
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Ten gość musiał strasznie dużo kleryków się naczytać, a pewnie i Pałasza (Pablo's Reviews) po drodze.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Zluzujcie skórzane stringi dzielni wojownicy oliwki. Nie ma co się nakręcać. Ja tego nie czytałem, ale wierzę w opinię Franka. Manowar może być śmieszny z tym swoim patosem, ale jeżeli gość napisał wg relacji Franka, to po prostu nie wiedział co pisze. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

Z rana SIgn of the Hammer leci. Mam wrażenie, że od razu włosy na ryju szybciej rosną. Sprawdzę jeszcze na klejnotach.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

nugz pisze: wt cze 30, 2026 9:09 am Z rana SIgn of the Hammer leci. Mam wrażenie, że od razu włosy na ryju szybciej rosną. Sprawdzę jeszcze na klejnotach.
Mężczyzna który nie wzruszy się podczas epickiego barbarzyńskiego eposu MOUNTAINS pozbawiony jest sumienia.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Kevin18 pisze: wt cze 30, 2026 9:35 am
nugz pisze: wt cze 30, 2026 9:09 am Z rana SIgn of the Hammer leci. Mam wrażenie, że od razu włosy na ryju szybciej rosną. Sprawdzę jeszcze na klejnotach.
Mężczyzna który nie wzruszy się podczas epickiego barbarzyńskiego eposu MOUNTAINS pozbawiony jest sumienia.
Moim zdaniem najlepszy kawałek Manowar :) Joey gra super tam, Eric śpiewa, no bajka, drugie miejsce też z tej płyty bo Guyana ;)
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Pełna zgoda. Epickie pełne patosu i emocji utwory które definiują czym jest TRUE METAL.
nugz
SMERF MARUDA

Kev, wyhamuj, Man, easy! ;)
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

nugz pisze: wt cze 30, 2026 10:21 am Kev, wyhamuj, Man, easy! ;)
Tak.. Nawet partnerka zdziwiła się że powiedziałem do niej 'Podaj mi kawę, siostro miecza .. '
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Kevin18 pisze: wt cze 30, 2026 9:44 am Pełna zgoda. Epickie pełne patosu i emocji utwory które definiują czym jest TRUE METAL.
Dokładnie tak, barbarzynstwo bez wrażliwości jest tylko bezmyslna rzezia. Prawdziwy Wojownik Krolestwa Stali uroni łze słuchając epickich hymnow takich jak Góry czy Pan Wiatru, a potem i tak będzie zabijał wimpów na chwałę Thora
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
nugz
SMERF MARUDA

Odcinka od Metali w późnym gimnazjum to była jedna z lepszych decyzji :mryellow:
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Ostatnio stwierdzam, że bardziej mi siedzi Louder niż Triumph, na LTH właściwie każdy kawałek do mnie przemawia, przejmujące ballady, mocne metalowe hymny, ciekawy długi instrumental, jedynie te dwuminutową popisówkę pdf bym wyciął. Za to na Triumph mamy Achillesa, który jest wydłużony (choć kiedyś był to mój nr 1 ich kawałków jak pisałem) Metal Warriors już mi się przejadł, Ride i Spirit przelatują, od Burning się zaczyna aktualnie dla mnie ta płyta, mega top, zwłaszcza końcówka opętańczy śmiech Adamsa, HAIL AND KILL!!! Power też rozwala, to moje top 5 ich kawałków dawno temu było, dalej wysoko stawiam choć już nie aż tak. Drugi najlepszy wałek obok Burning czyli Demon's Whip, absolutny top, końcówka zabija, nie ma mocnych na taki Metal. Ale to w końcu USA, czyli moja ulubiona muzyka. Balladka na koniec przyjemna/smutna zarazem (zważywszy na okoliczności jego powstania), tak więc 3-4 mocne punkty na Triumph, a na Louder prawie cała płyta. Team Louder teraz :)
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Triumph jest nudny. Przerost formy nad treścią, Louder jest znacznie lepsze.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
ODPOWIEDZ