Run for Your Lives tour 2026 Europa i Reszta Świata

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Re: Run for Your Lives tour 2026 Europa i Reszta Świata

Post autor: MaidenFan »

Dobra, proszę o nie zaśmiecanie wątku o trasie Run For Your Lives najlepszego metalowego zespołu świata. Ludzie tu wchodzą poczytać o trasie, a nie o Judas Priest.

Zgadzam się ze Schizoidem co do Janicka, na tej trasie jest irytujący, a kompozycyjnie przynosi co płytę to samo intro.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Schizoid pisze: wt cze 30, 2026 6:00 pm A telefonu nigdy nie będzie, bo po latach widać pattern Steve'a. On nigdy nie bierze dużych nazwisk, bierze ludzi z bliskiego otoczenia, których ma mniej lub bardziej pod ręką. Po 2011 Faulkner nie jest takim człowiekiem.

Czyli Chop Pitman

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Nie orientuję się w tym, z kim trzyma się Harris, ale może i tak ;) Pewnie faktycznie byłaby to osoba zbliżona wiekiem do członków IM.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

nugz pisze: wt cze 30, 2026 5:58 pm Jaka kurwa prowokacja :) Czy ja napisałem NAJWIĘKSZY, czy najlepszy? :)
Ale oni nie są ani najwięksi ani najlepsi. Tak jak kiedyś śpiewał jakiś polski grajek: "Nigdy ostatni i niegdy pierwszy, hej to chyba śni ci się życie" xD

A co do offtopu, to nie wiem po czym wnosicie, że Faulkner byłby brany pod uwagę xd

A żeby nie było że ciągnę offtop, to słyszałem o jakiejść propozycji żeby to "muzeum" Maiden objechało po zakończeniu trasy kilka miast. Nie wiem czy to tylko życzenie fanów czy możliwy scenariusz. I na ile miałby on sens. Czy jest to na tyle interesujące żeby coś takiego robić.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Emilio pisze: wt cze 30, 2026 6:45 pm
A co do offtopu, to nie wiem po czym wnosicie, że Faulkner byłby brany pod uwagę xd
Bo Harris mu ponoć kiedyś obiecał, że gdyby potrzebował kogoś na zastępstwo w Maiden za dowolnego gitarzystę to zadzwoni ;) Było to w czasach jak Faulkner z jego córką jeszcze grał.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Caracalized pisze: wt cze 30, 2026 6:51 pm
Emilio pisze: wt cze 30, 2026 6:45 pm
Bo Harris mu ponoć kiedyś obiecał, że gdyby potrzebował kogoś na zastępstwo w Maiden za dowolnego gitarzystę to zadzwoni ;) Było to w czasach jak Faulkner z jego córką jeszcze grał.
Dotarłem do tej słynnej rozmowy, podobno wyglądało to tak:

https://www.youtube.com/watch?v=CK8GDsW4t00

xD
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Gitarzysta Najlepszego Zespołu Heavy Metalowego na Ziemi bardzo szybko poinformował Stefana o nowym Pracodawcy, zaraz po Córce Stefano :)
https://blabbermouth.net/news/richie-fa ... priest-gig
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

koniec offtopu, bo polecą warny. to jest temat o RFYL a nie o Richiem Faulknerze, ani tym czy Priest jest lepsze od Maiden (jest)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Schizoid pisze: wt cze 30, 2026 6:00 pm Faulkner nie chce być odtwórcą, to po pierwsze.

A telefonu nigdy nie będzie, bo po latach widać pattern Steve'a. On nigdy nie bierze dużych nazwisk, bierze ludzi z bliskiego otoczenia, których ma mniej lub bardziej pod ręką. Po 2011 Faulkner nie jest takim człowiekiem.
Myślę, że Faulkner jak każdy chce dobrze żyć i muzyka jest jego praca, więc dolaczenie do Maiden na zagranie dwoch tras byloby nobrainerem, a jednak o ile Simon bronił się jakoś bo to sekcja, tak po prostu nie wierze, ze któryś z jaśkow z Liona mógłby zostac gitarzysta Iron Maiden.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja nawet nie wiem, skąd wzięła się ta teoria, że on teraz może być jakkolwiek brany pod uwagę xD 15 (!) lat temu Steve poklepał go po plecach i mu pogratulował, przy okazji w miły sposób komplementując młodziana. Wtedy Richie był de facto nikim. Obecnie Faulkner jest być może największym heavymetalowym gitarzystą swojego pokolenia.

Harris nie bierze dużych nazwisk do Maiden. On wybiera z bliskiego grona. Wyjątkiem był Bruce, z którym Steve pierwotnie nie mógł się dogadać i z którym były tarcia. Taki po prostu ma wymóg, podobnie jak obligatoryjne jest brytyjskie pochodzenie muzyka IM.

Adrian - znajomy Murraya z lat szczenięcych, z którym zresztą grał wcześniej w kapeli (kapelach);
Nicko - grał w Trust na początku lat 80., kiedy zaziomkował się z Ironami;
Janick - wzięty z solowego zespołu Bruce'a - granie dla Gillana było pewnie atutem w CV, ale niczym więcej;
Blaze - chwilę wcześniej jeździł z Maiden w trasy jako wokalista Wolfsbane;

W momencie dołączenia do Maiden żaden z tych muzyków nie miał ani dorobku ani statusu porównywalnego z Faluknerem A.D. 2026.

Nie sądzę, aby Steve w razie "W" musiał ograniczać się do muzyków British Lion, ma prawdopodobnie więcej potencjalnych kandydatów na ławce rezerwowej.

Inna sprawa, że w ogóle nie wiem, skąd pomysł, że Faulkner by się wpasował w IM, bo to W OGÓLE nie jest gitarzysta grający jak którykolwiek z wioślarzy Maiden. Jeśli więc chodzi tylko o sprawność techniczną (a tą ma), to wioślarzy, którzy podołaliby zadaniu, jest do wyboru do koloru.

Natomiast ciągnięcia tego wózka dalej bez Murraya po prostu nie widzę, a bez Gersa spokojnie dałoby się obejść. Skoro Bruce teraz teasuje powrót za rok, to wydaje mi się, że ten skład jest póki co bezpieczny, bo dziwne byłoby tak nagłe pożegnanie się z którymkolwiek gitarzystą.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Schizoid pisze: wt cze 30, 2026 9:14 pm Ja nawet nie wiem, skąd wzięła się ta teoria,
Faulkner said, "He’s one of these guys who’s really supportive, and [Harris] said; 'I would have had you in my band. If anything would have happened to any of my guys, you were the guy that was going to do it.'"
Harris nie bierze dużych nazwisk do Maiden. On wybiera z bliskiego grona. Wyjątkiem był Bruce, z którym Steve pierwotnie nie mógł się dogadać i z którym były tarcia. Taki po prostu ma wymóg, podobnie jak obligatoryjne jest brytyjskie pochodzenie muzyka IM.
To rzeczywiście jest argument, ale jednak Blaze pasowal wtedy do wizji mroczniejszej muzyki, Gers był może mało znany ale bardzo ceniony.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Bon Dzosef pisze: wt cze 30, 2026 10:14 pm
Schizoid pisze: wt cze 30, 2026 9:14 pm Ja nawet nie wiem, skąd wzięła się ta teoria,
Faulkner said, "He’s one of these guys who’s really supportive, and [Harris] said; 'I would have had you in my band. If anything would have happened to any of my guys, you were the guy that was going to do it.'"
Tak, to wiemy. I nie ma powodu, by uznawać to za cokolwiek wiążącego w dalszej perspektywie, czemu zresztą częściowo poświęciłem wcześniejszy post...

Co do tego cytatu, to - być może się mylę, forumowych anglistów proszę o ewentualną weryfikację ;) - pada w nim 3rd conditional, którego używa się w kontekście nierealnej sytuacji, która mogła mieć miejsce w przeszłości, ale nie miała. Co oznacza pewne ograniczenie, bo w przypadku, gdyby Steve nadal miał go na myśli, powiedziałby raczej: "'I'd have you in my band. If anything happened to one of my guys, you'd be the one to step in.".

Dawson też przed IM był muzykiem w zasadzie anonimowym. Harrisowi takie wybory pasują, bo:
- zna tych ludzi, mniej lub bardziej, ale zna ich i wie, czego się po nich spodziewać;
- nołnejm nie będzie podskakiwał ani rościł sobie zbyt dużych praw w zespole;

Podejrzewam, że Lazarus nie zastąpił Nicko właśnie dlatego, że Dawson miał już ze Stevem historię. Nie będę tu wchodził w porównania, czy Lazarus byłby lepszym bębniarzem dla zespołu (może), ale Harrisowi ewidentnie zależy przede wszystkim na rzeczach innych od umiejętności technicznych. One nie są mu obojętne, ale nie są też totalnie priorytetowe. Dodatkowo pewnie lepiej mu się gra/spędza czas z ludźmi bliższymi wiekiem. IMO Dawson jest dobrym perkusistą, który nie jest Nicko, ale ma swój własny styl, przy czym nie są to różnice bardzo znaczące. Może tak jak w przypadku Blaze'a, chodziło o znalezienie kogoś, kto nie będzie ograniczał się do powielania poprzednika.

Nota bene, zespół powinien go bardziej eksponować. Na ten moment Simon w zespole po prostu jest i mało kogo obchodzi, a tu by się przydała lepsza promocja medialna (w Burning Ambition został w zasadzie zupełnie pominięty).

Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Schizoid pisze: wt cze 30, 2026 10:41 pm Nota bene, zespół powinien go bardziej eksponować. Na ten moment Simon w zespole po prostu jest i mało kogo obchodzi, a tu by się przydała lepsza promocja medialna (w Burning Ambition został w zasadzie zupełnie pominięty).
Nic bardziej mylnego! Nie obejrzałeś napisów końcowych ("listy płac"). Była tam taka sekcja:

SPECIAL THANKS TO:
Steve Harris, Andy Taylor, Simon Dawson.

Dziękuję

M.
nugz
SMERF MARUDA

Masz słuszność, Schiz - 3 warunek to pierdolenieoszopenie, tryb hipotetyczny :)

Chciałbym go zobaczyć w Maiden, jasne. Poradziłby sobie na miękko, ale... jest przecież Naczelną Siłą w Najlepszym Zespole Heavy Metalowym na Ziemi! ;)
Niech IM kończą w tym układzie, bez udziwnień.
Ostatnio zmieniony wt cze 30, 2026 11:20 pm przez nugz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

beaviso pisze: wt cze 30, 2026 11:03 pm
Schizoid pisze: wt cze 30, 2026 10:41 pm Nota bene, zespół powinien go bardziej eksponować. Na ten moment Simon w zespole po prostu jest i mało kogo obchodzi, a tu by się przydała lepsza promocja medialna (w Burning Ambition został w zasadzie zupełnie pominięty).
Nic bardziej mylnego! Nie obejrzałeś napisów końcowych ("listy płac"). Była tam taka sekcja:

SPECIAL THANKS TO:
Steve Harris, Andy Taylor, Simon Dawson.

Dziękuję

M.
No tak, faktycznie :lol:

A tak serio, to poczytuję to jako istotne zaniedbanie. Żyjemy w erze internetu, takie sprawy da się łatwo załatwić. Simon na ten moment pojawia się w materiałach promocyjnych (np. Eddfest) i tyle. Fani nie mają okazji go "poznać".

Można było wstawiać jakieś filmiki typu Q&A z Simonem, można było nakręcić jakiś playthrough, w którym grałby jakiś numer Maiden. By uniknąć porównań do Nicko, pewnie dobrym wyborem byłoby tu coś z 3 pierwszych płyt. Pro shotów jak nie było, tak nie ma.

W 1983 Nicko przedstawił się na dzień dobry w Where Eagles Dare. Teraz nie ma pewności, czy płyta w ogóle będzie. Simon bębni w Maiden już rok, a ludzie wiedzą o nim niewiele (dodatkowo widzieli go tylko europejscy fani). Nie mówię, że fani nie mają bladego pojęcia, kto tam teraz gra, bo oglądają fanowskie filmiki, ale to nie to samo. Według mnie zespół mógłby ruszyć głową, bo dla mnie to logiczne, że jeśli ostatecznie stwierdzili, że to z tym gościem chcą dobrnąć do końca kariery, to powinni zrobić coś w stylu "Patrzcie, mamy nowego bębniarza, dobry jest". Nie wiem, czy miałoby to przełożenie na zainteresowanie trasą w postaci sprzedanych biletów, ale jakiś ruch medialny (Blabbermouthy itp.) by się zrobił, jakaś promocja samej trasy by była.
nugz pisze: wt cze 30, 2026 11:06 pm Masz słuszność, Schiz - 3 warunek to pierdolenieoszopenie, tryb hipotetyczny :)
Dzięki za potwierdzenie :mryellow:

nugz
SMERF MARUDA

Fakt, dla randoma, Simon nadal jest postacią anonimową, a jebie w gary już trochę. Może gdyby odpowiedzialni za sociale nie byli stuck somewhere in time, to jego osoba dostałaby więcej czasu antenowego, na który bez wątpienia zasługuje.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Dokrętka video odbędzie się na klepisku Knebworth.

M.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Całość powinna być od początku kręcona w Knebworth.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

W zeszłym roku Bruce co wieczór przedstawiał Simona publiczności, zdaje się przy okazji pierwszej z gadanych przerw.

M.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wpadłem w loungu na Anthrax, okazuje się że lecimy tym samym lotem. Super pogadane z Joeyem, Scott po dwoch zdaniach widzialem ze zmęczony to odbiłem i zyczylem spokojnego lotu, jak już wchodziłem do samolotu i ich mijalem to Joey mnie zatrzymał i dał kilka kostek.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
ODPOWIEDZ