Top 100 płyt (wersja alternatywna) wyzwanie - Zajzajer

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Top 100 płyt (wersja alternatywna) wyzwanie - Zajzajer

Post autor: Zajzajer »

Tak jak w temacie, za jakiś tydzień zaczniemy, pracuje jeszcze nad kolejnością, top 100 płyt będzie inne niż w mojej oryginalnej top 50, zupełnie inne top 100 płyt, zakładam temat za wczasu :) będą nowe zespoły i w ogóle, ale też starzy wyjadacze. Zapraszam do śledzenia. Listę układałem jakieś 4 miesiące, więc wszystko jest tutaj dokładnie przemyślane, czasem musiałem robić aktualizacje, ale już ok jest myślę.
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Top 100 płyt (wersja alternatywna) wyzwanie - Zajzajer

Post na wyniki:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84. Running Wild - Port Royal (1988)
85. Testament - The New Order (1988)
86. Running Wild - Black Hand Inn (1994)
87. Jon and Vangelis - The Friends of Mr. Cairo (1981)
88. Genesis - The Lamb Lies Down on Broadway (1974)
89. King Diamond - Fatal Portrait (1986)
90. Dave Matthews Band - Crash (1996)
91. Dance with the Dead - Loved to Death (2018)
92. Deep Purple - Stormbringer (1974)
93. De Mono - Paparazzi (1997)
94. Dave Matthews Band - Under the Table and Dreaming (1994)
95. Dave Matthews Band - Before These Crowded Streets (1998)
96. Camel - Camel (1973)
97. Camel - The Snow Goose (1975)
98. Dream Theater - When Dream and Day Unite (1989)
99. Yes - Tales from Topographic Oceans (1973)
100. Iron Maiden - The X Factor (1995)
Ostatnio zmieniony pn sie 24, 2026 5:19 am przez Zajzajer, łącznie zmieniany 17 razy.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Jutro w nocy chyba zaczynamy, na pewno góra do 2 dni, bedzie pierwsza pozycja na miejscu nr 100 :)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

100. Iron Maiden - The X Factor (1995)

Obrazek

Tak jak w przypadku mojego ostatniego top 50 płyt, tak i teraz zaczynamy od Maiden, The X Factor to pierwszy album z nowym wokalistą, jak się okazało skala głosu i umiejętności mniejsze niż jego poprzednik, ale tutaj wszystko doskonale do siebie pasuje. Zacząłem słuchać Maiden, gdy w zespole był jeszcze Blaze, ale byłem zbyt skupiony na poważniejszym poznawaniu innych płyt, żeby w pełni go zaakceptować, a kilka miesiecy później do zespołu wrócił już Bruce i to w dodatku z Adrianem, więc powód do świętowania był, ale wróćmy do Factora, Sign of the Cross zawiera coś nowego czyli żywy chór, to progresywna kompozycja, no i mamy chyba jedne z najtrudniejszych/najszybszych solówek Maiden. W ogóle Janick Gers, który tak teraz jest krytykowany na płytach do Dance of Death imo robił doskonałą robotę, a za jego top 3 płyt (kolejność przypadkowa) uważam: Właśnie Factor, BNW i Fear of the Dark. Teskty na płycie są pesymistyczne, zresztą jak i cała muzyka, problemy małżeńskie Lidera, czy śmierć ojca, myślę że stworzyły Factora, takim jakim jest. Blaze wpasował się w te muzykę idealnie. Gitarzyści grają bardzo ciekawie przez cały album, tak samo jak Steve Harris (choć mamy tu już kopiuj/wklej, które znajdują się na późniejszych płytach, tak samo jak i patatajki, ale to było już na Afraid to shoot strangers, a może nawet jeszcze wcześniej :o ) nie będę pisać czegoś w stylu recenzji i opisywać poszczególnych utworów po kolei. Nie mam jakichś szczególnych wspomnień dotyczących tego albumu, nie działo się nic szczególnego w moim życiu, które by mi się kojarzyły z tym krążkiem, ale był taki czas, że był to mój nr 2 wśród płyt IM, i taka zajawka trwała gdzieś ze 3-4 miesiące. Nie zapomniałem o Nicko, bardzo silno tutaj werbel siedzi, też się chłop spisał, bo jak wiadomo na Virtual było o wiele gorzej. To tyle, może się ktoś odniesie do tego mojego wpisu, czy Iron Maiden będzie jeszcze na tej liście? a no tego już nie mogę zdradzić, żeby nie zepsuć zabawy ;) UP THE IRONS!!!

Ulubione utwory: Lord of the Flies, Man on the Edge
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

99. Yes - Tales from Topographic Oceans (1973)

Obrazek

Płyta znalazła się tutaj głównie z sentymentu, Yes praktycznie już nie słucham (ze 4-5 płyt jeszcze lubię czasem odświeżyć i to jedna z nich) po o wielkim sukcesie Close to the Edge, Panowie nagrali swoje dwupłytowe ''dzieło'' potem odszedł Rick Wakeman i zastąpił go chwilowo Patrick Moraz, ale to już osobna historia. Dużo gitary akustycznej i ciekawych ścieżek Steve'a Howe. Na płycie zadebiutował perkusista Alan White, gra ciekawe partie, ale chyba mniej skomplikowane, niż jego poprzednik. Jon Anderson śpiewa jak zawsze na dobry poziomie, no i drugi współzałożyciel czyli Chris Squire, dobre partie ma. Bardzo piękna okładka. Album trochę za długi i żeby go przesłuchać za jednym razem, trza naprawdę sporo uwagi poświęcić.

Ulubione utwory: Ritual (Nous Sommes du Soleil)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

98. Dream Theater - When Dream and Day Unite (1989)

Obrazek

Album na przestrzeni lat bardzo u mnie spadł (kiedyś w top 10 płyt w ogóle) a utwory, które najbardziej lubiłem teraz najmniej mi leżą, jedyny album nagrany z Charlie Dominici na wokalu (RIP) gość był od reszty dużo starszy, ale wokalnie nie jest jakiś zaprawiony w boju do takiej muzyki (co innego jego następca) czasem mam wrażenie, że niektóre utwory są jeszcze niedorobione, ale to były skromne początki, nawet niech świadczy fakt o tym, że trasa objęła tylko 5 koncertów w NYC i okolicy. Sporo osób narzeka na produkcje, niski budżet zrobił swoje, ale wersja z 2002 (ta limitowana do 10 tys sztuk, brzmi już lepiej) ja i tak lubię brzmienie tego krążka. Dobry album. Okładka też mi się podoba ;)

Ulubione utwory: A Fortune in Lies, Status Seeker, The Ytse Jam
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

97. Camel - The Snow Goose (1975)

Obrazek

Album podobnie jak Yes raczej w tym zestawieniu głównie z sentymentu, ciekawa historia płyty, jest to concept album oparta na noweli - ''Śnieżna gęś'' krążek jest w całości instrumentalny, co niektórym może się podobać, dobre partie Bardensa (klawiszowiec) i Latimera (Lider, gitarzysta, flecista i wokalista)

Ulubione utwory: The Snow Goose, La Princesse Perdue
Awatar użytkownika
Shin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Shin »

Mam nadzieję, że to nie jedyny Wielbłąd w zestawieniu ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

96. Camel - Camel (1973)

Obrazek

No i długo kolega Shin nie musiał czekać, bo akurat na mojej liście znalazł się następny Camel ;) album stawiam ciut wyżej (ale też już głównie pojawił się na liście z sentymentu) od Gęsi dlatego, że nie ma ta krótkich przerywników, tutaj mamy 7 kompozycji, prawie wszystkie na tym samym, dobrym poziomie. To nie był taki debiut w tym gatunku, który mógł jeszcze zrobić furorę w muzycznym światku, ale jest to solidny krążek. Okładka mi się za to nie podoba za bardzo.

Ulubione utwory: Mystic Queen, Six Ate, Never Let Go, Arubaluba
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

95. Dave Matthews Band - Before These Crowded Streets (1998)

Obrazek

Co tu dużo gadać, album który na liście billboardu przebił soundtrack Titanica, to już o czymś świadczy, wielokrotna platyna, na płycie super goście jak Bela Fleck czy Alanis Morissette. Fajne orientalne motywy w The Last Stop, a to nawet nie jest jeden z moich faworytów. Dave śpiewa fajnie, momentami ostro (Halloween) czy bardziej subtelnie (The Dreaming Tree) instrumentaliści też najwyższy poziom, jak ktoś lubi rock progresywny podszyty jazzem czy fusion, to powinna mu siąść ta płyta.

Ulubione utwory: The Stone, Spoon
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

94. Dave Matthews Band - Under the Table and Dreaming (1994)

Obrazek

Kolejny album DMB, ich debiut, 6krotna platyna, to już chyba świadczy o tym, że warto się zapoznać z tym krążkiem. Album stawiam ciut wyżej niż ten z miejsca 95, gdyż imo jest ciut równiejszy i tylko dlatego, ale w sumie spokojnie mogłyby się wymieniać. Genialna okładka.

Ulubione utwory: Satellite, Typical Situation, Dancing Nancies, Ants Marching, #34
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

93. De Mono - Paparazzi (1997)

Obrazek

Paparazzi to absolutna klasyka, słuchało się latami, ale dopiero jak zacząłem mieć problemy uczuciowe, to zrozumiałem geniusz tej płyty. Jakiś czas potem poznałem Killersa i pokazałem mu ten album, kolo się wkręcił od kopa, ale tak jest z tym albumem. Przystępna, chwytliwa, przebojowa muzyka. ''Nie daj im odejść. Nie pozwól żeby zgasł we mgle. Głos twoich wspomnień. Bo samotna staniesz się'' i wiele innych zajebistych tekstów, bardzo się z nimi utożsamiam :)

Ulubione utwory: Tajna miłość, Jak nóż, Głosy, które znamy, Nie odpływaj mi w ten deszcz, Miłość jak czereśnie
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

92. Deep Purple - Stormbringer (1974)

Obrazek

to był pierwszy rockowy album jaki przesłuchałem w życiu (nie liczę prog rocka) nie znałem twórczości ani maiden czy mety, już nie mówiąc o innych wielkich. Stwierdziłem, że jest to muzyka dla mnie i warto się bliżej zainteresować heavy metalem w stylu Iron Maiden czy Saxon (te nazwy mi były już wówczas znane z nazwy jak i sporo innych zespołów z tylko rocka, czy chociażby od wujka, tata oczywiście kojarzył iron maiden, ale nie mielismy ani jednej ich płyty w domu, bo po prostu dla niego było dla niego za ciezkie, ale black sabbath wkrótce potem puściłem bo to mieliśmy, i sie wkreciłem) wrócmy jednak do Deep Purple, tutaj występuje mój ulubiony skład, za Gillanem nie przepadam, uważam, że to świetny wokalista, tylko nie trawię jego barwy do końca, a za Blackmore też nie przepadam, ale tutaj jego gra nie razi, już nie mówiąć, że obaj z tego co slyszałem, że to niezłe bufony i ta wieczna ich męcząca rywalizacja między sobą, w takiej atmosferze nie da się tworzyć dobrej muzy cały czas. David Coverdale, ma świetny głos , to dobry frontman. Glenn Hughes - dobry wokal również, lubił używki, wiec mamy cos wspólnego. Mistrz Jon Lord i Ian Paice - bez wątpienia moja ulubiona dwójka z purpury, maja lepsze płyty, ale strombringer, to sentyment i godziny grania z paletką w pokoju czy air drumming, dla takich chwil warto żyć, beztroskie czasy. No i Rysiek Blackmore celowo zostawiłem na koniec, trzyma te płytę w ryzach, momentami za mało szaleństw na tej płycie, produkcja wypieszczona. Okładka fajna, musiałem ten album umieścić w swojej top 100, do top 50 normalnego oczywiście bym nie dał (choć i tak ta lista z zeszłego roku się na tyle pozmieniała, że spokojnie za 4 lata mogę ruszyć z nową ;)

Ulubione utwory: Hold On
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

91. Dance with the Dead - Loved to Death (2018)

Obrazek

Po Deep Purple czas na coś nowszego, nie będę ukrywać, że uwielbiam ten album, pojawił się w szczególnym momencie w moim życiu, nawet 2 kawałki z tej płyty będą grane na moim pogrzebie (a takiego DT nie planuje nic np, więc nie zawsze z tych ulubionych płyt tylko musi coś być) Nie znam więcej płyt tego duetu, ta mi wystarcza od lat, puszczam co jakiś czas, świetna elektronika z gitarami.

Ulubione utwory: Go!, From Hell
Awatar użytkownika
Shin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Shin »

To jest dopiero niespodziewany strzał :o
W porządku płytka, ja jeszcze The Shape od nich lubię. Szczególnie za fenomenalne Her Ghost.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

90. Dave Matthews Band - Crash (1996)

Obrazek

Największy sukces komercyjny ze wszystkich albumów DMB, w USA bardzo popularny album, zawiera ich największy hit. Ale ta płyta to nie tylko hit, mamy świetną muzykę, to po tej płycie stali się światową mega gwiazdą, która wyprzedaje stadiony. Na tym wydawnictwie znajdują się moje dwa ulubione wałki w całej ich twórczości czyli pozycja nr 10 i 9. Utwory rozbudowane i improwizowane zrobiły na mnie kolosalne wrażenie na ich ostatnim koncercie w Wawie. Działo się.

Ulubione utwory: Lie in Our Graves, Cry Freedom
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

89. King Diamond - Fatal Portrait (1986)

Obrazek

Tak się zrodziła nowa jakość w Metalu, ciekawe historie zaśpiewane przez Mistrza horroru. Niektóre kompozycje mi się zlewają w jedno, i gdyby ktoś mnie obudził i puścił po 5-10 sekund dany fragment z jakiegoś utworu, to podejrzewam, że w większości przypadków bym nie rozróżnił. Ale muzyka wysokiej próby. Okładka też ciekawa.

Ulubione utwory: Dressed in White
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Lurking in the Dark i Haunted brzmią jakoś tak trochę generycznie w porównaniu z pozostałymi utworami, o tych z kolejnych płyt w ogóle już nie wspominając. I też dla mnie to, że każdy z trzech pierwszych utworów ma intro psuje trochę dynamikę całemu longplay'owi, rozumiem dawać taki klawiszowy czy "lochowy" wstęp co parę utworów, a najlepiej na początku każdej strony płyty winylowej, ale nie kawałek po kawałku xD
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Caracal a Ty byś się nie pokusił o swoje top 100 alternatywne? znasz więcej muzyki niż ja, mogłoby być ciekawie :)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Nie, ale na najbliższe dni szykuję niespodziankę ;)
ODPOWIEDZ