Mercyful Fate

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Mercyful Fate

Post autor: Schizoid »

Kevin18 pisze: pt sie 07, 2026 9:26 pm W specjalnej wypowiedzi dla Bloodstock King powiedział że wracają z nową płytą.
Jeśli typ wkurwiał Andy'ego nienagrywaniem albumu KD i w międzyczasie nagrał album MF, to nie mam słów, troll stulecia. No i jeśli tak faktycznie się stało, to decyzja Andrzeja jest dla mnie jeszcze bardziej zrozumiała, bo było kilka razy podkreślane, że KD ma priorytet wydawniczy. Wszystko zaczyna się układać.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Schizoid pisze: pt sie 07, 2026 9:57 pm
Kevin18 pisze: pt sie 07, 2026 9:26 pm W specjalnej wypowiedzi dla Bloodstock King powiedział że wracają z nową płytą.
Jeśli typ wkurwiał Andy'ego nienagrywaniem albumu KD i w międzyczasie nagrał album MF, to nie mam słów, troll stulecia. No i jeśli tak faktycznie się stało, to decyzja Andrzeja jest dla mnie jeszcze bardziej zrozumiała, bo było kilka razy podkreślane, że KD ma priorytet wydawniczy. Wszystko zaczyna się układać.
Żeby nie było, wejdź na Facebooka Bloodstock, tam
Jest wypowiedź Króla o nowej płycie.

I totalnie nie dziwię się że Andy się wkurwil. Cykl koncertowy, nowa płyta Mercyful, a on ma siedzieć na dupie w domu.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Czyli oglosili Gusa G, który najwcześniej zagra z Kingiem w 2028, a muzyki nie nagra nigdy.

XD
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Kevin18 pisze: pt sie 07, 2026 10:07 pm

Żeby nie było, wejdź na Facebooka Bloodstock, tam
Jest wypowiedź Króla o nowej płycie.

I totalnie nie dziwię się że Andy się wkurwil. Cykl koncertowy, nowa płyta Mercyful, a on ma siedzieć na dupie w domu.
Tak tak, ja to czytałem. No patrząc na samą wypowiedź, to nie chce się w to wierzyć, ale już łącząc wątki, to scenariusz, w którym Mercyful Fate nagrało nowy album, albo przynajmniej będzie go nagrywać teraz, a co najmniej komponować, wygląda na stosunkowo realny.

King naobiecywał Andy'emu cholera wie co, a biedak został na lodzie, uziemiony na kolejnych kilka lat. Bo jeśli MF jest teraz zajęte płytą, a za rok King będzie się bawił w koncerty, to nie ma opcji, że siądzie choćby do pisania numerów na St. Lucifer's Hospital.

Mega niefortunny timing tych wydarzeń, on mi w zasadzie odebrał radość z ostatnich ogłoszeń, ale niestety cała sytuacja rysuje się teraz dużo bardziej klarownie niż 2 tygodnie temu.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Schizoid pisze: pt sie 07, 2026 9:48 pm Na 2020 planowana była Lizbona jako jedyny halowy koncert MF w EU, ale do tego nie doszło z wiadomych względów. A chciałem tam lecieć. No w moim przypadku wyszło i tak bardziej niż zajebiście, ale szkoda, że robili tylko festy.
W zeszłym roku King Diamond robił jakieś kluby/hale, to może teraz z Mercyful Fate też się na nie odważy. A jak nie to trudno. W każdym razie czekajmy na więcej ogłoszeń. Na powtórkę z Bloodstocku się na pewno nie odważę, Alcatraz jest chyba na jakimś zadupiu, za to do tego Alicante są chociaż bezpośrednie loty z Polski, ale widzę, że poza MF jakieś gówno tam jest w większości, to nie wiem czy chce mi się tam wystawać i słuchać jakichś power metali czy aorów z dupy. Może na Mystic się tylko wybiorę jak tam będą i na tym się skończy, ewentualnie coś jeszcze (lub i zamiast Mystica) jak się trafi. Gdzieś trzeba MF zobaczyć 😁 Ale takiego rozkurwu jak z JP w tym roku nie mam zamiaru robić na pewno.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Bon Dzosef pisze: pt sie 07, 2026 10:08 pm Czyli oglosili Gusa G, który najwcześniej zagra z Kingiem w 2028, a muzyki nie nagra nigdy.

XD
Patrzący na tę sytuację Stu Block:
Obrazek
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Caracalized pisze: pt sie 07, 2026 10:19 pm
Schizoid pisze: pt sie 07, 2026 9:48 pm Na 2020 planowana była Lizbona jako jedyny halowy koncert MF w EU, ale do tego nie doszło z wiadomych względów. A chciałem tam lecieć. No w moim przypadku wyszło i tak bardziej niż zajebiście, ale szkoda, że robili tylko festy.
W zeszłym roku King Diamond robił jakieś kluby/hale, to może teraz z Mercyful Fate też się na nie odważy. A jak nie to trudno. W każdym razie czekajmy na więcej ogłoszeń. Na powtórkę z Bloodstocku się na pewno nie odważę, Alcatraz jest chyba na jakimś zadupiu, za to do tego Alicante są chociaż bezpośrednie loty z Polski, ale widzę, że poza MF jakieś gówno tam jest w większości, to nie wiem czy chce mi się tam wystawać i słuchać jakichś power metali czy aorów z dupy. Może na Mystic się tylko wybiorę jak tam będą i na tym się skończy, ewentualnie coś jeszcze (lub i zamiast Mystica) jak się trafi. Gdzieś trzeba MF zobaczyć 😁 Ale takiego rozkurwu jak z JP w tym roku nie mam zamiaru robić na pewno.
Zrobiliby to na Torwarze i byłby spokój. Z dobrym supportem to nawet może udałoby się całkiem ładnie tę halę zapełnić. Trudno mi powiedzieć, jak obecnie wygląda zainteresowanie KD/MF wśród Polaków, ale na pewno jest ono większe niż wtedy, kiedy zaczynałem ich słuchać.

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Na Torwarze wydaje mi się, że musiałby być taki zestaw jak w 1997, aby to się sprzedało dobrze, no ale też nie wiem jak to jest z zainteresowaniem Mercyful Fate w tym kraju. Hala Orion we Wrocku mogłaby być raczej w sam raz dla nich, ale to też jest na jakimś jebanym zadupiu i z bólem bym tam znowu jechał xD Miałem wspomnieć jeszcze o hali Koło, w której King Diamond był w 2013, ale widzę, że ten obiekt chyba nawet mniej osób niż Progresja pomieści, więc wydaje mi się, że MF nawet i w Progresji lub innym większym klubie mogłoby być, albo i dwóch większych i myślę, że to by ładnie się sprzedało. Mercyful Fate na festiwalach zobaczy więcej karnetowiczów i generalnie ludzie odhaczą ich przy okazji już na miejscu, ale poza festiwalami ciężko powiedzieć jak dobrze kluby czy hale by samodzielnie sprzedali skoro po tym powrocie na samych festiwalach byli. Nie wiem jak to działa, ale może za występ na takim festiwalu organizator im z góry połowę lub 3/4 kasy zapłaci, bo wie, że ściągnie ludzi jeszcze innymi kapelami, a w jakichś halach byliby stratni i nie chcą ryzykować? Szczególnie orgowie. Chociaż nie wiem czy ta logika nie jest trochę ułomna, skoro w USA grali kluby czy hale z Kreatorem na jesieni któregoś roku i tam nie bali się grać w zamkniętych pomieszczeniach, a ciężko mi sobie jakoś wyobrazić, że tam Mercyful Fate miałoby być popularniejsze niż w Europie. No chyba, że rzeczywiście MF musieliby zorganizować sobie trasę z jakimś innym zespołem o podobnym statusie, aby te hale zadziałały. I jeżeli mamy brać pod uwagę Spotify jako miernik popularności jakiejś kapeli to Mercyful Fate ma akurat boleśnie mało słuchaczy w porównaniu z Judas Priest czy nawet jakimś Opeth, Kreator też obecnie ma niemalże pół miliona słuchaczy (kiedy MF tylko 150 tys.), więc też może zdumiewać, że dostają headlinerskie spoty na festiwalach. I nie kupuję jakoś argumentu Marii Konopnickiej z tym, że większość ich fanów słucha płyt tylko z fizycznych nośników, bo to już musiałoby wyglądać na jakąś wyjątkową anomalię - zresztą, i tak i tak wygląda. Mercyful Fate mogliby nawet Summer Dying Loud headlinować.
Ostatnio zmieniony pt sie 07, 2026 11:03 pm przez Caracalized, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Caracalized pisze: pt sie 07, 2026 10:19 pm
Mam info że Mercyful będzie headlinerem Brutal Assault w Czechach, kawałeczek od naszej granicy ;)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Kevin18 pisze: pt sie 07, 2026 11:03 pm
Mam info że Mercyful będzie headlinerem Brutal Assault w Czechach, kawałeczek od naszej granicy ;)
Nie lubię takich festiwali i tam chyba nawet biletów jednodniowych nie ma, więc Brutala na moim radarze raczej nie będzie. Wolę już do Gdańska się przejechać.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W USA to chyba bardziej teatry były. Nie chodzi mi nawet o różnicę w pojemności obiektów, ale wydaje mi się, że teatry są bardziej przestrzenne pod względem scenografii, no a ta u Mercyfuli jest relatywnie duża. Nie wiem, czy dałoby się to zmieścić w Progresji. Raz widziałem ich na węgierskim festiwalu na niewielkiej scenie, to ten krzyż wisiał serio nisko. A to i tak było wymiarowo większe od desek Progresji. No chyba, że letnia scena, jak teraz Savatage, tam to pewnie można wszystko wyregulować odpowiednio.

Gadki o nośnikach fizycznych to jakieś pierdolenie. Noooo, może w kwestii jakiegoś Led Zeppelin czy Deep Purple Maria ma rację :wink:

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Savatage gra w klubie, nie na letniej.
Schizoid pisze: pt sie 07, 2026 11:05 pm W USA to chyba bardziej teatry były. Nie chodzi mi nawet o różnicę w pojemności obiektów, ale wydaje mi się, że teatry są bardziej przestrzenne pod względem scenografii, no a ta u Mercyfuli jest relatywnie duża.
No to czekamy na teatry w takim razie 😁
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Filharmonia Narodowa? :lol:
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Caracalized pisze: pt sie 07, 2026 11:05 pm
Nie lubię takich festiwali i tam chyba nawet biletów jednodniowych nie ma, więc Brutala na moim radarze raczej nie będzie. Wolę już do Gdańska się przejechać.
Są bilety jednodniowe, ale kumam. U mnie 90% muzyki to gruzy, black metale, Death metale itp więc to jest mój festiwal ulubiony od lat.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Caracalized pisze: pt sie 07, 2026 11:09 pm Savatage gra w klubie, nie na letniej.
Schizoid pisze: pt sie 07, 2026 11:05 pm W USA to chyba bardziej teatry były. Nie chodzi mi nawet o różnicę w pojemności obiektów, ale wydaje mi się, że teatry są bardziej przestrzenne pod względem scenografii, no a ta u Mercyfuli jest relatywnie duża.
No to czekamy na teatry w takim razie 😁
Dziś mi się śniło, że Judas Priest grało w Teatrze Roma. Moje sny lubią być prorocze, choć niekoniecznie dosłowne ;)

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

johnny_o pisze: pt sie 07, 2026 11:14 pm Filharmonia Narodowa? :lol:
Może to Mercyful Fate ma być tym special guestem przed Diamandą 😂
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Pasowałoby jak cholera, ale by nam wszyscy zazdrościli XD
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Kevin18 pisze: pt sie 07, 2026 11:17 pm
Caracalized pisze: pt sie 07, 2026 11:05 pm
Są bilety jednodniowe, ale kumam. U mnie 90% muzyki to gruzy, black metale, Death metale itp więc to jest mój festiwal ulubiony od lat.
Znaczy, ja lubię muzykę jaka na brutalu jest, tylko po prostu niekoniecznie już przepadam za tym w jaki sposób te festiwale są organizowane - bieganie z jednej sceny na drugą jest denerwujące, różnorakie clashe są denerwujące i w przypadku Brutala jeszcze nie pomaga to, że jest w jakimś dziwnym miejscu, do którego nie wiem czy nawet dojechałbym normalnie jakimś autobusem lub obciągiem. No większość festiwali typu open air nie jest dla mnie po prostu. Jak na tego Brutala jakiś wyjazd byłby organizowany na tym forum na to jedno Mercyful Fate to może bym się zastanowił, a jak nie to odpuszczę na pewno.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Kto w dzień z MF będzie biegał między scenami, ten będzie biegał :mryellow:

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Schizoid pisze: pt sie 07, 2026 11:38 pm Kto w dzień z MF będzie biegał między scenami, ten będzie biegał :mryellow:
No ja bym nie biegał raczej, gorzej tylko jak na innych scenach byłoby coś co nie mniej by mnie interesowało, a na tej głównej uraczyliby ludzi jakimś Benediction albo innym Cradle of Filth, a ja musiałbym tego słuchać z myślą, że w tym czasie gdzieś indziej mógłbym coś lepszego zobaczyć ;) Chociaż na takim festiwalu spot w drugim/trzecim rzędzie może byłby w miarę bezpieczny nawet godzinę przed gigiem i w sumie jakoś mi zajebiście nie zależy, by trzymać barierkę na Mercyful Fate, to tylko dodatkowa wartość jest i mogę to zrobić na innym ich koncercie.
ODPOWIEDZ