Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Ghost

Post autor: manichean »

Ja już po. Mimo korków bas mi za bardzo brzęczy w uchu jeszcze, więc wyszedłem po trzech pierwszych kawałkach.
Spoiler
Ziarno w IMAXie wygląda na 2B2R słabo. Miks niestety faktycznie nie daje rady i w dużym kinie efekt jest nawet gorszy. Gitar absolutnie brakuje, bas idzie bardziej z perkusji niż z gitary. Chórki też się gubią co przy materiale ze Skeletour jest fatalnym efektem postprodukcji. No i Tobiasek nie dociąga wokalnie na tym nagraniu. Praca kamery też trochę nieciekawie wyglada względem RHRN. Jest jak jest
Ostatnio zmieniony śr sie 26, 2026 7:46 pm przez manichean, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

:shock:
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Co to za mina, lemingu, ducha zobaczyłeś? ;)
Awatar użytkownika
johnny_o

Dopiero w sobotę, ale już się boję ;)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Caracalized »

Ja nie wiem po co kapele takie koncertówki wypuszczają. Jak nagrywają tylko ten jeden występ i potem wychodzi z niego kicha to nie lepiej go zostawić w spokoju i iść dalej? Głusi są i myślą, że to dobre czy kontrakt z wytwórnią ich trzyma i im każą takie coś po prostu wydawać? Co by się stało jakby odmówili i nie wypuścili tego cd czy dvd? Jakąś karę by im zapłacili? Nie wierzę, by za niedopełnienie takiego kontraktu były jakieś wielkie konsekwencje.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Akurat ten występ został zarejestrowany z uwagi na to, że już w Meksyku Forge wiedział, że trasa zostanie skrócona i chciał, żeby osoby, które jej nie doświadczyły na żywo, miały okazję zobaczyć show przynajmniej na ekranie. Koncerty były phone-free, więc wiele materiałów ze Skeletour nie ma. Pierwotnie nie było planów na DVD z trasy, gdyby takowe istniały, to pewnie padłoby na MSG, w którym grali przed Meksykiem.

Inna sprawa, że jeśli Tobias faktycznie niedomaga, to IMO powinien był dograć te ścieżki w warunkach studyjnych.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

No tak, zapomniałem już, że Halford do Unleashed in the East też dogrywał wokale studyjnie, więc i Tobias właściwie by mógł do tego koncertu też. Może i byłoby to małe oszustwo, ale może lepiej by się go słuchało. Chociaż tu też czytam o słabo słyszalnych instrumentach, więc po prostu w trakcie miksu coś poszło nie tak, a Forge w słabej formie to tylko wisieńka na tym niedorobionym torcie.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Wydaje mi się, że jakość na YouTube to problem kompresji - analogicznie co przy teledysku "Writing On The Wall" kilka lat temu. Jakość na streamingach powinna być lepsza.

Odnośnie występów to oryginalny plan był bezpieczny - planowali zagrać i nagrać 3 sztuki w Mexico City więc zapasu do edycji byłoby sporo. Finalnie pierwszy gig odwołali, na drugim Tobias nie był w formie - nie wiem jak na ostatnim z zagranych koncertów, pewnie podobnie skoro były dzień po dniu.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No jak mówię, dla mnie wiążąca będzie wersja niekinowa. Byłem na poprzednim filmie Ghost w kinie 2 lata temu i nie byłem zachwycony dźwiękiem, ale CD brzmi okej. W sensie, mam do niego zastrzeżenia (głównie przeprodukowanie), ale siedząc przed dużym ekranem brakowało mi powera, który wersja fizyczna/streamingowa ma, także to też jest pewnie zależne od wyposażenia obiektu.

Dla mnie sytuacja jest niezrozumiała, ciężko mi znaleźć wytłumaczenie na ten chaos. Wychodzi Umbra na YT i brzmi jak gówno, po chwili (i to naprawdę trwało chyba mniej niż godzinę) znika, dzień później zastępuje ją lepiej zmixowana wersja. Audio Umbry na Spotify brzmi na wstępie okej, po czym pojedyncze utwory dodane na YT brzmią już nie okej, przypominają ten felerny pierwszy mix Umbry. W kinie koncert rzekomo brzmi źle. Zwyczajnie nie wiem, co się tu dzieje. Ja na seans wybieram się w sobotę, więc najpierw zapoznam się z czymkolwiek, co ostatecznie trafi na Spotify.

To nie jest wina kompresji, kompresja to osobny problem, również słyszalny, ale na innym poziomie. Tutaj leży mix jako taki.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Przecież overduby to popularna procedura przy oficjalnych wydawnictwach, żadne oszukiwanie.
Wyobraźcie sobie dziś nowe dvd Megadeth bez nich - AŁĆ!
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dwa poprzednie live'y Ghosta miały milion overdubów, więc dziwi mnie, że ten - chyba - ich nie uświadczył.

Awatar użytkownika
johnny_o

Załamka, ale przynajmniej teraz oczekiwania prawie zerowe więc gorzej chyba być nie może.
nugz
SMERF MARUDA

Nie podchodźcie za bardzo audiofilsko i jakoś to może będzie ;) A może mixed by Kevin Shirley :P
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie chodzi o bycie audiofilem. Jeśli płyta brzmi źle, to brzmi źle i tyle. Czy to Ghost, czy Maiden, czy jakikolwiek inny zespół.

A 2B2R poziomem brzmienia na ten moment oscyluje w pobliżu również meksykańskiego Nights of the Dead.

Awatar użytkownika
johnny_o

Mnie jest bardzo daleko do audiofilstwa, ale też nie chcę słuchać gówna. Chuj tam, i tak będę słuchał ;)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Nie trzeba być audiofilem, aby chcieć posłuchać przynajmniej przyzwoicie nagranego i zmiksowanego materiału. Sam audiofilem nie jestem i właściwie gardzę takimi ludźmi - ale nadal nie aż tak jak pływakami 😁
Awatar użytkownika
johnny_o

Jak dobrze że nie grozi mi Twoja pogarda, w ani jednym ani drugim przypadku XD
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Pofarciło Ci się xD
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Właśnie wróciłem z kina - tl;dr na pewno dużo lepiej niż w wieszczonych tu komentarzach, ale wciąż mogło być jeszcze lepiej. Dźwięk w Imaxie oczywiście bardzo dobry, więc można było się wsłuchać w szczegóły i miałem wrażenie takiej sinusoidy w nagraniach - niektóre utwory zajebiście brzmiały, a w innych rzeczywiście jakby gitary ginęły w mixie. Tobiasz wokalnie nadspodziewanie dobrze, więc na 100% musiały tam być dogrywki w studiu, czujne ucho pewnie to powyłapuje, ja najbardziej zwróciłem na to uwagę przy Monstrance Clock, ewidentnie przy przejściu z zapowiedzi do samego utworu było słychać zmianę źródła audio.

Efekt ziarna - nie wiem, czy było warto, z jednej strony robił retro klimat, ale z drugiej RHRN wyglądało po prostu lepiej. Sama praca kamery też czasami się prosiła o inne ujęcia, w niewielu fragmentach dało się rzeczywiście poczuć rozmach scenografii. Ogólnie, porównując do przywołanego już RHRN, tamto podobało mi się dużo bardziej - jakość obrazu, montaż, no i przede wszystkim nagrania z lore zespołu zrobiły robotę, tu tego brakowało, za to było parę fragmentów z etapu przygotowania sceny. Ok, fajnie się dowiedzieć ile ton waży krzyż, ale ani to nie robiło jakiejś sensownej dokumentacji na temat samej trasy czy produkcji, a z drugiej strony nie zdziwię się jak ktoś powie, że w sumie wolałby obejrzeć sam koncert od A do Z, bez żadnych przerywników. Na nagraniu nie ma dwóch kawałków, Pinnacle i Darkness - szkoda, szczególnie Pinnacle, to mój ulubiony numer z Meliory.

Pomimo tych wszystkich mankamentów, całość oglądało się jednak dobrze, te niecałe 2 godzinki bardzo szybko zleciały i chciało się więcej. Trochę sobie odbiłem brak wyjazdu do Łodzi w zeszłym roku. Pomimo wymienianych powyżej w wątku nieudanych koncertówek z Meksyku, nie dziwię się, że zespoły tam nagrywają, bo tu publika reagowała na pewno lepiej niż w RHRN. Z ciekawostek - w napisach końcowych ghoule są wymienione z imienia i nazwiska.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

O, to fajnie, że koncert się podobał. Ja na temat performance'u wypowiem się pewnie za... Jakieś 4h :)

Osobiście wolałbym, tak jak piszesz, koncert od A do Z. Treści dotyczące produkcji są okej, ale traktuję je wyłącznie jako ciekawostkę i według mnie nie powinny być pokazywane kosztem piosenek. Pinnacle wyszło na CaD i na wielu dobrych bootlegach, więc to jeszcze pół biedy, ale ta trasa to było przecież live premiere Darkness i decyzja, by pozbyć się tego numeru jest przez to mega dziwna.

Czytałem opinie, że grain powinien lepiej wyglądać na normalnych, nie-IMAXowych ekranach. Ja akurat wybieram się na właśnie na zwykły seans, więc zobaczę, jak mi to siądzie. Osobiście perspektywa takiego obrazu mi się podoba i od początku chciałem, by drugie video Ghosta poszło w tym kierunku, no ale nie wiem, jak ocenię efekty.

Swoją drogą na tym etapie można już raczej z pewnością stwierdzić, że powrotu w 2027 nie będzie, bo Tobias zaczyna się rozkręcać z jakimiś projektami pobocznymi i teraz stwierdził, że 2B2R to jakieś "zamknięcie rozdziału".

ODPOWIEDZ