Dlatego też pomyślałem o Tobie, rozsądny, mądry i nie wszędzie go pełno, tylko jest wtedy kiedy trzeba.gumbyy pisze: ↑wt wrz 01, 2026 12:29 pmDzięki.
Spoko, jeśli ADM uzna, że potrzebują pomocy w porządkowaniu forum (przenoszenie postów, pilnowania nadmiernych oftopów, gaszenia pożarów pomiędzy userami itp.) to nie widzę problemu. Przez lata dziobałem na forum MetalSajdowym jako admin i znam temat dosyć dobrze.
Księga Skarg i Wniosków
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Księga Skarg i Wniosków
Zajzajer on the Road 2026:
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

#Johnny2026
#SilneRamięPrawa !!!
#SilneRamięPrawa !!!
Co ma "spamowanie" do posady moderatora? Gdzie jest problem w "forum będzie zielone"? Co to jest w ogóle za logika, moderator ma zakaz rozmawiania ponad jakiś arbitralnie wyznaczony limit wiadomości na dzień/tydzień/miesiąc? Kuriozalny wpis, żeby nie rzec "bełkot".Zajzajer pisze: ↑wt wrz 01, 2026 12:08 pm A ja nie popieram kandydatury na johnny_0, koleś sporo spamuje, całe forum będzie zielone. zresztą za krótki staż na forum jak dla mnie, ja mam dłuższy staż niż nugz i johnny razem wzięci + jeszcze kilka lat od kogoś innego, proponowałbym jakiegoś innego weterana jak np. Gumbyy, ja nie jestem zainteresowany jakby ktoś pytał, bo wolę działać w ankietach, i nie mam czasy na takie rzeczy. Zresztą przyjdzie Pz to pogadamy. Grunt żeby był ktoś uczciwy a nie cenzorował wszystko jak leci i dawał bany. I też jestem za tym żeby się odczepić od Dzosefa, bo te wpisy nugza są już nudne. Powinno zostać wszystko tak jak jest, jak pisał Frank. Plus może nowy moderator, ale nie spamer i z głową![]()
W wybitnie zabawny sposób jest nieprzemyślany też argument o stażu. Jeśli tak Ci to przeszkadza, to mam nadzieję że zaczniesz petycję, a przynajmniej podpiszesz się pod petycją o zdjęcie moda Cockerowi? Inaczej Twoja argumentacja kompletnie traci grunt.
Pomijając całkowicie czy Johnny to według mnie, nugza, Caracala, reszty Moderacji, czy kogokolwiek innego, odpowiedni kandydat na moda czy nie, przedstawiłeś takie kryteria, że na ich podstawie należałoby zmniejszyć liczbę moderatorów, a nie zwiększyć. Co kłóci się, nawiasem mówiąc, z Twoją propozycją "powinno zostać wszystko tak jak jest".
Jeszcze jedna uwaga - zabawne jest nazywanie Johnny'ego "spamerem", kiedy na koncie z rocznym stażem ma się więcej postów, niż on na ośmioletnim. XD
Do tego nie kojarzę, żeby Johnny napierdalał tonami postów "teraz słucham X", tylko praktycznie samo gęste. Czego o Tobie powiedzieć się nie da. Pisz gdzie chcesz, po to są te tematy, ale to tylko kolejny przypadek, kiedy sam sobie wytrącasz z ręki argumenty.
Kuriozalny i kompromitujący wpis.
Nie interesuje mnie Twoje zdanie na ten tematShin pisze: ↑wt wrz 01, 2026 12:35 pmCo ma "spamowanie" do posady moderatora? Gdzie jest problem w "forum będzie zielone"? Co to jest w ogóle za logika, moderator ma zakaz rozmawiania ponad jakiś arbitralnie wyznaczony limit wiadomości na dzień/tydzień/miesiąc? Kuriozalny wpis, żeby nie rzec "bełkot".Zajzajer pisze: ↑wt wrz 01, 2026 12:08 pm A ja nie popieram kandydatury na johnny_0, koleś sporo spamuje, całe forum będzie zielone. zresztą za krótki staż na forum jak dla mnie, ja mam dłuższy staż niż nugz i johnny razem wzięci + jeszcze kilka lat od kogoś innego, proponowałbym jakiegoś innego weterana jak np. Gumbyy, ja nie jestem zainteresowany jakby ktoś pytał, bo wolę działać w ankietach, i nie mam czasy na takie rzeczy. Zresztą przyjdzie Pz to pogadamy. Grunt żeby był ktoś uczciwy a nie cenzorował wszystko jak leci i dawał bany. I też jestem za tym żeby się odczepić od Dzosefa, bo te wpisy nugza są już nudne. Powinno zostać wszystko tak jak jest, jak pisał Frank. Plus może nowy moderator, ale nie spamer i z głową![]()
W wybitnie zabawny sposób jest nieprzemyślany też argument o stażu. Jeśli tak Ci to przeszkadza, to mam nadzieję że zaczniesz petycję, a przynajmniej podpiszesz się pod petycją o zdjęcie moda Cockerowi? Inaczej Twoja argumentacja kompletnie traci grunt.
Pomijając całkowicie czy Johnny to według mnie, nugza, Caracala, reszty Moderacji, czy kogokolwiek innego, odpowiedni kandydat na moda czy nie, przedstawiłeś takie kryteria, że na ich podstawie należałoby zmniejszyć liczbę moderatorów, a nie zwiększyć. Co kłóci się, nawiasem mówiąc, z Twoją propozycją "powinno zostać wszystko tak jak jest".
Jeszcze jedna uwaga - zabawne jest nazywanie Johnny'ego "spamerem", kiedy na koncie z rocznym stażem ma się więcej postów, niż on na ośmioletnim. XD
Do tego nie kojarzę, żeby Johnny napierdalał tonami postów "teraz słucham X", tylko praktycznie samo gęste. Czego o Tobie powiedzieć się nie da. Pisz gdzie chcesz, po to są te tematy, ale to tylko kolejny przypadek, kiedy sam sobie wytrącasz z ręki argumenty.
Kuriozalny i kompromitujący wpis.
Ta dyskusja jest bezprzedmiotowa.
Jest potrzebny nowy mod w miejsce jednego z członków AiM i to miejsce trzeba obsadzić. Jak są zainteresowani, to dobrze, ale ten cykl obiecanek-cacanek i warunkowania swojego poparcia to nieporozumienie. Zieloni mają określone zadania, które mają wypełniać (zresztą właśnie ta kwestia leży u podstawy obecnego problemu). Nic więcej, nic mniej.
Jak ktoś chce, jest w stanie się tych zadań podjąć, to staje się pretendentem do obsadzenia i tyle.
Jest potrzebny nowy mod w miejsce jednego z członków AiM i to miejsce trzeba obsadzić. Jak są zainteresowani, to dobrze, ale ten cykl obiecanek-cacanek i warunkowania swojego poparcia to nieporozumienie. Zieloni mają określone zadania, które mają wypełniać (zresztą właśnie ta kwestia leży u podstawy obecnego problemu). Nic więcej, nic mniej.
Jak ktoś chce, jest w stanie się tych zadań podjąć, to staje się pretendentem do obsadzenia i tyle.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Caracalized
- -#Assassin

Shin ma rację, zgadzam się ze wszystkim co napisał.
tylko to jest trochę Sus, że tak to wyląda jakby Johnny na siłę chciałbyś być tym modem, Schizoid się wypowiedział, Gumbyy się wypowiedział, bo byli w propozycjach, a Johnny ciśnie cały czas. Trochę to sus. Oczywiście nic osobiście do Johnny_o nie mam, ale to trochę to dziwne, że mu tak zależy.
100% zgody. Po prostu dostaję piany na niespójną, wewnętrznie sprzeczną argumentację. Zboczenie zawodoweSchizoid pisze: ↑wt wrz 01, 2026 12:37 pm Ta dyskusja jest bezprzedmiotowa.
Na razie to wygląda tak, ze ktoś zarzucił temat, że Saimon się nie nadaje bo woli robić ankiety, a dalej AiM się nie wypowiedziała. Ja tylko wyraziłem swoje zdanie, osobiście wolałbym np Schizoid czy Gumbyy niz Johnny_o ale to tylko moje zdanie.
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Aż się zarumieniłem od tej e-gały
Kolesia wybaczam, bo mogę sobie wyobrazić Jeffa Bridgesa, ale pełna zgoda co do upokarzania się 
Niczego takiego nie obiecam, ale w końcu możemy się zgodzić - my tu gadu gadu bez konsekwencji, i gumbyy byłby bardzo spoko gdyby bardziej regularnie objawiał się w nim tak jak ostatnio ten drugi wilk
Oświadczam że Shin nie jest moim drugim kontem
Potrafisz jeszcze Invader czytać ze zrozumieniem? Napisałem wyraźnie że mi nie zależy, ale przyznaję - bawię się przednio
Oczywiście Schiz ma w zupełności rację, i do tego się cała rzecz sprowadza.
Niczego takiego nie obiecam, ale w końcu możemy się zgodzić - my tu gadu gadu bez konsekwencji, i gumbyy byłby bardzo spoko gdyby bardziej regularnie objawiał się w nim tak jak ostatnio ten drugi wilk
Oświadczam że Shin nie jest moim drugim kontem
Potrafisz jeszcze Invader czytać ze zrozumieniem? Napisałem wyraźnie że mi nie zależy, ale przyznaję - bawię się przednio
Oczywiście Schiz ma w zupełności rację, i do tego się cała rzecz sprowadza.
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
- Caracalized
- -#Assassin

Jakoś nie zauważyłem, aby johnny nie wiadomo jak żebrał o moda. To my popieramy kandydaturę johnny'ego i sam go chyba nawet zaproponowałem, więc proszę go nie oskarżać o żebractwo, a tylko mnie albo kogoś innego o to, że go wystawiłem 
johnny_o pisze: ↑wt wrz 01, 2026 10:45 am To jest krok na który jestem gotów, nażarłem się![]()
U mnie nie ma żadnego kolesiostwa ani swoich - nikt mi się nie dorzuca do paliwaUroczyście deklaruję że wszyscy będą równi, a nugzowe i inne skargi rozpatrywać będę z należytą uwagą i starannością.
Obiecuję że nie będzie już bandyctwa, antysemityzmu ani wjazdów na rodzinę... Coś pominąłem?![]()
Ja to widzę po tych wpisach trochę inaczej, obiecanki i cacanki, a nikt nie podjął jeszcze żadnej decyzji
Wypowiem się odnośnie tego, bo wydaje mi się, że to może być kwestia problematyczna:
Oczywiście piastowanie forumowej funkcji nie powinno być wykorzystywane do prywatnych rozrachunków i tym podobnych, natomiast kolorowi powinni reagować na wszelkie zgłoszenia, w tym także te powiedzmy "archiwalne". Nowy mod nie powinien wyłączać się od sprawy tylko dlatego, że w momencie, w którym doszło do naruszenia regulaminu, nie był jeszcze obsadzony. No ale to tylko moja mała uwaga, nie mam pojęcia, jak wygląda obecny status zgłoszeń, czy w ogóle takie są i ile ich jest.
"Prawo nie działa wstecz" odnosi się do treści aktów prawnych (regulaminu), nie do organów (AiM). Uważam, że - nie mówię, że w tym przypadku - powinieneś zreflektować się nad tą materią, bo może być tak, że jeśli ten kolorek dostaniesz, to przypadnie ci rozpatrzenie zgłoszenia np. sprzed tygodnia przed twoim wyborem.
Oczywiście piastowanie forumowej funkcji nie powinno być wykorzystywane do prywatnych rozrachunków i tym podobnych, natomiast kolorowi powinni reagować na wszelkie zgłoszenia, w tym także te powiedzmy "archiwalne". Nowy mod nie powinien wyłączać się od sprawy tylko dlatego, że w momencie, w którym doszło do naruszenia regulaminu, nie był jeszcze obsadzony. No ale to tylko moja mała uwaga, nie mam pojęcia, jak wygląda obecny status zgłoszeń, czy w ogóle takie są i ile ich jest.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Invader, Twój wpis faktycznie się dupy nie trzyma, z całą sympatią. Natomiast nie przepraszaj za "kolesia", bez jaj, niczego złego nie napisałeś. Rozumiem Caracal, że znacie się już osobiście, byliście na gigu, może coś pomógł Tobie w gorszym czasie, ale trochę Cię znów poniosło. Bardziej to naruszyło Ciebie niż Zainteresowanego, zapewniam.
gumbyy to też dobra propozycja, ale już nie będę robił z mordy dupy i zostanę przy swoim. Słowa zostały napisane, kiełbasa wyborcza rozdana
gumbyy to też dobra propozycja, ale już nie będę robił z mordy dupy i zostanę przy swoim. Słowa zostały napisane, kiełbasa wyborcza rozdana
Ostatnio zmieniony wt wrz 01, 2026 12:49 pm przez nugz, łącznie zmieniany 2 razy.
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Za mało buziek Ci wstawiłem, miały być same emotki żebyś zrozumiał?Zajzajer pisze: ↑wt wrz 01, 2026 12:46 pmJa to widzę po tych wpisach trochę inaczej, obiecanki i cacanki, a nikt nie podjął jeszcze żadnej decyzjijohnny_o pisze: ↑wt wrz 01, 2026 10:45 am To jest krok na który jestem gotów, nażarłem się![]()
U mnie nie ma żadnego kolesiostwa ani swoich - nikt mi się nie dorzuca do paliwaUroczyście deklaruję że wszyscy będą równi, a nugzowe i inne skargi rozpatrywać będę z należytą uwagą i starannością.
Obiecuję że nie będzie już bandyctwa, antysemityzmu ani wjazdów na rodzinę... Coś pominąłem?![]()
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
Może jakaś ankieta? ja stawiam na Schizoid i Gumbyy jeśli oczywiście są zainteresowani. Mnie nic totalnie nie rusza, nugz. Nie chcę żeby tu były jakieś przepychanki jak z piaskownicy, bo ktoś ma innego faworyta niż reszta. Najśmieszniejsze jest to, że sobie gadamy, a Pz jak nie ma, tak nie ma.
Za małojohnny_o pisze: ↑wt wrz 01, 2026 12:49 pmZa mało buziek Ci wstawiłem, miały być same emotki żebyś zrozumiał?Zajzajer pisze: ↑wt wrz 01, 2026 12:46 pmJa to widzę po tych wpisach trochę inaczej, obiecanki i cacanki, a nikt nie podjął jeszcze żadnej decyzjijohnny_o pisze: ↑wt wrz 01, 2026 10:45 am To jest krok na który jestem gotów, nażarłem się![]()
- Caracalized
- -#Assassin

Ehh, lepiej byłoby przestać się spodziewać po Invaderze/Zajzajarze nie wiadomo czego na tym etapie 
Pozwolę sobie się nie zgodzić. Wydaje mi się, że jesteśmy na tyle małą społecznością, że zgłoszeń nie sypią się tony, zatem nie powinno być problemu, żeby nowy mod został "zwolniony" z obowiązku rozpatrywania zgłoszeń sprzed czasu jego kadencji. Czy to nie byłoby najsensowniejsze rozwiązanie? Powiedziałbym, że w ten sposób wszyscy mają stuprocentową jasność, na czym stoją. Podam przykład, jakie incydenty eliminujemy:Schizoid pisze: ↑wt wrz 01, 2026 12:47 pm Wypowiem się odnośnie tego, bo wydaje mi się, że to może być kwestia problematyczna:
"Prawo nie działa wstecz" odnosi się do treści aktów prawnych (regulaminu), nie do organów (AiM). Uważam, że - nie mówię, że w tym przypadku - powinieneś zreflektować się nad tą materią, bo może być tak, że jeśli ten kolorek dostaniesz, to przypadnie ci rozpatrzenie zgłoszenia np. sprzed tygodnia przed twoim wyborem.
Załóżmy, że dostać moda mam ja. Skłócę się z Johnnym o najlepszą płytę Saxon, pójdzie na noże, obrzucimy się kurwami od najgorszych. Ktoś wrzuca zgłoszenie, że Johnny przesadził. Dostaję moda tydzień później, przypada mi zgłoszenie w tej sprawie. Decyzja na niekorzyść Johnny'ego byłaby widziana jako "zemsta" za kłótnię o pierdoły.
Czy "odcięcie" zgłoszeń wstecznych dla nowego moderatora nie jest najbardziej bezpieczną opcją?
Edit: oczywiście, że sytuacja z hipotezy jest kompletnie absurdalna, ale chodzi o mechanizm. Proszę wybaczyć akademicki przykład; Johnny - wybacz wykorzystanie Twojej osoby. Nawinąłeś się akurat