I co dalej z Iron Maiden? ...
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

Re: I co dalej z Iron Maiden? ...
To może pora, abym ja napisał jak bym chciał, aby wyglądała następna płyta iron Maiden. Przede wszsytkim, niepowinna miec otwarcia typu "Wildest Dreams"/"Be Quick Or Be Dead" moim marzeniem byłby utwór o strukturze (i długosci) "Sign of The Cross"- i własnie, wolałbym, więcej takich utworów dłuższych, bo na "Dance Of Death" wszystkie krótkie utwory z wyjatkiem "Rainmakera" raczej rozczarowały (chociaż pierwszy singiel swietnie wypadał na zywo). Dalej, chciałbym aby nie było takich wyraxnych nawiżan do poprzednich płyt (vide "No More Lies" spokojnie mogłoby znaleźć sie na "Virtual XI", a "Montsegur" na Powerslave"), chociaż z drugiej strony, drastycznej zmiany brzmienia raczej bym nie chciał, dlatego eksperymenty z sprzętem, o czym tutaj wspomnialiście nie powinny miec miejca, a zwłaszcza nie powinni obnizac brzmienia gitar! A kysz z takim pomysłem. Jezeli juz pójść tropem z ostatniej płyty, to tylko z ostatnich i najlepszych trzech utworów. Z takich miażdzących riffów ala "Futureal" raczej powinni zrezygnowac, na rzecz lzejszych i bardziej progresywnych dźwięków.
I miło by usłyszeć jakies niewydane wczesniej utwory, ale nie takie jak większość z B'Sidesów, tylko utwory ala Szeryf.
I prosze, o nie wieszanie na mnie psów za powyższy tekst to tylko moja własna aktualna opinia.
Sorry, za ortografie- moja klawiatura nie działa tak jak powinna.
I miło by usłyszeć jakies niewydane wczesniej utwory, ale nie takie jak większość z B'Sidesów, tylko utwory ala Szeryf.
I prosze, o nie wieszanie na mnie psów za powyższy tekst to tylko moja własna aktualna opinia.
Sorry, za ortografie- moja klawiatura nie działa tak jak powinna.
Ludzie....czytam te posty i krew mnie zalewa....wiem ze o gustach sie nie dyskutuje, ale to Steve Harris napisal najwiecej wspaniałych utworó maiden i napsize jesczze wiecej o czym swiadczy m.in. "No more Lies";
Kto mowi ze muzyka maiden sie zmeinila ?
Macie racje przyajciele, szukaja nowych rozwiazan starajac sie nie zmieniac od lat stosowanych patentow poakzaujac ich coraz to nowsze mozliwosci ...
Maideni sprzedali swoj wizerunek ale nie sprzedali muzyki, nawet na totalnym gniocie jakim moim zdaniem jest "no prayer..."
Maideni beda zyc, sa jak te pieprzone króliki od energizeera
Kto mowi ze muzyka maiden sie zmeinila ?
Macie racje przyajciele, szukaja nowych rozwiazan starajac sie nie zmieniac od lat stosowanych patentow poakzaujac ich coraz to nowsze mozliwosci ...
Maideni sprzedali swoj wizerunek ale nie sprzedali muzyki, nawet na totalnym gniocie jakim moim zdaniem jest "no prayer..."
Maideni beda zyc, sa jak te pieprzone króliki od energizeera
Rozwodzimy się tu prawoe tak, ajkby koniec Maidenów był bliski. Otóż, Maiden jest kapelą, która nigdy nie dała się wcisnąć w jakiekolwiek ramy (chciażby zagranie live na Top Of the Pop's we wczesnych latach). Ironi stworzyli własny styl, nieporównywalną harmonię utworów (temat->drugi temat-> refreny-> solo1-> solo2->solo3-> czsem solo basu-> referen i koniec) nie jest to zawsze taka konstruckja, ale w większości tak wygląda. ja to porównuję do grania jazzowego, gdzie po prezentacji tematu następują sola innych instrumentów na ten zadany temat.
Ale: Dla mnie Iron Maiden długo będzie jeszcze grać- jeżeli się rozpadnie na dobre to dopiero po śmierci (oby nie rychłej) któregoś z członków. Ten ich niekomercyjny styl będzie trwać dłuuuugo i nikt na to nic nie poradzi.
Co do zmiany brzmienia- Hmm... Śmiesznie by Harris wyglądał z 6-tką... Może od razu 8-mkę?? (experyment ala St Anger Metallicy...
)
Dla mnie robienie na zasadzie - aa bo teraz jest moda na "dreamowanie"- 7strunowe gitary, 6strunowe basy, czy strojenie do niskiego A (korn.. )- o ile sie nie będzie umiało grać to żadne zmiany strojenia, brzmienia nic nie dają. Ironi grają perfekcyjnie, lecz nic dobrego moim zdaniem nie wynikłoby ze zmiany stylu- zaczęliby grać nu metal- a to juz wkracza w komerche...
A oni nigdy nie pojadą w tym kierunku. (chybaz ze komuś padnie na mózga..)
Ale: Dla mnie Iron Maiden długo będzie jeszcze grać- jeżeli się rozpadnie na dobre to dopiero po śmierci (oby nie rychłej) któregoś z członków. Ten ich niekomercyjny styl będzie trwać dłuuuugo i nikt na to nic nie poradzi.
Co do zmiany brzmienia- Hmm... Śmiesznie by Harris wyglądał z 6-tką... Może od razu 8-mkę?? (experyment ala St Anger Metallicy...
A oni nigdy nie pojadą w tym kierunku. (chybaz ze komuś padnie na mózga..)
-
Deleted User 1499
ja wolalbym aby iron nie robil takich experymentow jak metallica bo kazdy wie jak to sie skonczylo dla zespolu zaczeli kombinowac i st.anger jest totalnym kiblem!zreszta load i re-load tez!! nie sadze aby iron stal w miejscu i nie sadze rownierz by DOD czy BNW nie byla dobra plyta!!w zespole gra teraz 6 chlopa awiec i pomysly beda i mam nadzieje ze pozegnalny koncert nie odbezdie sie zbyt szybko
tutaj piszesz takie coś a tutaj:sekcjazwlok pisze:ja wolalbym aby iron nie robil takich experymentow jak metallica bo kazdy wie jak to sie skonczylo dla zespolu zaczeli kombinowac i st.anger jest totalnym kiblem!zreszta load i re-load tez!!
no to weź idź pomysl o co Ci chodzi, bo sam nie wieszsekcjazwlok pisze: nie sadze aby iron stal w miejscu i nie sadze rownierz by DOD czy BNW nie byla dobra plyta!!w zespole gra teraz 6 chlopa awiec i pomysly beda
w jednym zdaniu piszesz, żeby nie grali nic nowego a w drugim, że to dobrze, że nie grają ciągle tak samo, nie kumam trochę
BTW
St. Anger to wcale nie taki najgorszy album, ale nieważne...
- deadly_sin
- -#Prisoner

Dowcip dnia!MiKi pisze:St. Anger to wcale nie taki najgorszy album, ale nieważne...
Myślę, że Iron Maiden nagra coś naprawdę potężnego w stylu BNW i SSOTSS.
Już czekam z niecierpliwością!
P.S.
MiKi, nie obrażaj się, ale po obejrzeniu "Some Kind Of Monster", napadła mnie refleksja, że bardzo szybki sposób pisania utworów odbił się na ogólnej, niskiej ocenie płyty.
może Tobie się nie podoba, mnie nie porywa co prawda, ale nie uważam jej za total kichę, a to jakieś modne bardzo jest zauważyłemdeadly_sin pisze:Dowcip dnia!MiKi pisze:St. Anger to wcale nie taki najgorszy album, ale nieważne...
tak samo jak chwalenie SlipKnoT za Vol.3, które w moim odczuciu jest spadkiem zespołu ogromnym, jednak to nie miejsce do rozmowy o tym...
za to, że nie lubisz St. Anger nie obraziłbym sie na pewno, bo Twoje prawo takie jest, że słuchasz co chcesz i wybierasz z tego co Ci się podobadeadly_sin pisze: MiKi, nie obrażaj się, ale po obejrzeniu "Some Kind Of Monster", napadła mnie refleksja, że bardzo szybki sposób pisania utworów odbił się na ogólnej, niskiej ocenie płyty.
jednak mógłbym sie wkurzyć za nawanie mojej opinii dowcipem dnia, ale ja z natury swojej się nie obrażam
Co do tematu to , dla mnie prawdziwym posunieciem Maiden do przodu to płyta Brave New World w którym kazda piosenka to arcydzieło a i myśle ze przy okazji tejze płyty zaczeli oni grac bardziej energicznie i mam nadzieje że jeszcze nie jeden raz nas zaskoczą (pozytywnie mam nadzieje)
-
Deleted User 1499
Stary zle mnie zrozumiales mi chodzi o to aby iron nie kombinowal tak jak metallica czy tez tak jak tutaj niektorzy piszą poniewaz moze byc tak jak z metallica.a czy iron musi robic experymenty typu metallica zeby nie stac w miejscu?nie! kombinuje inaczej na swoj sposob i swietnie im to wychodzi.jeszcze raz powtarzam mi chodzilo tylko o to aby iron nie kombinowal tak jak metallicaMiKi pisze:tutaj piszesz takie coś a tutaj:sekcjazwlok pisze:ja wolalbym aby iron nie robil takich experymentow jak metallica bo kazdy wie jak to sie skonczylo dla zespolu zaczeli kombinowac i st.anger jest totalnym kiblem!zreszta load i re-load tez!!
no to weź idź pomysl o co Ci chodzi, bo sam nie wieszsekcjazwlok pisze: nie sadze aby iron stal w miejscu i nie sadze rownierz by DOD czy BNW nie byla dobra plyta!!w zespole gra teraz 6 chlopa awiec i pomysly beda
w jednym zdaniu piszesz, żeby nie grali nic nowego a w drugim, że to dobrze, że nie grają ciągle tak samo, nie kumam trochę
BTW
St. Anger to wcale nie taki najgorszy album, ale nieważne...
stary, weź sprecyzuj o co Ci chodzi, bo gadasz jak potłuczony
-
Deleted User 1499
taa troche namotalem.Poprostu nie chce żeby irony zaczeli grac komercyjnie
dlatego nie chce zeby przekombinowali tak jak metallica bo oni są zespołem komercyjnym(niestety). :beer
dlatego nie chce zeby przekombinowali tak jak metallica bo oni są zespołem komercyjnym(niestety). :beer
ale w sumie maiden nie musi juz nic nikomu udowadniac...jakby nie nagrywali nowych plyt i ciagle koncertowali na `starych` utworach to nie byloby zle ( mniej wiecej )
chociaz wiadome sa takie obawy czy nie beda eksperymentowac: nagraja plyte , okaze sie gniotem i na nastepna trzeba czekac znowu z 2 lata...jak wejda do studia to pogadamy 
a Maideni niby są niekomercyjni?
chyba żartujesz
chyba żartujesz
ten znaczek $ przy mecie to tez taki lekki stereotyp
a maiden jakby nie mieli troche komercji to nie staliby sie tak slawni i nie sprzedali ponad 50 mln. plyt
zauważcie że Maideni wydają o wiele więcej różnych bzdetów poczynając od gadżetów i ciągle koncertówki, dvd, single dvd... już bardziej ich można posądzać o komercję, ale te zarzuty są bez sensu przecież...
nie wiem czy metalikę można nazwac komercyjną? być może, ale co z tego? nie czarujmy się to nie jest podziemny zespół, choć momentami przeginają
nie wiem czy metalikę można nazwac komercyjną? być może, ale co z tego? nie czarujmy się to nie jest podziemny zespół, choć momentami przeginają
-
Zbukuś Kupatek
a nie są?? chyba żartujesz. to największa komercha w metalowym biznesie. ale ja to lubię. mi nie przeszkadza jak ktoś za dobrą robotę dobrze zarabia.MiKi pisze:a Maideni niby są niekomercyjni?
chyba żartujesz
no przecież napisałem, że sąZbukuś Kupatek pisze:a nie są?? chyba żartujesz. to największa komercha w metalowym biznesie. ale ja to lubię. mi nie przeszkadza jak ktoś za dobrą robotę dobrze zarabia.MiKi pisze:a Maideni niby są niekomercyjni?
chyba żartujesz
-
Zbukuś Kupatek
według mnie Ironi będą grali jeszcze z 10 lat na pewno przecież to legenda muzyki światowej!!! a zakończą działalność gdy nikt nie pozostanie już w zespole z wystarczającymi siłami by grać np nicko - 70 lat eeeee
...a stones`i i tak beda grac dluzej