Ile biletów sprzedano?

Wszystko o koncercie Maiden w Chorzowie 29 maja 2005!

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Ile biletów sprzedano?

Post autor: WICKER MAN »

A co do 45.000 osób na Maiden... W Polsce jest to zupełnie nierealne. U nas powszechnie gardzi się heavy metalem i uważa się go za gatunek wymarły. ;) Nie jesteśmy taką Wielką Brytanią czy Skandynawią gdzie rock przeżywa drugą młodość, a publiczna TV (np. w Szwecji) potrafi zorganizować "weekend z heavy metalem" i non-stop puszczać koncerty Maiden, Mety, Priest itd. Metallica z trudem zgromadziła rok temu 45.000 osób i to tylko dzięki wielkiej promocji oraz faktu, że nie grali u nas od 5 lat. Poza tym bądź co bądź są bardziej popularni i eksponowani w mediach więc przyciągnęli też sporo "neutralnych" osób, które poszły na nich z ciekawości.
Maideni w ciągu ostatnich 5 lat przyjeżdżali nad Wisłę wiele razy. Po prostu nie ma u nas większej publiczności, która poszłaby na ich koncert. Do Chorzowa dotrą praktycznie wszyscy zainteresowani. Z drugiej strony są też u nas osoby, które po prostu nie ruszą się na koncert jeśli nie odbędzie się on w ich mieście... Maiden nie jest u nas zespołem modnym (jak np. U2) więc na koncert pojadą głównie prawdziwi fani. A tych, sądząc po danych sprzedaży BNW (ponad 35.000) i DOD (niecałe 20.000) jest właśnie około 20-30.000... Z drugiej strony jest to wspaniała publiczność i nie ma co narzekać. W innych krajach Europy Środkowo-Wschodniej Maideni nie zgromadziliby tak wielkiego tłumu. :rocx
Glabula
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Glabula »

i dlatego właśnie tym większa satysfakcja z tego, że taką muzykę preferujemy. Od jakiegoś czasu na rodzinnym osiedlu coraz więcej małolatów zaczyna nosić długie włosy i skóry, nucąc pod nosami "kawalerię szatana", zamiast kapturów i kroków w kolanach, tak więc może i u nas będzie odrodzenie tej umiłowanej subkultury :twisted:
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

No wiecie , nie może być dobrze z Heavy-Metalem skoro nawet na tym forum niektórzy wolą nightwisha od manowara , to tak na marginesie.

A co do mody na metal. Czy Maiden jest w Polsce niemodne? Nie sądze ,dużo ludzi ich słucha z sentymentu , przecież zagrali u nas 17 koncertów , jakby policzyc ile osób było choć raz na IM w życiu na pewno było by to dużo ludzi, tyle ze wiem większosc koncertów była w latach 80 i ci którzy wtedy byli niekoniecznie teraz się tym interesują .

Akurat Wielka Brytania przykład jaki podałeś to zły przykład , jeśli u nas Heavy umiera to tam zdycha ,mówił to Bruce w wywiadzie chyba w 1998 i nie sądze by coś sie zmieniło .Powszechnie się mówi ze w USA jest komercja ,ale czytałem np. wywiad z Andrzejem Nowakiem i mówił że tam jest mnóstwo klubów ze świetną muzyką ,a właśnie w Anglii zapodaje się kicz.

Pewną nadzieją dla Polski jest to co dzieje się w Niemczech ,tam dobrych zespołów nie brakuje, ta muzyka przeżywa renesans i może dojdzie do nas.

No i jeszcze jedno , może u nas nie aż tylu fanów co w innych krajach Europy Zachodniej ,ale napewno jeśli chodzi o jakość jesteśmy w czołówce ,widziałem koncert Rock am Ring w 2003 i niemiecka widownia zachowuje sie niemrawo , nie to co nasi , i mówie to bez cienia ironii ,poprostu tak jest.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Nomad:

Przecież zarówno Nightwish jak i Manowar można podpiąć pod termin "heavy metal", nie? :P :roll:

Tak, Maideni nie są u nas modni... Jak na tak gigantyczny i legendarny zespół mówi się o nich stosunkowo mało.

Bruce mówił tak o Wielkiej Brytanii w 1998 roku. Od tego czasu, między innymi za sprawą Maiden, heavy metal oraz ogólnie rock powrócił tam na wyżyny - świadczą o tym choćby miliony sprzedanych płyt i wyprzedane koncerty nowej super-grupy The Darkness oraz niesamowity sukces Maiden na Wyspach gdzie ponad 90.000 osób zobaczyło ich na trasie promującej Dance Of Death (największa trasa po UK od 1988 roku!), a sam album sprzedawał się rewelacyjnie (podobnie jak single i inne wydawnictwa). Maideni znów są na topie - dzieciaki słuchające kiedyś Mansona czy Slipknot teraz paradują po ulicach w koszulkach z Eddie'm, a Maiden dostają znakomite oferty koncertowe - choćby występ na gigantycznych festiwalach Reading i Leeds gdzie łącznie obejrzy ich ponad 100.000 osób! Więc sytuacja na Wyspach naprawdę się zmieniła!
Co do USA to metal jakoś się tam trzyma choć na pewno nie heavy - raczej nowoczesne odmiany (Slipknot czy Mudvayne święcą triumfy na listach sprzedaży). Dlatego też starsze i bardziej klasyczne zespoły (jak Maiden czy Priest) próbują podczepić się pod ten szyld występując choćby na Ozzfeście.

W Niemczech dobrze rozwija się power i heavy, ale mimo wszystko to niszowa muzyka i nie wylansowano żadnych młodych gwiazd pokroju Maiden. ;) Co prawda legendarne kapele mogą się tam dobrze sprzedać (sukcesy ostatnich albumów Priest czy Maiden), ale nie zawsze na ich koncerty walą tłumy (akurat Maiden na trasie Dance Of Death nie mieli z tym większego problemu, ale np. na koncertach Judas Priest hala bywała czasem pełna w połowie) - dlatego większą popularnością cieszą się tam festiwale, które rzeczywiście przyciągają tysiące fanów muzyki (nie tylko klasyczne Wacken czy With Full Force, ale też otwarte na różne gatunki muzyki Rock Am Ring/Rock Im Park).

Mimo że publika na Rock Am Ring mogła wydawać Ci się słaba (pamiętaj, że było to nagranie z soundboardu więc nie wiadomo jak głośna była naprawdę) to zespołowi bardzo podobał się ten koncert i dlatego znów zagrają tam w tym roku. Poza tym mimo wszystko jest to prestiżowa impreza i blisko 70-tysięczny tłum.

W Polsce na pewno nie jest źle, ale nadal za mało osób jeździ na koncerty (często z lenistwa, bo przecież można ograniczyć "weekendowe imprezowanie" ;) i odłożyć na koncert, który odbędzie się za kilka miesięcy), a piraty ciągle są bardziej popularne niż oryginały. Dopóki nie zmieni się ta mentalność nie ma co liczyć na wzrost znaczenia Polski na rynku muzczynym świata. :)
Poza tym tak jak mówiłem - u nas rock, a co dopiero metal, nie są powszechnie lubianymi gatunkami muzyki więc na razie ciągle daleko dam do publiczności w Skandynawii, Wielkiej Brytanii, Grecji, Hiszpanii itp. Co nie zmienia faktu, że na koncertach dajemy z siebie 200% i dlatego wiele zespołów, tak jak Maiden, uwielbia u nas grać i ciągle do nas wraca. :rocx

Proponuję kontynuować tę dyskusję w innym temacie.
Awatar użytkownika
sobota
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: sobota »

RycerzHeavyMetalu pisze:No wiecie , nie może być dobrze z Heavy-Metalem skoro nawet na tym forum niektórzy wolą nightwisha od manowara , to tak na marginesie.
Stary, nie wiem co Cie boli, ale znowu zaczynasz swoje gadki :evil:
Co z tego, że wolę Nightwisha od Manowara?
Przcież jadę na koncert Maiden, co więcej - jeżdże na koncerty innych hewi-metlaowych kapel i kupuje ich płyty. Jakoś słuchanie Nightwisha mi w tym nie przeszkadza. A to, że uważam ich za ciekawszą kapelę od Manowar to kwetia tylko i wyłącznie MOJEGO GUSTU.
I na koncert Manowara też bym pojechał. Gdyby raczyli u nas zagrać. I gyby bilety były w rozsądnej cenie... :roll:
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Jako ze nie chce robić gigantycznego off-topa powiem tylko trzy zdania.

1.Nie można mówić że Nightwish to Heavy Metal, Heavy Metal to Ironi,Judasi,Accept, Saxon względnie Helloween ,ale nie Nightwish ,to do Wickera.
2.Do Soboty ,ok jak wolisz ,jeśli uważasz że są ciekawi słuchaj ,ta moja wstawka rzeczywiście była bez sensu.
3.(znów do wickera) W USA przede wszystkim gra się klasycznego rocka ,czyli klimaty ala Lynyrd Skynyrd ,ZZ Top itp. czyli muzyka która w Europie jest wogóle nie uznawana , poza tym Heavy Metal ma sie też dobrze, bo słuchają go członkowie klubów motocyklowych ,a tych jest za Oceanem wiele
4.KONIEC OFF TOPA
shower
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: shower »

A ja cały czas uważam że specjalnie Mystic nie promuje koncertu bo bilety sprzedają się bardzo dobrze więc po co wydawać na reklame. Mówicie o popularności ale zwróćcie uwagę że nie jest to koncert Ironów, Nightwisha i Kreatora tylko FESTIWAL gdzie zagrają wszyscy razem!! Festiwale rządzą się swoimi prawami, są ludzie którzy nie poszliby na koncerty tych zespołów gdyby każdy grał z osobna ale jak grają razem to się wybiorą, tym bardziej że cena biletu jest atrakcyjna (sam Dream Theater 95 zł, Slayer 90 zł) Może to nie jest dobry przykład ale popatrzcie na festiwal w Opolu, gdyby na koncerty tych wykonawców na trasach w Polsce były bilety to by nikt nie przyszedł (dlatego przeważnie samorządy finansują) a bilety na festival już dawno są wyprzedane mimo że będzie transmisja w TV. Co do popularności to też mam inne zdanie gdyż fani za granicą mają więcej pieniążkow a i płyty są tańsze więc stać ich na kupienie płyty dla 1 utworu a potem położenie jej w szafie na wieczny spoczynek stąd duża sprzedaż płyt tych wykonawców a tym mierzy się popularność, można powiedzieć że w Polsce bardzo popularne jest Ich Troje bo sprzedali masę płyt a ile osób teraz słucha tych płyt? więc słowo popularność jest bardzo względne. Ojejku ale się rozpisałem mam nadzieję że ktoś to przeczytał, ale najważniejsze że 29 maj JUŻ BLISKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO !!!!! :beer
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

A moze ludzie z http://www.shortcut.pl/ wiedza coś wiecej na temat sprzedazy biletów ? U nich na stonce sprzedaż biletów za 100, 120 zł jest wstrzymana, ciekawe z czym się to wiąże, nie zamierzają sprowadzac nowych ? A może hehe ;P jest ich faktycznie mało ;P Choć nie sądze zwazywszy na te sektory po 120 zł ;)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

RycerzHeavyMetalu pisze:Jako ze nie chce robić gigantycznego off-topa powiem tylko trzy zdania.

1.Nie można mówić że Nightwish to Heavy Metal, Heavy Metal to Ironi,Judasi,Accept, Saxon względnie Helloween ,ale nie Nightwish ,to do Wickera.
2.Do Soboty ,ok jak wolisz ,jeśli uważasz że są ciekawi słuchaj ,ta moja wstawka rzeczywiście była bez sensu.
3.(znów do wickera) W USA przede wszystkim gra się klasycznego rocka ,czyli klimaty ala Lynyrd Skynyrd ,ZZ Top itp. czyli muzyka która w Europie jest wogóle nie uznawana , poza tym Heavy Metal ma sie też dobrze, bo słuchają go członkowie klubów motocyklowych ,a tych jest za Oceanem wiele
4.KONIEC OFF TOPA
1. Heavy metal to bardzo szerokie pojęcie i jak najbardziej można pod nie podpiąć Nightwish i wiele innych zespołów! Choć klasyczny heavy na pewno to nie jest.
3. To prawda. Ale nie przesadzaj z klubami motocyklowymi, bo to mimo wszystko mniejszość. Tak naprawdę klasyczny heavy w USA praktycznie nie istnieje na rynku i dlatego tak zespoły typu Maiden czy Priest muszą stosować różne triki (np. Ozzfest), żeby się wybić i dotrzeć do większej publiczności - w tym młodzieży.
Cybul pisze:A moze ludzie z http://www.shortcut.pl/ wiedza coś wiecej na temat sprzedazy biletów ? U nich na stonce sprzedaż biletów za 100, 120 zł jest wstrzymana, ciekawe z czym się to wiąże, nie zamierzają sprowadzac nowych ? A może hehe ;P jest ich faktycznie mało ;P Choć nie sądze zwazywszy na te sektory po 120 zł ;)
Spytam się ich czemu nie sprzedają tych biletów. :)
Awatar użytkownika
Maidenholik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Maidenholik »

Zamawialem dzis bilet kumplowi, oto cytat z maila: "Może być lekkie opóźnienie z powodu bardzo dużej ilości zamówień." Chyba jest niezle :rocx
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

Maidenholik pisze:Zamawialem dzis bilet kumplowi, oto cytat z maila: "Może być lekkie opóźnienie z powodu bardzo dużej ilości zamówień." Chyba jest niezle :rocx
tak tak tak :!: czyli 35k jest :wink:
szatanista
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: szatanista »

Ojjj promocyjna maszyna zaczela dzialac!!! 35 tysiecy bedzie :D
Sokrates
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Sokrates »

Ja obstawiam że będzie ponad 38tyś. ludzi - może jestem zbytnim optymistą ale sądze że jest to realne , a zresztą mój kumpel ma bilet numer 327** - więc 32tyś. już ludzi jest :D - zapowiada się BOSKO :D
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

Sokrates pisze:Ja obstawiam że będzie ponad 38tyś. ludzi - może jestem zbytnim optymistą ale sądze że jest to realne , a zresztą mój kumpel ma bilet numer 327** - więc 32tyś. już ludzi jest :D - zapowiada się BOSKO :D
ostatnio stanelismy, że ktos ma 25k czy może nawet 27k ... teraz 32k :D no z tym 38k to racja, może byc.... no chyba, że te 1000 plakatów w Kraku zrobi swoje ;)
Dab
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Dab »

Do mnie wczoraj wreszcie dotarł pocztą bilet z Mystica i ma on nr pow. 27.500 Dodając jeszcze dane ze sklepów, chyba 30.000 biletów już sprzedano.
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

Maidenholik pisze:Zamawialem dzis bilet kumplowi, oto cytat z maila: "Może być lekkie opóźnienie z powodu bardzo dużej ilości zamówień." Chyba jest niezle :rocx
Oni zawsze tak mowia :) Jak schodza to nie wyrabiaja, jak nie schodza to tez nie wyrabiaja, bo im sie tylka nie chce ruszac :)

Ale skoro pojawiaja sie bilety z numerami 32tys to moze oznaczac ze powoli liczba sprzedanych biletow zbliza sie do 30 tys - Na wiele wiecej jednak nie ma co liczyc - do koncertu NIE CALE 17 dni!!
Awatar użytkownika
deadly_sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: deadly_sin »

Będzie mrowie ludzi, tyle co na Mecie :beer
Awatar użytkownika
atm2
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: atm2 »

no wiec Kristos wstawiaj juz skrzyneczke browarka do lodowki :P
NIE PIJ ZA KIEROWNICA !! STUKNIESZ KOGOS W ZDERZAK I SOBIE ROZLEJESZ
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

a co tam ,dla mnie to nie ważne czy będzie 20 osób czy 5 milionów , ważne żeby tych sześciu najważniejszych tam było :rocx :rocx
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

znaczy się ja, Caleb, Cymor, LArwa, Wicker i Mayer?? :mrgreen:
ODPOWIEDZ