Singiel "The trooper"

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

CubeX
-#Trooper
-#Trooper

Singiel "The trooper"

Post autor: CubeX »

Chodzą słuchy, że najbliższej trasie koncertowej towarzyszyć ma wydanie singla, który nie będzie jednak przeznaczony do sprzedaży. Szkoda, bo pewnie, gdyby sprzedawany był podczas koncertów, sporo fanów zakupiłoby sobie taką pamiątkę. Na przykład ja. Ciekawi mnie, kto będzie miał szansę na takie wydawnictwo? Dziennikarze? Może ktos coś wie na ten temat? Interesuje mnie też, czy wcześniej Maideni wydali już coś podobnego, czyli nie na sprzedaż. Czy ktoś wie, jak ewentualnie rozprowadzane było takie wydawnictwo?
miki
-#Clansman
-#Clansman

Re: Singiel "The trooper"

Post autor: miki »

Sim0n niedawno wygrał z tego co wiem tego typu singiel - Wildest Dreams, nie na sprzedaż
one będą rozdawane przy różnych okazjach najpewniej, konkursy itd., może ktoś je rzuci ze sceny - wtedy to by miało dopiero wartośc fajną :)
CubeX
-#Trooper
-#Trooper

O kurczę! Nieźle mnie oświeciłeś, Miki. Jak napisałeś o promo - singlu "Wildest dreams". Okazuje się, że sam dysponuję czymś takim. Różni się to zdecydowanie od wersji, którą można było zakupić w sklepach. Po pierwsze zamiast plastikowego pudełka mamy tekturową kopertkę, po drugie na froncie mamy tę czachę, która na wersji sklepowej była wewnątrz, po trzecie na płytce jest tylko 1 kawałek - "Wildest Dreams".
Ja mam ten singielek od kolesia, który pracuje w komercyjnym radiu. Otrzymali go, by promować płytkę "DoD". No i sam sobie odpowiedziałem na pytanie, kto może liczyć na taki singielek. Przy najbliższej okazji napomknę mojemu koledze radiowcowi, że gdyby coś...
Sim0n
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Sim0n »

CubeX pisze:O kurczę! Nieźle mnie oświeciłeś, Miki. Jak napisałeś o promo - singlu "Wildest dreams". Okazuje się, że sam dysponuję czymś takim. Różni się to zdecydowanie od wersji, którą można było zakupić w sklepach. Po pierwsze zamiast plastikowego pudełka mamy tekturową kopertkę, po drugie na froncie mamy tę czachę, która na wersji sklepowej była wewnątrz, po trzecie na płytce jest tylko 1 kawałek - "Wildest Dreams".
Ja mam ten singielek od kolesia, który pracuje w komercyjnym radiu. Otrzymali go, by promować płytkę "DoD". No i sam sobie odpowiedziałem na pytanie, kto może liczyć na taki singielek. Przy najbliższej okazji napomknę mojemu koledze radiowcowi, że gdyby coś...
CubeX to samo wygralem w radiu w zeszla niedziele :)
wyczesana sprawa :) :rocx
Mayhem
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Mayhem »

wytwórnia znów sie lasi na kase
:?
Awatar użytkownika
Iron Sajmon
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Iron Sajmon »

Simon myślałem, że Romek dał ci jakąś całą płytę... A tu tylko mały singielek :wink:
miki
-#Clansman
-#Clansman

Mayhem pisze:wytwórnia znów sie lasi na kase
:?
po pierwsze - z tego co wiadomo to promówka ma być nie na sprzedaż
a nawet jeśli na sprzedaż to po drugie - wytwórnia istnieje po to, żeby zbierać zysk
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Sądzę, że najpierw wypuszczą promo singiel do radia, a następnie wydadzą komercyjną wersję (w drugiej połowie sierpnia?), aby promował CD/DVD Death On The Road. Więc najprawdpodobniej będzie to wersja live, teledysk i ewentualnie coś z Brixton 2002 lub z trasy Give Me Ed...
Sim0n
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Sim0n »

Iron Sajmon pisze:Simon myślałem, że Romek dał ci jakąś całą płytę... A tu tylko mały singielek :wink:
ale jestem z trgo singla bardziej zadowolony niz mial bym dostac album :]
CubeX
-#Trooper
-#Trooper

Album łatwo kupić w sklepie muzycznym, a zostać posiadaczem takiego promo singielka nie jest łatwo, dlatego nie dziwię się, że ktoś się cieszy, że mu się to udało. Ja osobiście oprócz takiego właśnie "Wildest Dreams" mam jeszcze podobny "Futureal".
Od czasu kiedy zaglądam na to "Forum" przekonałem się, że jak "Wicker Man" coś tu pisze to nie są to głupoty. Skoro więc napisał wyżej, że być może singiel "Trooper" wydany zostanie też w wersji komercyjnej, to już mam nadzieję, że tak będzie. Bo pewnie kosztować to będzie kilkanaście złotych, a na pewno coś fajnego tam się znajdzie. Generalnie lubię "Trooperka", a mieć go jeszcze na oficjalnym singielku - dla mnie to rewelka. I nie przekonuja mnie teksty w stylu "nabijanie kasy" - w końcu takie rzeczy nie ukazują się przesadnie często, każdy ma prawo wyboru: "kupić bądź nie", a myślę, że wielu zagorzałych fanów chce mieć podobnych wydawnictw jak najwięcej.
miki
-#Clansman
-#Clansman

Prawda jest taka, że jak zespół wydaje dużo takich rzeczy jak własnie single, DVD i składanki to od razu wszyscy krzyczą, że są komercyjni i nie liczy się dla nich muzyka tylko kasa, że "odgrzewają kotlety" i tego typu.
Nie sądze, żeby to była prawda - Maideni sa oczywiście bardzo komercyjni, co do tego nie ma wątpliwości, ale niekomercyjność oznacza, że zespołu nikt nie zna. Sam fakt, że ich płyty sa do kupienia w sklepach za pieniądze robi z nich komercyjny zespół.
Puentując, jeżeli zespół wydaje dużo - źle, jeżeli wydaje mało - źle. Więc kiedy jest dobrze? Pewnie nigdy
Ja osobiście sądzę, że super jest, że można sobie kupować ile się podoba wydawnictw ulubionej kapeli, nikt mnie też nie zmusza do zakupu, więc gdzie jest problem?
Niech Ironi wydają codziennie single, może jak kiedys zarobię coś to sobie kilka kupię - lepiej chyba mieć te możliwość niż jej nie mieć
MaYeR
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: MaYeR »

Zazwyczaj tak jest, ze wydanie promo-singla (przeznaczonego do rozdania dla stacji radiowych itp.) zbiega sie z pozniejszym wydaniem regularnego singla.
Wydanie "The Trooper" jest jak najbardziej rozsadna praktyka wytworni bo trasa zespolu powinna miec jakies oparcie w nagraniu - czy to DVD, CD czy tez singla
MaYeR
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: MaYeR »

MiKi pisze:Prawda jest taka, że jak zespół wydaje dużo takich rzeczy jak własnie single, DVD i składanki to od razu wszyscy krzyczą, że są komercyjni i nie liczy się dla nich muzyka tylko kasa, że "odgrzewają kotlety" i tego typu.
Nie sądze, żeby to była prawda - Maideni sa oczywiście bardzo komercyjni, co do tego nie ma wątpliwości, ale niekomercyjność oznacza, że zespołu nikt nie zna. Sam fakt, że ich płyty sa do kupienia w sklepach za pieniądze robi z nich komercyjny zespół.
Puentując, jeżeli zespół wydaje dużo - źle, jeżeli wydaje mało - źle. Więc kiedy jest dobrze? Pewnie nigdy
Ja osobiście sądzę, że super jest, że można sobie kupować ile się podoba wydawnictw ulubionej kapeli, nikt mnie też nie zmusza do zakupu, więc gdzie jest problem?
Niech Ironi wydają codziennie single, może jak kiedys zarobię coś to sobie kilka kupię - lepiej chyba mieć te możliwość niż jej nie mieć
I to jest dobre myslenie :wink:
A tak naprawde trzeba zrozumiec, ze Iron Maiden nie jest jakims tam samodzielnym tworem. Od 25 lat ma kontrakt z EMI, ktora nie tylko wydaje ich plyty ale doklada sie do tournee, promuje zespol w prasie itd.
Chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie sadzi, iz EMI wyklada kase dla Iron Maiden z dobrego serca nie liczac na ich zwrot :lol:
Tak jak pisalem wczesniej, skoro kapela wyrusza w trase to powinna miec jakies oparcie w wydawnictwie muzycznym. I w tym momencie wkracza EMI - naciskajac na zespol aby "cos" wydali.
Iron Maiden i ich trasa to ogromne przedsiewziecie i tylko glupcy nie wykorzystali by tego.
W obecnych czasach kiedy sprzedaz plyt spada na leb na szyje, kazda wytwornia aby sie utrzymac robi wszystko aby znalezc gdzies pieniadze.
Inna sprawa, iz nie wiadomo jaki status bedzie mial "The Trooper" moze tez zarobek bedzie przekazany dla Clive albo chociaz jego czesc?
Taka inicjatywa tez jest dobra bo tak jak kazdy krzyczy - "przykro mi z powodu Burr'a - chetnie bym mu pomogl (finansowo)" tak nikt nic nie robi w tym kierunku. Zakup singla jest za to doskonala okazja do pomocy - wychodzisz do sklepu kupujesz np. run to the hills czy the number of the beast, cieszysz sie sluchajac swietnej muzy a Twoja pieniadze laduja na koncie fundacji. Dla mnie to doskonale rozwiazanie
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Tak naprawdę zespół praktycznie nie zarabia na singlach (a ostatnio dochód z ich sprzedaży ląduje na koncie fundacji MS Clive Burr). Tak jak pisze Mayer - to wytwórnia podejmuje decyzję o wydaniu singla i najczęściej wybiera lub sugeruje utwór. Ponieważ jest to trasa promująca Early Days to wybór The Trooper jest jak najbardziej uzasadniony. :)
Sądzę, że prermiery nowego singla, promującego pewnie zarówno Early Days jak i Death On The Road, możemy spodziewać się tydzień przed premierą tego drugiego wydawnictwa - czyli około 22 sierpnia - tuż przed występami na festiwalach w Reading i Leeds. Każda wytwórnia nie przepuściłaby okazji, żeby wydać singiel w tak ważnym momencie kiedy ponad 100.000 osób na Wyspach zobaczy na żywo Iron Maiden. :)
Swoją drogą możemy być pewni, że Maiden postarają się zadowolić fanów i umieszczą jakieś ciekawe b-side'y. :twisted:
Awatar użytkownika
LoRdI
-#Invader
-#Invader

Post autor: LoRdI »

gdyby sprzedawali singiel tylko na koncertach to by kaski natrzepali a jak beda tylko dla radia to i tak sie pojawia na allegro
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Na koncertach raczej nie będą, bo chyba sprzedane w ten sposób płytki nie mogą być dodane do oficjalnej liczby sprzedaży. Sądzę, że po prostu najpierw wypuszczą promosa do radia, a przed premierą Death On The Road do sklepów trafi normalny singiel z bonusami. :)
Awatar użytkownika
jeżyk
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: jeżyk »

A może nagrają Troopera live z Chorzowa, to przecież będzie pierwszy większy koncert na trasie? Byłby to miły ukłon do wiernych polskich fanów, których jeszcze oficjalnie z zespołem nie zarejestrowano.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Tak, jasne... Marzenia. :roll: :P :wink: Możemy spodziewać się raczej tylko czegoś z Brixton 2002 oraz Dortmundu/Death On The Road (czyli być może z Wrocławia :P ).
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

W sumie logicznym by bylo, zeby na singlu promujacym album live, bylo cos live z tego koncertu, lub tez trasy, A najlepiej utwor live z plyty DOD :)
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

WICKER MAN pisze: (czyli być może z Wrocławia :P ).
niepoprawny optymista ;)
ODPOWIEDZ