Edguy

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
zygfryd
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner
Re: Edguy

Post autor: zygfryd »

EvE pisze:Zygfryd: Ja po raz kolejny widzę zbieżność naszych gustów muzycznych :)
8) mowa. (i to nie pierwszy raz! ;))
Jeśli masz tylko Mandrake to źle :). Wg mnie najlepsza jest Vain Glory Opera i od niej zacznij, potem Theater Of Salvation i potem już jak chcesz:).
Wiem, że źle, ale cóż począć... :( 50 zł piechotą nie chodzi, a samym Edguyem człowiek nie żyje. Theatera mam w mp3 i także uważam to za cudo (szczególnie Headless Game - coś wspaniałego). Codziennie sprawdzam allegro, ale raz na miech jak się coś rozsądnego pojawia, to jest dobrze...
Jeśli chodzi o Superheroes no to niby jest ok, tytułowa jest tak głupawa jak miała być, teledysk to w ogóle są jakieś żarty, ale b. fajny jest. W ogóle goście mają takie podejście do tego co robią, że pozazdroscić.
U mnie z tytułowym to jest zagwozdka. Bo niby naprawdę fajnie się go słucha, ale to wrażenie, że ktoś zapomniał o solówce jednak pozostaje, przez co robi się z tego troszkę (i tylko troszkę) piosenka pop. Ale reszta materiału rekompensuje ten braczek, z nawiązką.
Judas to prawdziwy jednak geniusz i mam nadzieje że pyta będzie wyglądać właśnie jak Judas. Spook In the Attic by mi sie bardziej podobało gdyby nie ilość klawiszy na początku. Balladka pierwszorzędna :D. a The Spirit, to jest cover, oryginału co prawda nie słyszałam, ale nie porywa mnie Edguy'owska wersja. A SH - Epic Version to już tak troche z niesmakiem na to popatrzyłam. Ale generalnie mam nadzieje że dali nam liznąć tego co szykują dla nas :D
Ja to bym chciał, żeby to była taka b'side'owa zawartość krążka... 8). Ale nawet jakby wałki na płycie były niewiele gorsze od tych z EPki - to też będzie świetnie.
Pozatym Edguy daje prześwietne koncerty, i jak ich widziałam na żywo był to jeden z lepszych jakie widziałam show :]. Naprwadę, niech chłopaki pojawią się w końcu u nas, bo ile można czekać ;]. Obiecywali z Hellfire Club, a teraz obiecali być z nową płyta (Rocket Ride się bedzie nazywać), Tobi to powiedział przy mnie (stałam obok jak mówił 8), wiec nie ściemniam ;]
Wierzę na słowo :).
Awatar użytkownika
Iron Marcin
-#Invader
-#Invader

Post autor: Iron Marcin »

Powiem szczerze, ze edguya bardzo lubie, ale sa coraz bardziej komercyjni, tzn chodzi mi o to ze nie ma juz prawie takich cudow jak land of teh miracle, czy wogole theater ofs solvation. no bo na hellfire to nie ma takich numerow. no moze dwojka jest rozbudowana. a poza dokonaniemi edguya to polecam avantasia tobias sammet metal opera. :rocx
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

Iron Marcin pisze:avantasia tobias sammet metal opera.
I utwór "Seven Angels" ahhhhh :]
Z tą komercją to okaże się najlepiej w styczniu jak "Rocket Ride" wyjdzie :].
Ale ja tak nie sądze, bo oni mają do tego max jajcarskie podejście :]
Scorpien
-#Invader
-#Invader

Post autor: Scorpien »

wreszcie coś sie kręci o tym super zespole :D goście super graja a przy okazji siedobrze bawią ;) a to ze czasami coś podobnego sie usłyszy do maiden....cóż w tym złego :D pozatym maiden nie ma raczej melodyjnych wstawek klawiszy....raczej tylko tło... no i nie ma dwóch centralek no i nie gra w sumie tak ostrych kawałków....a własnie... co polecacie...kiedy słyszałem już Vain glory....king of fools...all the clowns... mandrake... i jeszcze troche...
Awatar użytkownika
zygfryd
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Scorpien pisze:a własnie... co polecacie...kiedy słyszałem już Vain glory....king of fools...all the clowns... mandrake... i jeszcze troche...
To o co właściwie ci chodzi, bo z deczka nie zrozumiałem ;).
Scorpien
-#Invader
-#Invader

no jakie płytki..ewentualnie jakieś ciekawe nagrania....ponieważ nie znam za bardzo Edguya...ale chętnie bym poznał.....a to jeszce troche...to pojedyncze jakieś tam utowry....
Awatar użytkownika
zygfryd
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Scorpien pisze:no jakie płytki..ewentualnie jakieś ciekawe nagrania....ponieważ nie znam za bardzo Edguya...ale chętnie bym poznał.....a to jeszce troche...to pojedyncze jakieś tam utowry....
Theater of salvation - bdb, można zacząć odeń. Tudzież Mandrake. Tudzież weselsze i lżejsze - najnowsza EPka Superheroes (znacznie bardziej komercyjna). W zasadzie Edguy chyba nie miał jakiejś płyty, która by ich wyjątkowo słabiła i hańbiła, chyba każda płyta jest w miarę reprezentatywna.

I oczywiście jak tu wcześniej się mówiło - Avantasia jest świetna, a i z samym Edguyem ma coś wspólnego. Nawet duże coś :].
Awatar użytkownika
Macias
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Macias »

Niestety Edguy na trasie promujacej nowa plyte nie przyjedzie do Polski. Na oficjalnej, w newsie sa wypisane koncerty juz zaplanowane na nowa trase, i niestety nie ma tam Polski :(
Awatar użytkownika
Maidenholik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Maidenholik »

Macias pisze:Niestety Edguy na trasie promujacej nowa plyte nie przyjedzie do Polski. Na oficjalnej, w newsie sa wypisane koncerty juz zaplanowane na nowa trase, i niestety nie ma tam Polski :(
Nie przekreslaj od razu, ze koncertu nie bedzie..., przeciez jest notka "more dates to come", wiec chyba jeszcze szansa istnieje 8) Zreszta, podejrzewam, iz na pewno nie przyjada do nas przed Japonia. Czuje, ze bedzie druga trasa po Europie i wtedy dopiero mozliwe, ze do Czech przyjada i przy okazji o nas zahacza :wink:

Eve, gadalas z Tobim podczas "Monsters of Rock" ? Gratuluje ::wink: Naprawde, niech w koncu przyjada..., moze by jakis sygnal do "Mystic Production" ?
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Maidenholik pisze:Eve, gadalas z Tobim podczas "Monsters of Rock"
Nie gadała,tylko powiedziała jedno słowo podczas gdy płynęła razem z napierającym tłumem :lol:
iEvE
Administratorka
Administratorka

Scorpien King Of Fools to w porównaniu z innymi dokonaniami Edguy to bieda. Jeśli chodzi o mnie to jak już Zygfryd polecił, polecam Theater, i Vain Glory Opera. Mandrake jest takie sobie w porównaniu. Savage Poetry jest gites i w ogóle nie ma nic słabego u nich ;].

Hehehe, miałam "gadać" ale jakiś polak przede mnąmnie chamsko wyprzedziłz moim pytaniem i powiedziałam jedno słowo :lol:. Ale przynajmniej Tobi się uśmiechnął do mnie :D
No i powiedział ze będą w Polsce, jak nie będą to Żelazny jedziemy na następny MoR i im wkopiemy :lol:
Tobi napewno mnie pamięta więc nie ma co się obawiać :D

a Ty Żelazny to tak stałeś i się śmiałeś ze mnie pewnie, bo byłeś na początku a ja jak sardynka biedna i w ogóle.
Awatar użytkownika
jeżyk
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: jeżyk »

Ed Guy - taki fajny przyjemny zespołek. Dorze grają a Hellfire też się dobrze słucha. A wpływy Maiden? Maiden to klasyka i siłą rzeczy z czegoś czerpać inspiracje trzeba, a z czego jak nie z klasyki? Choć mnie wielkie podobieństwo do IM jakoś nie uderza w ich muzyce.
Scorpien
-#Invader
-#Invader

a co do tego grania w Polsce... w sumie szkoda ze bruce zachorował i przenieśli koncert... nie było edguya :( na supporcie... pewnie niezłybylby czad... tylko znowu... czy czasami nie za duży....ale fakt faktem :D przyjechal w końcu koncert do wrocka i jak dla mnie to był najlepszy koncert ironów :) a edguy koncertowałjuż gdzies indziej....
iEvE
Administratorka
Administratorka

Scorpien pisze:czy czasami nie za duży....
Swoją drogą nigdzie się tak dobrze nie bawiłąm jak na nich. (Na IM niestety byłam na trybunachi siłą rzeczy).
Koncerty dają naprawdę wyśmienite :]
priest_4ever
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: priest_4ever »

Swietny zespol.Miesci sie gdzies na 5-6 miescju sporod moich ulubionych niemieckich bandow.Osobiscie wole nowsze dokonania od tych starszych.Moja ulubiona plyta to Hellfire Club, ale i MAndrake czy The Savage Poetry tez nie pogardze...Nowa Epka niezla choc troche przeslodzona ale takie Spooks in teh Attic czy Judas in the Opera to nuemry naprawde swietne...Z necierpliwoscia czekam na premiere Rocket Ride i trzymam kciuki zeby zorganizowali wreszcie w Polsce koncert.
Awatar użytkownika
Iron Marcin
-#Invader
-#Invader

Post autor: Iron Marcin »

Fajnie by bylo gdyby przyjechali, ale moim zdaniem ich nie bedzie bo nie maja gdzie zagrac.
Stodola jest za duza a proxima za mala. No chociaz w tej proximie to mogliby zagrac, chetnie bym ich zobaczyl.
Problemem jest organizacja, bo w Polsce nikt nie organizuje nic konkretnego. No poza mysticem, ale oni to tez raz do roku.
iEvE
Administratorka
Administratorka

Jak będą to jako support zaiste.
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Iron Marcin pisze:proxima za mala
Jeśli Edguy zapełniłby Proximę to jakiś cud chyba by był
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Hallowed »

Edguy to świetna kapela, choć przyznam, że dla mnie dopiero od "Theater Of Salvation" w górę. A sam "Hellfire Club" jest bardzo ciekawy, "The Piper Never Dies" rządzi.
Lomion

Post autor: Lomion »

Sam Tobbias powiedział, ze to bzdura jakoby chcieli powielać Maiden, i ich zastapić. Według niego Iron Maiden to wciąż zespół którego geniusz jest nieosiągalny. A co do Edguy to według mnie Hellfire Club to może być opus magnum ich możliwości. Album świetny.
ODPOWIEDZ