Koniec IRON MAIDEN?!

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Koniec IRON MAIDEN?!

Post autor: Mr.Hankey »

Nomad pisze:Wogóle o klase utworów można sie spierać ,ale ilośc tych krótkich utworach na ostatnich płytach jest zastanawiająca, tzn dlaczego ich tak mało.
Wydaje mi się, że zespół w czasie powstawania TXF bardzo dojrzał muzycznie i przez muzykę chciał przekazać "coś" więcej i stąd wzięła sie tendencja do pisania bardziej złożonych kompozycji. IMO to bardzo dobrze bo wolę długie kawałki. Zreszta krótkich i szybkich numerów mamy już w sumie 9 płyt (tak gdzieś do Fear'a oczywiście z wyjątkami :wink: ) a takich dzieł jak Alexander, Seventh Son, Sign Of The Cross czy Nomad z pewnością (przynajmniej mi) w repertuaże Maiden trochę brakuje :(
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Sęk w tym ,że te długie utwory jak występują w nadmiarze, tracą i słuchanie ich nie sprawia aż takiej przyjemności.
Zresztą zobaczymy jak to na nowej płycie będzie.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

To samo można powiedzieć o krótkich kawałkach :wink:
Dlatego moim zdaniem takim szacunkiem i uznaniem cieszy się Brave New World bo tam zespół znalazł złoty środek. Na tej płycie każdy znajdzie coś dla siebie. Są kawałki krótkie i szybkie (Wicker Man czy Marcenary) długie i skomplikowane (Nomad czy Dream Of Mirrors) oraz pośrednie (Ghost czy Brave) :rocx
Upiż
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Upiż »

Futureal to świetny utwór ale wiele traci przez słabą stopę, prostą linię perkusji i wokal Blaze'a. Mysle ze lepiej by pasował na No Prayer, strasznie mi sie podoba ten zadziorny wokal Bruce'a z okresu No Prayer / Fear Of The Dark.
Ostatnim speedem jest jednak Be Quick :wink: ale Tailgunner też jest bardzo dobry, zwłaszcza wersja live. Dobry utwór to nie tylko układ nut ale odpowiednie brzmienie i wykonanie na poziomie. Dziś kiedy Maideni zwrócili sie bardziej ku progresywnemu brzmieniu szybkie kawałki na tym tracą. To podobnie jak z niedawnym koncertem Metallicy na Rock Am Ring - niby zagrali całego Mastera ale z tym brzmieniem i tym wokalem to nie to samo.
--Mlody--
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: --Mlody-- »

Mam przeczucie ze jeszcze MAIDEN cos wymysli wlasnie dla fanow zeby se nie mysleli ze IRONI zamulaja i wogole :P :rocx
How long on this longest day...
Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Abstract »

Oni wogóle są jeszcze pełni niespodzianek :)
ODPOWIEDZ