MetallicA vs. MegaDeth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Kto?

MegaDeth
67
45%
MetallicA
82
55%

Liczba głosów: 149

Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Re: MetallicA vs. MegaDeth

Post autor: Nomad »

Nie technika ,a warsztat kompozycyjny jest najwazniejszy, czyli umiejętnośc do tworzenia riffów,solówek,melodii,harmonii gitarowych,jakichś smaczków brzmieniowych itd. ,to jest najważniejsze.
Zespoły,które wymieniłeś nie emocjami zdobyły sławę, tylko warsztatem, z ich ręki wyszło pełno hitów i znakomitych utworów. Poza tym jest czad, klasa..itd.Każdy z tych zespołów,którzy wymieniłeś: Black Sabbath,Iron Maiden,Motorhead,Budgie,AC/DC itd. miały zdolnośc do tworzenia świetnych utworów .
Mi chodzi o takie zespoły złożone z jakichś gówniarzy,którzy nie umią nawet dobrze grać (ani śpiewać), a zdobywają sukces,bo przypisuje im się ,że są odkrywcze i łamią kanony, kanony można złamać pare razy, a tymczasem te kanony według dziennikarzy są łamane codziennie,a przez emocje rozumie się jakieś głupie zagrywki typu niekontrolowane ataki gniewu co ma ukryć brak pomysłu na utwór i jeszcze to sie nazywa nadzieją cięzkiego grania..a młodzież to kupuje.
Stąd powstają zespoły pokroju Tokio Hotel czy New-Metal.

Jakbym przedkładał technikę nad wszystko inne moim ulubionym wykonawcą byłby Vai czy Malmsteen,a tak nie jest.
Awatar użytkownika
Swarożyc
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Swarożyc »

Ale Sabbsi, Maiden czy Ac/dc to właśnie były zespoły gówniarzy którzy łamali kanony.
Na przełomie lat 70 i 80, NWOBHM musiał naprawdę śmieszyć ludzi którzy wychowali się na graniu lat 60 i 70, tak jak Ciebie czy mnie śmieszą zespoły rodem z MTV2. Wyobrażam sobie jak ci wszyscy glamowcy musieli patrzeć na Exodus, Metallicę czy Slayera na początku lat 80 i co o nich pisała prasa.
Nie dyskredytowałbym żadnych nowości, a i na dziennikarzy nie zwracałbym przesadnej uwagi, bo przypominam, ze w prasie muzycznej Motorhead w latach 70 kilka razy zdobywał miano "najgorszej kapeli świata", a po "In rock" Deep Purple dziennikarze pisali, że "tak ostro się nie gra".
Jasne, że jest masa shitu, ale warto się przyglądać wszystkiemu. Ja dyskredytowałem wszystko co tylko było młode, nowe i na fali przez długi czas. Ale jak usłyszałem jakieś 0,5 roku temu np. " ( ) " Sigur Ros czy "Rounds" Four Tet, to zgłupiałem, że tego nie znam.
Copycat pisze:Swarożyc-> W black metalu, który tak kochasz, jest za to cała masa emocji. Mmm..
Wypraszam sobie takie uwagi.
Black nie jest od kochania, black metal to wojna :evil:

:lol: :wink:
reaktywacja
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

No thrashowe kapele z początku miały cięzko,w tym sensie ,że starsi fani hard-rocka nie chcieli przyjąć tej muzyki...w USA grano bardzo lekką muzyke rockową(nie mylić z Motley Crue czy Twisted Sister bo one wcale lekko nie grały ), dlatego Metallica zespół z USA inspirował sie europejską surówką rodem z Diamond Head czy Motorhead, bo w USA najcięzej grał Van Halen. Z tym ,zę uważam że NWOBHM akurat to był taki ruch wstecz troche..w dobrym tego słowa sensie, bo oni byli bardzie jak Purple(np.Iron Maiden,Saxon), Sabbaci(np.Angel Witch) a zdecydowanie mniej jak Sex Pistols czy Clash.Zresztą zobacz Sex Pistols i cały punk powstał na zasadzie tego ,że uboga młodzież z Wysp potrzebowała nowych idoli, niedawni idole Deep Purple czy Black Sabbath zaczeli zarabiać pieniądze i odwracać się od nich.No ale po kilku latach ludzie zmęczyli sie już punkiem.
Swarożyc nie wszystko co młode jest złe,ja tak nie mówie, poprostu nie musze sie podniecać całą tą falą w USA tzw. Alternatywnego Rocka..który teraz podbija świat, dla mnie ta muzyka mogła by nie istnieć, a napewno jest od groma świetnych młodych zespołów,ale niestety grają po malutkich klubach i są w podziemiu bo nikt nie chce dać im szansy, właśnie dlatego ,że grają rock'n rolla.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

A tak z ciekawości zapytam Ciebie Nomad - jakie młode, nowe zespoły lubisz?? :wink:
Powtarzam - tylko z ciekawości :wink:
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

Nomad pisze:Mi chodzi o takie zespoły złożone z jakichś gówniarzy,którzy nie umią nawet dobrze grać (ani śpiewać)
o black sabbath piszesz?
tak tak, wiem że piszesz o grungeu. ale równie dobrze można odnieść to do sabbsów. a taki cobain śpiewał o wiele lepiej niż rudzielec z megadeth. sam nie lubię nirvany ale za muzykę a nie tak jak Ty- za to że to nirvana. i poza tym któy z gitarzystów grungeowych jest az tak kiepski jak to piszesz? tylko darować sobie możesz przytaczanie cobaina. szkoda nerwów na szarpanie się z Tobą. ograniczony jesteś jak reklamy w tv.
Nomad pisze:Swarożyc nie wszystko co młode jest złe,ja tak nie mówie, poprostu nie musze sie podniecać całą tą falą w USA twz. Alternatywnego Rocka..który teraz podbija świat, dla mnie ta muzyka mogła by nie istnieć, a napewno jest od groma świetnych młodych zespołów,ale niestety grają po malutkich klubach i są w podziemiu bo nikt nie chce dać im szansy, właśnie dlatego ,że grają rock'n rolla.
rock 'n roll to dla Ciebie co takiego? pewnie to samo czym byl 20 lat temu.... :? nei dociera do Ciebie że muzyka sie zmienia? tera nie potrzeba już tego co 20 lat temu, po co kolejne wtóne do bólu kapele? rock 'n roll się zmienia jak wszystko. na początku lat 90 to grunge był rock 'n roll...
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Cięzko mi coś wymyśleć,ale napewno jak byś mi dał jakieś płyty z moich ulubionych gatunków muzyki,to wiele rzeczy by mi spodobały,raczej słucham starych zespołów bo ich muzyka jest dostępna i bardziej chce mi sie je poznawać(lubie klimat lat '70 i '80),przyznam ,że zamknąłem sie troche na młode zespoły,ale poprostu te o których jest głośno(niekoniecznie w MTV) jakoś mi nie przypasowały.
No,ale nawet z polskiego podwórka,jest pare ciekawych zespołów, takich jak np.Chainsaw,Miecz Wikinga,Montstrum...

Matek,akurat teraz nie myślałem o grungu...nie wkładaj mi w usta czegoś czego nie powiedziałem...no i co tak agresywnie..
Czym dla mnie jest rock'roll ,to sie poprostu czuje..napewno dla każdego,słowo rock'n roll znaczy co innego..i to jest fajne.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

napewno dla każdego,słowo rock'n roll znaczy co innego..i to jest fajne.
to dlaczsego piszesz tak jakby rock 'n roll to bylo tylko i wyłącznie to co Ty masz na myśli. przykład? proszę
Nomad pisze: napewno jest od groma świetnych młodych zespołów,ale niestety grają po malutkich klubach i są w podziemiu bo nikt nie chce dać im szansy, właśnie dlatego ,że grają rock'n rolla.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Wygłaszam ,tylko moją opinię, dla kogoś przykładowo Green Day może być bardziej rock'n rollowe niż Motorhead,jego sprawa. Każdy ma swój gust ...można go czasem skrytykować nawet za to,ale i tak sie go nie zmieni jeśli jest on ukształtowany i tak ty będziesz słuchał A Perfect Circle i Comy ,a ja KISS i Manowara,choćbyśmy sobie wrzucali na te zespoły nawzajem.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

eeee tylko nie Green Day..prosze;)
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

[quote] eeee tylko nie Green Day..prosze;) [/quote]

nie tylko grindej ale caly kalifornijski punk!! kalifornijski pank to muzyka dla tzw. kinderpunkow! ofspring, link128 grindej czy inne tego typu zepsoly...wbaczcie ale to ejst muzyka dla tak jak pwoeidzialem kinderpunkow, czyli tych co "wielki bunt" a tak naprawde to czatauja na mtv zeby tylko zoabczyc swojego "idola" z grindeja. chodz lepiej grindej niz tokiokotlety :guns
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
zygfryd
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: zygfryd »

Szajba pisze:
nie tylko grindej ale caly kalifornijski punk!! kalifornijski pank to muzyka dla tzw. kinderpunkow! ofspring, link128 grindej czy inne tego typu zepsoly...wbaczcie ale to ejst muzyka dla tak jak pwoeidzialem kinderpunkow, czyli tych co "wielki bunt" a tak naprawde to czatauja na mtv zeby tylko zoabczyc swojego "idola" z grindeja. chodz lepiej grindej niz tokiokotlety :guns
Bardzo bym prosił nie uogólniać i nie wrzucać wszystkich słuchaczy danego podgatunku do jednego wora. Moherowy łeb można mieć, nie nosząc beretu.
Sim0n
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Sim0n »

glos ma Megadeth.. w sumie ani jedni ani drudzy jakos specjalnie mnie nie zainteresowali.. szczegolnie metallica.. w ogole mnie do mety nie ciagnie choc koncert byl nawet ok (bylem tylko z powodu mojej owczesnej dziewczyny ale nie zaluje)... a Megadeth czasem sobie poslucham.. szczegolnie cryptic writings
Matek
-#Nomad
-#Nomad

zygfryd pisze:Moherowy łeb można mieć, nie nosząc beretu.
:beer :beer
to mi się podoba :mrgreen: miałem coś takiego na myśli pare razy ale słów znaleźć nie mogłem ;)
Awatar użytkownika
Swarożyc
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Swarożyc »

Szajba pisze:
nie tylko grindej ale caly kalifornijski punk!! kalifornijski pank to muzyka dla tzw. kinderpunkow!
Nawet takiego amatorszczyka w sprawach punka jak ja rusza tego rodzaju ignorancja. Punk rock z Kaliforni to nie tylko Green Day, Offspring czy jakieś inne. Pragnę przypomnieć (chociaż chyba raczej poinformować), że z Kaliforni są choćby Bad Religion, Dead Kennedys, Victim's family, Black Flag czy Descendents. Każda z tych kapel wydawała kamienie milowe w historii tej muzy. Jak nie znasz tych nazw to nie pisz nic na temat "całego kalifornijskiego punka", bo nic o nim nie wiesz.

p.s. nie żebym się czepiał czy coś :lol:
reaktywacja
Awatar użytkownika
speedrw
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: speedrw »

Szajba pisze:kalifornijski punk!!
to jest jakaś pomyłka, co to ma wspólnego z punkiem?

Szajba pisze:offspring,
zostaw w spokoju, stare albumy są dobre.
Awatar użytkownika
speedrw
-#Trooper
-#Trooper

A co powiedzie na The Four Horsemen i Mechanix? W gruncie rzeczy to ta sama piosenka pomijająć teksty.
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

bo to JEST ten sam utwor!! przypominam ze dave gral w Metallice! i skomponowali ten utwor, ale ja kdave odszedl, to utwor zagral ze swoja kapela!
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Jednak wolę "The Four Horsemen", choć wiem, że Dave miał duży wkład w powstanie tegoż utworu i nie dziwne, że go umieścił na albumie Megadeth, ale na albumie, który jest niemal porażką. Chociaż to nie ma nic do rzeczy :lol: Po prostu wolę metallikową wersję utworu.
Awatar użytkownika
speedrw
-#Trooper
-#Trooper

Artur pisze:bo to JEST ten sam utwor!! przypominam ze dave gral w Metallice! i skomponowali ten utwor, ale ja kdave odszedl, to utwor zagral ze swoja kapela!
To akurat wiem.

btw. nie krzycz tyle.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Ale nie ja to napisałem Stary :wink:
ODPOWIEDZ