Different World - oceny, wrażenia, recenzje!

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Re: Different World - oceny, wrażenia, recenzje!

Post autor: syzygy »

ja tam DW nie oceniam na razie, bo słuchałem z 3 razy chyba, sprawdziłem, że nic odkrywczego i odłożyłem na bok :lol:
Haile Selassie
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Haile Selassie »

syzygy pisze:nic odkrywczego i odłożyłem na bok :lol:
ja tez ale pozniej docenilem-i chyba o to w nim chodzi-prostota i wturnosc ale za to jaka.jak narazie moj faworyt.pozdr
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Copycat pisze:Posłuchalibyście naprawę progresywnych kapel to by was pusty śmiech ogarnął na takie czcze gadanie.
Tak z czystej ciekawości - nie mówisz tutaj chyba do końca o DT prawda ??
Bo coraz częściej zauważam, że progresu tam tyle choćby wcale
:wink:
Copycat pisze:Nie ma to znaczenia, długi utwór nie równa się progresywny, a już oparty na jednym riffie granym przez kilka minut to na pewno nie jest progresywny. Posłuchaj sobie Psychotic Waltz, Tim donahue, Symphony X, Shadow Gallery,Planet X, Pain o Salvation, fates Warning czy dream Theater
A jednak :D No więc nie wiem czemu wszyscy fani DT tak sobie powiedzieli, że ten zespół to modelowy przykład progresu :roll: Jeśli schemat - zwrotka - refren - zwrotka - refren - kilka minut różnorakich(co by nie mówić) karkołomnych popisów to jest progres to też chyba mylimy pojęcia.
Żeby nie było - bardzo gości lubię :)
Oczywiście zgadzam się, że IM nie gra muzyki progresywnej, żeby nie bylo, że tego się czepiam :wink:
Copycat pisze:Anathema to przecież doom..
Kiedy ?? :wink:
Fear pisze:Aaaa, nie widziałem tego wcześniej. Progresja, czyli raczej coś co idzie na przód, jest postępowe. DoD wcale nie był progresywnym albumem w stosunku do DoD, bo DoD był albumem zdecydowanie słabszym ( Pomijając już kwestie techniczne ). Progresja to progresja i nie powinno się dorabiać do tego pojęcia swoich własnych ideologi.
Tym samym tak wielbione przez niektórych tutaj DT zespołem progresywnym prawie nie jest.
Fear pisze:Wam korona z glowy nie spadnie jak od czasu do czasu uznacie, że nie wszystko co robi IM jest kul, ect.
Pewnie. To samo z Tobą i DT ;]
syzygy pisze:ja tam DW nie oceniam na razie, bo słuchałem z 3 razy chyba, sprawdziłem, że nic odkrywczego i odłożyłem na bok
No ale, że nic odkrywczego to nie będzie to ja przynajmniej od dawien dawna zakładałem, zwłaszcza w stosunku do tego utworu :wink:
Mnie tam się podoba, lepszy duużo niż "Wildest Dreams". Choć kopa mógłby mieć większego. Ciekawe jak to będzie brzmiało na albumie. Oby choć trochę ciężej.
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Artur pisze:No ale, że nic odkrywczego to nie będzie to ja przynajmniej od dawien dawna zakładałem, zwłaszcza w stosunku do tego utworu
Właśnie sobie puściłem- jednak jest niezły w miarę, na otwarcie się nadaje :wink: Na pewno lepszy od benka :D
Artur pisze:Choć kopa mógłby mieć większego
No właśnie, trochę ten refren łagodny :P
Copycat
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Copycat »

Artur pisze:
Copycat pisze:Posłuchalibyście naprawę progresywnych kapel to by was pusty śmiech ogarnął na takie czcze gadanie.
Tak z czystej ciekawości - nie mówisz tutaj chyba do końca o DT prawda ??
Bo coraz częściej zauważam, że progresu tam tyle choćby wcale
:wink:
Copycat pisze:Nie ma to znaczenia, długi utwór nie równa się progresywny, a już oparty na jednym riffie granym przez kilka minut to na pewno nie jest progresywny. Posłuchaj sobie Psychotic Waltz, Tim donahue, Symphony X, Shadow Gallery,Planet X, Pain o Salvation, fates Warning czy dream Theater
A jednak :D No więc nie wiem czemu wszyscy fani DT tak sobie powiedzieli, że ten zespół to modelowy przykład progresu :roll: Jeśli schemat - zwrotka - refren - zwrotka - refren - kilka minut różnorakich(co by nie mówić) karkołomnych popisów to jest progres to też chyba mylimy pojęcia.
Żeby nie było - bardzo gości lubię :)
Oczywiście zgadzam się, że IM nie gra muzyki progresywnej, żeby nie bylo, że tego się czepiam :wink:
Ech, muszę tu częściej zaglądać, bo nawet nie wiem, że ktoś coś do mnie rozmawia:] Nie podałam ich jako modelowego przykładu, tylko jako jeden z wielu. Zauważ, że wymienieni na końcu. Wszystkie wymienione zespoły są jakby nie było przykładami kapel, które grają szeroko rozumianą muzykę progresywną z domieszką metalu, lub jak czasem w przypadku DT matal z domieszką progresu. Co nie zmienia faktu, że zaliczani są do tego właśnie gatunku. Co w tym dziwnego, że ich wymieniłam? Bardziej do tego gatunku pasują niż IM, a jak ktoś mówi, że Beniamin jest progresywnym kawałkiem to prosze...

Copycat pisze:Anathema to przecież doom..
Kiedy ?? :wink:
A kiedy progres?
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Copycat pisze:Ech, muszę tu częściej zaglądać, bo nawet nie wiem, że ktoś coś do mnie rozmawia:] Nie podałam ich jako modelowego przykładu, tylko jako jeden z wielu. Zauważ, że wymienieni na końcu. Wszystkie wymienione zespoły są jakby nie było przykładami kapel, które grają szeroko rozumianą muzykę progresywną z domieszką metalu, lub jak czasem w przypadku DT matal z domieszką progresu. Co nie zmienia faktu, że zaliczani są do tego właśnie gatunku. Co w tym dziwnego, że ich wymieniłam? Bardziej do tego gatunku pasują niż IM, a jak ktoś mówi, że Beniamin jest progresywnym kawałkiem to prosze...
Zgoda, zdecydowana większość tych kapel gra muzykę progresywną i dobrze, że DT wymieniłaś na końcu. Z tych to nie miałem okazji słyszeć niestety jedynie Psychotic Waltz a gdzieś czytalem opinie ludzi, którzy się tym mocno jarają, więc na pewno warte uwagi :wink: Aaa, no i jeszcze Tim Donahue, ale tego to nawet z nazwy nie kojarzę :wink:
Po prostu jak się tak zastanowić, to DT przy większości z tych zespołów wypada mało progresywnie :wink: I często obserwuję ostatnio, że termin metal progresywny w odniesieniu do DT jakby zanikał.
Oczywiście, że pasują bardziej niż IM :wink:
No ktoś, ale nie ja :wink:
Copycat pisze:A kiedy progres?
Nigdy :wink: Ale ja pytam o doom, bo od dobrych kilku płyt to taki z nich doom choćby wcale :wink: Z drugiej strony są często porównywani do Pink Floyd, więc może coś w tym jest. Progres to przecież nie tylko kawałki od 6 minut wzwyż.
hybrydek
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: hybrydek »

Copycat pisze: Copycat napisał:
Anathema to przecież doom..

Cytat:
Kiedy ?? Wink

A kiedy progres?
Jakoś od 1996, kiedy wydali "Eternity"... Genialny album...
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Ludzie refren refren przeciez to jest piekne :rocx
hybrydek
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: hybrydek »

remi pisze:Ludzie refren refren przeciez to jest piekne YEAH!
No właśnie refren tej pieśni jest genialny, a oni jak zwykle coś do niego mają...
A słuchajcie se dalej tych death'ów, doom'ów i innych...

MELODYJNE REFRENY RZĄDZĄ :!: :!: :!: :solo
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Jak dla mnie to DW jest najgorszym kawałkiem Maiden od czasu powrotu Bruca i Adriana. Tragedia, żenada i nuda, nuda i jeszcze raz nuda :(
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

Kratos pisze:Jak dla mnie to DW jest najgorszym kawałkiem Maiden od czasu powrotu Bruca i Adriana. Tragedia, żenada i nuda, nuda i jeszcze raz nuda :(
no po drodze jeszcze im sie 'rejnmejker' przytrafil... i pozostale 75% DOD
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Szczur22 »

Boże, nic tylko sie tego DOD czepiacie- to jest dobra płyta. BNW im wyszło genialnie, ale dla mnie DOD jest minimalnie słabsze.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Rainmaker to jeden z moich ulubuionych utworów Maiden nagranych po 1988 r. a na DoD 5 utworów jest naprawde dobrych.Reszta już dużo słabsza, ale dla tych 5 słucham tą płytę. Narazie nowa płyta jest słabsza od DoD,niestety i coś czuje że tak zostanie, jednak jak DoD wychodził większe były emocje, bo mieliśmy w zanadrzu koncert.
Co do Wildest Dreams,jak on wychodził na początku oceny wcale nie były takie negatywne, podobne do tych do Different World. Dopiero po pół roku wszyscy sie z niego śmiali,ja i tak go wole od Montsegura czy Journeymana, heh.
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

Szczur22 pisze:Boże, nic tylko sie tego DOD czepiacie- to jest dobra płyta.
Pozwól im mieć na litość Boską swoje zdanie. Nie podoba im się to wygłaszają swoje zdanie a nie czepiają. Nikt tu nic na złośc nie robi.
Borys1978
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Borys1978 »

wstępnie utwór TEN miał być na DOD ale znajdzie się na nowej MOLAD
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

skąd takie info?
Borys1978
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

EvE pisze:skąd takie info?
z angielskich gazet
petersen
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: petersen »

Heh, w Kerrangu Harris mówił, że od razu jak skończyli go pisać, to wiedział, że będzie to singiel... i kazał mu czekać na to bycie singlem trzy lata :?: :lol: :wink:
Borys1978
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

petersen pisze:Heh, w Kerrangu Harris mówił, że od razu jak skończyli go pisać, to wiedział, że będzie to singiel... i kazał mu czekać na to bycie singlem trzy lata :?: :lol: :wink:
tak! i mieli już jedno z głowy i dobry start zagwarantowany przy nowej płycie TEN KAWAŁEK MIAŁ BYĆ NA DOD - poważnie
Awatar użytkownika
the Doryforos
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: the Doryforos »

heh DW jest Swietne :beer Mi sie osobiscie podoba szczególnie refren;] a solo Jest Ok;]

Bruce jak zwykle w Formie:D
ODPOWIEDZ