Differen World vs Wildest Dreams, dwa utwory takie sobie, średnie otwieracze Remis
These Colours Don't Run vs Rainmaker ,zdecydowanie Rainmaker,wiecej mocy, lepsze melodie,lepszy refren 0:1 dla DoD
Brighter of the Thousands Sun vs No More Lies ,dwa bardzo dobre Maidenowe utwory,dysponujące mocnymi riffami ,intro lepsze w NML ,ale więcej sie dzieje w BotTS Remis
Pilgrim vs Montsegur ,zdecydowanie Pilgrim,świetny utwór, najlepszy szybki utwór IM od czasów słynnego Be Quick or Be Dead,linie melodyjne rozwalają, moc po prostu moc 1:1
Longest Day vs Paschendale ,mają inne pozycje na płycie ,ale chciałem porównać akurat te dwa utwory mówiące o wojnie,utrzymane w podobnym klimacie, jednak LD przy Paschendale brzmi poprostu blado, jak w LD refren jest słabiutki tak w Paschendale poraża mocą, ten utwór o wiele lepiej obrazuje wojnę 1:2 dla Dance of Death
Out of the Shadows vs Gates of Tomorros, średnia ballada vs średni rocker, obu utworom coś brakuje do miana wybitnych ,poprostu niezłe Maidenowe granie Remis
Reincarnation of Benjamin Breeg vs New Frontier , wole siarczysty choć może troche sztampowy rocker od bardzo bardzo mdłego utworu w dodatku dłużąćego sie strasznie 1:3 dla Dance of Death
For the Greater Good of God vs Dance of Death, dwa bardzo,bardzo dobre utwory, dwa utwory które są podstawowymi kompozycjami na albumach, postawie na FtGoG za niesamowite solówki i klimat 2:3 dla Dance of Death
Lord of Light vs Face in the Sand ,dwa mroczne utwory, dośc tajemnicze ,mające mroczne intra, oba fajnie rozwijają, FiTD typowo Maidenowym przejściem, Lord cięzkim riffem rodem z solowego Bruce'a, myśle że FiTD jest lepszym utworem ale dam remis, bo Lorda narazie tylko raz słuchałem i myśle że po paru przesłuchaniach bardziej mi sie podoba Remis
The Legacy vs Age of Innosence, całkiem przyzwoity utwór z Dance of Death nie ma jednak szans z bardzo dobrych utworem z AMOLAD, TL to naprawde epicki utwór z prawdziwego zdarzenia ,mógłby być soudtrackiem do filmu o średniowieczu, solówki może nie zabijają,ale to nie jest utwór typowo heavy-metalowy więc raczej nie o tu chodzi 3:3
A więc remis