DIO

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Ulubiony numer Dio, wg ciebie to:

Rainbow In The Dark
19
21%
Rainbow In The Dark
19
21%
Hide In The Rainbow
8
9%
Shame on the night
0
Brak głosów
Fallen Angels
1
1%
inny z repertuaru Rainbow
12
13%
inny z repertuaru Black Sabbath
10
11%
inny z repertuaru Dio
22
24%

Liczba głosów: 91

obserwator
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: DIO

Post autor: obserwator »

ThunderBird pisze:Jest to przynajmiej teskowo koncept album, bo wszystkie teksty mówią o zagrożeniach związanych z nowoczesnością, technologiami itd. czyli właśnie dehumanizacją życia.
tak, tak to wiem, terz mi się to podoba, ogólnie płyta dla mnie bardzo dobra(time machine dla mnie zabija-wypas)

masz racje, że na sprzedaż miało wpływ to, że "przyszły nowe style"
wiele zespołów w tym okresie wydało swoje ważne dzieła jak na przykład megadeth "countdown to extiction"

dehumanizer nie podołał, ale i tak lda mnie jest bardzo dobry
mtszły
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Też uwielbiam "Dehumanizera" :rocx
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Żelazny pisze:To kontynuacja tej trasy Holy Diver?
Nie, to był jednorazowy projekt. Teraz to chyba jakaś festiwalowa trasa z innym setem...
Awatar użytkownika
SAPER
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: SAPER »

Czy ktoś zna datę ukazania się na rynku boxy Black Sabbath -DIO - era ?
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Dobra, odświeżam ten topic bo mam pewne pytania :wink:

Postanowiłem wreszcie zapoznać się bliżej z jego solowym dorobkiem toteż pierwsze pytania do diowych fachowców od jakich, powiedzmy, 3-ech albumów najlepiej zacząć ? Piszę 3-ech, bo domyślam się, że w większości przypadków padnie odpowiedź bądź to "Holy Diver", bądź "Last In Line", toteż liczę, że jescze jakiś trzeci typ się pojawi :wink: Dodam tylko, że wszystkie albumy Dio już w zasadzie mam(no, prawie), poza "Magica", więc mówcie jakikolwiek tytuł. Drugie pytanie odnosi się właśnie do albumu "Magica". Ma to ktoś w swoich zbiorach (Żelazny, Metal :> :wink: ?) ? Jeśli tak to bym bardzo ładnie prosił :mrgreen:

I ostatni question - koncertówka "Evil Or Divine". Macie ?? Jeśli tak to prosiłbym również o PW, jeśli byście mogli :wink:

No i w ogóle widzę, że temat niezbyt rozrośnięty, a jego solową twórczość w jakimś stopniu znają też np. Wrath, Syzygy, Szajba, a tutaj nie pisali... więc nie musicie dziękować za odświeżenie 8) :lol:
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

Holy Diver :rocx
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Artur
-#Nomad
-#Nomad

I napisz tutaj człowieku, że chcesz 3 typy... " :roll: " :P
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Wrath »

O fajny temacik :)
Artur pisze:No i w ogóle widzę, że temat niezbyt rozrośnięty, a jego solową twórczość w jakimś stopniu znają też np. Wrath,
dopiero się zapoznaję, ale juz oszalałem na punkcie pierwszych 4 albumów ;) Holy Diver znam dosyc długo, pozostałe 3 (Last in line, sacred heart, dream evil) tak od 3 tygodni chyba :lol: polecałbym chyba SH a zaraz potem DE ;) ostatnio przesluchalem lock Up The Wolves i szczerze mowiąc nie powalil mnie ten album :? zaden kawalek nie przykul mojej uwagi (tak powinno byc, czy mam poswiecic tej plycie troche wiecej czasu? :>). W najblizszych dniach zamierzam przesluchac resztę ;) wtedy napiszę coś więcej :]
Artur pisze:Drugie pytanie odnosi się właśnie do albumu "Magica". Ma to ktoś w swoich zbiorach
Ja mam, no chyba, ze chcesz koniecznie od Żelaznego lub Metala :P
Artur pisze:koncertówka "Evil Or Divine".
tego nie slyszalem (mam tylko Last In Live i Holy Diver Live), wiec przy okazji tez bym prosil ;)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Artur pisze:No i w ogóle widzę, że temat niezbyt rozrośnięty, a jego solową twórczość w jakimś stopniu znają też np. Wrath, Syzygy,
Taa.. ja znam tylko Holy Divera na razie :P
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Wrath pisze:Ja mam, no chyba, ze chcesz koniecznie od Żelaznego lub Metala
Nie, jak najbardziej może być od Ciebie :wink: :D
Wrath pisze:dopiero się zapoznaję, ale juz oszalałem na punkcie pierwszych 4 albumów
O, ładnie :wink: Rozumiem, że mam się spodziewać klasycznego heavy metalu tak ?? :>
Wrath pisze:wtedy napiszę coś więcej :]
No musisz, Ty masz przecież przestać się wypalać forumowo :wink:
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Artur pisze:Rozumiem, że mam się spodziewać klasycznego heavy metalu tak ?? :>
dobrze rozumiesz :)
syzygy pisze:Taa.. ja znam tylko Holy Divera na razie
poznawaj reszte ale juz :evil: poki masz jeszcze wakacje :P
Artur pisze:Ty masz przecież przestać się wypalać forumowo
e tam jak sie zacznie szkola na dobre to pewnie przestane calkowicie pisac...;)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Wrath pisze:poznawaj reszte ale juz poki masz jeszcze wakacje
no może się wezmę... Czyli wnioskuje, że najlepiej od Holy iść w górę :>
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

syzygy pisze:Czyli wnioskuje, że najlepiej od Holy iść w górę :>
mysle ze tak :) ja się nie zawiodlem :]
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Artur pisze:Drugie pytanie odnosi się właśnie do albumu "Magica". Ma to ktoś w swoich zbiorach (Żelazny, Metal :> ?) ? Jeśli tak to bym bardzo ładnie prosił
Nie polecam ci Magici. Chyba, że lubisz po raz kolejny to samo danie, podane w coraz gorszej oprawie.
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Artur pisze:Piszę 3-ech, bo domyślam się, że w większości przypadków padnie odpowiedź bądź to "Holy Diver", bądź "Last In Line", toteż liczę, że jescze jakiś trzeci typ się pojawi Wink
Pierwsze cztery płyty-kult Wolves trochę słabsze,ale płytka niezła. Potem dwie moooocno kontrowersyjne płyty Strange Highways i Angry Machines,powszechnie uważane za najsłabsze,no i generalnie się z tym zgadzam,ale wiadomo,Dio to Dio więc kaszany nie ma. Potem świetna Magica,trochę słabszy Killing(dziwnie brzmi głos Dio na tej płycie,ale na bootach z tej trasy wszystko jest ok,więc to wina produkcji),no i ostatnia płyta Master of The Moon która jest niezła,ale brakuje jej trochę przyśpieszenia,za bardzo się wlecze w niektórych momentach. Za to produkcja jest bez zarzutu.
Wrath pisze: Ja mam, no chyba, ze chcesz koniecznie od Żelaznego lub Metala Razz
Od razu powiem że ode mnie nic nie dostaniecie,bo nie mam zbyt szybkiego netu i bym to chyba pól nocy upoloadował :lol:
A co do Evil Or Divine to koncertówka średnia, o wiele lepsze booty są z tej trasy,z identycznym setem
Artur pisze:Rozumiem, że mam się spodziewać klasycznego heavy metalu tak ?? :>
Heavy/Hard Rock
Ostatnio zmieniony wt wrz 12, 2006 9:00 pm przez Deleted User 357, łącznie zmieniany 1 raz.
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Filik10 »

Ja siena solowej twórczosci DIO średnio znam więc nie będe doradzał, ale powiem co nieco odnośnie ankiety :) . Tytułowy z Holy Diver powala i to mój ulubiony track DIO :)
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

dupiasta ta ankieta :lol:
Żelazny pisze:Wolves trochę słabsze,ale płytka niezła.
no to muszę trochę ją jeszcze pomęczyć, moze nie okaze się taka zła ;]
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Artur pisze:Dobra, odświeżam ten Piszę 3-ech, bo domyślam się, że w większości przypadków padnie odpowiedź bądź to "Holy Diver", bądź "Last In Line", toteż liczę, że jescze jakiś trzeci typ się pojawi :wink: :
Holy Diver
The Last in Line
Dream Evil

I oczywiście płyty w Rainbow i Black Sabbath 8)

A Dio solowy to nie do końca heavy-metal, jest to heavy ale z dużym pierwiastkiem hard-rocka rodem z USA, mamy tu bardzo przebojowe melodie, klawiszowe tła i niesamowitą magię dzięki temu,a głos Dio pasuje tu rewelacyjnie, przykłady :All the Fools Sailed Away,Caught in the Middle, One Night in the City...
Klasyczne heavy jest na Heaven and Hell i Mob Rules, a Purplowski hard-rock na Rainbow .
Od wyboru do koloru,a wszystko świetne.
A jak ktoś chce czegoś naprawde cięzkiego,to Dehumanizer.

Acha i Dio miał zawsze to szczęscie ,że współpracował z genialnymi gitarzystami :)
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Wrath pisze:e tam jak sie zacznie szkola na dobre to pewnie przestane calkowicie pisac...
Tak, na pewno :lol: :wink:
JMM pisze:Nie polecam ci Magici. Chyba, że lubisz po raz kolejny to samo danie, podane w coraz gorszej oprawie.
Generalnie to mi zależy na tym albumie bo chcę sobie zgrać na CD całą dyskografię tego pana, przynajmniej studyjną, a właśnie tego albumu mi brakuje. Zacznę najpewniej od "Holy Diver" i potem w górę :wink:
A "Magicę" widziałem nawet w MM za 20zł, może jak znowu będę to kupię, choćby nawet miała mi się nie spodobać :)
Żelazny pisze:Angry Machines
A powiedz mi Żelazny czy ta płyta naprawdę taka dehumanizerowa jak mówią ?? Bo jeśli tak to na bank się spodoba :wink:
Żelazny pisze:A co do Evil Or Divine to koncertówka średnia, o wiele lepsze booty są z tej trasy,z identycznym setem
Czyli "Dio's Inferno..." i tegoroczne "Holy Diver Live" to lepsze koncertówki ??
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Artur pisze: A "Magicę" widziałem nawet w MM za 20zł, może jak znowu będę to kupię, choćby nawet miała mi się nie spodobać Smile
Nie kupuj tej Magici. To jest jakaś dziwna wersja,półlegal. W każdym razie jak nie ma takiej okładki:
Obrazek to nie kupuj
Masz tu okładkę tej "złej" wersji
Obrazek
Artur pisze: A powiedz mi Żelazny czy ta płyta naprawdę taka dehumanizerowa jak mówią ?? Bo jeśli tak to na bank się spodoba
No taka uboższa wersja Dehumanizera. Niestety Tracy G to nie Tony Iommi :wink:
Artur pisze: Czyli "Dio's Inferno..." i tegoroczne "Holy Diver Live" to lepsze koncertówki ??
Zdecydowanie
ODPOWIEDZ