Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja
FEAR OF THE DARK.......tyle wspomnień
A tak na serio gdy pierwszy raz miałem styczność z Maiden czyli oglądałem Rock In Rio i zobaczyłem jak Bruce zapowiada ten utwór jak euforia wybucha wśród publiczności to niezbyt wiedziałem o co chodzi wysłuchałem całej piosnki i wydała mi się bardzo dobra ale nie wyróżniała się tak strasznie spośród innych. Ale gdy dorwałem płytke i sluchałem fira raz za razem wtedy wszystko zrozumiałem. Od tamtej pory to dla mnie najgenialniejsza piosenka pod słońcem.Zaraz pewnie pojawi się pytanie co wniej takiego genialnego ale ja nie umiem na to odpowiedzieć ma poprostu to coś dzięki czemu będzie dla mnie zawsze numerem jeden!!!!! Up The FEAR OF THE DARK!!!!!
Słaby, do bólu przewidywalny utwór, nie wiem czy znalazł by się w mojej setce utworów, jeśli tak to pod koniec, niby dobry na koncerty, ale conajmiej 30-40 lepiej Maidenom na nich wychodzi, nigdy nie zrozumie fenomenu tego utworu, bo ten utwór wcale nie jest fenomenalny, dziwnym jest że jak rozmawiam z kimś kto zna całą twórczośc Maiden,to nikt sie nim specjalnie nie podnieca, a zachwycają sei nim tylko ci co znają z 10 utworów na krzyż, w sumie nie obchodzi mnie to,ale robi sie to bardzo irytujące, tak jak było w Chorzowie, dlaczego ludzie nie krzyczyli np.Flight of Icarus, ale tak to jest ,bo w Polsce robienie koncertów Maiden na stadionie nie ma wiekszego sensu,bo u nas nie ma aż tyle fanów by zapełniać stadiony ,Spodek czy nawet Hala Ludowa to najlepsze miejsca...
Podejrzewam że na trasie Golden Years ludzie tez będą sie drzeć Fear of the Dark..obłęd.
Gdyby Fear of the Dark nazywał się np.Fear is the Key albo Afraid too Shoot Strangers, a płyta kończyła by się Weekend Warriorem ,to dziś Iron Maiden miałby o wiele mniej fanów,za to tyle samo ,albo i nawet nieco więcej Fanów. Zresztą nieszczęścia chodzą parami,bo nawet i okładka do tej płyty, jest chyba jedną z najgorszych z wszystkich płyt Iron Maiden ,no i płyta jako całośc bardzo nieszczególna.
To nie tylko najbardziej przereklamowany utwór Iron Maiden,ale chyba też jeden z najbardziej przereklamowanych w historii rocka.
Phantom of the Opera, Halloweed Be thy Name, The Trooper, Aces High, Powerslave, Wasted Years, Seventh Son of a Seventh Son,Sign of the Cross, Clansman...to są utwory które tworzyły historie Iron Maiden i one sa najbardziej kochane przez tych którzy słuchają lub będą słuchać Ironów długie lata, a dzieciom mającym 20 utworów Iron Maiden na mp3, piszącym na blogach o swoim uwielbieniu dla tego przeciętnego utworu, dziękujemy.
Podejrzewam że na trasie Golden Years ludzie tez będą sie drzeć Fear of the Dark..obłęd.
Gdyby Fear of the Dark nazywał się np.Fear is the Key albo Afraid too Shoot Strangers, a płyta kończyła by się Weekend Warriorem ,to dziś Iron Maiden miałby o wiele mniej fanów,za to tyle samo ,albo i nawet nieco więcej Fanów. Zresztą nieszczęścia chodzą parami,bo nawet i okładka do tej płyty, jest chyba jedną z najgorszych z wszystkich płyt Iron Maiden ,no i płyta jako całośc bardzo nieszczególna.
To nie tylko najbardziej przereklamowany utwór Iron Maiden,ale chyba też jeden z najbardziej przereklamowanych w historii rocka.
Phantom of the Opera, Halloweed Be thy Name, The Trooper, Aces High, Powerslave, Wasted Years, Seventh Son of a Seventh Son,Sign of the Cross, Clansman...to są utwory które tworzyły historie Iron Maiden i one sa najbardziej kochane przez tych którzy słuchają lub będą słuchać Ironów długie lata, a dzieciom mającym 20 utworów Iron Maiden na mp3, piszącym na blogach o swoim uwielbieniu dla tego przeciętnego utworu, dziękujemy.
Znaczy przesadzasz bo fenomen tego utworu dotknął nasz kraj. No i zazywczaj jest kojarzony z kindermetalami (wiem że nie lubisz tego słowa).Nomad pisze:To nie tylko najbardziej przereklamowany utwór Iron Maiden,ale chyba też jeden z najbardziej przereklamowanych w historii rocka.
Ale ogóle zgadzam się z Toba w całej rozciagłąsci bez tego, że nie jest fenomenalny. Bo nie można odjąć mu kopa jaki daje i, że jest niesamowicie koncertowy i klimatyczny. A to, że jest on jakąś ikoną na rzecz innych lepszych utowrów... no to inna smutniejsza historia, a czemu w ogole ta plyta ma taka u nas pozycje to jestem pewna, ze wiesz (też się nie zgadzam z geniuszem plyty, dla mnie to taka pipka trochę).
No ale podsumowując. Jest on świetny, ale dziwnie wychwalany a powinien bycwychwalany obok np takiego Halołda, Trupera czy Aces High.. jak sam zresztą wspomniałes.
Demokracja - skoro wiekszości się podoba to jest fenomenalny. Liczą się chyba ludzie, a nie bakanie jakiegos malkontenta, czy domoroslego krytyka muzyki.
Marx pisze:Demokracja - skoro wiekszości się podoba to jest fenomenalny.
LÓL
Czyli wszyscy uwielbiamy Kaczorki?? TAK kaczorki są fenomanalne! Hip Hip hurra Lech i Jarosław!!
Czyli wszyscy uwielbiamy Kaczorki?? TAK kaczorki są fenomanalne! Hip Hip hurra Lech i Jarosław!!
gadałeś z tym większością , tak dobrze go znasz,ze wiesz co mu sie podoba , jaki numer butów nosiMarx pisze:Demokracja - skoro wiekszości się podoba to jest fenomenalny. Liczą się chyba ludzie, a nie bakanie jakiegos malkontenta, czy domoroslego krytyka muzyki.
Zmówie krótką modlitwęNomad pisze:jak ci większośc powie żebyś skakał z mostu ,to zrobisz to?
Mi nie musi sie podobać i moge go uważać za szmire. Ale to moja prywatna opinia. Nie zamierzam krzyczeć ejjj ludziska, ale co tam jest, taby tandetne tekst banalny i tak dalej i tak dalej.
Fenomen Fear Of the Dark? Ludzią się podoba... taki tego fenomen, dlaczego? Mnie się też podoba, bo mi się podoba.
To jest demokracja, głosowalem na Tuska. I nie jestem zadowolony z rządu choć to jest moja prywatna opinia. (zbierzna akurat z wiekszością narodu, z której to wiekszości wiekszość nie głosowała tak na marginesie)Czyli wszyscy uwielbiamy Kaczorki?? TAK kaczorki są fenomanalne! Hip Hip hurra Lech i Jarosław!!
Robiłem kiedyś ranking na forum, na najlepszy utwór, każdy dawał swoje 10 i potem sie liczyło, 1m. 10 ptk ....10m. 1ptk. i zwycięzył Halloweed Be thy Name, potem robiłem drugi ranking i znowu wygrał Halloweed Be thy Name a Fear of the Dark zajął czwarte miejsce, więc tez nie jest tak jak mówisz.
Wg.mnie Fear jest najpopularniejszy ,ale fani najbardziej lubią Halloweed Be thy Name,zresztą jak chcesz zrób plebiscyt i sie dowiemy
,bo ja mam wątpliwości czy Fear to ten ukochany.
Nie kazdy musi kochać demokrację, nie chciałbym płynąć statkiem ,w którym majtek ma takie samo prawo głosu jak kapitan.
Wg.mnie Fear jest najpopularniejszy ,ale fani najbardziej lubią Halloweed Be thy Name,zresztą jak chcesz zrób plebiscyt i sie dowiemy
Nie kazdy musi kochać demokrację, nie chciałbym płynąć statkiem ,w którym majtek ma takie samo prawo głosu jak kapitan.
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Czy to oznacza, że jak wolę jakiś inny kawałek to już nie mogę być fanem?Nomad pisze:fani najbardziej lubią Halloweed Be thy Name
A czy jak Polacy najbardziej lubią ze sportów Piłke Nożną, a ty jej przykładowo nie lubisz,to przestajesz być Polakiem?
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Chodzi o to, że guzik tam wiesz jaki ludzie lubią kawałek Maiden najbardziej. Hallowed może być Twoim faworytem, ale nie mów od razu, że to powszechne myślenie 
Tak sie składa że Hallowed nie jest moim faworytem, jest jednym z 5-6 ulubionych utworów ,ale nie absolutnym nr.1,bo u Iron Maiden absulutnego nr.1 nie da sie wybrać, za dużo genialnych utworów, tymbardziej śmieszą i wręcz denerwują ci którzy twierdzą że Iron Maiden to Fear of the Dark i daleko daleko nic.
Poprostu w tych moim obu rankingach Hallowed zmiótł konkurencje, możesz zrobić sam ranking(wg.własnych zasad) i sie przekonamy.
Poprostu w tych moim obu rankingach Hallowed zmiótł konkurencje, możesz zrobić sam ranking(wg.własnych zasad) i sie przekonamy.
Fear Of The Dark- FENOMEN. Z tego co wiem(słabnąca popularność) to ta płyta postawiła zespół znowu na nogi. Pozwoliła wejść w lata 90-te i utrzymać się w nich, być może tak jak BNW w XXI wieku. Wydaje mi się, że po tej płycie została pewna generacja Fear Of The Dark (wśród fanów maiden), tak jak obecnie wśród zwolenników BNW. Osobiście dla mnie ten album jest doskonały od początku do końca. Wiem, że nie wszyscy się ze mną zgodzą. Trudno, niektórzy uważają, że na BNW maidenowy jest tylko Ghost Of The Navigator (gdzieś wyczytałem).
A LIGHT IN THE BLACK ... OR JUST A FEAR ... OF THE DARK ...

A LIGHT IN THE BLACK ... OR JUST A FEAR ... OF THE DARK ...
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

I tu masz absolutną racjęNomad pisze:u Iron Maiden absulutnego nr.1 nie da sie wybrać, za dużo genialnych utworów
Nie podziękuję... mało mnie interesuje co się innym podoba, ważne, że mi się podobaNomad pisze:możesz zrobić sam ranking
i to jest demokracja 
Brednie...Nomad pisze:Słaby, do bólu przewidywalny utwór
Zdanie bez sensu... skoro nie potrafisz zrozumieć fenomenu danego utworu to nie musi znaczyć, że on zaraz nie jest fenomenalny... ech, kiedy Ty wreszcie zaczniesz pisać normalnieNomad pisze:nigdy nie zrozumie fenomenu tego utworu, bo ten utwór wcale nie jest fenomenalny
LOLNomad pisze:bo nawet i okładka do tej płyty, jest chyba jedną z najgorszych z wszystkich płyt Iron Maiden
Ale ja się zgodzę :beer Już pal licho, że oczywiście nie wszystkim się to musi podobać. Ale jedno jest faktem NIEZAPRZECZALNYM - ta płyta wniosła wiele świeżości do muzyki Iron Maiden, i pewnie dzięki temi odniosła spory sukces, dużo większy niż poprzednik ("No Prayer For The Dying" jakby jakiś aparat przypadkiem tego nie widziałReach out pisze:Osobiście dla mnie ten album jest doskonały od początku do końca. Wiem, że nie wszyscy się ze mną zgodzą
Co do samego utworu - mam w dupie, żeby nie powiedzieć więcej, jaka otoczka towarzyszy temu utworowi. Ważne, że mnie się bardzo podoba i chyba jest to spokojnie moje Top10 jeśli idzie o utwory IM. Czemu ?? Bo jest po prostu znakomity, świetny, klimatyczny wstęp, kapitalny refren, znakomite zmiany tempa, extra solówki no i jeden z moich ulubionych riffów... ogólnie klimat ma ten utwór rewelacyjny... Teraz jeszcze coś:
ten utwór nie byłby tak legendarny, z tym się mogę zgodzić... ale takie dywagacje są bez sensu, bo jednak płyta nazywa się też "Fear Of The Dark", a tytułowy utwór zamyka ten album, co okazało się strzałem w "dziesiątkę" :rocxNomad pisze:Gdyby Fear of the Dark nazywał się np.Fear is the Key albo Afraid too Shoot Strangers, a płyta kończyła by się Weekend Warriorem ,to dziś
Utwór dla mnie znakomity i basta. W wersji studyjnej również
I tak się składa Nomadzie, że raczej ja nie zaliczam się do tych "empetrójkowców" znających, jak to ująłeś, "10 utworów na krzyż", bo akurat znam wszystkie albumy Maiden... choć pewnie zaraz się okaże, że to i tak nic nie znaczy
Fenomenalny chyba od razu nie oznacza swietny. FOTD jest fenomenem. Wlasnie fenomen tego utworu polega na tym, ze nie wiedziec czemu tak przecietny i prosty utwor podoba sie wiekszosci. Dlaczego odniosl tak wielki sukces? I chyba o tym powinno sie rozmawiac a nie nad tym czy mi sie podoba czy nie?
Temat jest "Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja" a nie "Kapitalny utwor FOTD TAK czy NIE".
Temat jest "Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja" a nie "Kapitalny utwor FOTD TAK czy NIE".
_R@sterNeT_
Ja i tak będe zawsze wolał każdy utwór z Number of the Beast ,każdy utwór z Somewhere in Time czy kazdy utwór z Seventh Sona, poprostu nie tylko mi sie bardziej podobają, co słuchając ich mam większe ciary na plecach, o Fearze to sam nie wiem co pomyśleć, za bardzo jest wg.mnie jest efekciarski ,a to zę ma fajne intro, śpiewny refren czy niezłe przyspieszenie nie jest jakąś straszną zasługą bo wiele utworów to ma, a jakoś tak nikt ich nie wywyższał.
Dla mnie to szczerze to nawet na płycie,jest gdzieś w tyle i jest jednym z najczęsciej pomijanych, a to że jest na końcu tylko to ułatwia,heh.
Koniec dyskusji z mojej strony, nie ma sensu sie kłocić, a ja lubie, a ja nie lubie itd. Ktoś lubi ,fajnie, ja nie lubie też fajnie, jest dużo innych utworów Maiden, i akurat zdecydowaną większośc z nich bardzo lubie(lub nawet coś więcej
),więc jest czego słuchać.
Dla mnie to szczerze to nawet na płycie,jest gdzieś w tyle i jest jednym z najczęsciej pomijanych, a to że jest na końcu tylko to ułatwia,heh.
Koniec dyskusji z mojej strony, nie ma sensu sie kłocić, a ja lubie, a ja nie lubie itd. Ktoś lubi ,fajnie, ja nie lubie też fajnie, jest dużo innych utworów Maiden, i akurat zdecydowaną większośc z nich bardzo lubie(lub nawet coś więcej
To mądralo wysil mózg i wyczytaj z mojego postu, na czym polega fenomen utworu "FOTD"rasternet pisze:Temat jest "Fenomen utworu Fear of the Dark-Dyskusja" a nie "Kapitalny utwor FOTD TAK czy NIE".
A jeśli idzie o przeciętne utwory to chyba szukaj ich gdzie indziej, bo "FOTD"oczywiście takim nie jest. Proste.