Który z ostatnich trzech albumów jest najlepszy ??

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

KtĂłry album jest lepszy ??

Brave New World
114
67%
Dance of Death
11
6%
A Matter of Life and Death
46
27%

Liczba głosów: 171

Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Re: Który z ostatnich trzech albumów jest najlepszy ??

Post autor: Elevatorman »

1 BNW

2 AMOLAD

3 DOD

:D
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Elevatorman pisze:1 BNW

2 AMOLAD

3 DOD
1. BNW
2. DOD

3. AMOLAD :D
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

pff.... :wink:
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

po dłuuuugim (od premiery) zastanowieniu moja kolejność:
1.AMOLAD
2.BNW
3.DOD
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Dla mnie DoD jest dobry,przyzwoity, zdaje sobie sprawe że nie jest to jakaś rewelacja, ale mam do niego sentyment, poza tym uważam że jest lepszy niż AMOLAD ,jest pare dobrych utworów, pare bardzo dobrych, na ostatniej płycie Maiden dużo mniej,poza tym brzmienie mi bardziej lezy ,też jest to wtórne, ale dla mnie wtórnośc to nie jest taki problem, o ile sie zrzyna z dobrych patentów ,które pasują. Nie ukrywam że DoD cenie za trase koncertową, też subiektywnie zresztą,ale muzyke sie tak ocenia, niestety.
BNW to wiadomo ,najlepsza płyta z tych trzech, też wtórna troche ,mimo wszystko ,ale tutaj to już wogóle to nieprzeszkadza. Poza tym jest dopracowana ,no i Bruce jest tu innym człowiekiem niż na dwóch ostatnich. Tutaj jeszcze panowie coś chcieli udowodnić.
norbert
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: norbert »

Ja to je lubię wszystkie tak samo,ale jednak Dance Of Death ma kilka słabych punktów,zwłaszcza otwieracz jak dla mnie.Głos oddałem na Brave New World bo to wszyscy wtedy tacy happy byli że Dickinson wrócił.
Jack87
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Jack87 »

1. Brave New World
2. A Matter Of Life And Death
3. Dance Of Death

ale ostateczny głos powędrował na BNW[/b]
The Burczax
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: The Burczax »

1. Brave New World
2. A Matter Of Life And Death
3. Dance Of Death
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

Dzis na chlodno, po prawie 3 miesiacach od czasu ukazania sie nowego albumu stwierdzam to samo: AMOLAD :D

Moze to kwestia osluchania sie tego albumu, ale glos Dickinsona nie wydaje mi sie gorszy niz na BNW, spiewa on tutaj wyzej niz na "perle" 2000 roku co niektorym moze sie nie podobac. Do dzis jak slysze refreny z Longest Day, LOL, czy Brighter to wysiadam. To juz sie raczej nie zmieni :) Po koncercie w dortmund moze zwiekszyc sie dystans dzielacy AMOLAD I BNW, a zmniejszyc miedzy nowym albumem a ulubionymi trzema :-)
Freeze
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Freeze »

Też podtrzymuje swoje zdanie o najnowszej, zdecydowanie na 1 miejscu mimo całej mojej sympatii dla BNW, który od kilku lat był moją ulubioną płytą.
Awatar użytkownika
kaśQ
-#Invader
-#Invader

Post autor: kaśQ »

Ja też myślę, że BNW (tak też zaznaczyłam), aczkolwiek AMOLAD i DOD też są bardzo dobre. I wg mnie to nieprawda, że DOD to taneczna pomyłka, jak ktoś napisał, bo jest na niej wiele dobrych kawałków, chociażby ten tytułowy, Gates Of Tomorrow, Journeyman czy Face In The Sand. Ja tam bardzo lubię DOD i nigdy bym tak o niej nie powiedziała :D
Jack87
-#Trooper
-#Trooper

kaśQ pisze:jest na niej wiele dobrych kawałków,Gates Of Tomorrow, Journeyman czy Face In The Sand
jakoś te 3 kawałki na stale mi sie w pamięć nie wryły wole Rainmakera i Montsegur
Awatar użytkownika
kaśQ
-#Invader
-#Invader

Jack87 pisze: jakoś te 3 kawałki na stale mi sie w pamięć nie wryły wole Rainmakera i Montsegur
Te dwa też lubię, Montsegura to nawet bardziej niż GOT i FITS, jakoś go po prostu nie wpisałam do listy :wink:
Jack87
-#Trooper
-#Trooper

kaśQ a co sądzisz o takich miodach jak The Fallen Angel z BNW ?? normalnie tak sie zajebiscie zaczyna ten kawałek , że czasem słucham w kółko :)
Żabka
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Żabka »

Dla mnie całe BNW jest niesamowite i najlepsze, zarówno Fallen Angel, Nomad, The Thin Line, Dream of Mirrors, Wicker Man itd - no poezja! Wszyskie kawałki są świetne! Najlepsza płyta, nie tylko z ostatniej trójki.
Awatar użytkownika
kaśQ
-#Invader
-#Invader

Jack87 pisze:kaśQ a co sądzisz o takich miodach jak The Fallen Angel z BNW ?? normalnie tak sie zajebiscie zaczyna ten kawałek , że czasem słucham w kółko :)
BNW to mi się przesłuchało ogólnie mówiąc, ale wciąż przyjemnie mi się jej słucha, choć może już nie tak często i nie nałogowo.
A The Fallen Angel? Jest pozytywnie, podoba mi się szybki początek i refren :wink: Generalnie to chyba o każdym kawałku z tej płyty mogę powiedzieć coś dobrego ;) Perełki BNW, GOTN, BB, TWM, TN, OOTSP, TTLBL&H... Cud miód i orzeszki :D
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

Zdecydowanie Brave New World

Świetne wokale,znakomite gitary ,energia, świeżość, pazur, naprawdę dobre brzmienie i to coś co sprawiło ,że panowie weszli do studia z zamiarem nagrania świetnej płyty.
Długość kawałków wyważona, taka umiarkowana progresja która objawia się w Ghost of Navigator, Brave New World czy Out of the Silent Planet, długie utwory naprawdę mocne a rockery dobre.

Dwie kolejne płyty to dużo gorsze produkcje i forma muzyków, wg.mnie Dance of Death lepiej się prezentuję, wg.mnie po tym albumie Ironi powinni odchodzić od progresji ,bo lepszych epików w tym składzie od Paschendale i Dance of Death i tak nie napiszą ,płytę lubię za melodyjność, pewnego rodzaju lekkość ,radość ,ale czuć w niej pewne braki.

A Matter...to kolejny krok w progresję,wg.mnie nieudany,zresztą co kto lubi, dla mnie album się nie broni nawet w połowie jak Brave New World, utwory są zbyt długie,a pomysłow nie ma, oceniam ten album jako dobre Iron Maiden,ale to za mało, niektóre utwory bym wywalił .

Obawiam się że następna płyta będzie kontynuacją A Matter...

BNW 9,5/10
DoD 8/10
AMOLAD 7/10
Awatar użytkownika
Kai.
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Kai. »

1. BNW
2. DoD, AMOLAD
You can't kill the metal, The metal will live on. Iron Maiden is my religion!
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

w piątek odnalazłem swojego cd BNW i wziąłem do samochodu :) wbić się na autostradę przy dźwiękach wicker mana to jest to! ;) nie pamiętam kiedy ostatni raz słuchałem tego albumu. ale chyba można w latach to liczyć... powaliło mnie poprostu. radość z każdego dźwięku na tym albumie. jest poprostu doskonały.

w porównaniu z następnymi... inna planeta poprostu. jakby miał bnw uznać za wyznacznik i dać 10/10 to ani dod ani amolad nie wychodzą poza 5/10. ustępują w każdym aspekcie. i to znacznie. a zwłaszcza jeżeli chodzi o wokale. na bnw dickinson brzmi genialnie. a na amolad fatalnie... nie wiem czemu szukają w jakiś dziwnych rejonach zamiast nagrać coś poprostu rockowego jak bnw... :roll:
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: voivod »

Ostatnie trzy albumy sa mniej wiecej na podobnym poziomie. No ale po kolei.

BNW - dobry, solidny album, choc musze przyznac ze za bardzo nie rozumiem skad sie bierze taki wszechobecny kult. to ze wrocil klasyczny sklad i ze plyta jest wyraznie lepsza od pozycji nagranych z blazem to troche za malo... bo muzycznie jest jednak to odcinanie kuponow od dawnej wielkosci...

DoD - Pare kawalkow swietnych, ale ogolnie dosc wtorny album. Czyli podobnie jak na BNW

AMOLAD - cóż musze przyznac że traciłem troche wiarę, że ironi bedą potrafili wyzwolić u mnie tyle emocji co przy sluchaniu klasycznych plyt, a jednak... Album jest zaskakująco spójny, przemyślany, każdy kawałek ma w sobie "coś", jakiś smaczek. No i sa tu momenty nawiazujace do klasycznego metalu czy tez rocka. Mój ulubiony album nie tylko sposrod ostatnich 3 ale nawet ostatnich 6 ;)
ODPOWIEDZ