Muzyka lat 90

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Czy lata 90 to najgorsza dekada w historii rocka?

Tak
31
39%
Nie
48
61%

Liczba głosów: 79

Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Muzyka lat 90

Post autor: Dziku »

Co do glownego tematu: tak, lata 90 to upadek muzyki, ktory wymusil na legendach i dinozaurach powrot. Moze to i dobrze, dzieki temu IM ciagle nagrywa (wg mnie) swietne albumy :)

Co do postu szajby: Sabbath, Purple, Zeppelin
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Matek pisze:
Nomad pisze:A najważniejszy zespół w historii rocka wg.mnie czyli Deep Purple
a wg jakich kryteriów? :lol: chyba tylko lubię/nie lubię :lol: gdzie im do sabbath albo zeppelin?

To napisałem wg.mnie ,a wg.takich kryteriów, że zapoczątkowali swoją muzyką coś nowego, podobnie zresztą jak BS czy LZ, ale wg.mnie byli bardziej wpływowi, te pojedynki unisimo między Lordem a Blackmorem to przecież historia rocka, Gillan jako pierwszy stosował wysoki śpiew , co potem przejeli inni, stworzyli takie utwory jak Child in Time,Smoke on the Water czy Highway Star, płyta In Rock do dziś sprawia ogromne wrażenie, swego czasu byli nawet najgłośniejszym zespołem świata, kogoś trzeba uważać za tych najwazniejszy zespół i ja uważam Deep Purple, a zaraz obok Queen, The Beatles i King Crimson .

co do szajbu to 1.Sabbath 2.Purple 3.Zeppelin (jesli chodzi o lubienie tych kapel,oczywiście)
Ostatnio zmieniony ndz lis 19, 2006 6:20 pm przez Nomad, łącznie zmieniany 1 raz.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

Szajba pisze:zadanie dla ciebie. uporządkuj chronologicznie te 3 zespoly(1. mój ulubiony 3 . najmniej lubiany)
jako ulubione? w sumie ciężko, bo wszystkie mniej wiecej tak samo lubię (oczywiście w przypadku sabbath mam na myśli te z ozzy'm). nie jestem jakimś wielkim fanem ich, lubię wybrane rzeczy więc takie porządkowanie nie ma sensu, mniej więcej na równi ich stawiam ;)
ale za to mogę uporządkować ich według "ważności dla muzyki" (ale głupie kryterium :lol: no ale wiesz o co mi chodzi)
1. sabbath
2. zeppelin
3. purple
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Nomad pisze:To napisałem wg.mnie ,a wg.takich kryteriów, że zapoczątkowali swoją muzyką coś nowego, podobnie zresztą jak BS czy LZ, ale wg.mnie byli bardziej wpływowi, te pojedynki unisimo między Lordem a Blackmorem to przecież historia rocka, Gillan jako pierwszy stosował wysoki śpiew , co potem przejeli inni, stworzyli takie utwory jak Child in Time,Smoke on the Water czy Highway Star, płyta In Rock do dziś sprawia ogromne wrażenie, swego czasu byli nawet najgłośniejszym zespołem świata, kogoś trzeba uważać za tych najwazniejszy zespół i ja uważam Deep Purple, a zaraz obok Queen, The Beatles i King Crimson .
oj mylisz się. ale to wynika raczej z Twoich preferencji muzycznych ;) w porónaniu do sabbath to purple sa mało znaczącym epizodem w historii muzyki. zresztą o wpływie sabbath na późniejszą muzykę rozprawiało już tysiące mądrzejszych ode mnie ludzi więc powtarzał się nie będę
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

Matek pisze:ale za to mogę uporządkować ich według "ważności dla muzyki" (ale głupie kryterium Laughing no ale wiesz o co mi chodzi)
tak rozumiem. ale chce zebys uporzątkował w koljnosci JAK LUBISZ !
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Szajba pisze:tak rozumiem. ale chce zebys uporzątkował w koljnosci JAK LUBISZ !
a ja chcę mercedesa :P no przecież napisałem że lubię tak samo :P
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

faktycznie, wybacz nie zauwazylem. czyli nie dales mi sie sprowokowac to poparcia mojej tezy. ale trudno. co nie zmienia faktu że czlowiek ZAWSZE kieruj e sie w jakims stopniu symatiami. oki, wg ważnosci mogles uporżatkowac to "prawdziwie", ale podswiadomie wolisz zeppelinow od purpli a sabbathow od zeppelinow. i nie mow ze nie
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Szajba pisze:ale podswiadomie wolisz zeppelinow od purpli a sabbathow od zeppelinow. i nie mow ze nie
nie :P podświadomie to wolę zeppelinów od sabbatów, sabbatów od purpli a purpli od zeppelinów :P
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

to czemu tego nie napisales wczesniej ?
Matek
-#Nomad
-#Nomad

a wynika cos z tego? :P naprawde to jest tak że największy szacunek mam do zeppelinów. ale wiem że taki wpływ na muzę jaki mieli sabbath to nie miał nikt. na wszystko. począwszy od heavy metalu, po thrash, death, black po grunge i numetal. co do zeppelinów to cały rock lat 90 sięgał do ich muzyki. grunge, indie i te sprawy. a purple mięli wpływ raczej tylko na melodyjne metalowe granie, które tak naprawde jest marginesem rocka.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

A ja wolę BS od DP (minimalnie),ale DP uważam za wazniejszych,choćby dlatego że duża część płyt BS inspirowała się...DP w tym np.Heaven and Hell.
Co do Led Zeppelin to lubie ich jednak mniej niż BS i DP i to znacznie,a jeśli chodzi o waznośc, to myśle że mniej więcej po równo jak u BS.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Nomad pisze:A ja wolę BS od DP (minimalnie),ale DP uważam za wazniejszych,choćby dlatego że duża część płyt BS inspirowała się...DP w tym np.Heaven and Hell.
ale mówimy o black sabbath z ozzym. bo to trzeba oddzielić.
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Nomad pisze:Gillan jako pierwszy stosował wysoki śpiew
wybacz Nomad, ale to stwierdzenie jest po prostu wybitne...
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

Przychylam się do tego co pisałem wiele lat temu. Lata 90 to była najbardziej żałosna, wieśniacka, efekciarska i bezwartościowa epoka w ciężkim graniu. Gdy przypominam sobie ekspertów muzycznych zachwycającymi się RATM, Kornem, Mansonem, Tool czy SOAD, którzy już wydali pogrzeb na klasycznym graniu to chce mi się z nich bardzo śmiać. Minęło 15 lat i gdzie są te zespoły? Gdzie jest Korn? Gdzie jest Slipknot czy Tool?
Tymczasem po 15 latach klasyczne granie odrodziło się jak feniks z popiołów. Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath, KISS, Scorpions mają swoje bardzo duże grono fanów i zapełniają wielkie obiekty. W zasadzie każdy zespół hard-rockowy i heavy-metalowy lat '80 bardzo dobrze sobie radzi i praktycznie bez przerwy jest w trasie koncertowej.
Jest mi przykro, że przypływ tamtego nowoczesnego i nudnego rocka przypadł na lata mojej młodości, ale widać tak musiało być. Przekleństwem było się urodzić w połowie lat '80 dla fana heavy-metalu, bo końcówka lat 90 i początek nowego wieku był czasem kiedy w Polsce promowano straszne beznadziejstwo. Pamiętam co wtedy leciało z stacjach telewizyjnych typu Viva, MTV, które odbierał każdy kto miał satelitę.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Powerslave, liczysz na to że jak będziesz powtarzał takie wypowiedzi wystarczająco często, to przebijesz się do alternatywnego świata w którym będziesz miał rację?
Kusy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Kusy »

KISS tak sobie dobrze radzi, że musi odwoływać raz po razem europejską trasę ze względu na brak chętnych na bilety ;)
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

Shedao Shai pisze:Powerslave, liczysz na to że jak będziesz powtarzał takie wypowiedzi wystarczająco często, to przebijesz się do alternatywnego świata w którym będziesz miał rację?
Do alternatywnego lepiej nie.
Kusy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Kusy »

A tak na poważnie zespoły lat 90 m.in.: Tool, Soundgarden, Pearl Jam, Alicja w Łańcuchach, Jane's Addiction, Dream Theater, Black Label Society, Down, RATM znajdają na śniadanie twory lat 80: Poisony, Bon Jovi, Ratty i inne. Ba! Spokojnie o klasę są lepsze niż KISS i Motley Crue.

Nie mają doskoku tylko do legend z lat 70: Sabbath, Zeppelin, Floyd, Crimson, The Who, Queen.

Nie wiem czy lata 90 były lepsze czy gorsze w MUZYCE. Ale wiem, że w MUZYCE GITAROWEJ były o niebo lepsze.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

[quote="Powerslave_Dś" Minęło 15 lat i gdzie są te zespoły? Gdzie jest Korn? Gdzie jest Slipknot czy Tool?
[/quote]

Wydaje mi się, że członkowie tych kapel nie umierają z głodu. Slipknot jest bardzo popularny w gronach nastolatków, na płytę Tool napalonych jest całkiem sporo osób, a Korn gra po Megadeth. Powerslave, to nie jest tak, że Ty widzisz rzeczywistość tak, jak chcesz ją widzieć? Bo to, że byłeś zawiedziony widząc w mediach Alice In Chains zamiast Iron Maiden, to jestem w stanie zrozumieć. Ale Twoje posty świadczą o tym, jakbyś przyjął pewną tezę, uznał za słuszną i próbował bronić. A teza wzięta jest znikąd. Wzięta jest stąd, że masz pretensje do Korna, bo w programie czy artykule zajął miejsce Scorpions. Naprawdę, zespoły z lat '90 nadal mają swoich fanów. Ja nim nie jestem, nie interesuje mnie muzyka tego typu. Ale interesuje wielu innych ludzi, którzy pojawią się na koncercie Slipknota i kupią nową płytę Tool. Bo takich osób jest całkiem sporo i nawet, jeśli bardzo byś chciał, nie zmienisz tego. Muzyka kapel alternatywnych pojawiła się w dobrym czasie, natrafiła na dobrych odbiorców. Dlatego nie jest tak popularna dzisiaj i nie byłaby w latach '70. Nie to pokolenie. Przecież z muzyką Judas Priest jest tak samo. Metalowcy mający dzisiaj po 19 lat najchętniej sięgają po Painkillera, Defenders Of The Faith. Komu dziś potrzebne jest Sin After Sin? Tej płyty nie zrozumie większość młodych dzisiaj, ale zrozumiano ją w 1977 roku. I tak, jak z nu metalem, tak też jest z klasycznym heavy metalem. Ludzie idą na koncert bo "legendy", bo "szanuję za dokonania". Ale nie idą, żeby posłuchać muzyki, bo takowa nie jest przez nich rozumiana. Oczywiście to się tyczy większości, sam bardziej napalony byłem na usłyszenie Jawbreaker czy Desert Plains, niż Painkillera wyżej wymienionego zespołu.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Dajcie spokoj, on przeciez nawet nie przesluchal w calosci zadnej plyty tych zespolow.

nie zmienia to faktu ze zaglosowalem na tak :D tyle ze precyzyjniej, druga polowa lat 90
ODPOWIEDZ