Bardowie

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

Bardowie

Post autor: Stormshield »

Co myślicie o muzyce wykonawców typu Jacka Kaczmarskiego, Jacka Kleyffa, czy Jacka Wójcickiego (o kurde, same Jacki :lol: )??
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Bardowie

Post autor: BeBe »

Stormshield pisze:Co myślicie o muzyce wykonawców typu Jacka Kaczmarskiego, Jacka Kleyffa, czy Jacka Wójcickiego (o kurde, same Jacki :lol: )??
Przyda się temat.
Bardzo sobie cenię, głównie Kaczmarskiego. Tytuły typu: Jałta, Obławy (wszystkie cztery), sławetne Mury, Casanova czy Źródło potrafią u nie jednego słuchacza wywołać gęsią skórkę.
Również gra, wypracowana przez Kaczmarskiego, jakże innowacyjna wprawia słuchacza w osłupienie.
O tak, Kaczmarski śmiało plasuje się u mnie w pierwszej piątce ulubionych wykonawców.
Lucy Phere
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Lucy Phere »

"Obława" kaczmarskiego i "zapachniało powiewem jesieni" z soundteacka z wiśmena to moje ulubione tego typu rzeczy
:dance:
Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

BeBe pisze:Również gra, wypracowana przez Kaczmarskiego, jakże innowacyjna wprawia słuchacza w osłupienie.
Obława i Wojna postu z karnawałem rządzą jeżeli chodzi o granie na gitarze akustycznej.
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

Jacek Kaczmarski ten temat moglby nosic taka nazwe ;)
Wielki artysta - poeta , muzyk i wreszcie Wielki Czlowiek.
Parokrotnie bylem w Wawie zapalic na jego grobie znicz.
Tak zaczelo sie jeszcze 'na malego' od fascynacji 'Obławą', potem zaczelo sie rozumienie tekstow, przeslan.
Muzyka niesie do dzis, bedzie mnie niosla zawsze. Jedna gitara - jeden glos, a spokojnie z uniesiona glowa moze stanac naprzeciw wielkiej orkiestry symfonicznej.
Jeszcze raz powtorze, Wielki Czlowiek - Wielki Polak. To jak narodowy obowiazek poznac jego tworczosc.
Jazz is not dead, it just smells funny.
Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

slayer pisze:To jak narodowy obowiazek poznac jego tworczosc.
Zgadzam się. Być Polakiem i nie znać Kaczmarskiego... wstyd.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

slayer pisze:Wielki Polak. To jak narodowy obowiazek poznac jego tworczosc.
Zgadzam się. Być Polakiem i nie znać Kaczmarskiego... wstyd.

w sumie nie podchodze tak do tego bo dla mnie to ... głupie?? podchodzic tak do tego... ale oczywiscie lubie i szanuje głownie dzieki rodzicom którzy mają jakies płyty i vinyle jego....
Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Bonzo »

Tworczosc Jacka kaczmarskiego jest dla mnie niejako reliktem poprzedniej epoki, kompletnie dla mnie nieznanej w sensie namacalnym, Kaczmarskiego mozna nazwac jest spatkobierca romantycznych wieszczow bo tematyka poruszana przez tego artyste na pewno oddziaływala na polskie spoleczenstwo, moim zdaniem ten przydomek jaki to niego przylgnal "Bard Solidarności", nie pasuje do niego, tak samo jak to ze ruch Solidarnosci niejako przywłaszczył sobie tego poete bo przeciez zawsze byl to czlowiek apolityczny...

moje ulubione na ten czas:
Tradycja, Jałta, Katyń, Przypowieść o Ślepcach, Sen Katarzyny II, Ballada wrześniowa, oczywoscie Obława, Nasza Klasa cz. I i II i jeszcze pewnie kilka ktore w tej chwili umkneły mi... :)
Awatar użytkownika
michi
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: michi »

Jak na mój gust to będzie poezja śpiewana :) a Kaczmarskiego znam troche, z tego co słyszałem najbardziej podobał mi się Kosmopolak, tytuły konkretnych utwórów jakoś wyleciały mi z głowy. Nawet na podstawie tego co o nim wiem [czyli w sumie niewiele], moge stwierdzić że był to wielki człowiek.
ODPOWIEDZ