Wyższość Di`Anno nad Dickinsonem ?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Da beste ?

Dickinson
59
89%
Di`Anno
7
11%

Liczba głosów: 66

BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Wyższość Di`Anno nad Dickinsonem ?

Post autor: BeBe »

W szoku jestem, że zakładam tutaj temat, ale ostatnio duzo słucham Maiden więc, czemu nie ?

Nie wiem czy było-szczerze mówiąc, nie chce mi się przekopywać całego forum.
Chcę zrobić nie lada herezję, gdyż twierdzę, iż Di`Anno góruje nad Dickinsonem,jeżeli chodzi o wokal.<publiczność zamarła,świat stanął w miejscu, górnicy rzucili młoty i uciekli, marynarze skaczą ze swoich łodzi do wody>.
Ale mam argumenty :B
Klimat-ach, cóż to były za czasy. Małe kluby w East End. Malutka scena, na której ledwo mieścił się zespół. I ten głos. Ten facet, z wywalonym torsem i głosem tak delikatnym jak wiosenny powiew wiatru, a zarazem tak ołowianym,że potrafił miażdżyć kości.
Historia-któż tak genialnie śpiewał Iron Maiden ? Nie tylko skrzek, nie tylko "wrzask" i ciągłe przedłużane "aaaaaaaaa" i "ooooooooooo". Och nie, on potrafił to zaśpiewać z duszą, jak nikt inny :)
Sentyment-czyż to nie Di`Anno obok Steve`a był początkową ikoną zespołu Iron Maiden ? Czy to nie te jego pasy, ćwieki, skóry dawały tą hardość ? To "Oh Yeah !" i wystukiwanie rytmu w nogę. To jest prawdziwe Iron Maiden, esencja.
Ktoś dołączy do dyskusji ? :>
Brand
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Wyższość Di`Anno nad Dickinsonem ?

Post autor: Brand »

A tam herezja od razu - też uważam, że DiAnno w niektórych aspektach przewyższa Dickinsona.
U mnie kogo wolę zależy to od tego, na co mam wenę, nieraz wolę sobie zapuścić coś z Paulem na wokalu, innym razem Dickusia.
Ale biorąc pod uwagę np. solowe dokonania obu, to Bruce miażdży.
Dick Brucinson zachwycił głosem większą rzeszę fanów, ale przeglądając inne fora anglojęzyczne o Maiden stwierdziłem, że DiAnno ma nie mniejszą liczbę zwolenników.
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

tez mam wielki sentymen do Di'Anno...uwazam ze spiewa rewelacyjnie..na pierwszych albumach przypomina mi zadziornoscia Gillana i Palnta(powaznie)...on swietnie połączył walory glosu punkoweg wokalisty z klasycznym Gillanem.

Dickinson to juz cos innego...to stop glosu Dio i Rogersa...plus troszke Gillana...jest to inny sposób spiewana(rock operowy)hehehe

KOCHAM ICH OBU!ale marzy mi się maly występ Pawła z Ironami...ahh
Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Stormshield »

Uwielbiam dwa pierwsze albumy i wokal DiAnno na nich. Może nie jest tak dobry technicznie jak Bruce, ale jego głos miał coś w sobie. Jednak nie nazwałbym go lepszym wokalistą.
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Stormshield pisze:Uwielbiam dwa pierwsze albumy i wokal DiAnno na nich. Może nie jest tak dobry technicznie jak Bruce, ale jego głos miał coś w sobie. Jednak nie nazwałbym go lepszym wokalistą.
Technicznie, może Brucie jest lepszy, ale wg. mnie nie robi takiego klimatu jak Di`Anno. A śpiewane przez niego piosenki, które wcześniej wykonywał Di`Anno brzmią biednie [via.Iron Maiden, Wratchild, Killers]
Stormshield
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Stormshield »

Tak. Paul robił genialny klimat.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Nie ma porównania, Paul i Bruce to dwa światy - zupełnie inna skala głosu, umiejętności techniczne czy nawet osobowość. Choć Bruce nie jest za wysoki to Paul nie sięga mu nawet do pięt. :P
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

WICKER MAN pisze:Nie ma porównania, Paul i Bruce to dwa światy - zupełnie inna skala głosu, umiejętności techniczne czy nawet osobowość. Choć Bruce nie jest za wysoki to Paul nie sięga mu nawet do pięt. :P
Wiedziałem Łiker, że z twojej strony poleci głos do Dickinsona :P
Dwa inne światy, ale warto je porównywać, bo nadawały tą swoistą "legendarność" Maidenom.
Awatar użytkownika
Maidenholik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Maidenholik »

Porownywac tych panow mozna podobnie jak Ozz'a i Dio w Sabbathach..., niby wszystko przemawia za Ronnie'm, ale wlasnie ten klimat z poczatkow kariery itp..., choc osobiscie "pomieszalem" troche, bo dla mnie jedyny i najlepszy sklad to Maiden + Dickinson i Sabbath + Ozzy :wink:
Awatar użytkownika
cellman
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cellman »

Myślę, że nie ma o czym gadać - głos na Bruce'a.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

Myślę, że Paul nie jest w staie powtórzyć wszystkiego co śpiewał Bruce a za to Bruce potrafi wszystko co Paul i jeszcze więcej. To prawda że Paul ma charakterystyczny głos ale jestem za Brucem. No i Paul przewyższa ozziego :)
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

vyrus pisze:Myślę, że Paul nie jest w staie powtórzyć wszystkiego co śpiewał Bruce a za to Bruce potrafi wszystko co Paul i jeszcze więcej. To prawda że Paul ma charakterystyczny głos ale jestem za Brucem. No i Paul przewyższa ozziego :)
Bruce powtórzy wszystko co śpiewał Paul ?
No nie wydaje mi się. Podam chociażby Wratchild, Remember Tommorow czy Charlotte The Harlot, które Bruce wykonuje przeokropnie.
Osobiście, słuchać tego nie mogę.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Wybacz ale nie słyszałem wielu nagrań Paul live a Bruce śpiewaa to wszystko live. No ale wydaje Cie się - tutaj każdy ma swoje zdanie. Paula głos można bardziej lubić ale to Bruce jest lepszy. A ten wratchild chociażby DOTR brzmi wspaniale.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

kawalki z pierwszych plyt tylko i wylacznie z DiAnno... reszte moze se spiewac Bruce. Taka prawda.
Lucy Phere
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Lucy Phere »

Bruce :wink:
:dance:
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

widman pisze:kawalki z pierwszych plyt tylko i wylacznie z DiAnno... reszte moze se spiewac Bruce. Taka prawda.
No a jak by Bruce był od początku to już mógłby je śpiewać :?: :lol:
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Głos na Dicka :), jak dla mnie "best vocal ever" :D , ale to prawda, że Di'Anno nadawał pierwszym płyto maiden takiego klimatu, jak słucham pierwszej płytki, to od razu mi się przypominają pierwsze rozdziały biografii :solo , z kolei Bruce potrafił technicznie zaśpiewać wszystko lepiej, tak mniej "punkowo" niż Paul.
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

wojteq pisze:Głos na Dicka :), jak dla mnie "best vocal ever" :D , ale to prawda, że Di'Anno nadawał pierwszym płyto maiden takiego klimatu, jak słucham pierwszej płytki, to od razu mi się przypominają pierwsze rozdziały biografii :solo , z kolei Bruce potrafił technicznie zaśpiewać wszystko lepiej, tak mniej "punkowo" niż Paul.
Ale te płyty właśnie miały tak trochę takiej punkowej zadziorności, to brzmienie było takie obdarte, zniszczone. Jak Dickisnon przylazł, wszystko zaczęło się wygładzać.
vyrus pisze:Wybacz ale nie słyszałem wielu nagrań Paul live a Bruce śpiewaa to wszystko live. No ale wydaje Cie się - tutaj każdy ma swoje zdanie. Paula głos można bardziej lubić ale to Bruce jest lepszy. A ten wratchild chociażby DOTR brzmi wspaniale.
Na mordę spadł podczas trasy Killers. Jeden z koncertów z tej trasy, znajduje się na Early Days-widzimy, że to jednak nie ten Di`Anno co to go widzieliśmy [a raczej słyszeliśmy, bo nie wiem czy są jakieś booty video z pierwszej trasy] podczas trasy promującej Iron Maiden.
Chudy
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Chudy »

Brusik :D
Freeze
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Freeze »

Głos na Bruce'a, chociaż nie mogę sobie wyobrazić dwóch pierwszych płyt bez Paula. Mają niepowtarzalny klimat m.in. dzięki jego głosowi i mimo, że to jednak z Dickinsonem Maideni wznieśli się na wyżyny, początki z Paulem stanowią nieodłączny i ważny element ich muzyki.
ODPOWIEDZ