Heaven and Hell vs Perfect Strangers

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Którą płytę wolisz?

Heaven and Hell
9
60%
Perfect Strangers
6
40%

Liczba głosów: 15

Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Heaven and Hell vs Perfect Strangers

Post autor: Nomad »

Która z hard-rockowych legend lepiej poradziłą sobie w rzeczywistości lat '80.
Myślę że porównanie w sumie trafne, oba te zespoły miały już w czasie nagrywania tych płyt, wielkie sukcesy jakby za sobą, pojawiły się heavy-metalowe kapele które sprawiły że dawne gwiazdy żeby zaistnieć swoimi płytami musiały trochę unowocześnić brzmienie (Deep Purple) czy wręcz zbliżyć się do heavy-metalu (Black Sabbath).
Ja stawiam na Perfect Strangers, płyte można powiedzieć perfekcyjną, świeżą, nagraną wprawdzie głównie dla celów komercyjnych,ale że tak powiem kogo to obchodzi. Heaven and Hell jest wokalnie może nawet na wyższym poziomie niż płyta Purpli,w końcu śpiewa tu Dio,ale płyta ma za dużo średnich utworów które nie powalają, no i nie ma niej chyba tak genialnego utwory jak tytułowy z płyty Purpli.
Deleted User 622

Re: Heaven and Hell vs Perfect Strangers

Post autor: Deleted User 622 »

Nie umiem porównać tych albumów. Może dlatego że oba uwielbiam, może dlatego że są odmienne stylistycznie i ciężko szukać punktu zaczepienia... tak czy siak oba świetne. PS to ostatni genialny album Purpli... i ostatnie dobre wokale Gillana.
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

wielkim fanem Purpli nigdy nie byłem, za to BS lubię cały czas. głos na Niebo i Piekło :)
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Ciekawe zestawienie przyznam... Oba albumy są świetne, i oba miały dla obu zespołów takie same znaczenie... Widziałem juz porównania z "Born Again", bo to oczywiste, ale w takim towarzystwie nie. I trudno tu jest na cokolwiek zagłosować, ale skłaniam się jednak ku Perfect Strangers, dlatego, że od niego zaczęła się seria albumów Purpli które lubię dużo bardziej niż te z lat 70-tych.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Kolejna płyta Purpli też jest bardzo dobra, poszli za ciosem jakby, parę utworów z tej płyty naprawdę jest mocne np.Unwritted Law albo Bad Attitude.
Na Heaven and Hell takie genialne utwory to tytułowy i Die Young ,bardzo dobre to Neon Knights( typowy przykład melodyjnego heavy-metalu z jakiego potem znane będzie m.in Iron Maiden) i Children of the Sea, reszta jakby w cieniu.
Na Perfect Strangers praktycznie każdy z pierwszych siedmiu utworów jest świetny, dla ostatnie jakby trochę słabszę, zwłaszcza porywają tytułowy, Knocking at the Your Back Door, A Gypsy's Kiss i Wasted Sunsets.
obserwator
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: obserwator »

głos na heaven and hell
perfect strangers słabo mi podchodzi
mtszły
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Nomad pisze:Na Heaven and Hell takie genialne utwory to tytułowy i Die Young ,bardzo dobre to Neon Knights( typowy przykład melodyjnego heavy-metalu z jakiego potem znane będzie m.in Iron Maiden) i Children of the Sea, reszta jakby w cieniu.
Właściwie to masz racje, ale te cztery utwory to jedne z najważniejszych utworów hardrockowych- gdyby nie "Neon Knights" nigdy nie zacząłbym słuchać Sabbath i nie poznał bym maestro Tony'ego Martina ;)
Chudy
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Chudy »

Heaven and Hell jakos do tej płyty purpli sie przekonać nie mogę.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

PS to dla mnie najlepsza płyta purpli... głos na nią.
ODPOWIEDZ