http://www.youtube.com/watch?v=ncqi73E6MZE
Blind Guardian
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Blind Guardian
Polecam obejrzeć ten fragment koncertu, jeśli jeszcze nie widzieliście
Oto wielkość Blind Guardian. Wzorowe zachowanie publiki na koncercie... Ja na miejscu Hanziego i chłopaków bym się popłakał :laugh
Iron Maiden gonna get you, no matter how far.
wiesz no....kto by sie nie poplakal ? wogole sama piosenka + 40 tys ludzi na Wacken spiewajacych to... = kvlt
co do singla... okladka wypas mega kosmos . piosenka wporzo ale na albumie sa lepsze . teledysk....taki se nawet bardzo
co do singla... okladka wypas mega kosmos . piosenka wporzo ale na albumie sa lepsze . teledysk....taki se nawet bardzo
No niebawem przekonam się, czy to rzeczywiście jest kvltStoneman pisze:wogole sama piosenka + 40 tys ludzi na Wacken spiewajacych to... = kvlt
www.MetalSide.pl
Wiadomo że nie od teledysku zależy czy kawałek się podoba czy nie ale chodziło mi o odbiór wizualny.
zazdroszcze mu...[/quote]
to nie oglądaj. Ja nie oglądam i moje wrażenia estetyczne są niezakłócone.Heti pisze:Wiadomo że nie od teledysku zależy czy kawałek się podoba czy nie ale chodziło mi o odbiór wizualny.
- AncientMariner
- -#Clansman

Postanowiłem odświeżyć temat, bo słucham ostatniej płyty Blind Guardianów z tego roku. Hansi i Andre postarali się i przygotowali dla nas świetny krążek. W moim odczuciu ten materiał jest nawet ciekawszy niż poprzedni. A lepszy na pewno niż A Twist in the Myth. Od A Twist in the Myth fajny poziom okładek trzymają, ta ostatni jest według mnie najlepsza.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Zgadza się. Trzech ostatnich albumów dobrze się słucha. Beyond The Red Mirror słuchałem już kilka razy i bardzo mi się podoba. Na A Night At The Opera troche było ciut za bardzo progresywne, ale Nightfall In Middle-Earth to klasyka gatunku po prostu. Nie ma jak to stare płyty z resztą. Bardzo tez lubie Hansiego i spółkę. Niedługo koncert w Krakowie na który się oczywiscie wybieramAncientMariner pisze:Postanowiłem odświeżyć temat, bo słucham ostatniej płyty Blind Guardianów z tego roku. Hansi i Andre postarali się i przygotowali dla nas świetny krążek. W moim odczuciu ten materiał jest nawet ciekawszy niż poprzedni. A lepszy na pewno niż A Twist in the Myth. Od A Twist in the Myth fajny poziom okładek trzymają, ta ostatni jest według mnie najlepsza.
Mi też się najnowsza płyta podoba, ale poziom albumów Somewhere Far Beyond, Imaginations From The Other Side, Nightfall... czy nawet a A Night At the Opera jest niedoścignięty i wątpię, aby do niego już doskoczyli. Te nowsze płyty brzmią mimo wszystko podobnie, niestety gorzej od wspominanych wyżej. Jeśli chodzi o kompozycje to jest nieźle, ale brakuje mi klimatu starego BG. Na koncert się na pewno wybiorę.
Okładki mi się kompletnie nie podobają (wersja standard ma niezłą). Wielka szkoda, że nie korzystają już z usług Andreassa Marschalla, który robił jedne z najlepszych okładek metalowych w latach 90.
http://moviespictures.org/biography/Marschall,_Andreas
Okładki mi się kompletnie nie podobają (wersja standard ma niezłą). Wielka szkoda, że nie korzystają już z usług Andreassa Marschalla, który robił jedne z najlepszych okładek metalowych w latach 90.
http://moviespictures.org/biography/Marschall,_Andreas
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

O tak! Wystarczy tylko spojrzeć na stare covery Rage, Obituary, Kreator, Messiah, Running Wild, Grave Digger, Immolation czy Blind Guardian właśnie. Miał i w sumie ma koleś rękę do tego. Jego ostatnie prace też przypadają mi do gustu. Jak dla mnie razem z Edwardem Repką i Chrisem Moyenem chyba najlepszy w swoim fachu.IgorW pisze:Wielka szkoda, że nie korzystają już z usług Andreassa Marschalla, który robił jedne z najlepszych okładek metalowych w latach 90.
Co do Blind Guardian to starych rzeczy moge sposłuchać, ale chyba żadna płyta nie podoba mi się w całości. Drażnią mnie trochę utwory w stylu "The Bard's Song - In The Forest " CZY "Mordred's Song". Z bardzo mi się to kojarzy z jakimś królem siedzącym, odpoczywajacym na tronie po obiedzie, wachlowanym przez jakiś paziów i z jakimiś zabawiającymi go błaznami. Ale w sumie uważam, że "Tales From The Twilight World", "Imaginations From The Other Side", "Somewhere Far Beyond" czy bardziej speedowy "Follow The Blind" to dobre płyty.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Po kilkunastu przesłuchaniach nowego krążka moje oceny wyglądają tak:
Battalions Of Fear - 7/10
Follow The Blind - 7,5/10
Tales From The Twilight World - 8,5/10
Somewhere Far Beyond - 9/10
Imaginations From The Other Side - 10/10
The Forgotten Tales - 6/10
Nightfall In Middle-Earth - 10/10
A Night At The Opera - 7/10
A Twist In The Myth - 6,5/10
At The Edge Of Time - 7/10
Beyond The Red Mirror - 7/10
Follow The Blind - 7,5/10
Tales From The Twilight World - 8,5/10
Somewhere Far Beyond - 9/10
The Forgotten Tales - 6/10
A Twist In The Myth - 6,5/10
- AncientMariner
- -#Clansman

Battalions Of Fear - 6/10
Follow The Blind - 6/10
Tales From The Twilight World - 8/10
Somewhere Far Beyond - 10/10
The Forgotten Tales - 7/10
A Twist In The Myth - 6/10
Beyond The Red Mirror - 8/10
Follow The Blind - 6/10
Tales From The Twilight World - 8/10
Somewhere Far Beyond - 10/10
The Forgotten Tales - 7/10
A Twist In The Myth - 6/10
Beyond The Red Mirror - 8/10
-
Deleted User 2259
Czas na moje oceny, które nie są zbyt wysokie, bo nie jest to do końca moja muzyka.
Follow The Blind - 6,5/10
Tales From The Twilight World - 7/10
Somewhere Far Beyond - 6,5/10
Imaginations From The Other Side - 6,5/10
Nightfall In Middle-Earth - 4,5/10 - Gdyby nie te pieprzone przerywniki, album byłby o wiele wyżej, ja wiem, że to concept album, ale oceniam każdy utwór, a następnie robię z tego średnią.
Night At The Opera - 5,5/10
A Twist In The Myth - 5/10
At The Edge Of Time - 5/10
Beyond The Red Mirror - 5,5/10
Za chwilę najlepsza 10 utworów.
Follow The Blind - 6,5/10
Tales From The Twilight World - 7/10
Somewhere Far Beyond - 6,5/10
Imaginations From The Other Side - 6,5/10
Nightfall In Middle-Earth - 4,5/10 - Gdyby nie te pieprzone przerywniki, album byłby o wiele wyżej, ja wiem, że to concept album, ale oceniam każdy utwór, a następnie robię z tego średnią.
Night At The Opera - 5,5/10
A Twist In The Myth - 5/10
At The Edge Of Time - 5/10
Beyond The Red Mirror - 5,5/10
Za chwilę najlepsza 10 utworów.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Battalions Of Fear - 9.5/10
Follow The Blind - 8/10
Tales From The Twilight World - 9/10
Somewhere Far Beyond - 7.5/10
Imaginations From The Other Side - 7,5/10
Nightfall In Middle-Earth - 7/10
Night At The Opera - 6.5/10
A Twist In The Myth - 7/10
At The Edge Of Time - 7.5/10
Follow The Blind - 8/10
Tales From The Twilight World - 9/10
Somewhere Far Beyond - 7.5/10
Imaginations From The Other Side - 7,5/10
Nightfall In Middle-Earth - 7/10
Night At The Opera - 6.5/10
A Twist In The Myth - 7/10
At The Edge Of Time - 7.5/10
Ostatnio zmieniony ndz lip 22, 2018 1:26 am przez Bon Dzosef, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Deleted User 2259
Top 10 utworów wszech czasów;
10. Precious Jerusalem
9. Theatre of Pain
8. Journey Through the Dark
7. Welcome to Dying
6. The Last Candle
5. Battalions of Fear
4. Banish from Sanctuary
10. Precious Jerusalem
9. Theatre of Pain
8. Journey Through the Dark
7. Welcome to Dying
6. The Last Candle
5. Battalions of Fear
4. Banish from Sanctuary
Czyli gdyby te "pieprzone przerywniki" nie byłyby osobnymi utworami, tylko zostały wplecione na początkach/końcach właściwych utworów to album miałby wyższą ocenę, tak? Znasz znane powiedzenie o średniej (pan. pies, spacer itd.)?
W ogóle ocenianie albumu na podstawie średniej czy dowolnej funkcji statystycznej nie jest dobrym rozwiązaniem. W takiej sytuacji można by zebrać kompilację "the best of" z wysoką oceną, w której poszczególne utwory w ogóle nie będą do siebie pasowały. Dla mnie Nightfall dobrze się słucha i przerywniki mi w tym nie przeszkadzają, ale jest to płyta do posłuchania w domu na spokojnie, a nie np. w samochodzie, gdzie przerywniki by mnie denerwowały.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Pewnie wielu z Was zna Savage Circus. ja obczaiłem ostatnio zespół wokalisty tego projektu i okazało się, że śpiewa w Persuader , który jest znakomitą alternatywą dla Blindów. Zespół bardzo wiernie podąża szlakiem wytyczonym przez Bardów na Somewhere Far i Imaginations. Polecam zwłaszcza debiut "The Hunter"

Znam, wrzucałem nawet niektóre ich płyty w rocznikach Big Survivor. Bardzo przyzwoity zespół. Najbardziej lubię chyba "Fiction Maze".