Ale koniki i większość sprzedawczyków z allegro nie prowadzą działalności gospodarczej.Pieczeń rzymska pisze:Specjalistą od prawa nie jestem (jeszcze), ale z tego co wiem, rozwiązanie takie jest rzadkością w Europie. I jest raczej dyskusyjne, szczególnie na tle konstytucyjnej zasady wolności działalności gospodarczej. To tak nawiasem mówiąc.
28/05/2008 - Metallica - Chorzów @ Stadion Śląski
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 28/05/2008 - Metallica - Chorzów @ Stadion Śląski
Why so serious?
dokladnie o to mi chodzilo, bo wiem, ze zabrania tego kodeks u nas. Interesowala mnie bardziej przyczyna. Przeciez bilet kupuje i robie z nim co chce, chce komus zrobic prezent sprzedaje po taniosci, a jak znajde wafla to i sprzedam go za 1000zl!Pieczeń rzymska pisze:I jest raczej dyskusyjne, szczególnie na tle konstytucyjnej zasady wolności działalności gospodarczej. To tak nawiasem mówiąc.
Jazz is not dead, it just smells funny.
Ale na imprezy masowe powinno się sprzedawać po cenach nominalnych.Pieczeń rzymska pisze:Specjalistą od prawa nie jestem (jeszcze), ale z tego co wiem, rozwiązanie takie jest rzadkością w Europie. I jest raczej dyskusyjne, szczególnie na tle konstytucyjnej zasady wolności działalności gospodarczej. To tak nawiasem mówiąc.
Sprzedam Ci Dylana za 600 zeta, chętny?M@ti pisze:Ale na imprezy masowe powinno się sprzedawać po cenach nominalnych.Pieczeń rzymska pisze:Specjalistą od prawa nie jestem (jeszcze), ale z tego co wiem, rozwiązanie takie jest rzadkością w Europie. I jest raczej dyskusyjne, szczególnie na tle konstytucyjnej zasady wolności działalności gospodarczej. To tak nawiasem mówiąc.(Teraz to jestem kozak bo to nie ja sprzedaję.)
Jak mogą prowadzić działalność gospodarczą, która w świetle prawa jest niedozwolona? O_o W Francji, UK czy Szwecji firmy sprzedające bilety w drugim obiegu są bardzo popularne.Mandrake pisze:Ale koniki i większość sprzedawczyków z allegro nie prowadzą działalności gospodarczej.
Jak widać ustawodawca doszedł do wniosku, że z punktu widzenia etyki czy moralności nie godzi się by sprzedawać bilety po cenie wyższej niż nominalna. Cel jest dość oczywisty - chodzi o ochronę potencjalnego konsumenta, ustawodawca nie chce dopuścić do sytuacji w której ogromna część sprzedanych biletów trafia na drugi rynek, uderzając tym samym w odbiorców finalnych. Jestem w stanie zrozumieć ten pogląd, aczkolwiek nie podzielam go - fałszywe i zakłamane to wszystko, do tego trąci to trochę PRLem.sz pisze:dokladnie o to mi chodzilo, bo wiem, ze zabrania tego kodeks u nas. Interesowala mnie bardziej przyczyna. Przeciez bilet kupuje i robie z nim co chce, chce komus zrobic prezent sprzedaje po taniosci, a jak znajde wafla to i sprzedam go za 1000zl!
Ja jestem za ochroną przeciętnego konsumenta. Mogłoby tak być że przedsiębiorca który ma nad konsumentem zdecydowaną przewagę finansową wykupiłby większą część puli od razu i zacząłby sprzedawać np. o 50zł drożej. To byłoby trochę nie fair. Nie wiem jak się robi w UK Szwecji czy gdzieś tam. Co kraj to obyczaj.
Why so serious?
Czemu nie fair? Na tym polega wolny handel. Kupujesz towar taniej i planujesz sprzedać go drożej - tym samym ryzykując.Mandrake pisze:Ja jestem za ochroną przeciętnego konsumenta. Mogłoby tak być że przedsiębiorca który ma nad konsumentem zdecydowaną przewagę finansową wykupiłby większą część puli od razu i zacząłby sprzedawać np. o 50zł drożej. To byłoby trochę nie fair. Nie wiem jak się robi w UK Szwecji czy gdzieś tam. Co kraj to obyczaj.
No jednak... hipotetycznie... ogłasza się koncert Metallicy w Polsce i dzisiaj rusza sprzedaż biletów. Ktoś w ciągu 15 minut kupuje wszystkie dostepne bilety i później sprzedaje +200% marży.Pieczeń rzymska pisze:Czemu nie fair?
www.MetalSide.pl
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

W Stanach, nie dość, że handel wejściówkami na aukcjach kwitnie (i sprzedawane są one po cenach wyższych o kilkaset procent), to nawet na stronie największego dystrybutora biletó, Ticketmastera, pojawiła się jakiś czas temu opcja wystawienia na licytacji wcześniej zakupionych biletów. Tylko u nas ludzie są jakoś przewrażliwieni na punkcie spekulacji biletami. Myślę, że wynika to z zawiści promotorów, którzy po prostu plują sobie w brodę, że ustalili zbyt niskie ceny biletów, albo wynajęli za mały obiekt. 
No i dobrze, się gra się ma :] Ja jestem za pełną legalizacją 'instytucji' konika.gumbyy pisze:No jednak... hipotetycznie... ogłasza się koncert Metallicy w Polsce i dzisiaj rusza sprzedaż biletów. Ktoś w ciągu 15 minut kupuje wszystkie dostepne bilety i później sprzedaje +200% marży.Pieczeń rzymska pisze:Czemu nie fair?
Ulrich said fans can expect to hear some new material from their forthcoming ninth studio album.
"We're psyched to play some new songs," he laughed. "In fact, if we don't, then I give people permission to come and find me and slap me across the face! We're certainly planning on rolling out some of the new songs for the first time, but right now our focus is on finishing the record. As soon as that's out of the way, we'll be hitting the rehearsal room and getting to grips with playing these bastards live!"
za blabbermouth...
A Polscy fani jako pierwsi je ułyszą
Napiszę jeszcze raz - na tym polega wolny handel. I mówiąc szczerze - ja bym nie zaryzykował swoich pieniędzy na taką transakcję, biorąc pod uwagę, że w 2004 sprzedano tylko 75% biletów. Gdyby ktoś jednak zainwestował - szacun. Tylko jakoś w krajach w których spekulacja biletami jest legalna takie sytuacje nie mają miejsca.gumbyy pisze:No jednak... hipotetycznie... ogłasza się koncert Metallicy w Polsce i dzisiaj rusza sprzedaż biletów. Ktoś w ciągu 15 minut kupuje wszystkie dostepne bilety i później sprzedaje +200% marży.Pieczeń rzymska pisze:Czemu nie fair?
Hmm.. no niby tak... ale z drugiej strony dlaczego organizator koncertu ma zarobić na biletach mniej, niż spekulant??Pieczeń rzymska pisze:Napiszę jeszcze raz - na tym polega wolny handel
www.MetalSide.pl
Organizator zawsze zarobi więcej.gumbyy pisze:Hmm.. no niby tak... ale z drugiej strony dlaczego organizator koncertu ma zarobić na biletach mniej, niż spekulant??Pieczeń rzymska pisze:Napiszę jeszcze raz - na tym polega wolny handel
JEśli masz na myśli wolny rynek (a tak się rozumie handel też) to chyba nie Słoneczko. To jest zaprzeczenie wolnego rynku. Takie coś nigdy nie będzie "wolne".Pieczeń rzymska pisze: Napiszę jeszcze raz - na tym polega wolny handel.
Miałem na myśli wolny handel, czyli handel na który nie są nałożone żadne nieracjonalne ograniczenia. Bo i ile jestem w stanie zrozumieć ograniczenia w zakresie handlu bronią czy alkoholem, to w przypadku biletów nie podzielam ustawowego rozwiązania. Wiem, że w z ekonomicznego punktu widzenia pojęcie to oznacza co innego i ma międzynarodowy pierwiastek, ale chyba używając go nie wprowadziłem nikogo w błąd i wszyscy zrozumieli o co mi chodzi.EvE pisze:JEśli masz na myśli wolny rynek (a tak się rozumie handel też) to chyba nie Słoneczko. To jest zaprzeczenie wolnego rynku. Takie coś nigdy nie będzie "wolne".Pieczeń rzymska pisze: Napiszę jeszcze raz - na tym polega wolny handel.
Liczę, że rozwiniesz nieco swoją wypowiedź.
no ja właśnie nie wiedziałam czy Tobie chodziło o handel w znaczeniu rynku czy o nieograniczony przepisami.Pieczeń rzymska pisze:le chyba używając go nie wprowadziłem nikogo w błąd i wszyscy zrozumieli o co mi chodzi.
Wolny rynek w najprostszym klasycznym (A. Smith) rozumieniu jest wtedy kiedy po stronie popytu jak i podaży istnieje nieorganiczna liczba podmiotów. I to jest idealny stan. Wtedy cena sie w prosty sposób ukształtuje osiągając stan optymalny. Jeśli po stronie podaży, jak tu, jest monopolista, albo oligopol, czy inna taka forma, gdzie podmiotów jest ZNACZNIE więcej niż osób po stronie popytu, a tak jest, bo ceny są olbrzymie (bo "popytowcy" ze sobą konkurują to ceny rosną, taki klasyczny mechanizm rynkowy) to to traci ideę wolnego rynku a staje się monopolistyczną formą "rynku". Ograniczenia powinny właśnie być, bo może znaleźć się podmiot posiadający więcej informacji (będzie wiedział kiedy bilety będą sprzedawane i po ile, przecież nie każdy konsument kupi w 1szy dzień bo tego nie wie) wykupi wszystkie bilety i będzie sprzedawać wiadomo jak. Taka osoba wie lepiej jaki jest popyt na dany koncert, i wszystko lepiej wie. Na rynku konsument jest zawsze w gorszym położeniu z powodu asymetrii informacyjnej i trzeba go chronić. Ograniczenia, które Ty nazywasz nieracjonalne, mają chronić konsumenta przed zawodnością rynku. Bo wolny rynek jest daremny. Ale ogólnie chodzi o to że nie ma mowy o wolnym rynku kiedy sprzedawców jest paru, produkt mocno ograniczony, a popyt dąży do nieskończoności. Robie sie z tego monopol.
Na części trasy supportem będzie Down. Ech - nie wiem co lepsze Machine Head czy Down
http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... index.aspx
No rzeczywiście ech a nawet dwa echy, Anselmo i Meta, no ale nie można mieć ponoć wszystkiego. Ciekawe jaki będzie polski support i czy w ogóle będzie. Nie ukrywam, że chciałbym Virgin Snatch i nie jest to tylko kwestia patriotyzmu lokalnego. NIe jest to temat miejsce życzeń no ale jak nabijano posty popisując się że wie się kto to Adam Smith i że nie jest się jeszcze "ekspertem od prawa" oraz ględzono o zamierzeniach ustawodawcy i nie zostało to zbanowane więc moje malutkie życzenie też powinno przejść bez banowego echa. Virgin Snatch, Machine Head, Metallica albo Down i Metallica - od tak po prostutomtomala pisze:Na części trasy supportem będzie Down. Ech - nie wiem co lepsze Machine Head czy Down