28/05/2008 - Metallica - Chorzów @ Stadion Śląski
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 28/05/2008 - Metallica - Chorzów @ Stadion Śląski
Hehe, ja Downa widziałem w Stodole. Nigdy natomiast nie widziałem Machine Head więc z przyjemnością ich zobaczę na żywca.
Nieźle. Hmm, skoro na tej części trasy mamy 2 supporty tj DOWN i THE SWORD, to może i do nas kogoś jeszcze wezmą ze sobą oprócz MACHINE HEAD
a wy wszyscy macie bilety na plyte?
no wiadomo, a myslaleś ze ktoś przy zdrowych zmysłach kupi bilet na sektor ? 
już nie mam tu najwięcej postów

ale Ty z sosnowca jesteś, to sie nie liczy

Nie no bez przesady..... Jesli agencja wypuszcza 25 tys biletow po 100pln i jeden przedsiebiorca je wszystkie skupi i sprzeda wszystkie po 200 tzn ze cena ustalona przez agencje byla zanizona i po co tu chronic tych co nie wiedzieli na poczatku ze koncert bedzie?? Nie ma 200 zeta to nie idzie na koncert - to nie jest produkt pierwszej potrzeby i biedaczyna jakos to przezyje.EvE pisze:no ja właśnie nie wiedziałam czy Tobie chodziło o handel w znaczeniu rynku czy o nieograniczony przepisami.Pieczeń rzymska pisze:le chyba używając go nie wprowadziłem nikogo w błąd i wszyscy zrozumieli o co mi chodzi.
Wolny rynek w najprostszym klasycznym (A. Smith) rozumieniu jest wtedy kiedy po stronie popytu jak i podaży istnieje nieorganiczna liczba podmiotów. I to jest idealny stan. Wtedy cena sie w prosty sposób ukształtuje osiągając stan optymalny. Jeśli po stronie podaży, jak tu, jest monopolista, albo oligopol, czy inna taka forma, gdzie podmiotów jest ZNACZNIE więcej niż osób po stronie popytu, a tak jest, bo ceny są olbrzymie (bo "popytowcy" ze sobą konkurują to ceny rosną, taki klasyczny mechanizm rynkowy) to to traci ideę wolnego rynku a staje się monopolistyczną formą "rynku". Ograniczenia powinny właśnie być, bo może znaleźć się podmiot posiadający więcej informacji (będzie wiedział kiedy bilety będą sprzedawane i po ile, przecież nie każdy konsument kupi w 1szy dzień bo tego nie wie) wykupi wszystkie bilety i będzie sprzedawać wiadomo jak. Taka osoba wie lepiej jaki jest popyt na dany koncert, i wszystko lepiej wie. Na rynku konsument jest zawsze w gorszym położeniu z powodu asymetrii informacyjnej i trzeba go chronić. Ograniczenia, które Ty nazywasz nieracjonalne, mają chronić konsumenta przed zawodnością rynku. Bo wolny rynek jest daremny. Ale ogólnie chodzi o to że nie ma mowy o wolnym rynku kiedy sprzedawców jest paru, produkt mocno ograniczony, a popyt dąży do nieskończoności. Robie sie z tego monopol.
Pozatym juz widze kogos kto skupi wszystkie bilety..... Szanse ze nie sprzeda tego sa dosc spore. Nienawidze jak sie panstwo wpierdziela do takich spraw. Kupilem taniej sprzedaje drozej i jak sa klienci/frajerzy to moje szczescie.
Ja mam bilet i chce isc na koncert, wiec nie mam zamiaru sprzedawac, ale........wszystko na tym swiecie ma swoja cene
Ja mam na backstage bezpośrednio.Evil pisze:a wy wszyscy macie bilety na plyte?
Ty nie masz w ogóle

Podobnie i jaSzymon pisze:Nie no bez przesady..... Jesli agencja wypuszcza 25 tys biletow po 100pln i jeden przedsiebiorca je wszystkie skupi i sprzeda wszystkie po 200 tzn ze cena ustalona przez agencje byla zanizona i po co tu chronic tych co nie wiedzieli na poczatku ze koncert bedzie?? Nie ma 200 zeta to nie idzie na koncert - to nie jest produkt pierwszej potrzeby i biedaczyna jakos to przezyje.EvE pisze:no ja właśnie nie wiedziałam czy Tobie chodziło o handel w znaczeniu rynku czy o nieograniczony przepisami.Pieczeń rzymska pisze:le chyba używając go nie wprowadziłem nikogo w błąd i wszyscy zrozumieli o co mi chodzi.
Wolny rynek w najprostszym klasycznym (A. Smith) rozumieniu jest wtedy kiedy po stronie popytu jak i podaży istnieje nieorganiczna liczba podmiotów. I to jest idealny stan. Wtedy cena sie w prosty sposób ukształtuje osiągając stan optymalny. Jeśli po stronie podaży, jak tu, jest monopolista, albo oligopol, czy inna taka forma, gdzie podmiotów jest ZNACZNIE więcej niż osób po stronie popytu, a tak jest, bo ceny są olbrzymie (bo "popytowcy" ze sobą konkurują to ceny rosną, taki klasyczny mechanizm rynkowy) to to traci ideę wolnego rynku a staje się monopolistyczną formą "rynku". Ograniczenia powinny właśnie być, bo może znaleźć się podmiot posiadający więcej informacji (będzie wiedział kiedy bilety będą sprzedawane i po ile, przecież nie każdy konsument kupi w 1szy dzień bo tego nie wie) wykupi wszystkie bilety i będzie sprzedawać wiadomo jak. Taka osoba wie lepiej jaki jest popyt na dany koncert, i wszystko lepiej wie. Na rynku konsument jest zawsze w gorszym położeniu z powodu asymetrii informacyjnej i trzeba go chronić. Ograniczenia, które Ty nazywasz nieracjonalne, mają chronić konsumenta przed zawodnością rynku. Bo wolny rynek jest daremny. Ale ogólnie chodzi o to że nie ma mowy o wolnym rynku kiedy sprzedawców jest paru, produkt mocno ograniczony, a popyt dąży do nieskończoności. Robie sie z tego monopol.
Pozatym juz widze kogos kto skupi wszystkie bilety..... Szanse ze nie sprzeda tego sa dosc spore. Nienawidze jak sie panstwo wpierdziela do takich spraw. Kupilem taniej sprzedaje drozej i jak sa klienci/frajerzy to moje szczescie.
Ja mam bilet i chce isc na koncert, wiec nie mam zamiaru sprzedawac, ale........wszystko na tym swiecie ma swoja ceneJak ktos chetny to slucham propozycji
Poniewiera mi sie po biurku jakis bilet na sektor 20 jakby ktos chcial niech sie zglosi 
A ja nie sprzedam nawet jakby ktoś 2000 dawał
Up The irons
dziwne...ja bym sprzedal za 2000....kupil znowu za nawet 500 i 1500 na czysto 
:buahaha:Diabeł pisze:A ja nie sprzedam nawet jakby ktoś 2000 dawał
Ja bym sprzedał za tyle za ile kupiłem i tylko wtedy, gdy na koncert nie mógłbym jechać. Zabawa w żyda nie dla mnie... :closed
To wspomnij na mnie jakby coś nie poszło. ;]
-
El Dorado
JUŻ TO WIDZĘLevy pisze:Ja bym sprzedał za tyle za ile kupiłem i tylko wtedy, gdy na koncert nie mógłbym jechać. Zabawa w żyda nie dla mnie... :closed
proponują Ci 400 zł a Ty "nie,nie, bierz za 125"
a ja bym siebie za 2000 sprzedał
co oferujesz za te 2000 zł?