Iron Maiden: Flight 666 - The Movie

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Re: Iron Maiden: Flight 666 - The Movie

Post autor: Da5id »

Czytaj między wierszami. :)
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

nie jestem zbyt czestym bywalcem polskich kin, ale jak siegne pamiecia to nie widzialem w kinie nigdy filmu lepszej jakosci jak ten pokaz Flight 666 w Ryjo. Wiec moze i te nasz kina faktycznie najlepsze nie sa. Nie wspominam o pokazie Live After Death w Multikinie w Zabrzu, ktory jakosciowo był porazka!!
El Dorado

Post autor: El Dorado »

IgorW pisze:Kina sieciowe typu multiplex pod względem sprzętu są u nas na poziomie nie gorszym od zachodu, większość ma nawet cyfrowe projektory (niestety, za parę lat może się okazać, że kino zupełnie odejdzie od celuloidu),
Owszem nie.
W multiplexach jest dobrze jak na 15 sal jest jeden cyfrowy projektor, cała reszta jest robiona na słowo honoru i najtaniej jak sie da. Do nowego kina dają używane, stare projektory ;)
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Jeśli film puszczają w kinie z dvd (pewnie tak było w przypadku LAD), to nie ma się co dziwić, że jest kiepsko, lepiej nie będzie.

Natomiast, jeśli film by wszedł do dystrybucji, w kopiach przeznaczonych dla kin (może być taśma) to byłoby spoko.

Dla tego, że Flight 666 nie będzie w kinach w Polsce, powodu muszą być inne.

Da5id, rozumiem, że to żart?;) Wiesz, nie zaskoczyłoby mnie jakby ktoś naprawdę twierdził, że filmu nie będzie "bo kina nie spełniają warunków", mnóstwo różnych głupot słyszałem heh.

Ostatnio np. w Mysticu - na ponawiane od kilku miesięcy pytanie, dlaczego nie wychodzi nowy numer Mystic Art i czy pismo padło - "zawiodła drukarnia i numer tam utknął, ale będzie w przyszłym tygodniu" :D
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

W przypadku Polski rzeczywiście chodzi o problemy z jakością dźwieku (dolby surround 5.1) i obrazu. Flight 666 ma być wyświetlany TYLKO w kinach cyfrowych - żadne pokazy z DVD czy taśmy nie wchodzą w grę. Takie są wytyczne wytwórni i samego zespołu - zresztą nic dziwnego, bo tylko projekcja cyfrowa daje gwarancje naprawdę rewelacyjnego obrazu i dźwięku. Więc jeśli u nas nie ma odpowiednio przygotowanych kin to być może pokazy w ogóle się nie odbędą. Pamiętajcie też, że nawet jeśli w jakimś multipleksie jest jedna sala cyfrowa, to mogą pojawić się spore trudności z jej zarezerwowaniem. Wiem, że były poważne plany odnośnie projekcji filmu w Polsce, pojawiły się nawet reklamy np. w warszawskim metrze, jednak okazało się, że nasze kina nie sprostały temu zadaniu... Cóż, wielka szkoda... Chociaż żałuję, że nie udało się zorganizować choćby i jednego pokazu w jakimś odpowiednio przygotowanym kinie.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Coz, kwestia tego czy cyfra znaczy lepsza jakość jest dyskusyjna (jako młody filmowiec a stary miłośnik kina nie zgodzę się z tym, i zdane HD czy dźwięk 666.1 mnie nie przekonają:)), ale to raczej dyskusja na forum filmowe hehe.

Trudno mi uwierzyć, ze kraje ościenne, takie jak Czechy i Słowacja (o ile wiem, to tam Flight 666 będzie?) stoją pod względem sprzętu projekcyjnego lepiej.

Szkoda.

Mimo to, nadal liczę na jakiś pokaz festiwalowy, np na Nowych Horyzontach w lipcu we Wrocławiu, tam zawsze jest kilka filmów "okolomuzycznych".

A zresztą, za miesiąc DVD, pokazy możemy sobie sami zrobić hehe. Prawdę mówiąc, nie mogę się doczekać jak to obejrzę.
El Dorado

Taki kraj jak Czechy ogólnie stoi lekko lepiej niż my, nie tylko w sprawach 'projektorów' ;)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

IgorW pisze:A zresztą, za miesiąc DVD, pokazy możemy sobie sami zrobić hehe. Prawdę mówiąc, nie mogę się doczekać jak to obejrzę.
Jednak w tym wypadku nic nie zastąpi pokazu kinowego. Chyba, że masz super wypasiony telewizor LCD i kino domowe. Dlatego wielka szkoda, że nie zorganizowano nawet kilku, ba i jednego, pokazów w naszym pięknym kraju... :(
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

WICKER MAN pisze:Jednak w tym wypadku nic nie zastąpi pokazu kinowego
Blu-ray ;-)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Mhm. Jeśli do tego ma się naprawdę zajefajny, duży telewizor i profesjonalne kino domowe to i owszem. Jednak chyba taniej wyjdzie wyprawa do kina. ;)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Może ktoś z Was orientuje się czy telewizor o rozdzielczości 1024x720 (HD) i kontraście 10.000:1 nadaje się do odtwarzania formatu Blu-ray? Czy też potrzebna jest wyższa rozdzielczość (720p lub 1080p)? Polecacie jakieś tańsze odtwarzacze Blu-ray?

BTW wybiera się ktoś na pokaz w czeskim Brnie, w środę o 20.50?
Awatar użytkownika
Godzio
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Godzio »

Nie powinno być problemów, przynajmniej teoretycznie.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

WICKER MAN pisze:Może ktoś z Was orientuje się czy telewizor o rozdzielczości 1024x720 (HD) i kontraście 10.000:1 nadaje się do odtwarzania formatu Blu-ray? Czy też potrzebna jest wyższa rozdzielczość (720p lub 1080p)? Polecacie jakieś tańsze odtwarzacze Blu-ray?
Krótko mówiąc nie nadaje się ;-) Oczywiście wszystko będzie działać, ale obraz będzie pozostawiał wiele do życzenia...
Aby w pełni cieszyć się formatem Blu-ray trzeba zaopatrzyć się w telewizor Full HD, czyli 1920x1080 pikseli lub jak kto woli z możliwością wyświetlania obrazu w 1080p. Warto przy tym pamiętać, że nie wszystkie starsze modele odpalają obraz 1080p mimo, że są to odbiorniki Full HD. Zastępują go 1080i, czyli krótko mówiąc sztucznie podnoszą jakość (efekt powiedzmy taki sobie). Warto też pamiętać, że o ile 1080p to standard jeśli chodzi o zwykła telewizję HD, to w przypadku Blu-ray'a warto jeszcze zwrócić uwagę na opcje 1080/24p. W takiej to formie nagrywane są obecnie filmy i aby w 100% rozkoszować się nowym formatem należy mieć taką funkcję w swoim tv. Niestety poza panelami Sony rzadko, która firma wyposaża swoje modele w tę opcję. Do tego kontrast 10tys to też obecnie zdecydowanie za mało... Zakładając, że telewizor do Blu-ray’a musi mieć odpowiednią wielkość, należy pamiętać, że przy takim kontraście standardowy sygnał będzie wyglądał po prostu źle.
Co do samego odtwarzacza, to trzeba wydać ok. 1000zl. Tańsze odtwarzacze są zwyczajnie słabe. Przeważnie nie posiadają wielu funkcji typu nowych formatów dźwięku jak Dolby True HD czy wspomnianej wcześniej opcji 1080/24p. Do tego są dosyć głośnie i posiadają małą prędkość odczytu co wiąże się między innymi ze stratą płynności obrazu. Warto tu polecić PS3, która uchodzi za jeden z najlepszych odtwarzaczy Blu-ray (w żadnym rankingu nie wypada poza pierwszą piątkę), a jej cena w porównaniu do topowych odtwarzaczy jest mocno zachęcająca. Do tego cały czas jest softwarowo ulepszana.
Zacznijmy w ogóle od tego ile zamierzasz wydać na telewizor i mniej więcej z jakiej odległości będziesz go oglądał?
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

oprócz tego, o czym wspomniał Mr. Hankey, warto, żebyś się zastanowił, czy kupujesz plazmę, czy LCD. Jeżeli chodzi o niższe przekątne (np 32') to raczej kupuje się LCD, jednak wtedy zapomnij o dobrych kontrastach, tzn LCD z zasady nie może mieć dobrego kontrastu (są one jednak sztucznie poprawiane m.in. przez podświetlanie, co moim zdaniem do TV wystarczy). Z kolei plazmy mają dobre kontrasty z zasady, ale opłacają się bardziej przy większych przekątnych (np. 50') . Te przekątne podałem trochę "z dupy" jak chcesz to znajdziesz sobie na necie więcej szczegółów na ten temat. W każdym razie Blue-Ray to w tej chwili jedyne źródło obrazu 1080p, bo nawet w HDTV tego nie ma. Dlatego jak chcesz oglądać filmy z BD to tylko 1080p!
Mr.Hankey pisze:Niestety poza panelami Sony rzadko, która firma wyposaża swoje modele w tę opcję.
ostatnio kupowałem telewizor, teraz sporo jest w ofercie tv z 24p i raczej to już nie jest domena Sony (tak mi się zdaje przynajmniej), ja np. mam Sharpa 32' DH77E i ma on tryb 24p ;-)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Na razie posiadam taki oto telewizor: http://panasonic.pl/oferta.php?prod=3206
W przeciągu roku, może wcześniej, planuję zainwestować w jakiś mniejszy LCD tzn. 32' z rozdzielczością 1080p. Ale jestem ciekaw czy na obecnym sprzęcie poczuję jakąś różnicę pomiędzy zwykłym DVD, a Blu-ray. Po prostu nie wiem czy spieszyć się teraz z kupnem odtwarzacza czy poczekać i kupić go dopiero z TV, bo teraz i tak nic mi on nie da. Z tego co słyszałem to na 720p czyli HD Ready jest już widoczna spora różnica pomiędzy DVD, a Blu-ray'em chociaż oczywiście obraz nie jest tak rewelacyjny jak przy 1080p...
El Dorado

najpierw sprawdź jak będzie wyglądało DVD na kablach HDMI, potem myśl o blu ray.

poza tym, kurwa, teraz 40 cali to minimum i jebnij większy TV !
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Pamiętajmy że wielkośc tv ma tez znaczenie od wielkości pokoju , bo np nie wyobrażam sobie krowy 46" w pokoju do 20m2.Co do różnicy na 720P po HDMI napewno zobaczysz różnicę.Ja narazie posiadam Samca W32Z418P (CRT z HDready) ale on też ma 1080i :/ , jednakże nie mam zamiaru go zmieniać tylko myślę nad ,,chlebakiem'' (ps3).

No i znowuż jak LCD to jak już pisał Wojteq , kontrast bieda , kolory tez no i do kablówki zupełnie się nie nadaje.Zresztą wg.mnie jak powyżej 40" to only plazma.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

dokładnie jak piszą koledzy wyżej, spróbuj podłączyć DVD przez HDMI, ale w sumie to chyba nie powinno być lepiej, bo HDMI ma tylko przesyłać obraz, ale chyba sama jakość obrazu pozostanie taka sama (chyba, że twój telewizor ma jakiś wypasiony procesor DSP w środku i przeskalowuje obraz do wyższych rozdzielczości ;-) ), tak mi się wydaje, ale warto sprawdzić ;-)

sekcjazwlok, nie uważam, żeby LCD były aż tak biedne jak to piszesz, ale kontrast mają słabszy od plazmy, choć jak dla mnie mój Sharp jest ok. Co do kolorów, to zależy chyba od rodzaju matrycy. Sharpy mają matryce TFT, najlepsze podobno. No i tu w menu mam tyle opcji ustawień kolorów, że można sobie dobrać odpowiednio i jest dobrze :) A tak poza tematem, to słyszałem coś, że z plazm się wycofują niektórzy producenci, bo stwierdzili, że i tak więcej LCD ludziska kupują, a poza tym OLED teraz już wchodzi ;-)
Deleted User 1499

Wiesz , gdy szukałem sobie TV w ubiegłym roku to pierwotnie myślałem nad lcd gdyż znalezienie crt z hd graniczyło z cudem.Jednakże po kliku dniach poszukiwań i oglądan tych że lcd zrezygnowałem z tego pomysłu.Być może nie mogłem znależc nic ciekawego gdyż dysponowałem budżetem 2tys max , ale przeglądałem tv za większą kwotę i równierz świeciły strasznie czerstwo , największy mankament jaki widzialem na lcd to wlasnie kiepskie kolory(w porownaniu do crt) i smużenie.
Deleted User 1499

A bo jeszcze zapomnialem dopisać co do matrycy.Z tego co się orientuje TF/TFT to najzwyklesze oraz najgorsze matryce w LCD.Najlepiej jakby byl z PVA / S-PVA,

EOT :)
ODPOWIEDZ