Czemu tak wiele osób nie lubi płyt nagranych z Blazem???

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Iron Soldier
-#Invader
-#Invader

Re: Czemu tak wiele osób nie lubi płyt nagranych z Blazem???

Post autor: Iron Soldier »

molojuh pisze:
Zilian pisze:Ten człowiek na pewno się starał zrobić coś dobrego i trzeba docenić jego pracę mimo tego że może największych lotów nie jest.
W sumie, to dzięki niemu Ironi jeszcze istnieją..Po odejsciu Bruca mogłobyć różnie
Tutaj się zgadzam, Blaze jak gdyby przedłużył istnienie grupy o tak długo, żeby Bruce mógł wrócić. Nagrał w tym czasie 2 znośnie albumy, ale na koncertach mu ewidentnie nie szło.
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Iron Soldier pisze:Tutaj się zgadzam, Blaze jak gdyby przedłużył istnienie grupy o tak długo, żeby Bruce mógł wrócić. Nagrał w tym czasie 2 znośnie albumy, ale na koncertach mu ewidentnie nie szło.

Na koncertach mu nie szło ponieważ utwory były pisane pod Bruca, a jak wiadomo BB nie dysponuje tak rozwiniętym głosem jak Bruce. Tak wiec teoretycznie nie mógł choćby się nie wiadomo jak starał zaśpiewać tak dobrze. Z kolei szczerze mówiąc bardziej podobają mi się utwory live z The X Factor i Virtual XI w wykonaniu Bleza :)
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Blaze Bayley był po to byśmy się bardziej cieszyli powiewem świeżości Maidenów w 2000 roku :B
Awatar użytkownika
Nicko McBrain
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Nicko McBrain »

Blaze ma utwory, ktorych Bruce lepiej nie wykona:
Fortunes of war, Edge of darkness, Don't look to the eyes...
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DaveM »

Nicko McBrain pisze:Blaze ma utwory, ktorych Bruce lepiej nie wykona:
Fortunes of war, Edge of darkness, Don't look to the eyes..
A Bruce ma utwory których Blaze najlepiej by było, żeby w ogóle nie wykonywał:

http://www.youtube.com/watch?v=hwUwh6XfShQ
Awatar użytkownika
FanMaiden
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: FanMaiden »

Wiadomo, że Blaze nie dysponuje taką skalą głosu jak Dickinson, ale nie był taki zły. Na płytach śpiewał moim zdaniem bardzo dobrze.
http://muzycznerecenzje123.blogspot.com https://rateyourmusic.com/~Rosa2207
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

molojuh pisze:
Nicko McBrain pisze:Blaze ma utwory, ktorych Bruce lepiej nie wykona:
Fortunes of war, Edge of darkness, Don't look to the eyes..
A Bruce ma utwory których Blaze najlepiej by było, żeby w ogóle nie wykonywał:

http://www.youtube.com/watch?v=hwUwh6XfShQ
Fakt na koncercie nie wypada tak dobrze jak Bruce no ale nie jest Brucem. Ale cenie go jako wokalistę i nadal twierdze ze utwory napisane pod niego są bardzo dobre i umiał sobie z nimi dobrze poradzić :)

http://www.youtube.com/watch?v=xjya93d3 ... re=related
Moim zdaniem bardzo fajnie zaśpiewał ten utwór (napisany dla niego) Wiec jego hmm nie umiejętność wynika z tego ze niebyły to utwory dla niego :)
Dla porównania
http://www.youtube.com/watch?v=Zg8qEOsq ... re=related
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Zilian pisze:Dla porównania
http://www.youtube.com/wa...feature=related
No.. i Bruce dobrze sobie poradził.. Fakt, że bez tego głosu Blaza ten utwór traci klimat..
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

molojuh pisze:
Zilian pisze:Dla porównania
http://www.youtube.com/wa...feature=related
No.. i Bruce dobrze sobie poradził.. Fakt, że bez tego głosu Blaza ten utwór traci klimat..
Chciałem tym pokazać raczej nie to że Bruce sobie dobrze poradził tylko to że piosenki są pisane pod konkretnych wokalistów i bardzo ciężko jest zaśpiewać słabszemu wokaliście partie które są tworzone dla kogoś z większymi umiejętnościami :) Oraz to że Blaze również jest dobrym wokalistą i utwory tworzone dla niego w jego wykonaniu są bardzo fajne :) Co do Bruca jest to człowiek bardzo wszechstronny i temu nie można zaprzeczyć, wystarczy przesłuchać wykonanie Black Night z repertuaru PD czy Sin City AC/DC oto linki dla kogoś kto nie słyszał:
http://www.youtube.com/watch?v=Osk1pI4-0I4
http://www.youtube.com/watch?v=DvkHPR8Oaqs
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Blaze ma zupełnie inną skalę głosu niż Bruce. Nic dziwnego, że jego gardło nie wytrzymywało pod koniec intensywnej trasy, na której musiał śpiewać sporo utworów napisanych na zupełnie inną skalę. Nie oznacza to, że jest kiepskim wokalistą. Tak, jak już parę osób napisało i jak pokazują te filmiki, to widać, że przy swoich utworach świetnie sobie radzi i fajnie to wszystko brzmi.
Zresztą Blaze nie był pierwszym wokalistą, który opuścił zespół przez niewytrzymywanie tempa pracy zespołu ;)

Jedynie Bruce był i jest człowiekiem, który nie może usiedzieć na miejscu i musi robić miliard rzeczy i jemu taki styl prowadzenia zespołu odpowiada.

Może gdyby dopiero teraz Bruce odszedł i na jego miejsce wzięliby takiego Bayleya, to ten poradziłby sobie w trasie spokojnie.
Deleted User 804

Post autor: Deleted User 804 »

Blaze jest rewelacyjnym wokalistą a to co wyprawia na scenie to coś niesamowitego. Mało który artysta ma tak dobry kontakt z publicznością przez cały koncert, a także i poza nim kiedy już zejdzie ze sceny. Dla mnie płyty które nagrał z Maiden są boskie i tchnęły świeży powiew do zespołu z którego odchodzili znudzeni członkowie. To że część kawałków będzie wykonywał inaczej niż Bruce dla samego Maiden było jasne zanim zdecydowali się go przyjąć. Szkoda tylko że część publiki z góry nastawiona na "wolę Bruca" go nie zaakceptowała ale to akurat nie jego wina. Dickinson też nie daję rady z wszystkimi utworami napisanymi pod Blaza i wcale go to nie umniejsza jako wokalisty. Wydaje mi się że aby polubić te płyty wystarczy dać im szanse i posłuchać ich bez podejścia w stylu "łeeee, jak bez Bruca to kiepskie". Można też iść na koncert samego Blaza, bo nic chyba bardziej do niego nie przekonuje niż zobaczenie go na żywo na scenie. Najlepszym tego dowodem byłby chyba ostatni koncert w Polsce po którym jak gadałem z paroma osobami, to mówiły że przed występem niezbyt go lubili i przyjechali na U.D.O. czy Sabaton, ale po tym co zobaczyli od razu popędzili kupić jego nową płytę :)
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

W 100% zgadzam się z przedmówcą. Blaze jest absolutnie kapitalnym wokalistą i to zarówno w studio jak i, a może nawet przede wszystkim na żywo. Wystarczy posłuchać którejś z jego płyt (najlepiej 2 ostatnich, bo są absolutnie znakomite), aby przekonać się, że facet dysponuje świetnym głosem i doskonale potrafi ten fakt wykorzystać. A Blaze Bayley na żywo? To jest absolutny szczyt, niewielu artystów wykazuje aż tyle zaangażowania na scenie, zachowując jednocześnie swoją autentyczność. No i kontakt z publiką, nawet jak nie znasz jego kawałków, to i tak szalejesz jak możesz. Wielki szacunek także za to, że w ten sam sposób Blaze jak i cały zespół podchodzi do koncertów, na których jest po kilka tysięcy ludzi jak i do tych, w których uczestniczy mniej niż setka fanów. Blaze to dla mnie ścisła czołówka. A co do Maiden, to wydaje mi się, że kogo by wtedy Maideni nie przyjęli, to i tak nie sprawdziłby się jako następca Dickinsona. W ogóle odnoszę wrażenie, że Blaze nie bardzo pasował do tego zespołu, ale to już jest zupełnie inna para kaloszy...
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

W sumie dobrze by było jakby maiden się rozpadł po 1993 roku. Albo po X Factor. Zaoszczędziliby takich gniotów jak A Matter i takich żenujących setów jak ten teraz...
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Wydaje mi się że aby polubić te płyty wystarczy dać im szanse i posłuchać ich bez podejścia w stylu "łeeee, jak bez Bruca to kiepskie".
Sam miałem takie nastawienie :cry:
Dopiero później, gdy kolega mi je polecił i dałem im drugą szansę, naprawdę je doceniłem. Polecam każdemu :cool:
Awatar użytkownika
FanMaiden
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: FanMaiden »

Mi płyty z Bayleyem od razu się spodobały, choć "The X Factor" faktycznie trochę nie doceniałem, uważając ją za jedną ze słabszych płyt. Teraz jest już inaczej.
Awatar użytkownika
ShoNy
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: ShoNy »

Ja słucham Maiden od kilku lat i dopiero doceniłem płyty z Blazem zwłaszcza piosenki z x factor są trudne w odbiorze chociażby genialny Sign of the cross. Wydaje mi się, że fanom po prostu nie podobają się te piosenki. Te płyty wymagają od słuchacza specjalnego humoru w przeciwieństwie do przebojowego Fear of the dark. W przypadku X factora jeśli dali by energiczne kawałki jak Judgement Day czy Justice Of The Peace ( ine były na stronie b singla Man of the edge) to fanom bardziej by się spodobały.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Ja właśnie teraz, będę próbował słuchać The X Factor, jedyne co mi się tam podoba narazie to Lord of the Flies, który w wykonaniu Dickiego, był dużo lepszy...
Awatar użytkownika
Godzio
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Godzio »

MaidenFan pisze:Ja właśnie teraz, będę próbował słuchać The X Factor, jedyne co mi się tam podoba narazie to Lord of the Flies, który w wykonaniu Dickiego, był dużo lepszy...
Przecież Dickinson spiewal na odp...ol tego Lorda, rzekłym nawet, że go sprofanował.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Dickinson nie za bardzo lubi śpiewać nie swoje piosenki, zupełnie bez emocji na scenie.
No chyba, że śpiewa "Iron Maiden", ale mimo tego, bardziej wolę 'Lord of the Flies' w wykonaniu Dickinsona, chociaż jeszcze muszę posłuchać jej live z Blazem.
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Uwierz mi, nie musisz.. Bruce zaśpiewał Lord of the Flies lepiej niż Blaze, mimo tego, że wykorzystał do tego jakieś 10% swoich umiejętnosci...Brzmi to źle ale lepiej niż zaspiewane na koncercie przez Bayleya
ODPOWIEDZ