Sprzedaż płyty The Final Frontier
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Sprzedaż płyty The Final Frontier
... byłem dzisiaj w lubelskim Media Markt i rozmawiałem ze znajomym odnośnie sprzedaży płyty w sumie kiepsko to wygląda [moim zdaniem] bo jeżeli chodzi o liczby to od 16 sierpnia kiedy płyta została wystawiona na półki sprzedało się 36 egz. zwykłego wydania i 15egz. limitu. Jedno jest pewne jeżeli chodzi o sprzedaż to tzw. "Polska Cena" ma jednak bardzo duży wpływ na ilość sprzedanych płyt, przykładowo rozmawialiśmy o sprzedaży ostatniego albumu Metallica który w wydaniu "Polska cena" sprzedał się w pierwszych tygodniach w kilkuset egzemplarzach przy czym regularne wydanie w nieporównywalnie mniejszej ilości, oczywiście nie ma co porównywać popularności Metallicy do Iron Maiden bo z wiadomych przyczyn amerykanie bija na łeb w naszym kraju Ironów ale to nie o to chodzi ... sek w tym że moim zdaniem gdyby była ta skromna Polska edycja to jednak sprzedaż płyty by trochę wzrosła , trudno powiedzieć jak bardzo ale jednak ...
ale trzecie miejsce mimo wszystko tak źle nie jest 
... oczywiście że źle nie jest ale mogło być zdecydowanie lepiej
... ponadto zobaczymy jak sytuacja na Olisie będzie wyglądała za tydzień ...
Trudno się nie zgodzić... Trzeba się cieszyć, że na całym świecie jest rewelacyjnie a założę się, że jeszcze wiele wysokich notowań albumu przed nami
No i 35 lat na karku - album nie jest łatwy w odbiorze
No i 35 lat na karku - album nie jest łatwy w odbiorze
Polska nie jest jakimś zaściankiem europy. Dziwi mnie to że w takiej dajmy Rumunii, Węgrzech Im potrafiło uklasować się na #1 a u nas nie. No chyba aż tak źle z rynkiem muzycznym u nas nie jest. Co do ceny moim zdaniem optymalna. teraz 50 to taki moim zdaniem standard. Zresztą jak ktoś będzie chciał kupić i tak kupi 
Z pewnością "starzy fani" są rozczarowani albumem na stronie Gitarzysty jest recenzja tylko 5/10 -ponoć "to nie jest Iron Maiden"...cóż
Dobry żartZilian pisze:teraz 50 to taki moim zdaniem standard.
FaktZilian pisze:Zresztą jak ktoś będzie chciał kupić i tak kupi
Problemem takich starych, uznanych zespołów jest fakt, że na ich nowe płyty patrzy się, i porównuje ze starszymi kompozycjami. Gdyby tą płytę wydał jakiś nieznany zespół, to pewnie w prasie rozpływaliby się nad tym, i dostaliby tytuł "Zespół roku". Rzadko się zdarzy, żeby jakich taki własnie zespół, który szczyt popularności odnosił w przeszłości wydał płytę która zadowoli starszych fanów. Fakt, "Brave New World" był takim albumem. Ale np. "Death Magnetic" Mety już nie, chociaż to doskonały album, jedynie produkcja razi troche w oczy, ale np. "...AND Justice For All..." zjada bez popity.
jak byłem w białostockim Media koleś mi powiedział że poszło uwaga 45 winyli i ponad 100 egz CD do 24 sierpnia, nie wiem jak w empikach bo wszystkich czterech nie oblecę, ale jak na 300tysięczne miasto trochę mało sprzedanych płyt, szkoda że nie robią OLIS ze ściągnieć na RS lub torrent 
No ciekawe , to ja sie pytam co to jest jak nie IM ? Autor recenzji chyba wciąz tkwi w latach 80 tych i wszelkie nowinki spod znaku Dziewicy bedzie traktował conajmniej jako zamach stanu . No coz to jest jego opinia na szczęcie moja jest zasadniczo innaRALF pisze:Z pewnością "starzy fani" są rozczarowani albumem na stronie Gitarzysty jest recenzja tylko 5/10 -ponoć "to nie jest Iron Maiden"...cóż
Who motivates the motivator
- Dark_noldor
- -#Prodigal son

Moja teżmatik pisze:No ciekawe , to ja sie pytam co to jest jak nie IM ? Autor recenzji chyba wciąz tkwi w latach 80 tych i wszelkie nowinki spod znaku Dziewicy bedzie traktował conajmniej jako zamach stanu . No coz to jest jego opinia na szczęcie moja jest zasadniczo innaRALF pisze:Z pewnością "starzy fani" są rozczarowani albumem na stronie Gitarzysty jest recenzja tylko 5/10 -ponoć "to nie jest Iron Maiden"...cóż
Noldor, blood is on yours hands
Uważam się za starego fana, bo moja miłość ciągnie się już 25 lat i będę bronił tej płyty jak niepodległości. Naprawdę dobra muzyka ciężko się u nas sprzedaje. Poza tym ściągacze psują statystyki. Zobaczy się za tydzień. W sumie powinno mnie to g.... obchodzić jak sie sprzedaje (w końcu ja mam nawet 2 wersje) ale zawsze, to miło robi jak coś, o czym ja wiem, że jest dobre docenia jeszcze "parę osób na świecie". Reasumując.... obstawiam, że podskoczy jeszcze!
Spokojnie, zrobie tam dym na forumRALF pisze:Z pewnością "starzy fani" są rozczarowani albumem na stronie Gitarzysty jest recenzja tylko 5/10 -ponoć "to nie jest Iron Maiden"...cóż
Wal z półobrotu... jak Chuck....Steve pisze:[Spokojnie, zrobie tam dym na forum
- Dark_noldor
- -#Prodigal son

Let they die in a flash of the blade! The blade of Iron Maiden fan's!Steve pisze:Spokojnie, zrobie tam dym na forumRALF pisze:Z pewnością "starzy fani" są rozczarowani albumem na stronie Gitarzysty jest recenzja tylko 5/10 -ponoć "to nie jest Iron Maiden"...cóż
Noldor, blood is on yours hands
-
SebastianArcheo
- -#Ancient mariner

Nie przejmujcie sie jakims mag. "Gitarzysta". Najważniejsze że na onecie jest bardzo przychylna recenzja! A jaką oglądalność ma Onet - to wiemy :-) hehe
http://muzyka.onet.pl/10175,88470,recenzje.html
Akurat Gitarzysta jest dość poczytnym pismem.SebastianArcheo pisze:Nie przejmujcie sie jakims mag. "Gitarzysta". Najważniejsze że na onecie jest bardzo przychylna recenzja! A jaką oglądalność ma Onet - to wiemy :-) hehe
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Ktoś mi mówił, że w pierwszym tygodniu u nas ok 4300 poszło - nie wiem czy to prawda, ale możliwe. Pamiętajmy że te statystyki ustalane są na podstawie dystrybucji a nie realnej sprzedaży. Jeśli teraz domówiliby kolejne parę tysięcy - znów będzie wysoki numerek, albo nawet podskoczy. Na świecie jest rewelacyjnie - najlepiej od 10 lat i TO SIĘ LICZY.
A o koncert w Polsce jestem spokojny. W "Ekspressie Łódzkim" jest Lista Sprzedaż i "TFF" #2, za Stingiem. Cieszmy się, że panowie ciągle nas czymś zaskakują.
A o koncert w Polsce jestem spokojny. W "Ekspressie Łódzkim" jest Lista Sprzedaż i "TFF" #2, za Stingiem. Cieszmy się, że panowie ciągle nas czymś zaskakują.
... to raczej Cię załadował w ptaka, nie wierzę że w jednym sklepie przez niecałe dwa tygodnie sprzedało się 45 winyli tej płytyremi pisze:jak byłem w białostockim Media koleś mi powiedział że poszło uwaga 45 winyli
Wkurza mnie takie gadanie "To już nie jest IRON MAIDEN" A kto to K jest xD ? Tak jak kolega wyrzej napisał problemem jest że na płytę patrzy się jako cały dorobek zespołu i porównuje się ja do satrych kompozycji. Płyta powinna być oceniana jako odrębne dzieło. Płyta płycie nie równa tak samo jak samochód samochodowi. To tak jakbyśmy oceniali nowego Passata CC że jest do dupy bo VW wypuścił kiedyś np nie wiem Golfa II. Przykład może głupi ale na takiej samej zasadzie.