Sprzedaż płyty The Final Frontier

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Sprzedaż płyty The Final Frontier

Post autor: Zilian »

RALF pisze:Promocja "TFF" w Polsce jest najsłabsza w Europie
Ja osobiście nigdzie nie widziałem na żadnej stronie na żadnym plakacie reklamy TFF. Dosłownie nigdzie. Zagorzali fani wycharczą w necie informacje o wydaniu płyty ale ktoś kto się tym zespołem mniej interesuje teoretycznie nic by o tym nie wiedział chyba że wszedł by na YT i przypadkiem trafił na nowy album :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

..właśnie, na świecie jest dokładnie inaczej. A promocja i budowanie marki zespołu to ewidentnie "robota" dla wytwórni, niestety... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Post autor: Rafaello »

Muszę się kumpla o liczby wypytać dokładnie ale podobno w opolskim MM sprzedaje się świetnie. Może jakieś dane się dowiem konkretnie, to napiszę.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

IM_Power pisze:nie rozumiem tego,że na forum kwestia sprzedaży jest bardziej omawiana niż sama płyta
bo pierwsze wrażenia opadły, ale jest masa tematów z aktualną dyskusją o FF
Awatar użytkownika
Dark_noldor
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Dark_noldor »

Szajba pisze:a co to jest słuszna ilość?
To jest jakieś kilkanaście sztuk obydwu edycji - napisałem że wreszcie słuszna ilość, bo jak w dniu premiery byłem to znalazłem zaledwie jedną zwykłą i dwie LM, w dodatku musiałem nieźle pogrzebać żeby ją znaleźć :/
Teraz są dodatkowo wystawione w nowościach na półce na wprost wejścia więc się rzuca w oczy co jest miłe ;) Tylko szkoda że nie było tak już tuż po premierze
Zilian pisze:RALF napisał/a:
Promocja "TFF" w Polsce jest najsłabsza w Europie

Ja osobiście nigdzie nie widziałem na żadnej stronie na żadnym plakacie reklamy TFF. Dosłownie nigdzie. Zagorzali fani wycharczą w necie informacje o wydaniu płyty ale ktoś kto się tym zespołem mniej interesuje teoretycznie nic by o tym nie wiedział chyba że wszedł by na YT i przypadkiem trafił na nowy album :)
Niestety muszę się zgodzić :( Jest z tym słabiutko... Choć ostatnio w kilku magazynach muzycznych znalazłem całostronne reklamy nowej płytki, w darmowej gazetce empiku też się znalazła taka sama, ale to zdecydowanie za mało... A po za tym powinny się już tam znaleźć jeszcze przed wydaniem, może i wtedy wynik sprzedaży w Polsce w pierwszym tygodniu byłby lepszy...
Noldor, blood is on yours hands
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

RALF pisze:..właśnie, na świecie jest dokładnie inaczej. A promocja i budowanie marki zespołu to ewidentnie "robota" dla wytwórni, niestety...
W Polsce POMATON to wielka porażka! Nawet w playliscie na stronie nie mam "Frontiera" lub "El Dorado"... no ale zato Kukulska i inne polskie perdoly lecą! Wstyd! Typowa menatalnosc zasciankowa! Juz jedna promocje zawalili - mam na mysle "lot 666"... i to ze tego filmu nie bylo w kinach to absolutnie wina tych ciemniakow z POMATON! Teraz zanosi sie na powtorke! Bo najwazniejsze sa Brodki, Heye i inne badziewia... Tak to jest jak w kierownictwie siedza kolesie od sprzedazy ciastek lub jogurtow!
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A pie*****ć ich - świat docenia Maiden jak nigdy, Polska to zawsze będzie Polska na łańcuszku raz ZSRR a teraz USA. Czy dla kariery Maiden ma znaczenie sprzedaż ich albumu w Polsce - żadnego, i tak album jest tu bardzo wysoko notowany, nawet jak na tak duży zespół.

Można by dać znać kierownictwu Maiden o tym jak "dbają tu o nich", niestety - obawiam się że to ich nie wzruszy. :-o
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

RALF pisze:Można by dać znać kierownictwu Maiden o tym jak "dbają tu o nich", niestety - obawiam się że to ich nie wzruszy.
Powiem ci ze to nie jest głupi pomysł...
Pamietam jak Maidenów (dvd RIR) miał Mystic - to były czasy ... dbali o promocje jak nigdy !!!
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Może zdają sobie z tego sprawę że Polska jako rynek muzyczny nie jest zbyt ciekawym miejscem i dlatego nie chcą wkładać kasy w promowanie albumu bo i tak teoretycznie z góry wiadomo że się to nie zwróci i pieniądze które miały by iść do Polski na promocje ide np do takiej Grecji na mega kozackie wydanie. Ja to w taki sposób widzę.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Może by tak przedstawić pomysł Wickerowi, komuś - kto ma kontakt, jest bliżej, może to coś pomoże. Z Mystic wszystkie CD Maiden od 2000 byłyby "Złote"... Może warto, bo jak tak dalej pójdzie, to ... o koncertach Maiden w Polsce, pomarzymy sobie tylko. :cry:

Może i taka "interwencja" coś zmieni... :?:
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

... ale Mystic mieli w dystrybucji tylko jedną płytę tj. "Rock In Rio" i tylko dlatego że została wydania nie przez EMI a nieistniejące juz SANCTUARY.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To jest prawda, co do DVD "RIR" promocyjnie błyszczeli ale "Mystic Fest 2005" zrąbali jak tylko można, stadion na 60000 a oni parę ogłoszeń w gazetkach i zinach dali... cyrk. Cóż, tak już jest w tym kraju, cieszmy się że to nie Kamczatka, nawet o Maiden byśmy nie słyszeli. :mryellow:
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

To przykre ze u nas tak traktuje sie ten zespoł . Metallica jest wychwalana pod niebiosa i wszedzie jej pełno chociaz nie nagrywa juz tak dobrych płyt jak kiedys a Maiden wciaz trzyma poziom przeciez . Nie rozumiem polityki naszych przedstawicieli EMI itd. i dlatego w 40mln kraju mamy taka sprzedaz plyt IM jaka mamy. Znow odstajemy od swiata niestety. Nie trzeba przeciez sprzedac 0,5 mln plyt w Polsce zeby miec nr 1 . Troche wiecej zainteresowania IM od strony promocji i byloby naprawde dobrze . Niestety wygląda na to ze ludzie z tzw. branzy muzycznej polozyli lage na tym zespole i jego wydawnictwach . Wydaje mi sie ze dla nich metal zaczyna sie i konczy na Metallice co wystawia im jak najgorsze swiadectwo . To samo dotyczy mediów . Poza nielicznymi wyjatkami zero zainteresowania . Sorki za tak długi wywód ale musiałem gdzies to napisac bo wk... mnie takie traktowanie tego zespołu. :evil:
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Maiden mają podpisany z EMI kontrakt na cały świat poza USA (gdzie TFF wydało Universal Music Enterprises). Absolutnie niemożliwe byłoby nie wydawanie ich w Polsce przez EMI Music Poland (dawny Pomaton).

O ile wcześniej promocja płyt jakoś wyglądała (DOD czy AMOLAD, z naszym skromnym udziałem :) ) to przy TFF rzeczywiście jest kiepściutko... Nie mówię nawet o drogich kampaniach outdoorowych, ale wykorzystanie nas do rozdawania ulotek przed większymi imprezami (akcja 'street team') czy dobra promocja w sieci oraz zapewnienie dobrych patronów medialnych (czemu nie Teraz Rock/Metal Hammer? co z TV?) na pewno coś by dało.

Niestety niewielki mamy wpływ na strategię promocji naszego EMI. Widocznie stwierdzili, że Maiden i tak jakoś się sprzeda, a mają inne priorytety... Oby zauważył to management Maiden, bo chyba tylko interwencja w centrali EMI w Londynie i 'zjeba' ze strony szefów z UK i Roda coś by mogły pomóc. :lol:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dla przeciętnego słuchacz w Polsce "metal to Metallica", według mnie jeśli ktoś tak rozumuje to o metalu nic nie wie...

Zjeba by coś dała, niemniej ktoś musi o tym powiedzieć właśnie managementowi Maiden, pokazać jaka jest sytuacja na rynku - może to by coś dało.... :mryellow:
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Dla przeciętnego słuchacz w Polsce "metal to Metallica", według mnie jeśli ktoś tak rozumuje to o metalu nic nie wie...
Też to zauważyłem, a biorąc uwagę, że za nimi nie przepadam trochę to wkurza, że większość znajomych ich słucha, a Ironów malutko :cry:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

MetallicA - to dla mnie najbardziej przereklamowany zespół ostatnich 25 lat i mówię to bez cienia złośliwości. Od lat 20 wsparty ogromną reklamą i świetną dystrybucją + robiący płyty z muzyką pod zapotrzebowanie chwili, w zależności od kursu rockowego "mainstreamu". Gdyby w milionach sprzedawał się black metal - kolejny album nagrywaliby pod ten trend. K.A.S.K.A.....

Zawsze szanowałem wielkie, stare zespoły za stworzenie indywidualnego brzmienia: Purple, Sabbath, Zepps, Thin Lizzy, AC/DC, Maiden, nawet KISS - za którymi nie przepadam a i tak szanuję.

Maideni nigdy nie tworzyli pod trendy, sprzedając gigantyczne ilości płyt. "TFF" jest tylko konsekwencją tej drogi, czekam na ogłoszenie kolejnych No #1 w: Kolumbii, Argentynie, Kostaryce, Indiach, Wenezueli, Słowacji, Słoweni, Grecji, Serbii, na Węgrzech, Włoszech czy Rumunii - tych miejsc raport na oficjalnej jeszcze nie uwzględnił.

Jak ktoś nazwie "TFF" "komercyjną płytą" to go wyśmieję ;-)
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

In addition to the phenomenal number of No.1 debuts in all parts of the world, Maiden are currently No.2 in Australia, Belgium and Holland, No.3 in Ireland Poland and Turkey, No.4 in USA and No.5 in Singapore. The debut at No.4 on the Billboard chart in the USA is the band's highest-ever chart position.
Na głównej nas wymienili ;-)
RALF pisze:MetallicA - to dla mnie najbardziej przereklamowany zespół ostatnich 25 lat i mówię to bez cienia złośliwości. Od lat 20 wsparty ogromną reklamą i świetną dystrybucją + robiący płyty z muzyką pod zapotrzebowanie chwili, w zależności od kursu rockowego "mainstreamu". Gdyby w milionach sprzedawał się black metal - kolejny album nagrywaliby pod ten trend. K.A.S.K.A.....
To na temat mety mamy takie same zdanie ;-)
Kozas
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Kozas »

Gdyby Ironi powstali w hameryce tez pewno byliby o wiele bardziej rozpoznawalni. Pytanie tylko czy nagrywali by taka sama muzyke? Watpie

Akurat Iron Maiden jest i tak w super pozycji, bo pomyslcie ilu ludzi zna Priestow? A juz nie mowie o Saxonie, Samsonie itp. Zespolach ktore wyrosly na tym samym gruncie co IM. Sam o wiele bardziej wole Maiden od Judas Priest, ale jesli ktorys metalowiec by powiedzial ze Judasi sa lepsi, to wcale bym nie protestowal. Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath i wiele innych kapel to zespoly z najwyzszej polki i ich ocena zalezy od oceniajacego.

Jednak co do Metallici nie bylbym taki krytyczny ;) 2 i 3 ich album wedlug mnie sa genialne i spokojnie konkuruja z najlepszymi krazkami Ironow- tylko wlasnie problem w ich przypadku jest taki, ze pomimo dlugiego stazu za co najmniej bardzo dobre uznaje ich 5, moze 6 plyt, a u Ironow dwa razy wiecej. A to, ze po albumie Black poszli w strone lzejszego rocka dla mnie wcale nie jest objawem zepsucia. Chcieli nagrac cos nowego i poszli w taka strone. Ironi takze w polowie lat 90-tych zmienili profil, a drugi raz przy okazji AMOLADA( choc mozna powiedziec ze to kontynuacja drogi obranej przy X-Factor)

Dlatego ja sie w sumie ciesze, ze IM i tak jest bardzo dobrze rozpoznawalne na tle podonych zespolow. Bo przeciez wiadomo, ze im wieksze pieniadze tym wieksze mozliwosci ma zespol, a czy te pieniadze pochodza od niedzielnego sluchacza metalu, czy prawdziwego fana to sprawa drugorzedna.
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

We Włoszech w roku 2009 r. sprzedano 57 140 wszytskich płyt Maiden. AMOLAD sprzedał się tam w nakładzie ponad 70 tys.

W USA Flight 666 (DVD) - 82 000 (Platyna),
W Polsce Flight 666 (CD) notowany był przez OLIS na #15 miejscu.

W drugim tygodniu notowania TFF:

#1 - Finlandia, Szwecja.
#2 - Belgia
#3 - UK - sprzedaż 14,319 (łącznie 58,703)
#4 - Holandia
#5 - Australia
#11 - Irlandia
ODPOWIEDZ