Sorry za zejście z tematu ale się rozmarzyłem. A pamiętacie ten początek audycji - Running Wild "Diabolic Force". Zawsze mnie dreszczyk przechodził, jak słyszałem to wejście w radiu. No, a jak się nie zdążyło nagrać coś, to w niedziele o 7 rano była powtórka.odja pisze:Coś w tym zapamiętywaniu jest. Jak Marek Gaszyński w poniedzialkowej audycji Muzyka Młodych, puścił Somewhere in Time, to w The Loneliness of the Long Distance Runner na początku płyta mu przeskoczyła i później na koniec wyciszył Alexandra bo czas audycji sie kończył. Do tej pory jak słucham już z CD to oczekuje tego przeskoku i wyciszenia, tyle razy tej płytki nagranej z radia sie nasłuchałem, że zostało coś w podświadomości.
Sprzedaż płyty The Final Frontier
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Sprzedaż płyty The Final Frontier
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Trochę ciekawych zestawień sprzedaży wszystkich płyt Maiden na świecie:
http://www.ukmix.org/forums/viewtopic.php?t=39069
http://www.ukmix.org/forums/viewtopic.php?t=39069
Chę, mniemam że publikujesz je z myślą o mnie
Cóż, szacunki, szacunki a w sumie trochę absurdów, bo sprzedaż albumów a singlii czy VHS/DVD liczy się oddzielnie. Na tą chwilę potwierdzona jest liczba "ponad 80 mln" przez wszystkie źródła, związane z EMI - nie wnikam, czy to faktycznie zakupione krążki, czy spory procent "nakładu" to płyty rozesłane po hurtowniach.
Generalnie - Ironi nigdy nie robili albumów pod kontem zwiększenia sprzedaży a osiągnęli bardzo wiele. Ciekawa lektura, niemniej ja ufam raczej oficjalnym wieściom. Ciekawe jaki nakład za rok osiągnie nowy album - sądzę,m że większy od ostatniego...
Jak na staż sceniczny i konserwatyzm stylu, Maiden wciąż sprzedają masę płyt
Generalnie - Ironi nigdy nie robili albumów pod kontem zwiększenia sprzedaży a osiągnęli bardzo wiele. Ciekawa lektura, niemniej ja ufam raczej oficjalnym wieściom. Ciekawe jaki nakład za rok osiągnie nowy album - sądzę,m że większy od ostatniego...
Jak na staż sceniczny i konserwatyzm stylu, Maiden wciąż sprzedają masę płyt
no fajna przebitka z 13-stu euro
ja miałem TNOTB na kasecie MG i na HBTN było załamanie, musiałem setki razy przesłuchać potem CD żeby o tym zapomniećodja pisze:Coś w tym zapamiętywaniu jest. Jak Marek Gaszyński w poniedzialkowej audycji Muzyka Młodych, puścił Somewhere in Time, to w The Loneliness of the Long Distance Runner na początku płyta mu przeskoczyła i później na koniec wyciszył Alexandra bo czas audycji sie kończył. Do tej pory jak słucham już z CD to oczekuje tego przeskoku i wyciszenia, tyle razy tej płytki nagranej z radia sie nasłuchałem, że zostało coś w podświadomości.
Dvd "LAD" i "Flight 666" nie osiągnęły w Polsce statutu złotej płyty - takie info otrzymałem od EMI.
Potwierdziło się nr #1 w Grecji http://www.ifpi.gr/chart01.htm
W drugim tygodniu notowania TFF:
#1 - Finlandia, Szwecja, Norwegia, Hiszpania, Chorwacja, Czechy, Słowenia
#2 - Belgia, Szwajcaria, Niemcy
#3 - UK - sprzedaż 14,319 (łącznie 58,703) Portugalia, Kanada (łącznie 22,300 (17 tys na nr 1 i teraz 5 tys))
#4 - Holandia, Chile, Nowa Zelandia, Węgry, Austria
#5 - Australia
#10 Francja
#11 - Irlandia
#20 USA - sprzedaż 18,700 (łącznie 82,592)
#23 Japonia - sprzedaż 4391 egz. (łącznie 17,917)
Naprawde świetne notowania w drugim tygodniu.
W ogóle w Meksyku rzadko się zdarza aby ktos debiutował na miejscu 1, a szczególnie artysta niemeksykański/latynoski
Nie mam pewności ale w przypadku AMOLAD liczy się tylko CD. Dodatek DVD zawiera zbyt mało 'muzyki'.Mr. M pisze:Ostatnio zauważyłem, że w regulaminie przyznawania wyróżnień przez ZPAV jest napisane, że w danej pozycji, liczy się liczba sprzedanych nośników, a nie tytułów, czyli np. taki Ed Hunter jest liczony potrójnie.
W związku z tym pomyślałem: edycja limitowana AMoLaD była w wersji CD+DVD, czyli każdy sprzedany egzemplarz liczył się podwójnie. Gdyby Special Edition Final Frontier była również tak wydana (zamiast pobierania dodatkowej zawartości z internetu), to byłaby szansa na miejsce 1. na liście?
Potwierdziło się nr #1 w Grecji http://www.ifpi.gr/chart01.htm
W drugim tygodniu notowania TFF:
#1 - Finlandia, Szwecja, Norwegia, Hiszpania, Chorwacja, Czechy, Słowenia
#2 - Belgia, Szwajcaria, Niemcy
#3 - UK - sprzedaż 14,319 (łącznie 58,703) Portugalia, Kanada (łącznie 22,300 (17 tys na nr 1 i teraz 5 tys))
#4 - Holandia, Chile, Nowa Zelandia, Węgry, Austria
#5 - Australia
#10 Francja
#11 - Irlandia
#20 USA - sprzedaż 18,700 (łącznie 82,592)
#23 Japonia - sprzedaż 4391 egz. (łącznie 17,917)
Naprawde świetne notowania w drugim tygodniu.
W ogóle w Meksyku rzadko się zdarza aby ktos debiutował na miejscu 1, a szczególnie artysta niemeksykański/latynoski
Ostatnio zmieniony pt wrz 03, 2010 12:50 am przez Cybul, łącznie zmieniany 3 razy.
Ciekawe jak u nas... 
... jutro się wszystko wyjaśni, będzie kolejne notowanie listy sprzedaży OLIS.
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

A to ciekawe... Chyba sami nie wiedzą ile sprzedali płyt, bo wiem, że w 2008 DVD 'LAD' pokryło się u nas złotem i nawet planowano wręczenie zespołowi złotej płyty przed występem w Warszawie co jednak nie doszło do skutku (oszczędności?Cybul pisze:Dvd "LAD" i "Flight 666" nie osiągnęły w Polsce statutu złotej płyty - takie info otrzymałem od EMI.
Jeszcze jeden ciekawy link - zestawienie wymaganej ilości płyt do uzyskania złota/platyny/diamentu w wielu krajach:
http://www.ifpi.org/content/library/int ... levels.pdf
Żebyś wiedział, wiszą "Złota" nie tylko Maidenom ale i wielu innym artystom - EMI Polska to kolejny złodziejski moloch. Jestem przekonany, że gdyby Mystic ich dystrybuował - wyglądałoby to inaczej. Tylko "zjebka" z góry (Eng.) może coś pomóc. Aha - UMe też NIC nie robią dla Maiden w USA, nawet na ich stronie nie ma reklamy płyty a Maiden... nie figurują w spisie artystów UNIVERSAL = co to jest, przecież zespół tylko traci - nie mogli podpisać w US papierów z Roadrunner, tam jest np. Megadeth - Maiden byliby ozdobą firmy, może mniejszej ale - o wiele odpowiedzialniejszej i tyle.WICKER MAN pisze:A to ciekawe... Chyba sami nie wiedzą ile sprzedali płyt, bo wiem,
... w 2 tygodniu sprzedaży płyty "The Final Frontier" w notowaniu OLIS album spadł na 4 miejsce.

http://olis.onyx.pl/listy/index.asp?lang=

Nie jest źle a ten cały Boccelli - zniknął... 
Czyli tak jak Dance Of Death, źle nie jestjesper pisze:... w 2 tygodniu sprzedaży płyty "The Final Frontier" w notowaniu OLIS album spadł na 4 miejsce.
#1 we Włoszech w 2 tygodniu i #5 na świecie wg mediatraffic.de
Czyli prawie tak jak AMOLAD w pierwszym tygodniu, w ujęciu światowym jest więc wyraźny progres... Nie zapominajmy, że to nie jest "komercyjna płyta". 
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Roadrunner jest częścią Warner Music Group więc ma potężne plecy.RALF pisze:nie mogli podpisać w US papierów z Roadrunner, tam jest np. Megadeth - Maiden byliby ozdobą firmy, może mniejszej ale - o wiele odpowiedzialniejszej i tyle.
Rod chyba za dużo pije, kierownictwo Maiden nie widzi co robi UMe!? Przecież w takim Roadrunner można by ustawić trasę Maiden z Megadeth po USA, lub combo Maiden - Slipknot - Trivium... Tylko, wiecie - Jankesi to szowiniści (a nie???), tam w wielu sieciach nawet nie ma na stałe płyt artystów "obcych", z innej strefy kulturowej. Na dobrą sprawę, nie jest powiedziane że taki RR zachowałby się inaczej.
Podobnie było z Epic/CBS - od 1990 nie wspierali Maiden. To nie jest przypadek. Poczytajcie biografię "Biała Gorączka" Lemmy'ego - on tan ujawnia sporo ciekawostek o działalności amerykańskiego showbizzu, cyrk kręcony kasą i trendami. Farsa.
Podobnie było z Epic/CBS - od 1990 nie wspierali Maiden. To nie jest przypadek. Poczytajcie biografię "Biała Gorączka" Lemmy'ego - on tan ujawnia sporo ciekawostek o działalności amerykańskiego showbizzu, cyrk kręcony kasą i trendami. Farsa.
Dream Theater też jest w Roadrunner
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Wedlug ZPAV tylko Brave new world CD i Rock in rio DVD maja w Polsce status zlotych plyt. A to zrodlo dosc wiarygodne.WICKER MAN pisze:A to ciekawe... Chyba sami nie wiedzą ile sprzedali płyt, bo wiem, że w 2008 DVD 'LAD' pokryło się u nas złotem i nawet planowano wręczenie zespołowi złotej płyty przed występem w Warszawie co jednak nie doszło do skutku (oszczędności?Cybul pisze:Dvd "LAD" i "Flight 666" nie osiągnęły w Polsce statutu złotej płyty - takie info otrzymałem od EMI.). Podejrzewam, że 'Flight 666' także zdążył się pokryć złotem, zwłaszcza, że zainteresowanie nim po koncercie w Warszawie było spore... Złote DVD to u nas jedynie 5000 sprzedanych egzemplarzy, a nie jestem pewien czy podwójne DVD nie liczone są x 2...
Jeszcze jeden ciekawy link - zestawienie wymaganej ilości płyt do uzyskania złota/platyny/diamentu w wielu krajach:
http://www.ifpi.org/content/library/int ... levels.pdf
L.
Taaa, tylko zależy co im wytwórnia poda, a jeszcze przed koncertem w Wawie EMI POLSKA mówili (nawet na Fanie był cytat), że w Polsce jest już "złoto". BURDEL.