W kolejce; Argentyna, Indie, Litwa.
Sprzedaż płyty The Final Frontier
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Sprzedaż płyty The Final Frontier
No #1 Estonia http://r2.err.ee/myygitabel i Peru (zjadlo mi link, sorry).
-
Robercikk
A może ktoś wie ile płyt "The Final Frontier" zostało sprzedanych na całym świecie w 1 tygodniu?
249 tysięcy.Robercikk pisze:A może ktoś wie ile płyt "The Final Frontier" zostało sprzedanych na całym świecie w 1 tygodniu?
http://muzyka.interia.pl/szukaj/news/ir ... en,1525451
W obiegu dystrybucji kontrolowanej przez mediacontrol, dodajmy - jeszcze dochodzi sprzedaæ wysyłkowa, net, ciekawe czy wlicza się do sprzedaży oficjalnie "zakupione" iTunes i DigiDownload Albums, zasadniczo - to też zakup muzyki z legalnego źródła, tyle że nośnikiem jest akurat plik... 
Kuba pisze:249 tysięcy.Robercikk pisze:A może ktoś wie ile płyt "The Final Frontier" zostało sprzedanych na całym świecie w 1 tygodniu?
Dokładnie, dane podawane przez mediatraffic dotyczą tylko kilkunastu państw z czego dokładne dane co do sprzedazy pochodza z kilku, reszta 'w przybliżeniu'. Nie uwzględniają np państw ameryki łacińskiej (późno podawane sa dane) Rzeczywista sprzedaż TFF w pierwszym tygodniu była większa niż 249 tys. (USA+UK+Niemcy+Skandynawia+Japonia ~215 tys w I tyg.) Mimo, że to największe rynki to w pierwszym tyg. powinno sprzedac się ok 300 tys (?)RALF pisze:W obiegu dystrybucji kontrolowanej przez mediacontrol, dodajmy - jeszcze dochodzi sprzedaz wysyłkowa, net, ciekawe czy wlicza się do sprzedaży oficjalnie "zakupione" iTunes i DigiDownload Albums, zasadniczo - to też zakup muzyki z legalnego źródła, tyle że nośnikiem jest akurat plik...
W niektórych państwach 'oficjalnie zakupione' iTunes i DigiDownload Albums wlicza się do sprzedazy, w Polsce wygląda to tak:
"Suma 10 płatnych pobrań digital któregokolwiek z tytułów albumu w formie pojedyncze nagranie audio (single track) lub muzyka w tle (ringback tone) jest równoznaczna ze sprzedażą 1 albumu CD lub DVD audio. " (ze strony zpav)
Mimo, że sprzedaz płyt na świecie spada to pobrania digital stają sie coraz popularniejsze. Zpav podaje że łącznie w Polsce w ciągu roku sprzedaje się ok 10-11 mln płyt, podobno jest trend wzrostowy hehe
W Trzecim tygodniu notwania ciągle #1 w Finlandii, #2 Szwecja , niezle Belgia #5-6 i Holandia #8, Australia #13, w UK spadek na #18 (prawdopoodbnie 7 tys. co daje srebrną płytę)
To i tak jest ekstra... 
Iron Maiden New Album - The Final Frontier As of now, the album has sold 1.25 million copies worldwide.
... info z oficjalnego facebooka zespołu.
Ja pier..., za rok powinni podwoić! UP THE IRONS.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1219612058
... cena KUP TERAZ trochę z dupy wzięta bo na Ebay można z wysyłką to wydanie kupić za ok. 150zł.
... cena KUP TERAZ trochę z dupy wzięta bo na Ebay można z wysyłką to wydanie kupić za ok. 150zł.
Dobrze by było, choć wydaje mi się, że to bardziej szacunkowe dane, sprzedaz taka bedzie ale chyba na koniec roku albo i trochę później. (?)jesper pisze:Iron Maiden New Album - The Final Frontier As of now, the album has sold 1.25 million copies worldwide.
Z ogólnoświatowej sprzedaży nośników, dane całościowe są bardzo blisko tego +/- 15%.

A jednak złoto za DVD "LAD" i "Flight 666" !!!
Taką odpowiedz na ten temat dostałem od EMI Music:
"Mimo iż na stronie ZPAVu nie ma informacji o Złotej Płycie dla Iron Maiden za DVD "Live After Death", z naszych danych dotyczących sprzedaży wynika, że album ten pokyrł się złotem. Progiem w przypadku DVD jest 5 000 sprzedanych płyt. "Flight 666" jest gdzieś na granicy jego przekroczenia. Z tego, co widzę, przekracza go w tej chwili minimalnie."

Taką odpowiedz na ten temat dostałem od EMI Music:
"Mimo iż na stronie ZPAVu nie ma informacji o Złotej Płycie dla Iron Maiden za DVD "Live After Death", z naszych danych dotyczących sprzedaży wynika, że album ten pokyrł się złotem. Progiem w przypadku DVD jest 5 000 sprzedanych płyt. "Flight 666" jest gdzieś na granicy jego przekroczenia. Z tego, co widzę, przekracza go w tej chwili minimalnie."
No to git, teraz czas na albumy... MARZENIE!!! 
Progi co do wymogów sa bardzo niskie jak na kraj 38 mln, miejmy nadzieję, że w końcu dopłynie DOD, AMOLAD a potem TFFRALF pisze:No to git, teraz czas na albumy... MARZENIE!!!
Może w przyszłym roku. 
I jeszcze małe uzupełnienie od Zpav:
Sprzedaż CD, kaset, vinyli, DVD-audio i pobrania Digital wliczana jest do
sprzedazy łącznej albumu, przy czym pobrania Digital od 1 lipca 2010.
Jeśli uzytkownicy pobiorą (Digital, iTunes itp.) 10 razy tą samą piosenkę (bądz różne) z danej płyty to jest to równoznaczne ze sprzedażą 1 albumu.
Wydania 2 CD i 2 DVD wliczane sa podwójnie tak wie na złotą płytę (5 000 nosników) trzeba było sprzedac 2 500 egz DVD RIR, LAD, FLIGHT 666.
Zanim powstał Zpav złotą płytę przyznawano w Polsce za sprzedaż 160 tys! Potem Zpav dla artystów zagranicznych wprowadził 50 tys, następnie 35 tys (czasy BNW i RIR) 20 tys (DOD) i 10 tys od 1 lipca 2005.
W materiale TV przed koncertem w Warszawie w 1995 r Dave mówi o sprzedazy wówczas w Polsce 11 tys płyty X Factor zaraz po wydaniu.
Sprzedaż CD, kaset, vinyli, DVD-audio i pobrania Digital wliczana jest do
sprzedazy łącznej albumu, przy czym pobrania Digital od 1 lipca 2010.
Jeśli uzytkownicy pobiorą (Digital, iTunes itp.) 10 razy tą samą piosenkę (bądz różne) z danej płyty to jest to równoznaczne ze sprzedażą 1 albumu.
Wydania 2 CD i 2 DVD wliczane sa podwójnie tak wie na złotą płytę (5 000 nosników) trzeba było sprzedac 2 500 egz DVD RIR, LAD, FLIGHT 666.
Zanim powstał Zpav złotą płytę przyznawano w Polsce za sprzedaż 160 tys! Potem Zpav dla artystów zagranicznych wprowadził 50 tys, następnie 35 tys (czasy BNW i RIR) 20 tys (DOD) i 10 tys od 1 lipca 2005.
W materiale TV przed koncertem w Warszawie w 1995 r Dave mówi o sprzedazy wówczas w Polsce 11 tys płyty X Factor zaraz po wydaniu.
Pamiętam listę sprzedaży płyt (ogólnokrajową) i "The X - Factor" był tam na miejscu #2, w październiku. Dziś by miał złoto a zaraz potem Platynę. Gdyby od 1995 wszystkie CD i kasety w Polsce zliczyć z tym albumem (dla EMI Polska, oczywiście) - kilkadziesiąt tysięcy się uskłada (30 000 - 35000).
Rewelacyjnie u nas sprzedawał się "Fear..." na kasetach MJM Polska (Sony - tak to się nazywało, licencję mieli od EPIC Rec.) i oryginalnym 2LP. Kompaktów nikt nie liczył, to ciągle było "luksusowe wydanie". Miałem CD "FOTD" w dniu premiery, od kolegi z Niemiec !!! BYŁY CZASY.... ze sto razy ją przegrałem, jak nic. Kilku kumpli do Maiden przekonałem tym albumem.
Rewelacyjnie u nas sprzedawał się "Fear..." na kasetach MJM Polska (Sony - tak to się nazywało, licencję mieli od EPIC Rec.) i oryginalnym 2LP. Kompaktów nikt nie liczył, to ciągle było "luksusowe wydanie". Miałem CD "FOTD" w dniu premiery, od kolegi z Niemiec !!! BYŁY CZASY.... ze sto razy ją przegrałem, jak nic. Kilku kumpli do Maiden przekonałem tym albumem.
http://www.nytimes.com/2010/09/06/busin ... ss&emc=rss
NY Times: By the end of last week, more than 800,000 copies of “The Final Frontier” had been shipped to retailers around the world, said Rod Smallwood, Iron Maiden’s longtime manager
Naprawde niezle
NY Times: By the end of last week, more than 800,000 copies of “The Final Frontier” had been shipped to retailers around the world, said Rod Smallwood, Iron Maiden’s longtime manager
Naprawde niezle
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Shipped, ale to nie znaczy, że zostały kupione. 
Z http://www.mediatraffic.de wynika, że w pierwszym tygodniu sprzedano 249.000 egz., zaś w drugim 112.000 co po dodaniu daje 361.000 egzemplarzy na całym świecie po pierwszych 2 tyg.
BTW w 3-cim tygodniu w UK #18, a więc już spory spadek. I tak złoto będzie pewnie kwestią czasu - po trasie na Wyspach (jeśli oczywiście takowa będzie) powinno się uzbierać 100.000.
Z http://www.mediatraffic.de wynika, że w pierwszym tygodniu sprzedano 249.000 egz., zaś w drugim 112.000 co po dodaniu daje 361.000 egzemplarzy na całym świecie po pierwszych 2 tyg.
BTW w 3-cim tygodniu w UK #18, a więc już spory spadek. I tak złoto będzie pewnie kwestią czasu - po trasie na Wyspach (jeśli oczywiście takowa będzie) powinno się uzbierać 100.000.
jak na czasy mp3 i internetu, to wg mnie znakomity wynik!