A co sądzicie o ..... Seventh Sonie

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Abstract
-#Clansman
-#Clansman

Re: A co sądzicie o ..... Seventh Sonie

Post autor: Abstract »

No jasne, również zgadzam się z tym ,że Maideni nie mają słabych płyt. Ok, mają lepsze i gorsze ale taka na prawdę słaba to się im nie zdarzyła i miejmy nadzieję nie zdarzy. Co do albumu to prawda, że jest to jeden z najlepszych albumów IM aczkolwiek jest dla mnie jeden kawałek ,który tam nie pasuje jest Can I Play With Madness ?
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

każdy z nas wie jak piękna jest to płyta, idealna do słuchania w całośći, Moonchild przechodzi w piękno Infinite Dreams ,z kolei te w energetyczne Can I Play... i tak dalej, wszystko na poziomie mistrzowskim jak to u IM, ale jeszcze genialniej
Awatar użytkownika
AC/Motorr
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: AC/Motorr »

niby wolę prostą muzykę, rock and roll, ale to właśnie ten album Ironów najbardziej mi się podoba, chyba za te brzmienie właśnie, jak dla mnie na każdej trasie powinny grać z 3-4 utwory z tego albumu, fajnie jakby go kiedyś całego zagrali, moim faworytem na płycie jest Moonchild ,zaraz za nim The Prophecy
Awatar użytkownika
Wiwern
-#Invader
-#Invader

Post autor: Wiwern »

mój ulubiony Maiden!!! Wszystkie utwory zasługują IMO na 10/10, a "Infinite Dreams", "The Evil That Men Do", oraz "Prophecy" (za to swoje intro i outro) na jeszcze więcej :D Tylko "Can I Play With Madness" IMO trochę odstaje...
Our time will come! Oooo...
Tony Martin
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Tony Martin »

Świetna płyta, w ścisłej czołówce.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Jak dla mnie najlepsza płyta Maiden. W każdym dźwięku słychać geniusz i wielkość tego zespołu. Uwielbiam klimat tej płyty, tą przestrzeń, aurę pewnej tajemniczości... I jako jedyna płyta Ironów nie ma słabych punktów, każdy utwór zasługuje na 10/10 ( a niektóre nawet na więcej). Kiedyś marzyłem, aby usłyszeć na żywo Moonchild. Stało się w 2008...Teraz marzę o Infinite Dreams.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Co tu dużo mówić . Klasyk wszystko 10/10 Kapitalna płyta Seven Deadly Sins.... ;-)
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

w tych dniach fani Maiden mogą spotkać się z panem, który miał istotny wpływ na 7th Sona. Przebywa w Polsce p. Orson Scott Card, autor Gry Endera http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... ze,63303,1
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Post autor: Rafaello »

Doskonała płyta, chociaż pierwszy kontakt był słaby. Jak usłyszałem w trójce Can I Play with Madness, to dostałem mdłości. Wesoły refrenik, klawisze. Wybrali niefortunnie na singiel, co im się zresztą często zdarza. Jak pierwszy raz usłyszałem całość, to dopiero po rozkręcenu się Moonchild odetchnąłem, bo te klawisze mi nie pasowały. Wtedy to była poważna sprawa, bo kilka lat wcześniej Bruce mówił, że Maiden i klawisze = niemożliwe. Klawisze wydawały się szczytem komercji i od razu kojarzyły się z amerykańską modą. Poza tym, coraz ładniejsze ciuszki Panów. Bałem się, że to zmierza w stronę Motley Crue, czy Bon Jovi. Po przesłuchaniu całości nawet Can I Play zyskał ale to dlatego, że ma wyborne towarzystwo. Może się narażę ale produkcja Seventh Sona nie nalezy do moich ulubionych. Wolę brzmienie na Somewhere in Time.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

Rafaello pisze:Doskonała płyta, chociaż pierwszy kontakt był słaby. Jak usłyszałem w trójce Can I Play with Madness, to dostałem mdłości. Wesoły refrenik, klawisze. Wybrali niefortunnie na singiel, co im się zresztą często zdarza. Jak pierwszy raz usłyszałem całość, to dopiero po rozkręcenu się Moonchild odetchnąłem, bo te klawisze mi nie pasowały. Wtedy to była poważna sprawa, bo kilka lat wcześniej Bruce mówił, że Maiden i klawisze = niemożliwe. Klawisze wydawały się szczytem komercji i od razu kojarzyły się z amerykańską modą. Poza tym, coraz ładniejsze ciuszki Panów. Bałem się, że to zmierza w stronę Motley Crue, czy Bon Jovi. Po przesłuchaniu całości nawet Can I Play zyskał ale to dlatego, że ma wyborne towarzystwo. Może się narażę ale produkcja Seventh Sona nie nalezy do moich ulubionych. Wolę brzmienie na Somewhere in Time.
W USA lansowało tezę ,że Seventh Son to komercyjna płyta, wyśmiewano klawisze, nie wiem o co chodziło, bo jak dla mnie Seventh Son na pewno nie kojarzy się z klawiszami, stanowią one jedynie podkład, to były czasy dominacji thrash i może dlatego takie opinie . Jak dla mnie o żadnej komercji nie może być mowy, klasyczne Iron Maiden wzbogacone o pewne nowe elementy
Gustava
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Gustava »

Doskonały, wspaniały album. Mój ulubiony.

Ale co wy tam opowiadacie o Can I play with madness, może jest dość skoczne, ale jest w klimacie i tekst nie jest taki beztroski,
'' do you wanna know the truth, son?
I'll tell you the truth...
Your soul's gonna burn ..in a lake of fiiire!! :)

A i mojemu 2,5 letniemu siostrzeńcowi tez się podoba ;p
Jak kiedyś szliśmy i sobie podśpiewywałam tytułowy wers, to się przyłączył i śpiewaliśmy w duecie:

-"Can I play with madness!! "
-" Pobi dom iplej ...esemes!" :D
What a dream, when will it end? And will I transcend?
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Siódmego syna nie słuchałem od ok. czterech miesięcy, bo mi się trochę znudził, ale teraz po ponownym odsłuchaniu wrócił do łask!
Świetny utwór, warto było zrobić sobie przerwę i na nowo zakochać się w tych utworach. Nawet Can I Play With Madness, które kiedyś niezbyt przypadało mi do gustu teraz wydaje się arcygenialnym utworem, zresztą tak samo jak reszta...Trochę szkoda, że następna płyta maidenów była przerwaniem trendu powstałego przy Somewhere in Time, chociaż Run To The Hills ocenia tą decyzję pozytywnie...I tak nie mogę narzekać na niski poziom płyt z 90...Może tylko co do Feara miałbym większe zastrzeżenia ;-)
Na pewno najlepsza płyta lat osiemdziesiątych, kto wie, czy nie w całej karierze zespołu!
Awatar użytkownika
DARTH
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DARTH »

Moja pierwsza płyta IM. Kupiona w 89 roku w 7 klasie dla szpanu przed kolegami! :D Nawet nie wiedziałem że kupując kasętę na zasadzie "bo tak" i "odjazdowa okładka" rozpocznę wielką przygodę która trwa do dziś nieprzerwanie już 21 lat ...... :jee:

Płyta inna od poprzednich ..... ehhh te klawisze! Uznawane za zbrodnię nr. 1 przeciwko metalowi dodały IM niesamowitej głębi, tajemniczości i magii niczym z fantasy ....

Monchild - rzucił mnie na kolana
Infinite Dreams - zmiażdżył mój system dojrzewającego młodzieńca doprowadzając do takiej ekscytacji że refren wyciskał z oczu łzy... nigdy wcześniej czegoś takiego nie przeżyłem
Can I Play With Madness - nienawidziłem tego kawałka długie lata! Dziś porusza mnie jak koko dresiarza ;)
The Evil That Men Do - niezła rzeźnia! Tak się powinno grać zawsze i wszędzie ....
Seventh Son... - Długa ekscytująca opowieść! Najlepiej wchodzi w beret późną porą przy zgaszonym świetle i gdy na dworze mróz....
The Prophecy - przepowiedziałem :P sobie że to będzie najlepsza płyta mojego życia :) Po delikatnym wejściu kawałek rusza na pełnej ku..wie i do końca przyprawia o wstęp do orgazmu
The Clairvoyant - dobry kawałek ale najlepiej brzmi na koncercie ....
Only The Good Die Young - niezły galop! Klawisze tu wymiatają :D

Generalnie uznaję że jest to najlepsza płyta w dorobku Dziewic :) Takie subiektywne wrażenie mam :P
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: MetallicaTruFan^^ »

Wspaniała płyta, bardzo równa, chociaż raczej często nie słucham. Dzisiaj sobie ją odświerzyłem. Jutro przesłucham A Matter of Life and Death i porównam :)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Najlepsza płyta Dziewnicy, dzieło skończenie doskonałe i w ogóle jedna z najlepszych płyt w historii :mryellow:
Awatar użytkownika
Iron Soldier
-#Invader
-#Invader

Post autor: Iron Soldier »

Fajna płytka, faktycznie jedna z lepszych płyt IM, jednakże u mnie plasuje się trochę w tyle za The Numberem, Piece of Mind, Powerslave i BNW.
Awatar użytkownika
Moonrise
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Moonrise »

.:DARTH:. pisze:Moja pierwsza płyta IM. Kupiona w 89 roku w 7 klasie dla szpanu przed kolegami!
Mój kumpel też, więc odkupiłem od niego za 15zl :razz:
.:DARTH:. pisze:te klawisze!
Dickinson nie miał racji! :razz:
Brzmieniowo chyba najlepsze płyta.
Moonchild - świetne na początek, chociaż zamiast synteratorów motyw mógłby być zagrany na gitarze,bo wtedy brzmi lepiej.
Infinite Dreams - genialne, niec się nie powtarza, więc nie ma prawa się nudzić, za każdym razem można w nim odkryć coś nowego.
Can I Play With Madness - za wesoły i za prosty na tą płytę, nie jak się ma do calości.
The Evil That Men Do - genialne intro, genialna zwrotka i refren, szkoda tylko że po połowie odnosze wrażenie 'przesycenia' tym kawałkiem. Teledysk idealnie oddaje atmosferę koncertów! :)
7th Son of 7th Son - trochę zadługi, trochę niepotrzebna wstawka w środku, ale za to genialne solówki.
The Prophecy - intro mnie trochę zniechęca... dalej nic szczególnego
The Clairvoyant - miłość od pierwszego wejrzenia (wsłuchania), cud solówka Dave'a ;D
Only The Good Die Young - świetny refren, zapada na długo w pamięć, ^owszem,klawisze tu sa na właściwym miejscu ;-)

Bruce w jakimś wywiadzie powiedział że do kompletu z płytą miała być książeczka jako część albumu... w sumie szkoda,bo teraz zżera mnie ciekawość...
Son after sin
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Son after sin »

Arcydzieło. Nie jest to moja ulubiona płyta Iron Maiden, ale to nie przeszkadza jej w byciu jedną z najlepszych wogóle (w tym i conceptów).

Nie ma tu słabego kawałka, a niektóre po prostu miażdżą pomysłem i melodią.
I don't give a fuck
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Co do 7 hmm wszyscy (no morze większość) się nią zachwycają że jest to największy dorobek zespołu. Dla mnie jest do dobra płyta, kiedyś miałem o niej dużo lepsze zdanie ale po prostu najnormalniej w wiecie mi się znudziła :) Gdybym miał ustawić ja na linii gdzie 1 to dziadostwo a 10 to arcydzieło to wstawił bym ją właśnie na numer 7 hehe :) Słucha się jej przyjemnie i jest czymś nowym w dorobku zespołu zaczynając od tekstów które przeplatają się między sobą i tworzą jedna całość na dodaniu klawiszy kończąc. Jednak ja osobiście dużo bardziej cenię sobie wcześniejsze dzieło zespołu SWIT :)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Nie bluźnij bo do piekła pójdziesz :twisted: 7 dla takiej płyty to zwykłe świętokradztwo...
ODPOWIEDZ