Iron Maiden - Zespół Doskonały

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Iron Maiden - Zespół Doskonały

Post autor: MetallicaTruFan^^ »

Witajcie.
Od jakiegoś czasu zastanawiałem się o IM w innym niż zawsze kontekście. Mianowicie chodzi mi o członków zespołu. Zawsze jeśli wymieniam ulubionych gitarzystów, wokalistów, perkusistów, jest ktoś z IM. I nawet jeśli patrze na zespół, nie jak na ulubiony, tylko po prostu, jako jeden z wielu na świecie, uważam, że jest on "doskonały". Gdy wymieniam najlepszych wokalistów, wymienię Dio, Plant, Dirkschneider, Meine no i oczywiście Bruce. Jeśli chodzi o gitarzystów, to już więcej wymienię, bo to jest mój ulubiony członek w zespole :) Van Halen, Knopfler, Hendrix i Clapton(wiadomo), Page, Slash, Schenker i Jabs, no i oczywiście Smith z Murayem... Chociaz Gers też nie odstaję. Z Basistów niezbyt dobrze się znam, ale w niektórych zespołach bas jest lewo co słyszalny, a w IM odgrywa znaczącą role, więc Harris jest u mnie na pierwszym miejscu. Perkusistów, którzy zawsze trzymali poziom znam 3 - McBrain, Burr i Aldridge (łatwo zauważyć, że pierwszych dwóch ma coś spólnego ze sobą :)) Tak więc myślę, że IM to jeden z niewielu zespołów, który nie ma ani jednej słabej strony.
Ostatnio zmieniony czw wrz 09, 2010 9:24 pm przez MetallicaTruFan^^, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Iron Maiden - Zespół Doskonały

Post autor: Piwowarus »

Trudno trochę mi się zgodzić z jednym, o ile i tak się na tym zupełnie nie znam, to wydaje mi się, że Nico jakimś wybitnym perkusistą nie jest. Za to ma z pewnością wybitny zestaw perkusyjny.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Jak dla mnie wielkość Maiden wynika jednak z efektu synergji. Masz bardzo dobrych muzyków, którzy dowodzeni przez Steve'a są wielcy jako zespół. Bruce wciąż jest wybitnym frontmanem i wokalistą, ale nie ośmieliłbym się stawiać pozostałych instrumentalistów jako najlepszych na świecie.

Zespół doskonały to było Rainbow, czyli Blackmore, śp. Dio, śp. Cozy Powell i basista (celowo nie piszę tu nazwiska, bo ani Bain ani Daisley na to nie zasługują) oraz klawiszowiec (również nie tworzący jakości w skali światowej)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DaveM »

IMO tylko Bruce jest muzykiem na najwyższym poziomie i jak dla mnie niewielu frontmanów może z nim rywalizować. A reszta to po prostu solidni muzycy. Jednak siła Maiden to kolektyw, pojedynczo są dobrzy ale w grupie doskonali. Bo to przedewszystkim zespół.
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Piwowarus pisze:Trudno trochę mi się zgodzić z jednym, o ile i tak się na tym zupełnie nie znam, to wydaje mi się, że Nico jakimś wybitnym perkusistą nie jest. Za to ma z pewnością wybitny zestaw perkusyjny.
Może masz trochę racji, ale gdy widzę jak się uśmiecha przy tej swojej grze przez cały koncert... Ale jak wiesz, nie zdarza mu się fałszować na koncertach, co jest bardzo trudną i ważną rzeczą perkusisty :)
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Piwowarus pisze:Trudno trochę mi się zgodzić z jednym, o ile i tak się na tym zupełnie nie znam, to wydaje mi się, że Nico jakimś wybitnym perkusistą nie jest. Za to ma z pewnością wybitny zestaw perkusyjny.
Nie jest z całą pewnością. Ale jest mega sympatyczny :B
Awatar użytkownika
Erton
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Erton »

krusejder pisze:Zespół doskonały to było Rainbow, czyli Blackmore, śp. Dio, śp. Cozy Powell
O to to, Blackmore + Dio + Powell to jest po prostu moc i przemiazga. Tylko ten zespół (a właściwie 3 pierwsze płyty i w porywach ostatnia) jest u mnie wyżej niż Maideni. "Rising" to dla mnie najlepsza płyta ever, Long Live Rock'n'Roll też jest arcygenialne. Szkoda, że Dio i Powell już nie żyją, a Blackmore się nie pali do grania tego, co trzeba :sad:
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Erton pisze:a Blackmore się nie pali do grania tego, co trzeba :sad:
Ej - nowa płyta jest bardzo dobra. Mnie się podoba to co tworzy teraz.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

Doskonałymi muzykami są na pewno Steve ,Adrian i Bruce, natomiast Dave ,Nicko i później Janick poprostu znakomicie wpasowali się w styl Iron Maiden ,choć też warto zaznaczyć,że Dave z Adrianem osobno byliby dużo mniej kreatywni ....muzyka to gra zespołowa, w takim zespole jak Iron Maiden nie ma miejsca na jakieś indywidualne popisy i dobrze
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

Przemo142 pisze:A co wy o tym myślicie?
Ja myślę, że powinieneś znaleźć sobie dziewczynę ;)
Kiedyś Nicko uważałem za bardzo przeciętnego perkusistę. Ale z czasem trochę zmieniłem zdanie- ma ten gość coś w sobie, potrafi sporo ciekawych niuansów przemycić w grze. Nic nadzwyczajnego, żadna czołówka, ale na pewno solidny ;)
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

panzerschreck pisze:
Przemo142 pisze:A co wy o tym myślicie?

)
Don't dream of woman
Cause they' ll only bring you down ;)

a co do Nicko to jest jakaś podejrzana sprawa, spisek ;)...nie,no ale wszędzie słyszę ,że to najsłabszy punkt kapeli, cięzko mi się z tym zgodzić, jak dla mnie siłą Nicko jest jego oszczędność i umiejętność akcentowania pewnych motywów kiedy trzeba, słychać to bardzo na 7th Sonie, nie jestem specjalistą ale jak dla mnie bardzo pasuję do muzyki IM i o to chodzi, tak samo jak Clive pasował do Numbera
baxi100
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: baxi100 »

dla mnie wszyscy są the best :twisted:
UP THE IRONS \m/
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

baxi100 pisze:dla mnie wszyscy są the best :twisted:
Dla mnie też ;-) (głównie dlatergo, że mało znam innych)
Kozas
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Kozas »

No wlasnie ktos dobrze wspomnial o efekcie synergii. Bo gdyby nie Iron Maiden, gdyby CI ludzie grali w innych zespolach to pewno tylko o Brucie byloby naprawdę glosno, bo ten gosc byl skazany na sukces( tzn mowie tu o jego mozliwosciach, bo wiadomo ze zle decyzje moga zrownac w dol nawet najlepszego)

Z calej ekipy oprocz Bruce'a najbardziej cenie Adriana, chociaz nie jest on naj-najwybitniejszym gitarzysta. Ale bardzo podoba mi sie jego gra, takze na koncertach gdzie czasami widac ze az z niesmakiem spoglada na to co wyprawia Janick ;p Kazda nuta u niego musi byc idealna. Podoba mi sie takze jego styl, czuc ducha muzyki lzejszej od tej Ironów, a takze blues, ktory nadaje swietnej barwie jego grze. Dave i Janick to dla mnie po prostu solidni grajkowie, choc Dave'a stawiam wyzej od Janicka. Ale gdyby nie grali w Iron Maiden to byc moze w ogole bym o nich nie slyszal. Steve zas to geniusz ze wszystko to poskladal i TRZYMA nadal do kupy.

Ogolnie oprocz umiejetnosci ja cenie bardziej chlopakow chyba to jak podchodza do calej sprawy. Nie da sie robic metalu calkiem na powaznie, chyba ze celujesz stricte w power metal jak jakis manowar( ktory to zespol lubie, ale niektore utwory brzmia jak koledy). Mozna jeszcze isc w death lub black metal ktorego nie jestem w stanie sluchac bez smiania sie do rozpuku lub wyrazu obrzydzenia( nie to, zebym krytykowal muzykow czy fanow- po prostu mi to nie pasuje i tyle, sa rozne guta). Ironi podchodza do tego z jajem, sa to zwykli goscie z ktorymi mozna by isc na browarka. A wolalbym tego nie robic z szwedzkim deathmetalem ktory to wszystko traktuje na powaznie.

Po prostu wychodza na scene i spiewaja rozne teksty, niektore napuszone i patetyczne, niektore "diabeliczne", ale wiedza ze to show, przedstawienie. Dodatkowy plus gdy wkurzysz gosci ktorzy mysla ze kazdy metalowiec to szatanista i dasz mi im powody zeby tak myslal, a gdy nie widzi to sie z tego smiejesz. Tak wlasnie graja prawdziwe legendy, ktore na zawsze pozostana zapamietane- Iron Maiden, Alice Cooper czy Black Sabbath.

Bo przeciez nawet sam Eddie- najslynniejsza maskotka w swiecie muzyki to jeden wielki dzolk. Ale zrobiony z jakim rozmachem :D
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

panzerschreck pisze:Przemo142 napisał/a:
A co wy o tym myślicie?

Nie wiem, czy coś źle się wyraziłem?
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Na pewno Maiden ma kapitalna sekcje rytmicznę Nicko-Steve , jedna z najlepszych w ogole . Bruce - wiadomo - zasługuje gośc wedlug mnie na pomnik w centrum Londynu ;-) ... Gitarzysci - kazdy ma swoj wlasny styl ale razem tworza taki super kolektyw ( stylowo najblizszy jest mi Adrian jednak ) Czy wiec zespół doskonały ? W tym skladzie na pewno zespol idealny . Kazda ewentualna zamiana jednego z nich na kogos innego w mojej opinii nie da wiecej zespołowi. Chcialbym zeby w tym skladzie kiedys zeszli ze sceny- niepokonani :)
Who motivates the motivator
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: voivod »

panzerschreck pisze:Ja myślę, że powinieneś znaleźć sobie dziewczynę
:mrgreen: :mryellow: :mryellow:
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Przemo142 pisze:
panzerschreck pisze:Przemo142 napisał/a:
A co wy o tym myślicie?

Nie wiem, czy coś źle się wyraziłem?
nie martw się, te typy tak mają ;-) ...a tak swoją drogą zabawne ,że szukanie sobie dziewczyny teraz uchodzi za takie męskie, jak dla mnie męskie jest chlanie z kumplami i wychwalanie wielkich artystów, za to niemęskie są bawidamki

ps.nie mówię ,że ktoś tu jest oczywiście! tak tylko wspomniałem, na pohybel bawidamkom ,co za facet który uznaję równouprawnienie ,a tfuuu
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

a szukanie dziewczyny, to zajecie dla kogo, jak nie dla facetow? (poza les) a co to za facet,ktory nie lubi wyrywac,(jakby nie konsekwencje,to zaplodnilby polowe fajnych kolezanek) albo spust hormonow ma tylko w dloni...
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

S1MON pisze:a szukanie dziewczyny, to zajecie dla kogo, jak nie dla facetow? (poza les) a co to za facet,ktory nie lubi wyrywac,(jakby nie konsekwencje,to zaplodnilby polowe fajnych kolezanek) albo spust hormonow ma tylko w dloni...
wyrywanie dziewczyn to zajęcie dla zwykłych dupków, prawdziwy męzczyzna, szuka kobiety po to by zostać ojcem i dać swojej Ojczyźnie nowych obywateli a nie by czerpać przyjemność z posuwania kogoś ,to jest dopiero szmacenie drugiego człowieka
ODPOWIEDZ