Dimmu Borgir

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Dani Filth
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Dimmu Borgir

Post autor: Dani Filth »

www.luetke.com

Kopary w dół! Ci co krytykują okładkę powinni to zobaczyć. W dziale ''In Sorte Diaboli -artwork" można między innymi zobaczyć co posłużyło za koncept dla coveru i porównać obie rzeczy... :twisted:
Nemesis...as one we stand!!
Xzanu
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Xzanu »

ja sie w Dimmach zakochałem własnie przez In Sorte, poprzednie płyty były fajne, ale bez wiekszych uniesień, odjechałem dopiero na ISD.

a teraz okłądka podoba mi sie jeszcze bardziej, najbarziej symboliczna ze wszystkich.
The killing fields, the grinding wheels crushed by equilibrium
Dani Filth
-#Long distance runner
-#Long distance runner

http://www.indiedist.no/sitefiles/3003/ ... awards.jpg

Fota z wręczenia Złotej Płyty :solo
Dani Filth
-#Long distance runner
-#Long distance runner

http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... emID=86152 - Zapowiedź nowego DVD live!

Wygląda nieźle! :shock: Członkowie zespołu jak na swoje standarty dosyć ruchliwi, dobry wokal Shagratha, ogólnie może być pysznie...
Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: jesper »

DIMMU BORGIR - Gateways

http://www.youtube.com/watch?v=_jw7yk8h ... r_embedded#!

... stroje w mordę ciekawe ale jestem trochę zawiedziony, ośmiornica na głowie Shagratha jest MARTWA :? :sad: ;-)

... kurcze ile wersji tego wydawnictwa pojawi sie na rynku :

Release dates:
Germany - September 24
Rest of Europe - September 27
North America - October 12

The limited edition includes a bonus track:
11. Gateways (Orchestral Version) (05:11)

The iTunes digital edition includes a digital booklet, the "Gateways" video
clip, and two bonus tracks:
- Gateways (Orchestral Version) (05:11)
- The Demiurge Molecule (Orchestral Version)

The Amazon mp3, Rhapsody, eMusic and Napster digital editions include the bonus
track:
- Dimmu Borgir (Orchestral Version)

The Nuclear Blast USA's exclusive, limited-edition webstore version includes a
deluxe metal ammo box (hand-numbered and limited to 350 copies) which includes:
- "Abrahadabra" North American deluxe cross digipak version with one bonus
track
- Dimmu Borgir belt buckle
- Dimmu Borgir dog tags
- Poster flag
- Exclusive t-shirt

The Nuclear Blast USA digipak version includes the "Gateways" video clip and the
bonus track:

The Nuclear Blast USA vinyl version includes a double gatefold black vinyl
version (180 gram) with the bonus track:

The exclusive hot topic jewel case version includes the "Gateways" video clip,
and three bonus tracks:
- Perfect Strangers (Deep Purple Cover)
- D.M.D.R. (GGFH Cover)
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

jesper pisze:http://www.youtube.com/wa...layer_embedded#!

... stroje w mordę ciekawe ale jestem trochę zawiedziony, ośmiornica na głowie Shagratha jest MARTWA :? :sad: ;-)
Bardzo fajny kawałek. Ja zasadzam się na zakup tej limitowanej wersji z maską.
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

Na jesieni dostaniemy album koncertowy i DVD z orkiestrą.

Z tego co norweska telewizja pokazała to może być to całkiem fajna rzecz. Oczywiście w TV tylko fragmenty, natomiast na CD/DVD ma być pełny set.

http://www.youtube.com/watch?v=9G97VMBFwWk
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Szkoda, że ich koncerty wyglądają tylko tak na specjalne okazje. Niemniej nie omieszkam zakupić bo te filmiki urywają dupę!
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Eee tam, kolejna orkiestrowa chała :P Teraz kazda kapela chce mieć swój koncert orkiestrą, czekam na orkiestrowe AC/DC :lol:
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Emilio pisze:Eee tam, kolejna orkiestrowa chała :P Teraz kazda kapela chce mieć swój koncert orkiestrą, czekam na orkiestrowe AC/DC :lol:
Słuchałeś ich płyt w ogóle? Oni od kilku płyt nagrywają je z orkiestrą symfoniczną tylko jej w trasę nie zabierają. To tyle w gwoli ścisłości.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Muzycznie to jest na pewno bardziej spójne niż przereklamowana Meta S & M. Ale na dłuższą nomen omen metę nie idzie tego słuchać z uwagi na wokal. Jakby Snowy Shaw śpiewał w DB, to byliby 10x bardziej znośni do słuchania.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: voivod »

z orkiestra czy bez, ten zespol to karykatura black metalu
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Kwestia gustu. Chciałbym by choć jeden podobnej klasy zespół był w Polsce.
krusejder pisze:Muzycznie to jest na pewno bardziej spójne niż przereklamowana Meta S & M.
Tu przede wszystkim orkiestra jest pisana jako uzupełnienie i integralna część muzyki. W S&M od początku miałem wrażenie, że zespół sobie, orkiestra sobie.
krusejder pisze:z uwagi na wokal.
Akurat wokal jest doskonałym dopełnieniem tej muzyki. To jakby chcieć by power metalowy wokalista dołączył do Behemotha ;-)
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

krusejder pisze:Muzycznie to jest na pewno bardziej spójne niż przereklamowana Meta S & M. Ale na dłuższą nomen omen metę nie idzie tego słuchać z uwagi na wokal. Jakby Snowy Shaw śpiewał w DB, to byliby 10x bardziej znośni do słuchania.
Ależ jest "sluchalne" :razz: Oprócz blastów (wcale nie tak częstych) i tym podobnych blackowych ciekawostek w tej muzyce jest spora dawka melodii i chwytliwości. I zgadzam się z Tomem. Wokal jest idealnym dopełnieniem.

A Snowy Shaw ? Eee......szkoda gadać. Silenoz w jednym z wywiadów powiedział że nie chce go więcej na oczy widzieć ;-)

A może nie każdy wie ale to już drugie podejście Dimmu do koncertu z orkiestra. Poprzednim razem jak mieli zagrać na jakiejś gali muzycznej w Norwegii z filharmonikami to zamiast grać to się z nimi.......pobili :D

Ja czekam na premierę niecierpliwie. Kapuche pcham do świnki skarbonki i wyczekuje jesieni :razz:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Ja skonczyłem swoja edukacje dotyczaca dimu burgera na Spiritual Black Dimensions, jeszcze Puritanical Euphoric Misanthropia mi sie podobała, tam już były te zajawki symfoniczne, ale było to strawne. O Abrahadabra pisałem juz na tym forum, dla mnie to była kupa roku 2010, zaraz po Darkly, Darkly, Venus Aversa kredek... Ale to rzecz jasna kwestia gustu. :twisted:
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Cholera, koncertówka Dimmu z orkiestrą, to coś na co od dawna czekałem :mryellow: :pijak:
Zapowiada się bardzo fajne wydanie.
voivod pisze:z orkiestra czy bez, ten zespol to karykatura black metalu
Doskonale ewoluowało to do profesjonalizmu... poszło ścieżką która prędzej czy później obiorą wszystkie zespoły chcące dać doskonałe show, z potężnym brzmieniem, a nie tylko charczące gitary z "płaskimi" bębnami i bez możliwości występu na żywo :lol:
Chyba, że masz na myśli pierwotny BM, ale to już zupełnie inna sprawa, bo tego się nie wróci ;-)
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Steve pisze:Doskonale ewoluowało to do profesjonalizmu... poszło ścieżką która prędzej czy później obiorą wszystkie zespoły chcące dać doskonałe show, z potężnym brzmieniem, a nie tylko charczące gitary z "płaskimi" bębnami i bez możliwości występu na żywo
Chyba, że masz na myśli pierwotny BM, ale to już zupełnie inna sprawa, bo tego się nie wróci
Do profesjonalizmu to doskonale wyewoluowalo Mayhem, Satyricon, Marduk, Funeral Mist, Emperor, czy nowsze zespoly jak genialne Deathspell Omega, czy rowniez swietne Watain, Antaeus, Oransi Pazuzu, Katharsis.

Dimmu Borgir wyewoluowalo co najwyzej w strone gowna, robiac odpustowy pop z muzyki, w swoich korzeniach, ekstremalnej.
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kevin18 »

Następny śmieszny prawdziwek się znalazł na forum Maidenów ,który neguje wszystko co tylko wykracza poza formę ' 3 riffów na krzyż ' , mieliśmy oldskulowego Heavy Metalowca to teraz pola na smutnego pseudo Blackowca. Myślisz że jesteś fajny bo rzucisz paroma nazwami które przeciętny słuchacz Maidenów nie pozna ? Porównywanie Deathspell Omegi do Dimmu Borgir uważam za skrajną głupotą i niepotrzebne szastanie nazwami, w końcu Omega też się sprzedała nowym " Paracletus ". Ja też ci mogę wyjechać z pociskiem na twoją listę bo Atilla w Mayhem przebiera się za królika , bo Satyricon występuje na odpowiedniku gali Eska w Norwegii , bo Ihsahn po Emperorze się sprzedał , bo Marduk robi kopię Funeral Mist , a Funeral Mist kopię Marduka , bo Watain to już gwiazda Stadium Rocka itp itd. Tylko jaki to ma sens ? Dla mnie Dimmu Borgir są fenomenem ,bo konsekwentnie kroczą wyznaczoną sobie ścieżką , i prawda jest taka że przekraczają niesamowitą granicę gdzie Black Metal spotyka się z komercyjną akceptacją. Przecież już teraz można powiedzieć że to DVD będzie 1# w Skandynawii. A że zarabiają na tym ? Nie każdy bawi się w smieszne granie dla Szatana,muzyka ewoluuje, nie każdy zamyka się w latach 90 i musisz zrozumieć to. Orkiestra brzmi potężnie. Progenies Of The Great Apocalypse to czysta magia. Zresztą to samo tyczy się Cradle Of Filth. Muzyka również przepełniona emocjami , klimatem , świetnym klawiszowym graniem. Dla jednych to będzie zbyt ekstremalne , a dla drugich ' too soft ' . I trudno , prawdziwki mają nad łóżkiem listę zespołów którym trzeba cisnąć i tyle ode mnie.

Obrazek
www.last.fm/user/darkfuneral18
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

ROTFL
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Kevin18 pisze: tyle ode mnie.
Kolega mądrze pisze :pijak: +1 :twisted:

A prawdziwi black metal to tylko ten grany w piwnicy, dla szatana :razz: Jakakolwiek forma upubliczniania tego jest "karykaturą" black metalu :cool:
ODPOWIEDZ